Folyóiratok » Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle

Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle

Magyar Szabadalmi Hivatal 4. (114.) évfolyam 3. szám - 2009. június

Az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle a Magyar Szabadalmi Hivatal kéthavonta publikált folyóirata, amely 2006. január 1-jétől önálló, megújult formában jelenik meg. A kiadvány az iparjogvédelem és a szerzői jogi védelem kérdéseinek elemző értelmezését tartalmazó tanulmányokat tesz közzé, jogeseteket tárgyal, tartalmazza továbbá a szellemitulajdon-védelem aktuális eseményeire vonatkozó híreket és a népszerű nemzetközi kitekintőt.

A folyóiratról bővebben, kivonatok, letölthető publikációk→

  • Szórólap: Pályázati felhívás
  • Mezei Péter: A sárkány levágott feje helyére mindig kettő új nő?
  • A fájlcseréléssel szembeni küzdelem a P2P-szolgáltatók, a felhasználók és az internetszolgáltatók felelősségének fényében
  • Dr. Vida Sándor: Ismét a jó hírű védjegyről - az Európai Bíróság ítélete az Intel-ügyben

Az Intel védjegy 1997 óta széles körű ismertségnek örvend mikroprocesszorok, valamint multimédia és szoftverek vonatkozásában. Tulajdonosa kérte az Intelmark védjegy törlését, amelyet marketing- és telekommunikációs szolgáltatásokra jegyeztek be. A kérést mind a brit védjegyhivatal, mind a Brit Törvényszék elutasította. Az Intel védjegy tulajdonosa fellebbezést nyújtott be a Védjegyirányelv 4. cikk (4) bekezdésének a) pontjára, valamint az 5. cikk (2) bekezdésére alapozva, amelyek meglátása szerint védik a jó hírű védjegyet a hígítás ellen. A Fellebbviteli Bíróság az Európai Bíróság előzetes döntését kérte. Az ítélet (C-252/07) fókuszában a régebbi és az új védjegy közötti "gondolati" kapcsolat vizsgálata állt. A tanulmány részletesen elemzi az ítéletet, majd kitér az ahhoz fűzött szakértői kommentárokra.

  • Dr. Palágyi Tivadar: Külföldi hírek az iparjogvédelem területéről

Válogatás a Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményeiből

Könyv- és folyóiratszemle

Summaries - pdf


Összes lapszám