Többek között a perelőkészítésben a felekkel szemben támasztott szigorúbb feltételekkel és egyes ügyekben elektronikus eljárás bevezetésével rövidítené a bírósági eljárásokat az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) – tartalmazza a tárca válaszlevele, amelyet az MTI megkeresésére szerdán küldött.

Az MTI azután kereste meg a minisztériumot, hogy kedden Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a parlament európai ügyek bizottságának ülésén arról beszélt, hogy egy hónapon belül az Országgyűlés elé kerül a gyorsabb bírósági ítélkezést lehetővé tevő törvénycsomag. A miniszter szerint a Ház asztalán lesz a büntetőeljárási és a polgári eljárásról szóló törvény átfogó módosítása, valamint a fizetési meghagyásos eljárásról szóló új törvény javaslata.

Az igazságszolgáltatás gyorsítása érdekében már módosult a polgári peres eljárásról szóló törvény – emlékeztetett szerdai válaszlevelében a minisztérium. Mint írták, az egymillió forintnál kisebb perértékű ügyeknél olyan eljárást vezettek be, amely megteremti a feltételeit annak, hogy a kereset benyújtása után 4 hónapon belül megszülessen az elsőfokú ítélet. Hozzátették: vannak már olyan intézkedések, amelyekre a bíróságoknak szűk határidő áll rendelkezésükre, de a gyorsítás érdekében a bírósági eljárásban résztvevő feleket is “rászorították arra”, hogy ne húzhassák sokáig a jogvitákat.

A tárca szerint ugyanezt a mechanizmust terjesztenék ki a jogi képviselővel folyó céges perekre is.

A perelőkészítésben a feleknek kemény feltételeknek kell majd megfelelniük, “de cserében rövidebb idő alatt születhet meg az ítélet” – tartalmazza a minisztérium levele, hozzátéve, hogy a tárca erre vonatkozó javaslata még a tavaszi ülésszakban a parlament elé kerülhet, így az új szabályok már jövőre élhetnének.

A cégeljárás után a fizetési meghagyásos ügyekben is bevezetnék az elektronikus eljárást. A minisztérium szerint óriási tehertől szabadulnak meg a bíróságok, ha az évente mintegy 400 ezer ilyen eljárás elektronikussá válik. Hozzáteszik: munkájukat könnyíti az is, hogy számítógépen hozzáférhetővé válnak a szükséges nyilvántartások.

A minisztérium szerint hamarosan az igazságszolgáltatásban és a közigazgatásban – a kormányzati ügyfélkapus rendszer felhasználásával – elektronikusan kommunikálnak majd a felekkel. Mint írták, elsőként azokban az eljárásokban lesz kötelező az elektronikus út, amelyekben ügyvéd képviseli a feleket, illetve cégek pereskednek. A magánszemélyek pedig majd választhatnak az új lehetőség és a hagyományos módszer között.

Közlésük szerint a tavaly év végén módosult közigazgatási eljárásról szóló törvényhez kapcsolódó több száz jogszabály változtatásán is dolgozik a tárca. Emellett áttekintették és csökkentették az összes szakhatósági engedélyezésre vonatkozó szabályt, hogy a hatóságok ne azért késleltessék az eljárásokat, mert egymás intézkedésére várnak.

Az IRM szerint tart az állami nyilvántartások felülvizsgálata is, azért, hogy az állam ne kérjen az ügyféltől olyan információt, amellyel már rendelkezik.

Draskovics Tibor a büntetőeljárás átfogó módosítását is említette a keddi bizottsági ülésen, de a minisztérium a válaszlevelében ezzel kapcsolatban nem közölt részleteket.