Jogi Fórum Kupa, idén második alkalommal – A 20. K&H olimpiai maraton és félmaraton váltó keretében meghirdetett verseny ünnepélyes eredményhirdetésére 2013. június 25-én került sor. A díjakat Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, a Jogi Fórum Kupa védnöke és Máth István versenyigazgató (BSI) adták át. Az díjkiosztón megjelent Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke.

Tavaly 20, jogászokból álló félmaraton váltó nevezett, ebben az évben pedig 36 maratonváltó (6 fős) és 23 félmaraton váltó (3 fős) versengett a Jogi Fórum Kupában. Ez azt jelenti, hogy legalább 260 jogász futó vett részt ezen a különleges versenyen. Törvényszékek munkatársai, a Magyar Bírói Egyesület csapatai, ügyvédi irodák, a bankszektor, az államigazgatási szféra munkatársai mellett a gazdaságfejlesztés különféle ágazatai és pályázatokkal foglalkozó cégek jogászai egyaránt kihívást találtak abban, hogy szakmabeliekkel mérkőzzenek meg június 9-én a Városligetben. Természetesen a versenyen a www.jogiforum.hu is részt vett 2 csapattal.

A női maraton váltót a „Versenyre fel!” csapata nyerte. Versenyhivatali dolgozóként lételemük a verseny. Dr. Gärtner Orsolya csapatkapitány elmondta, hogy ebben a felállásban idén futottak először – bár ketten már tavaly is részt vettek a kupán. Mindannyiuk mögött több éves futó múlt áll. Erre a sportágra közösségépítő ereje miatt esett a választásuk és az a praktikus szempont is közrejátszott, hogy a munkahelyükhöz közel fekszik a Margitsziget, így sokszor oda szervezik a közös kocogást. Kollégákkal futni remek érzés, nagyon erősen motivál mindenkit a közös cél, az egy mindenkiért, mindenki egyért szellemiség. A hölgyek közül van, aki zenével fut és próbál kikapcsolni mindent. A csapatkapitány viszont, ha nem jut egyről a kettőre, felveszi a futócipőt, és így rendezni a gondolatait. 3 km után már kezd megszűnni a káosz, és 15 km fölött sokszor megszületik a hasznosítható ötlet. Nem csak a most „nyerő” csapatra, hanem a versenyhivatal munkatársaira alapvetően jellemző a fiatalos, dinamikus, sportos attitűd. Ebben támogatást nyújt a Gazdasági Versenyhivatal Kulturális és Sport Egyesülete. 2011-ben a GVH futballcsapata megnyerte az európai versenyhatóságok között megrendezett tornát, de a Hivatal munkatársai jeleskednek a kosárlabda, röplabda terén is. Rendkívül népszerű az asztalitenisz házi bajnokságuk.

A férfi maraton váltó győztese a Kaposvári Törvényszék csapata lett. Dr. Korvicska Attila a következőket mondta el csapatáról:

„1999-ben alapítottuk a Somogy Megyei Bíróságon a Somogyi Igazságügyi Sport és Szabadidős Egyesületet, melynek a Törvényszék mintegy 350 dolgozója közül közel 100 tagja van, ezért egyértelműen sportosnak tartom a bíróságunkat. Szervezzük és támogatjuk a mozgás minden formáját. Korábban kosár- és focicsapatunk is volt, de ahogy öregszünk, inkább a hirtelen irányváltoztatást, és nagyobb szervezést nem igénylő egyéni sportágakat favorizáljuk. Balaton-átúszás, futóversenyek, bicajtúrák, spinning, pilates, kajakozás, kenutúra, stb.

A futást kb. 10 éve kezdtük komolyabban, azóta sok maratonváltón, az összes Balaton Szupermaratonon, egyéni és csapatversenyeken vettünk részt. Hatan már maratont is futottunk, és futunk, a félmaraton ennél több embernek is megvan.

A felkészülés és a sérülések függvényében hajtunk az elérhető legjobb eredményre, amire aztán büszkék is vagyunk.

A futócsapatunkban bíró, tisztviselő, igazságügyi alkalmazott egyaránt megtalálható. A szellemi erőfeszítést kívánó ülőmunka után orvosilag is igazolhatóan szükségünk van a mozgásra, futásra. Előfordul az is, hogy nem tud az ember kikapcsolni futás közben, és a munkájában felhasználható gondolatok, megoldások ekkor jutnak eszébe. Az edzéseket egyénileg, munka előtt, vagy után, illetőleg hétvégén tudjuk végezni. Attól függően, hogy milyen versenyre készülünk, személyenként heti 10-60 kilométert futunk. Van, aki fiatalon hosszútávfutó, labdarúgó, kosárlabdázó, kajakos, birkózó volt, a futás lett a közös nevező.”

A női félmaraton váltó nyertese a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper csapata lett. A csapatkapitány, dr. Bögös Tímea elmondta, hogy ők szinték először futottak így együtt és először indultak a Jogi Fórum Kupán is. Versenysport-múltjuk is van, az egyik csapattag nyolc éven át röplabdázott versenyszerűen, és többek között ifjúsági magyar bajnok is volt a sportágban. A csapat legeredményesebb futója – Boksay Katalin – jelenleg is versenyszerűen kosárlabdázik a Törekvés SE felnőtt női csapatában. Szeretnek futóversenyekre járni, ezek a versenyek hihetetlen közösségi élményt és motivációt adnak a résztvevőknek. Céljuk a részvétel mellett nem feltétlenül az, hogy nyerjenek hanem, hogy az aktuális edzettségüknek megfelelően teljesítsék a távot. A futásban az a vonzó, hogy korlátok nélkül űzhető, bármikor, bárhol, esőben és jó időben, egyedül, vagy futótársakkal. Az irodában nagy hagyománya van a sporttevékenységek támogatásának, legyen szó focikupáról, futóversenyekről, vagy közös raftingolásról. Sokan sportolnak aktívan. Csapatuk ereje a felszabadultság, az a hozzáállás, hogy mindhárman a versenyek utánozhatatlan hangulata miatt állnak rajthoz. Gyenge pont – természetesen – a nyári meleg és a forró aszfalt.

Nyerteseink tanácsai a sporttársaknak:

Nagyon fontos, hogy az ember megtalálja a neki legmegfelelőbb cipőt, mert furcsa módon ezt a sportot a talpunkon „koronázzuk meg”. Ne hivatkozzunk időhiányra, elmaradhatatlan a bemelegítés és a nyújtás!

A kezdő futók számára a legnagyobb kihívás leküzdeni az első hónapok kezdeti lelkesedésének eltűnését. Ezért nagyon fontos, hogy legalább egy évet adjunk magunknak, és akkor is teljesítsük a kitűzött kilométereket, ha rosszul megy, vagy nem esik jól az edzés. A kitartás jutalma, hogy egy adott pillanatban eljön a felismerés, hogy a futás már nem kényszer, hanem nélkülözhetetlen örömforrás a mindennapokban.

Ajánlott olvasmány: Murakami Haruki „Miről beszélek, amikor futásról beszélek?” című könyve!

További információk és videók a versenyről és a díjkiosztóról az alábbi linken: http://www.futanet.hu/cikk/jogaban-all-futni