Az európai elfogatóparancsról szóló uniós jogszabály nem megfelelő ír átültetése miatt nem lehet kiadni Magyarországnak az ír gázolót – mondta a BruxInfónak az igazságügyi EU-biztos szóvivője. Dublin nemrégiben ugyan módosította a kérdéses törvényt, de a 12 évvel ezelőtt Leányfalun balesetet okozó Francia Ciarán Tobin ügyében viszont semmit sem tehet Írország. Brüsszel szerint az egyetlen lehetőség az lehet, hogy az ír férfi a hátralévő büntetést Írországban tölti le.

Az Európai Bizottság szakértői szerint egy uniós jogszabály nem megfelelő ír átvétele miatt alakult ki jogi és diplomáciai nézeteltérés Magyarország és Írország között. A testület igazságügyekért felelős tagjának szóvivője a BruxInfónak azt mondta, Írország annak idején nem megfelelően ültette át a jogrendjébe az európai elfogatóparancsról szóló uniós keretjogszabályt, emiatt nem adhatják ki az ír hatóságok Magyarországnak Francis Ciarán Tobint, akit a magyar bíróság a távollétében három év börtönbüntetésre ítélt.

Az ír férfi 2000. április 9-én két gyermeket gázolt halálra Leányfalun. 2000 novemberében, miután magyarországi munkamegbízatása lejárt, hazatért Írországba. A magyar bíróság 2002-ben három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Tobint, aki viszont nem tért vissza Magyarországra letölteni a büntetését. Magyarország a 2004 májusi uniós csatlakozása után európai elfogatóparancsot adott ki Francis Ciarán Tobin ellen, azzal az indokolással, hogy az ír férfi megszökött Magyarországról a felelősségvállalás elől.

Az ír állampolgár viszont az ügyvédjei útján közölte, szó sincs szökésről, ő maga együttműködő volt a gázolás után, és a magyar hatóságok adták vissza az útlevelét, hogy hazatérhessen Írországba a megbízatása lejártával. Az európai elfogatóparancsról szóló uniós jogszabályt átvevő ír törvény szerint csak szökés esetén adható ki egy állampolgár egy másik uniós tagállamnak. Az ír bíróság ez alapján nem is engedélyezte a férfi kiadatását Budapestnek. Az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyta június közepén.

A Bizottság tájékoztatása szerint az ír parlament módosította ugyan időközben a kérdéses törvényt, és kikerült belőle a szökési feltétel, ezt viszont már csak a jövőbeni hasonló esetekre lehet majd alkalmazni.

Azt követően, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter többször is kérte a Bizottság segítségét az ügyben, Viviane Reding EU-biztos kezdeményezésére kedden szakértői szinten találkoztak a Bizottság, Írország, valamint Magyarország képviselői. A felek hivatalosan semmit sem közöltek az egyeztetésről, de a BruxInfo értesülései szerint érdemi előrelépés nem történt a brüsszeli találkozón. Az Európai Bizottság nem kérheti jogilag az ír gázoló kiadatását, erre nincs kompetenciája, a közvetítőszerepet viszont vállalta, Mina Andrejeva szóvivő szerint azért, hogy a testület tisztán lássa: miért nem működik a két ország között az európai elfogatóparancs intézménye.

Bizottsági tisztviselők a BruxInfónak azt mondták, hogy nem látnak jogi lehetőséget az ír gázoló kiadatására, szerintük az egyetlen lehetőség annak elérése, hogy a férfi Írországban tölthesse le a büntetéséből hátralévő időszakot. Francis Ciarán Tobin ugyanis 2011 novemberében önként fogdába vonult Dublinban azzal, hogy minél rövidebb legyen egy esetlegesen Magyarországon letöltendő büntetés. A Legfelsőbb Bíróság júniusi döntésével ugyanakkor megszüntette a börtönbüntetést is.