Az Európai Joghallgatók Egyesülete (The European Law Students’ Association) a világ legnagyobb joghallgatókat, fiatal ügyvédeket és jogi szakembereket tömörítő szervezete.

Az Európai Joghallgatók Egyesülete (The European Law Students’ Association, ELSA) joghallgatók és a diplomát követő 5 éven át fiatal jogászok nemzetközi, nem-kormányzati, politikailag semleges, non-profit szervezete. Az ELSA-t 1981-ben osztrák, német, magyar és lengyel diákok alapították, ma már több mint 30.000 taggal rendelkezik 36 európai ország több, mint 250 városában. Jelenleg az ELSA a világ legnagyobb szervezete, mely joghallgatókat, fiatal ügyvédeket és jogi szakembereket tömörít.

A Szervezet Alapelveiben rögzített célkitűzése:

“Egy igazságosabb világ létrejöttének előmozdítása, amelyben az emberi méltóság és a kulturális különbözőségek tiszteletben tartása megvalósulhat.” Az ELSA célja megvalósítását a jogi képzéshez való hathatós hozzájárulással, a kölcsönös megértés erősítésével és a joggal foglalkozók szociális felelősségtudatának növelésével igyekszik elérni.

A szervezet céljait a nemzetközi tudományos és gyakorlati együttműködés színteréül szolgáló lehetőségek megteremtésével valósítja meg: ahol a résztvevők tanulhatnak egymás kultúrájáról, jogi rendszeréről. Az ELSA támogatja a hallgatókat és a fiatal jogászokat a globális, nemzetközi gondolkodásmód kifejlesztésében és a szakmai profizmus megszerzésében.

A Szervezet tevékenysége:

Az ELSA Budapest jelenleg több intézmény hallgatóit tömöríti a helyi ELSA Csoportba (ELTE, PPKE, KRE, Andrássy Egyetem, CEU), akiknek számos rendezvényt szervez, változatos témákban, jogi, illetőleg joghoz kapcsolódó kérdések vizsgálatára. Az elmúlt évben is több programról gondoskodott a joghallgatók számára.

Az ELSA tagok rendszeresen részt vesznek az egyetemi gólyatáborokban, népszerűsítve ezzel az egyesületet. Az ELSA csapatépítő-programokat szervez tagjai számára. Intézménylátogatások keretében az egyesület tagjai megfordultak már többek között a Gazdasági Versenyhivatalban, ahol a versenyjog és a fogyasztóvédelem keretében bővítették ismereteiket, előadásokat szerveztek továbbá a szellemi alkotások jogának témakörében. Az ELSA Budapest legutóbbi kerekasztal-beszélegetése a „Mire jó a jogi diploma” címmel került megrendezésre. A hallgatók jogászokat, tanárokat, bírókat faggathattak a jogi szakma rejtelmeiről, és arról, hogy milyen kilátások várnak rájuk a diploma megszerzése után.

Az ELSA egyik főprofilja a Gyakornokcsere-program (Student Trainee Exchange Program, STEP), amely lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hogy gyakorlati idejüket valamelyik európai ország közigazgatásában vagy ügyvédi irodáiban tölthesse el.

Az ELSA jövőbeli tervei között szerepelnek minél változatosabb témákat érintő előadások, konferenciák, nagykövetség látogatások, valamint az ELSA Research Group megalkotása, melynek keretében a hallgatóknak egyetemen kívül lehetőségük nyílik érdeklődési körüknek megfelelő témákban közösen kutatni, illetve professzoraikkal megvitatni ezen kérdéseket.

Az ELSA és az ELSA Alumni folyamatosan várja új és régi tagok jelentkezést.