A diétatévesztésnek akár rendkívül súlyos következményei is lehetnek! – A menzarendeletként elhíresült jogszabály megszigorította a köznevelési intézményekben a napi étkezésre vonatkozó szabályokat. Különösen nagy visszhangot váltottak ki a só- és cukorhasználat korlátozására vonatkozó rendelkezések. Van azonban a szóban forgó 37/2014 (IV.30) EMMI rendeletnek egy másik vetülete is, amely a speciális étkezési szükségletű gyerekeket érinti.

Manapság sok ember küzd valamilyen étkezési problémával, allergiával vagy érzékenységgel ételre vagy összetevőre vonatkozóan. A felnőttek könnyebben meg tudják oldani a laktóz-, glutén-, tejfehérje-mentes étrend betartását, a speciális étkezési igényű gyerekek, illetve szüleik azonban nehezebb helyzetben voltak. Eddig. A közétkeztetést szabályozó rendelet – a jogszabályi változásoknak köszönhetően – ugyanis most már nemcsak az egészséges gyermekek étkeztetését szabályozza, hanem rögzíti azt is, hogy a gyermekeket ellátó intézményeknek biztosítaniuk kell az egyéni szükségletekhez szabott diétás étrendet.

A jogszabály alapján az óvodák, iskolák és kórházak esetében is követelmény, hogy a diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő étrendet biztosítsák. Amennyiben az intézmény ezt nem tudja a saját konyhájával megoldani, akkor más közétkeztetőtől is megrendelheti a szolgáltatást.

A diétára szoruló gyerekeknek is kapniuk kell ellenőrzött, biztonságos tízórait, ebédet és uzsonnát is. A diétának egyénre szabottnak kell lennie. (Ha pl. valaki csak tejre allergiás, ne kelljen más tápanyagokat is nélkülöznie, mert a szolgáltató készített egy „minden mentes” menü opciót.) Biztosítani kell, hogy adott esetben kombinált diétát folytathasson az érintett. Ha az allergia vagy gluténérzékenység mellé cukorbetegség társul, ekkor is biztosítani kell a garantáltan allergén-mentes, megfelelő kalória tartalmú táplálékot. Tápanyagban, kalciumban gazdagnak kell lennie a menünek akkor is, ha például tejmentes étrendről van szó.

Az ételeket szigorúan kell ellenőrizni, hiszen akár életek múlhatnak a diéta pontosságán! Az allergiás, illetve gluténérzékeny gyermekek esetében sem megengedhető, hogy akár nyomokban is tartalmazzon allergént az étel. A diétás ételnek teljesen biztonságosnak kell lennie.

A rendelet az ételek tárolásával és szállításával kapcsolatosan is szigorú előírásokat tartalmaz. A diétás étrendet alkotó ételeket az adott diétára való alkalmasság voltát befolyásoló anyag kizárásával kell készíteni, tárolni, szállítani és átadni a végső fogyasztónak, kizárva az ételek ilyen anyaggal való szennyeződésének lehetőségét.

A szigorú előírások még nem valósulnak meg maradéktalanul – a szülők véleménye szerint. Ha a rendeletben megfogalmazott speciális étrendet mégsem tudja az adott közoktatási, illetve köznevelési intézmény biztosítani, akkor a felügyeleti szervhez, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz lehet fordulni. A gyakorlatban azonban ennél is fontosabb a szülők és az intézmények együttműködése .

A speciális étrend iránti igényt szakorvosi igazolással kell alátámasztani, és fontos annak tisztázása is, hogy pontosan mire van szüksége a gyermeknek.

A speciális étrend ideális esetben a szülő és az intézmény közötti egyeztetéssel biztosítható. Az egyeztetések – az eddigi tapasztalatok szerint – az esetek többségében eredményesek. De ha mégsem, akkor az érintettek hivatkozhatnak egy korábbi ombudsmani vizsgálatra. Az alapvető jogok biztosa ugyanis még még a jogszabályváltozást megelőzően leszögezte, hogy az egészséges étrend nem múlhat kizárólag az intézmények jóindulatán, hanem törvényi kötelezettség biztosítani a speciális étkezési szükségletű gyermekek óvodai, iskolai ellátását.

Továbbra is az a legfontosabb, hogy az érintett intézmények és a szülők összefogjanak a gyerekek érdekeinek védelmében.