Törvényes internethasználat jogi végzettség nélkül – Az Egyesült Királyság kormánya javaslatot tett egy új digitális jogvédõ hivatal felállítására. A hivatal célja, hogy egyszerûbbé tegye a fogyasztók számára a legális internethasználat melletti döntést.

A Digital Britain jelentés keretében javasolt új jogvédő hivatal feladata a szerzõi jog védelme és az online tartalmak legális használatának promotálása lenne.

Az új digitális jogvédõ hivatal alapvetõ szerepet játszik a brit kormány terveinek megvalósításában. A Digital Britain jelentés ugyanis a szélessávú internet penetráció jelentõs növelését tûzte ki célul. A netezõk számának növekedése ugyanakkor magával vonhatja az illegális letöltések számának növekedését is. A brit sajtóban digitális jogügynökség és fájlcserélõ iroda néven emlegetett hivatal szerepe az lenne, hogy elõsegítse a szerzõi és iparjogvédelmi jogok védelmét szabályozó törvények érvényesülését, és arra ösztönözze az állampolgárokat, hogy az online tartalmak letöltéséhez a legális szolgáltatásokat válasszák.

Az IPO olyan hivatalt szeretne létrehozni, amelynek kialakítása és mûködése valóban hatékonyan járulna hozzá a jogvédelemhez és a jogszabályok érvényesüléséhez. Az IPO szerint olyan hivatalt kell létrehozni, amely egyszerûen, közérthetõen tudja tudatosítani az emberekben a kalózkodás és a jogsértõ tevékenységek káros hatásait, a jogvédelem fontosságát. „Nem várhatjuk el egy 12 éves internetezõ gyerektõl, hogy megértse, mi jelent a szerzõi jog” – mondta David Lammy miniszter. Véleménye szerint egyszerûbbé kell tenni a fogyasztók számára a legális internethasználat melletti döntést. „Ne kelljen ahhoz jogi végzettség, hogy törvényesen használhassuk az internetet” – tette hozzá Lammy.

A brit Intellectual Property Office (IPO) a célok elérése érdekében társadalmi vitát is kezdeményezett a felállítandó hivatal szerepérõl és mûködésérõl. A szervezet honlapján közzétett vitaindító javaslataival kapcsolatban arra a fõ kérdésre várták a választ a fogyasztóktól, a médiaipar szereplõitõl és az érintett szervezetektõl, hogy milyen szerepet szánnának az új jogvédõ hivatalnak:

  • hogyan járulhatna hozzá a szerzõi jogvédelem iránti fogyasztói attitûd megváltoztatásához;
  • hogyan támogathatná az ipar azon törekvését, hogy új, és a fogyasztók számára vonzó legális szolgáltatásokat fejlesszenek ki;
  • hogyan kezelje a jogsértõ tevékenységet;
  • mennyiben és hogyan járuljon hozzá a törvényhozók munkájához;
  • független legyen-e az új hivatal az állami szervektõl.

Mindezeket a kérdéséket az IPO egy tavasszal rendezett fórumon kívánja megvitatni.