Salma al-Shehab, a Leedsi Egyetem (Anglia) PhD hallgatója a nők jogai mellett kiállva osztott meg bejegyzéseket közösségi oldalán. 2021 januárjában vették őrizetbe, amikor a szünidő alatt hazatért Szaúd-Arábiába az Egyesült Királyságból. A szaudi bíróság 34 év szabadságvesztésre ítélte.

Salma al-Shehab olyan, száműzetésben élő szaúdi aktivisták posztjait osztotta meg közösségi oldalán, akik politikai foglyok szabadon bocsátására szólítottak fel. Az elsőfokú ítélet szerint ezzel „a közrend megzavarására, valamint az állam biztonságának és stabilitásának veszélyeztetésére” használta a közösségi médiát, ezért hat év szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Másodfokon az ügyészség a kiberbűnözés és terrorizmus elleni törvények megsértésére hivatkozva szigorúbb büntetés kiszabását indítványozta. A rijádi büntetőügyekre szakosodott bíróság (Specialized Criminal Court in Riyadh) ítéletében végül – figyelembe véve az ügyészség indítványát – 34 év szabadságvesztést szabott ki, valamint mellékbüntetésként 34 év utazási korlátozást rendelt el al-Shehab-al szemben.

A rijádi büntetőügyekre szakosodott bíróságot (Specialized Criminal Court in Riyadh) 2008-ban azért állította fel Szaúd-Arábia, hogy terrorizmussal gyanúsított és emberi jogokért harcba szálló személyek ügyeit tárgyalja.