A törvényes és hatékony adóoptimalizálás és vagyontervezés nyomában – A téma aktualitása tekintélyes létszámú hallgatóságot vonzott a Jogi Fórum 2009. május 14-i rendezvényére.

A gazdasági válság és a növekvő adóterhek egyre népszerűbbé teszik az offshore cégek alapítását. Legális tevékenység, kedvezőbb adózási lehetőségek, rugalmasabb bevallási kötelezettség, tervezhetőség és vagyonmegőrzés – ebben rejlik az offhore cég varázsa. De milyen korlátai vannak az offshore cégalapításnak? A Jogi Fórum konferenciájának hallgatósága tapasztalt szakemberektől, első kézből kaphatott választ az offshorral kapcsolatban óhatatlanul felmerülő kérdésekre.

Mi az offshore cég? Dr. Rybaltovszki Péter, a Crystal WorldWide tanácsadó cég ügyvezetője a konferencia első előadójaként körbejárta az offshore cégek adótervezésben játszott szerepét, átfogó képet adva e nemzetközi üzleti tevékenységhez kapcsolódó cégforma törvényesen hatékony működéséről, az offshore-ban rejlő adóoptimalizálás lehetőségeiről. Az előadó részletesen ismertette a magyar cégek és magánszemélyek vagyonosodásának és vagyontervezésének problematikus pontjait, bemutatva az adó- és vagyontervezés legfontosabb alapelemeit. A prezentációban szó esett az offshore cégek gyakorlati felhasználásáról, a kereskedelem, a finanszírozás, a jogdíjügyletek, és a holding kérdésköreiről. Ribaltsovszki Péter beszélt az offshore cégalapítás akadályairól és nehézségeiről (a telephely, az elszámoló árak, az alultőkésítettség, az ellenőrzött külföldi társaság, a rendeltetésszerű joggyakorlás és a tartalom szerinti elbírálás problematikájáról), ismertette végül az offshore cégalapítás gyakori helyszíneit, valamint a felelősség legfontosabb kérdéseit. Az előadás végén az előadó kimerítően válaszolt a hallgatóság kérdéseire.

Dr. Kiss László, a Crystal WorldWide tanácsadó cég sokat tapasztalt szakértője a trustok és a a magánalapítványok, mint a nemzetközi struktúrákon keresztül történő adómentes vagyontervezés hatékony lehetőségei témában tartotta meg rendkívül lendületes, konzultációt generáló előadását. Az előadó ismertette a trustok és magánalapítványok főbb fajtáit, általános szerkezetét, az alapítással és a működtetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és magyar jogi korlátokat, részletesen szólva – többek között – az alapítvány tulajdonában lévő vagyontárgyak problémaköréről. Kiss Péter sorra vette végül a gyakori alapítványi helyszíneket (Bahamák, Holland Antillák, Liechtenstein, Nevis, St. Kitts, Panama), kiemelve a vagyontervezés egyes helyszínekben rejlő speciális lehetőségeit.

Dr. Szabó Tibor ügyvéd, adószakértő, az Adónet.hu főszerkesztője az offshore-tulajdon magyar szabályairól tartotta megfontoltan alapos, finom humorral fűszerezett előadását. A szakember részletesen körbejárta az offshore ellenes törvénykezés hazai lehetőségeit és jogi akadályait, a magyar gazdasági társaságokra és magánszemélyekre vonatkozó hatályos offshore-ellenes rendelkezéseket. Az előadásban szó esett az uniós adóparadicsomokat védő uniós irányelvekről (Ciprus), a kettős adóztatási egyezményekről, azok hatályáról (USA, Svájc, Málta, Ciprus stb.), az ún. ‘feketelistás államokról’, valamint az adóamnesztia kérdésköréről. Szabó Tibor a prezentáció zárásaként az adóhatóság és a bíróságok hazai joggyakorlatából (főként saját praxisából) szemezgetett jogeseteket ismertetett hallgatóságával.

A konferencia záróakkordjaként Váradi László, a LAVECO Kft. igazgatója a nemzetközi adótervezési lehetőségek, az offshore cégek gyakorlati felhasználási lehetőségei témakörben – az előadás időtartamának teljes hosszában – a gyakorlott szakember alaposságával válaszolt a jelenlévőkben felmerülő számtalan kérdésre. Az előadónak feltett kérdések érintették többek között a nemzetközi és a hazai offshore ellenes szervezetek (OECD, EU, magyar PM), a magyar cégből külföldi cég közbeiktatásával történő osztalékkivitel, a háromszögügyletek, a magánosítás (magánvagyon kontra cégvagyon), a banki háttér (bankszámlanyitás), az offshore és az ingatlan, valamint az üzletrész adásvétel problémaköreit.

A rendezvény médiapartnere a Privátbankár.