Letették esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők hétfőn, ezzel megalakult az új parlament és a 2018-ban alakult kormány megbízatása megszűnt.

Áder János köztársasági elnök megnyitotta az Országgyűlés alakuló ülését hétfőn 11 óra után néhány perccel.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A jelenlévők közösen elénekelték a Himnuszt.

A Himnuszt éneklik az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ezt követően az államfő köszöntötte az országgyűlési képviselőket és a 11 nemzetiségi szószólót, valamint bejelentette a megbízólevelek átvételét.

Áder János korelnöknek kérte fel Turi-Kovács Bélát, akinek átadta az ülés vezetését.

Az újonnan megválasztott képviselők az Országház főlépcsőjén mentek be az épületbe.

Üléskezdéskor a DK-frakció tagjai nem voltak bent a teremben.

A 199 fős parlamentben a Fidesznek 117, a KDNP-nek 18, a Demokratikus Koalíciónak 15, a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek 10-10-10, a Mi Hazánknak és a Párbeszédnek 6-6, az LMP-nek 5 képviselője lesz. Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és egy képviselő, Hadházy Ákos függetlenként dolgozik majd.

A képviselők a történelmi zászlók előtt tettek esküt.

Képviselők esküt tesznek az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az ezt megelőző mandátumvizsgálat során a megbízóleveleket szabályszerűnek találták, így a parlament igazolta a képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát. A korjegyzők felolvasták az igazolt képviselők és a nemzetiségi szószólók nevét.

A Fidesz-KDNP képviselői az alakuló ülés előtt a Hold utcai református templomban vettek részt istentiszteleten és virágot helyeztek el a Batthyány-örökmécsesnél.

A Demokratikus Koalíció képviselői csak a mandátumigazolás és az eskütétel idejére jelentek meg az ülésteremben, azt követően azonnal távoztak.

A Momentum képviselői is elhagyták az eskütétel után az üléstermet. Korábban azt közölték a Facebook-oldalukon, hogy a frakciótagok a parlamenti mellett alternatív esküt tettek, melyben nem csak egy szűk kiváltságos réteg, hanem az egész társadalom szolgálatára esküdtek fel.

A Mi Hazánk országgyűlési képviselőcsoportja ökumenikus istentiszteleten vett részt az alakuló ülés előtt.

Hadházy Ákos – aki függetlenként dolgozik a parlamentben – nem vett részt az eskütételen, így képviselői jogait egyelőre nem gyakorolhatja.

Az Országgyűlés korelnökéből – aki a legidősebb képviselő, a 86 éves fideszes Turi-Kovács Béla – és a korjegyzőkből – vagyis a legfiatalabb képviselőkből – álló testület jelentést tett a mandátumvizsgálat eredményéről, amely mindenki megbízólevelét szabályszerűnek találta. A parlament 196 igen szavazattal, egyhangúlag igazolta a képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát.

A parlamentnek 199 képviselő a tagja, közülük egy nemzetiségi képviselő, a Ház munkájában 11 nemzetiségi szószóló is részt vesz.

Az elnöki pulpitus jobb oldalán az európai parlamenti képviselők mellett a kormánypártok, a Fidesz és a KDNP politikusai foglalnak helyet, mellettük az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum, Demokratikus Koalíció, Jobbik és a Mi Hazánk képviselői ülnek, a nemzetiségi szószólók a kormánypárti széksorok mögött kaptak helyett.

Medgyessy Péter és Boross Péter volt miniszterelnökök, valamint Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke (b-j) az Országgyűlés alakuló ülésén. – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Turi-Kovács Béla bejelentette a kormány megbízatásának megszűnését.

Innentől – az Alaptörvény értelmében – a 2018-ban megalakult kabinet ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét, nemzetközi szerződés kötelező hatályát nem ismerheti el, rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

Házelnöknek választották Kövér Lászlót

Titkos szavazással Kövér Lászlót választották az Országgyűlés elnökévé a képviselők a parlament alakuló ülésén hétfőn. Az egyedüli jelöltre érvényes szavazatot 183 képviselő adott le, közülük 170-en igennel, 13-an nemmel szavaztak – ismertette Turi-Kovács Béla korelnök.

Kövér László megválasztását követően esküt tett a plénum előtt.

Kövér László, az Országgyűlés titkos szavazással megválasztott elnöke esküt tesz az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Letették az esküt a nemzetiségi szószólók

Letették az esküt a nemzetiségi szószólók az Országgyűlés elnöke előtt hétfőn a parlament alakuló ülése után.

Kövér László köszöntőjében kiemelte: a rendszerváltoztatás után az alkotmányos berendezkedés egyik legnagyobb jelentőségű változtatása az volt, amikor az Országgyűlés elhatározta, hogy létrehozza a nemzetiségű képviselők és szószólók intézményét, valamint azt a bizottságot, aminek a szószólók a tagjai lettek.

Rónayné Slaba Ewa Maria lengyel nemzetiségi szószóló (b4) esküt tesz az Országgyűlés alakuló ülése után a Parlament Gobelin termében 2022. május 2-án. Balról Kövér László házelnök, mellette Hiszékeny Dezső (MSZP) és Szűcs Lajos (Fidesz), az Országgyűlés jegyzői. – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az Országgyűlés elnök gratulált a hétfőn esküt tevő nemzetiségi szószólóknak, valamint Ritter Imre bizottsági elnöknek és azt javasolta, hogy – a saját közösségük felé történő lojalitásuk megtartása mellett – dolgozzanak együtt ennek a politikai nemzetnek, ennek az országnak, minden magyar polgárnak a felemelkedéséért és jólétéért.

A törvény alapján a nemzetiségi listát állító, de azon mandátumot nem szerző nemzetiséget nemzetiségi szószóló képviseli az újonnan megalakult Országgyűlésben.

Az áprilisi országgyűlési választás eredménye alapján

nemzetiségi képviselő lett Ritter Imre és 11 szószóló tett esküt nemzetisége nyelvén Kövér László előtt.

A 11 nemzetiségi szószóló: Akopjan Nikogosz (örmény), Alexov Lyubomir (szerb), Giricz Vera (ruszin), Grexa Liliána (ukrán), Kissné Köles Erika (szlovén), Koranisz Laokratisz (görög), Kreszta Traján (román), Paulik Antal (szlovák), Rónayné Slaba Ewa Maria (lengyel), Szolga József (horvát), Varga Szimeon (bolgár).