Megkezdte működését az Energetikai Állandó Választottbíróság. – Jogi Fórum interjú Dr. Faludi Zoltánnal, a Testület elnökével.

„Azért izgalmas ez a téma, mert egy iparági fórumról van szó. Ez egy olyan új állandó választottbíróság, amely egy iparágra szakosodott.”

Dr. Faludi Zoltán, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda irodavezető partner, az Energetikai Állandó Választottbíróság elnöke Antal Attila kérdéseire válaszolva részletesen beszél az Energetikai Állandó Választottbíróság megalakulásának indokairól, kezdeti nehézségeiről, a Testület speciális jellegéről, személyi összetételéről, a Testület és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság közötti együttműködésről.

„Az iparágon belül az elmúlt években megmutatkozott az az igény, amely a létjogosultságát adja az új intézménynek. A választott bíráskodásról azt szokták mondani, hogy állami bíráskodás kritikája. Kritikája jó értelemben: itt gyorsabb és hatékonyabb eljárásokról beszélünk.”

Az interjúban szó esik továbbá az Energetikai Állandó Választottbíróság eljárási rendjéről, a Testület elnökének és elnökségének feladatairól, a munkateher várható alakulásáról, valamint a választottbírósági eljárási díjakról egyaránt.

„Örömteli hír, hogy egyre több energiaipari vállalkozás emeli be a szerzőseibe az Energetikai Állandó Választottbíróságot, s veti magát alá ezen fórumnak. Azt gondolom és bízom benne, hogy ez a tendencia erősödni fog. Természetesen az ítélkezési munka színvonala adhatja meg hosszú távon a presztízst ennek a fórumnak.”

A teljes interjú itt olvasható →