Mindkét oldaláról megmászta a Himalája hegység legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet (Csomolungma, Sagarmāthā) Neszmélyi Emil ügyvéd, hegymászó. Ő az első magyar, aki másodjára is felért a világ tetejére úgy, hogy ezt két országból (Tibet és Nepál felől egyaránt), a hegy két eltérő oldalán is megtette. A férfi május 13-án, pénteken, nepáli idő szerint reggel 8 óra körül hódította meg a 8848 méter magas Csomolungmát.

A Csomolungmán, 2022. május 13-án pénteken, nepáli idő szerint reggel 8 óra körül. – Fotó forrása: Neszmélyi Emil Facebook oldala

„SIKERÜLT!  EVEREST 2022″

“A csúcsra május 13-án, nepáli idő szerint reggel 8 körül léptem. Harapni lehetett virharos szelet. Most, hogy mindkét lehetséges országból elértem a világ tetejére, számomra ez annyit tesz, van már hazánknak olyan sportolója, akinek ez sikerült. Kívánom, lrgyen még több. Nagy álmom volt megtapasztalni azt, hogy mennyivel lehet másabb a tibeti oldalhoz képest a nepáli oldalon feljutni a világ tetejére. A különbségek még a vártnál is nagyobbak voltak” – írja közösségi oldalán az ügyvéd.

Video forrása: Neszmélyi Emil Facebook oldala

Neszmélyi Emil azért indult ismét az Everest csúcsára, hogy a magyar zászlót Nepál felől is felvigye. A 47 éves ügyvéd hat éve mászta meg először a hegyet, akkor a tibeti oldalról. Mivel asztmás, ezért mindkét alkalommal használt oxiénpalackot – ezúttal 7200-métertől.

Magyarként Ugyan Anita hegymászó volt az, aki 2012-ben elsőként másodszor is feljutott a Mount Everest csúcsára.

Neszmélyi Emil most az elérések számában felzárkózott a hegymászónő teljesítményéhez, azzal pedig, hogy a hegy mindkét domináns oldaláról is elérte a csúcsot, beírta magát a magyar hegymászás történelmébe.

2016-ban első magyarként mászta meg a Mount Everestet a nehezebb északi oldalról, Tibet felől. 2019-ben teljesítette a Reinhold Messner-féle 7 Summits sorozatot. E rendkívül nehéz kihívás lényege, hogy a világ mind a 7 földrészének legmagasabb hegycsúcsaira kell feljutni. A sorozatban Észak- és Dél-Amerika két különböző földrésznek számít. Németh Alexandrát követően második magyarként érte el ezt a sikert, amit korábban közel 320 ember teljesített a világon.

Neszmélyi Emil polgári szakmájában büntető, válóperes és ingatlanügyek mellett sportjoggal és öröklési joggal is foglalkozik –  utóbbi kettőben a legkeresettebb ügyvédek közé tartozik.

Kapcsolódó cikk:

Példanélkül! – Magyar ügyvéd mászta meg a világ legmagasabb csúcsait – Neszmélyi Emilnek sikerült a 7 Summits sorozat