Megváltozhat a Google gyakorlata a szerzői jogilag védett anyagok on-line közzétételével kapcsolatban. A társaság egyre inkább igyekszik megfelelni a jogvédő szervezetek követeléseinek.

A Google az elmúlt pár évben az internet-alapú gazdaság egyik főszereplője lett. A vállalat szerzői jogi ügyekben a kezdetektől a liberális jogfelfogás híve, igyekszik tágítani a szabad felhasználás esetkörében közzétett anyagok számát. Üzletpolitikájával a kezdetektől fogva a fősodortól eltérő irányt hirdetett, amit a sikereket látó versenytársaik is igyekeztek a maguk módján többé-kevésbé elsajítítani. A vállalat magatartása az egész iparág számára hivatkozási alappá vált, a technológiai fejlődés nyújtotta lehetőségek és a jogvédelem közötti küzdelemben a Google-t sokan az információáramlás és a szabad felhasználás bajnokának kezdték tekinteni. A társaság azonban egyre több fronton kénytelen engedni a jogvédőknek, ami jelzésértékű lehet a többi iparági szereplő számára: várhatóan nekik is szigorítaniuk kell a szerzői jogvédett anyagok közreadási feltételeit.

Jogfejlesztés és egyezségek

A Google hozzáállása a kezdeti években mind jogi, mind üzleti szempontból kifizetődött, a vállalat több olyan pert nyert meg, amelyek kimenetele tágította és egyértelműsítette a szabad felhasználás esetkörét Európában és az Egyesült Államokban. A bíróság jogszerűnek találta például, hogy a keresőprogram saját felületén jelenítsen meg más honlapokon közzétett képeket a képkereső szolgáltatásában, használja más cégek védjegyeit a keresésben, illetve szövegrészleteket tegyen bárki által szabadon elérhetővé. De támadták a Google-t azért is mert a keresőben csak előfizetők számára hozzáférhető anyagokat (fotók és rövid bevezetők) a Google illetéktelenül, hozzáférési díj fizetése nélkül használta a hírkeresőn.

A portfólió szélesítése és a a közzétett anyagok bővülő köre miatt azonban egyre nehezebb jogilag megvédenie magát a vállalatnak. Az Authors Guild és az Association of American Publisher kiadói szervezetek , és más szerzők és könyvkiadók keresetet adtak be a Google Könyvkereső ellen, amelyen keresztül rengeteg jogvédett könyv részlete vált bárki számára elérhetővé. A Google végül tavaly nyáron peren kívül megegyezett a felperesekkel, az egyezséget várhatóan idén júniusban hagyja véglegesen jóvá az amerikai bíróság. Eszerint a Google (egyelőre) kizárólagos jogot kap a szerzői jogvédett könyvek digitalizálására és megjelenítésére, cserében viszont vállalja, hogy ellenérték nélkül hozzájárul egy jogvédett könyveket tartalmazó adatbázis kiépítéséhez.

A Google-t a YouTube videomegosztóval kapcsolatban is többen támadják. Egybek mellett a Viacom nemzetközi médiavállalat, az angol Premier League jogtulajdonosa és egy nemzetközi lemezipari cég is azt szeretné elérni, hogy hatékonyabban lépjen fel az oldalra feltöltött jogvédett anyagok eltávolítása érdekében. A Google azzal védekezik, hogy az anyagok eltávolítását nem magától kell elvégeznie, hanem helyesen jár el, amikor csak az arra irányuló kifejezett kérés után törli a tartalmakat. A keresőcég hivatalosan védi saját álláspontját, többek szerint viszont ezek is egyezséggel zárulhatnak, mert a perek kezdete óta több nagy jogtulajdonos szervezettel (pl. a Sony Music kiadóval is megállapodást kötött, így rendezve a YouTube-ra feltöltött anyagok jogi háterét.

A cég egyelőre tagadja, hogy változtatna a szerzői jogkezeléssel kapcsolatos üzletpolitikáján: nem akar mást, továbbra is kiáll a jogvédett anyagok minél szélesebb körben történő elérhetővé tétele mellett.