2009. május 1-jétől megváltozik számviteli törvény szerinti beszámolók megküldési és közzétételi rendje! Az új rendszer biztosítja a beszámolók teljes körű nyilvánosságát is.

Az életbe lépő változásokról, valamint az azzal kapcsolatos tudnivalókról részletes tájékoztatás a www.e-beszamolo.irm.hu oldalon olvasható. A honlap tartalmát az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium folyamatosan frissíti.

Az új rendszer biztosítja a beszámolók teljes körű nyilvánosságát is: az e célra létrehozott honlapon (www.e-beszamolo.irm.hu) a beszámolókat ingyenesen, korlátozás és regisztráció nélkül a cégnév, cégjegyzékszám, vagy adószám megadásával bárki azonnal megtekintheti.

A cégtörvény által 2009. május 1-jét követően előírt kizárólagos elektronikus benyújtási mód alapján csökkennek az adminisztrációs terhek, gyorsabb és egyszerűbb lesz a beszámolók benyújtása, és a letétbe helyezés valamint a közzététel is egységessé válik. Egyszerűsödik az eljárás, hiszen ha egy cég a beszámolót a kormányzati portálon keresztül elektronikusan nyújtja be, elektronikus aláírás nélkül a céginformációs szolgálatnak, akkor azt külön már nem kell a cégbíróság felé is megküldeni.

Fontos hangsúlyozni, hogy a beküldött dokumentumok hitelességét biztosítja a vállalkozó képviseletére jogosult személy kötelező aláírása, mellyel felelősséget vállal az adatok valóságtartalmáért, a beküldő pedig az ügyfélkapu regisztráción keresztül azonosítható.

Bármilyen problémával, észrevétellel forduljon az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium munkatársaihoz a 06-1-354-3018 és a 06-1-354-2642 telefonszámon, valamint az e-beszamolo@irm.hu e-mail címen.