2022 szeptemberében immáron harmadik évfolyamát indítja a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új, „Kiberbűnözés, korrupció és pénzmosás elleni szakjogász” nevű képzése. Az angol nyelvű, erős nemzetközi kooperációra is lehetőséget adó tanulmányok nyújtotta lehetőségekről dr. Laczó Adriennt, a szak jelenleg záróvizsga előtt álló hallgatóját, a Fővárosi Törvényszék bíróját kérdeztük.(X)

Ön a Fővárosi Törvényszéken dolgozik. Mióta van ez így, és milyen ügyekkel foglalkozik?

Törvényszéki szintű elsőfokú büntetőügyeket tárgyalok. 2001 óta ítélkezem büntetőbíróként, azon belül 14 éve dolgozom a Fővárosi Törvényszéken. Referendámba elsősorban gazdasági ügyek tartoznak, így többek között a nagyobb összegű pénzmosásos esetek. Most már egyre több olyan ügyünk is van, ami a kiberbűnözéssel kapcsolatos, és még ennél is több, amelynek nemzetközi kapcsolódási pontja van. Törvényszéki hatáskörbe tartoznak egyébként is a korrupciós ügyek, tehát ennek a képzésnek teljes spektruma összefügg a munkámmal.

A kiberbűnözéses ügyek tárgyalása az elmúlt 5-10 évben lett a munkája része?

Nagyjából igen, de ez attól is függ, mit tekintünk kiberbűnözésnek. Olyan típusú bűncselekmények ugyanis, amelyeknek köze volt számítástechnikai rendszerekhez, már korábban is voltak. Több mint 10 évvel ezelőtt volt például egy olyan elég nagy volumenű bankkártyás csalás, amelyben bankkártyák klónozása történt. Ez azért elég komoly számítástechnikai hátteret igényelt. Ráadásul ez egész Európában jelen volt, erős olasz és skandináv szálra emlékszem. De volt olyan ügyem is, amelyben 600-700 sértett volt jelen szerte Európából, akik egy számítástechnikai vállalat részvényeit érintő csalás áldozatai voltak. Az ilyenek már a 2000-es évek elején jelen voltak.

Mennyiben tudja ezt a három területet a napi bírói munkában együtt alkalmazni?

A korábban említett nemzetközi szál miatt a kiberbűnözés és a pénzmosás nagyon gyakran összefügg. És az is nagyon gyakori, hogy a nemzetközi érintettségű gazdasági ügyeknek van korrupciós szála, ezért ez a szál is szorosan kapcsolódik az oktatáshoz. Az is igen gyakori, hogy egy sok vádlottas ügyben néhány vádlott a hatóságok vagy a pénzintézet oldaláról érkezve fogadja el a korrupciós összegeket.

Hogyan értesült az Egyetem képzéséről, és milyen céllal vágott bele az elvégzésébe?

Korábban a gazdasági büntetőjogi szakjogász képzés elvégzését terveztem, de tavaly nyáron örömmel vettem észre az új, profilba vágó képzés meghirdetését. Kifejezetten örültem annak, hogy a képzés angol nyelven zajlik, mert így azt is gyakorolhatom. Ráadásul valóban, mindhárom bűncselekménytípus szakmámba vág, ezért úgy gondoltam, ez adhat legtöbbet a napi munkához, különösen az idegen nyelvre vonatkozóan.

Mennyiben jelent pluszt az, hogy angol nyelven zajlik a képzés?

Nekem nagyon sok pluszt ad. Nemcsak a napi szintű nyelvgyakorlás miatt, hanem kifejezetten a szakmai szókészlet bővítéséért, vele együtt egy másfajta gondolkodásmód megismeréséért. Fontos volt, hogy rá voltam kényszerítve, hogy így járjak utána a dolgoknak.

Mely tárgyakat, területeket tartotta kiemelten hasznosnak a képzésen?

Nekem saját szakterületem a vagyonvisszaszerzés, ezért nagyon örültem, hogy a képzésben is szenteltek egy külön tárgyat ennek. Végül a szakdolgozatomat is ezen itt választott témából írtam. Kicsit mostoha terület a gazdasági büntetőjogon belül, de ma már egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek erre az EU-ban is. De talán általában elmondható, hogy a pénzmosással kapcsolatos tárgyak különösen hasznosak voltak, azokból sokat tanultam.

Önhöz hasonlóan érkeztek még többen bírói területről. De hol alkalmazható még az itt szerzett tudás?

Ügyvédek, ügyészek, illetve a nyomozóhatóság munkatársai egyaránt megtalálhatóak voltak az évfolyamban. Ez utóbbi részről érkezőek a korrupciós ügyeknél egészen biztosan hasznosan alkalmazhatják a tudást, akár magasabb rangú, jogot végzett rendőrtiszteknek is jó lehet. Nemzetközi együttműködésekhez nagyon sokat hozzá tud tenni. Valószínűleg a pénzintézeteknél vagy gazdasági társaságoknál jogászként dolgozó kollégák számára is mondhat újat, de erre bíróként kisebb rálátásom van.