A szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvei alapján várhatóan hétfőn állapítják meg a helyi választási bizottságok a polgármester- és képviselő-választások eredményét. Az alábbiakban közöljük az eddigi eredményeket.

A szavazatszámláló bizottságok a vasárnapi szavazást követően a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számlálták meg, és az ismételt számlálást addig folytatták, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lett. Ezeket az adatokat vezették fel a hivatalos jegyzőkönyvekbe, amelyeket a szavazatszámláló bizottságok valamennyi tagjának alá kellett írnia.

A szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntése ellen önálló fellebbezésnek nincs helye, azt csak a helyi, illetve területi választási bizottság eredményt megállapító döntése elleni fellebbezéssel együtt lehet jogorvoslattal megtámadni.

A helyi választási bizottságok várhatóan hétfőn a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján összesítik a polgármester-választás, valamint a képviselő-választás (tízezernél kevesebb lakosú településeken az egyéni listás választás, illetve a tízezernél több lakosú településeken az egyéni választókerületi választás) szavazóköri eredményeit, és megállapítják a választás eredményét. A tízezernél több lakosú településeken a helyi választási bizottság az egyéni választókerületi választás eredményéről kiállított, jogerős jegyzőkönyvek alapján tudja majd megállapítani a kompenzációs listás választás eredményét.

A vármegyei önkormányzati, a fővárosi közgyűlési és a főpolgármester-választás eredményéről kiállított, valamint a részvételi adatokat tartalmazó általános szavazóköri jegyzőkönyv egy-egy példányát a helyi választási iroda legkésőbb hétfőn 10 óráig eljuttatja a területi választási irodához. A területi választási bizottság pedig a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján megállapítja a vármegyei önkormányzati választás eredményét, a Fővárosi Választási Bizottság pedig a főpolgármester-választás és a Fővárosi Közgyűlés választásának eredményét.

A helyi, illetve a területi választási bizottság döntése ellen a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára, illetve a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva lehet fellebbezni. Például törvénysértés lehet, ha valamelyik szavazatszámláló bizottság rosszul számlálta össze az egyes jelöltekre leadott szavazatokat vagy érvényesnek fogadott el érvénytelen voksot. Szintén lehet fellebbezni, ha a választási bizottság rosszul adja össze a beérkezett szavazóköri jegyzőkönyvekben szereplő számokat vagy elírja az egyik számot.

A választási eredmény elleni jogorvoslatnak alapvető követelménye a jogszabálysértés pontos megjelölése és a vélelmezett jogsértés bizonyítása.

Eddig tudható eredmények:

Főpolgármester választás eredményei (100 százalékos feldolgozottság):

Budapesten a főpolgármester-jelöltek sorrendje a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságnál a következő:

1. Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd- ZÖLDEK) – 47,53 százalék (371 467 szavazat)

2. Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP – Zöldek) – 47,49 százalék (371 143 szavazat)

3. Dr. Grundtner András (Mi Hazánk) – 4,98 százalék (38 943 szavazat)

Az érvénytelen szavazatok kirívóan magas száma miatt nem lehet még végeredményt hirdetni a főpolgármester-választáson, várhatóan újraszámlálják a voksokat.

A főváros, fővárosi kerületek és megyei jogú városok eredményeinek áttekintése (100 százalékos feldolgozottság):

Főváros, fővárosi kerületek – legfrissebb adatok, részletek ITT.

Megyei jogú városok – legfrissebb adatok, részletek ITT.

Nemzetiségi választások eredményei (100 százalékos feldolgozottság):

Legfrissebb adatok, részletek ITT.

Európai parlamenti képviselők választása – részeredmény (99,98 százalékos feldolgozottság):

Fidesz-KDNP – 2 015 972 szavazat (44,62 százalék) – 11 mandátum
Tisza Párt – 1 341 499 szavazat (29,69 százalék) – 7 mandátum
MSZP-DK-Párbeszéd – 366 093 szavazat (8,10 százalék) – 2 mandátum
Mi Hazánk Mozgalom – 305 226 szavazat (6,76 százalék) – 1 mandátum

A többi párt nem szerzett mandátumot. Eredményeik:

Momentum Mozgalom – 305 226 szavazat (3,69 százalék)
Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 161 806 szavazat (3,58 százalék)
Jobbik – 45 323 szavazat (1,0 százalék)
LMP -Zöldek – 39 423 szavazat (0,87 százalék)
Második Reformkor Párt – 30 718 szavazat (0,68 százalék)
Mindenki Magyarországa Néppárt – 29 111 szavazat (0,64 százalék)
Megoldás Mozgalom – 16 727 szavazat (0,37 százalék)

A legfrissebb adatok, további részletek ITT megtekinthetők.