Megkezdődött az évtized talán egyik legnagyobb súlyú korrupciós pere – 22 vádlott és 22 védő a tárgyalóteremben! Február 17-én tartották Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnök (I. rendű vádlott) és Völner Pál korábbi parlamenti államtitkár és miniszterhelyettes, miniszteri biztos (II. rendű vádlott) büntetőügyének előkészítő ülését a Fővárosi Törvényszéken.

A pénteken indult pert dr. Tóth Erzsébet tanácselnök vezeti. Az ügy tárgya: vezető beosztású hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények. Az előkészítő ülést 3 tárgyalási napra tűzte ki a bírónő.

Az első tárgyalási napon (február 17-én pénteken) hét vádlottból négy beismerte bűnösségét a vád tárgyává tett bűncselekmények vonatkozásában – köztük a MBVK korábbi hivatalvezetője.

A további két előkészítő ülést február 21-én és február 23-án tartják, ekkor kap lehetőséget a fennmaradó 15 vádlott a beismerésre – az utóbbi napon szólalhatnak fel az I., II., II., IV. és V. rendű vádlottak, akikre letöltendő börtönbüntetést indítványoz az ügyészség.

Az ügy 22 vádlottja javarészt tanult, jogvégzett, többségében hivatalos személyek – akad közöttük államtitkár és miniszteri biztos, egyéb hivatalvezető, hivatali beosztott, sofőr/személyi asszisztens, de ügyvéd is. A vádlottak közül ketten előzetes letartóztatásban vannak – őket vezetőszáron kísérték a bv. őrök a tárgyalóterembe.

A vádpontok jelentős része a korrupciós bűncselekmények (hivatali vesztegetés) körébe tartozik, azonban csalással és pénzmosással is vádolnak egyes terhelteket.

A 72 oldalas vádirat ismertetése az első tárgyalási napon hosszú órákat vett igénybe – a vádlottak rezzenéstelen arccal hallgatták végig a vádpontokat.

A pénteki előkészítő ülést hatalmas médiaérdeklődés övezte, azonban igen szigorú keretek között volt csak lehetőség a tudósításra, valamint a kép- és hangfelvétel készítésre. A 22-ből 20 vádlott „teljes tiltást” kért, mindössze a II. és a III. rendű vádlott járult hozzá a róla való kép- és hangfelvétel készítéséhez.

A bírónő az ülés elején felolvasta a hallgatóság névsorát, figyelmeztetve a vádlottakat arra, hogy amennyiben olyan nevet hallanak, akire vonatkozóan tanúmeghallgatási indítványt kívánnak előterjeszteni, azt jelezzék. A névsorolvasás alapján számos végrehajtó kísérte figyelemmel az MBVK elnökének korrupciós perét, többek között a végrehajtói kamara korábbi elnökének neve is elhangzott.

A hallgatóság jelentős része egy másik teremből kivetítőn keresztül követhette az eseményeket.

A 22 védő között büntetőjogi berkekben „sztárügyvédként” aposztrofált védők is vannak szép számban.

A vád

A vád szerint az I. rendű vádlott, vagyis Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke 2018. májusát megelőzően – pontosabban meg nem határozható időponttól kezdődően – korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pál II. rendű vádlottal, aki akkor még az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára volt. Schadl György a kapcsolat keretében jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt, alkalmanként 2-5 millió forintot adott át  Völner Pálnak, arra kérve őt cserébe, hogy a bírósági végrehajtásról szóló törvény (Vht.) szerinti törvényes jogait, valamint az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását I. rendű vádlott érdekeinek megfelelően gyakorolja. Közreműködött egyebek mellett abban, hogy Schadl György javaslatának megfelelő embereket nevezzenek ki végrehajtónak, illetve vállalta például azt is, hogy állami pályázati támogatást szerez Schadl György egyik cége számára.

Boros Gábor, a Központi Nyomozó Főügyészség osztályvezető ügyésze elmondta, Schadl György rendszeresen, “fizetésként” adott pénzt Völner Pálnak azért, hogy az akkori államtitkár “folyamatosan rendelkezésére álljon”.

Schadl György maga is pénzt kapott azoktól, akiket a végrehajtói pozícióba segített – összesen több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert.

Schadl Györgyöt az alábbiakkal vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség:

  • 7 rendbeli vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása,
  • a hivatali helyzettel egyéb módon történő visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette,
  • vesztegetést állítva és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette,
  • felbújtóként elkövetett kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette,
  • különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntette.

Völner Pált az alábbi bűncselekménnyel vádolja a vádhatóság:

  • vezető beosztású hivatalos személy által, az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette.

A 22 vádlottból az I.-V. rendű vádlottak vonatkozásában kért az ügyészség mértékes indítványában letöltendő börtönbüntetést, a további 17 vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést, valamennyiük esetében 1 millió forinttól 50 millió forintig terjedő pénzbüntetést, a jogvégzett vádlottakat pedig legalább 5 év jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltással is sújtaná a vádhatóság.

Amennyiben a vádlottak minden vádpontban beismerik bűnösségüket, ezzel egyben lemondanak a tárgyalás jogáról és a vádiratban foglalt büntetést kötelesek letölteni, amely az alábbiak szerint alakulna az ügyészség indítványa alapján – idézzük:

“Beismerés esetén a bíróság Schadl György I. rendű vádlottat ítélje 10 év börtön végrehajtási fokozatú szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra és mindösszesen 200 millió forint pénzbüntetésre, valamint végleges hatályú jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltásra.

Beismerés esetén a bíróság Völner Pál II. rendű vádlottat ítélje 8 év börtön végrehajtási fokozatú szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra és összesen 25 millió forint pénzbüntetésre, valamint végleges hatályú jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltásra.”