Új elnököt választott a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) február 27-én. Havasi Dezső több mint negyvenéves jogászi praxisa alatt főként a gazdasági jog területén szerzett nagy tapasztalatot. A 2022. év végéig a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnöke, valamint a MÜK elnökhelyettese. Elődje, Bánáti János, aki 2006. májusa óta töltötte be a MÜK vezető tisztségét, nem kívánta folytatni elnöki munkáját, a kamara elnökségének azonban a tagja maradt. 

Édesapja és anyai nagyapja evangélikus lelkész volt. Dombóváron járt gimnáziumba olasz-francia tagozaton. A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán „cum laude” minősítéssel szerzett diplomát 1976-ban.

Pályáját a győri Rába Magyar Vagon- és Gépgyárban, mint jogi előadó kezdte, ezt követően szövetkezeti jogi területen dolgozott, majd a Kereskedelmi és Gazdasági Kamara regionális titkára lett.

A 99. sz. Jogtanácsosi munkaközösség tagjaként – az első jogtanácsosi integrációt követően – egyéni ügyvédként, majd a Havasi Ügyvédi Iroda alapítójaként 1989 óta számos gazdasági társaság, vegyesvállalat létrehozásában, átalakításában működött közre. Jogi tanácsadással, cégképviselettel segítette az egyéni és társasvállalkozások tevékenységét.

Havasi Dezső 2022. novemberig a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnöke, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese, tagja továbbá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Állandó Választottbíróság bírói karának. Jogi szakvizsga cenzorként is vállal feladatot a felsőoktatásban.

2018-ban a Magyar Jogász Egylet (MJE) elnöksége Havasi Dezső részére kiemelkedő jogi és közéleti tevékenysége, valamint az MJE-ben végzett munkája elismeréseként Szalay László emlékérmet adományozott.

Havasi Dezsőt 2021-ben a köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetésben részesítette.

Hitvallása Kazinczy Ferencz A nagy titok című epigrammája, mely szerint:

“Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted, 
Szánts és vess; s hagyjad másnak az áldozatot.”

Az új elnök mellett a magyar ügyvédek új főtitkárt is választottak Holczer Ferenc személyében. A MÜK  elnökhelyettesi tisztségét az új vezető mellett Tóth M. Gábor, Becker Tibor, Halmos Tamás, Kovács Kázmér és Szecskay András ügyvédek töltik be. A MÜK új titkárának Reiniger Balázst nevezték ki a két korábbi titkár, Török Ferenc és ifj. Vég Tibor újraválasztása mellett – derül ki a kamarai testület közleményéből.

Kiemelt kép forrása: a Havasi Ügyvédi Iroda honlapja.