Hétfőn újra szavaz az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökjelöltjéről, Baka Andrásról – közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után szerdán.

A Legfelsőbb Bíróság legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma csaknem egy éve, 2008 júniusában lejárt. Azóta két személyt jelölt összesen három alkalommal az államfő. Először Baka Andrást, a strasbourgi Európai Jogok Emberi Bíróságának korábbi magyar bíráját, aki azonban 2008 májusában nem kapta meg az LB elnöki posztjának betöltéséhez szükséges kétharmados parlamenti támogatást.

Sólyom László ezután kétszer is jelölte Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, ám a jelölt sem decemberben, sem márciusban nem kapott kétharmados támogatást, így jelenleg a LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén.

Szili Katalin tájékoztatása szerint nyárig már csak egynapos ülések lesznek. Jövő hétfőn lesz a tavaszi ülésszak utolsó ülése, ezután kezdődik a nyári rendkívüli ülésszak, amelynek két ülésnapja lesz, 22-én, és 29-én.

Mint mondta, a kormány a jövő héten benyújtja kezdeményezését a rendkívüli ülésszak összehívására, amelyben a tervezett napirendre is javaslatot tesz.

Kitért arra: 29-én várhatóan képviselői eskütétel is lesz: Deutsch Tamás – aki EP képviselő lesz – listás helyére kerülhet új honatya.

A június 15-re tervezett napirend szerint a képviselők megemlékeznek Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 20. évfordulójáról.

Újra szavaz a Ház a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényről. Az államfő korábban azzal indokolta döntését, hogy a május 11-én elfogadott jogszabály nincs összhangban több, ugyanerre a témára vonatkozó törvényjavaslattal, és eljárásjogi szempontból sem kellően kidolgozott.

Várhatóan zárószavazás lesz a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatról.