Szakvizsga - "A " rész (polgár)


progcic # 2008.05.16. 18:06

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy szerintetek melyek azok a jogi szakvizsga segédkönyvek, amelyek használhatók az a./ részben, vagyis melyikeket érdemes megvenni?!

Előre is köszönöm a válaszokat mindenkinek!

Zs.F. # 2008.05.04. 17:39

mindenkinek köszönöm, aki foglalkozott a kérdésemmel. találtam 2 BH-t, azok alapján kiderült, hogy a szigorúbb érvényességi kellékek a "végrendelkező" oldaláról kell csak fennálljanak, így simán lehet a korábban vázolt módon is kötni. Ja, jún elejére kértem időpontot, és még nem kaptam semmit. Elkezdtem viszont olvasni a ptk-t, az állítólag hasznos. Csak lassan haladok.

Nyúlmacska # 2008.04.30. 21:39

Sziasztok!
Májusban én is megkezdem eme nem túl várt időszakot :).
Pp-ből írásbelizek, s azt kérdezném, hogy bárki esetleg tud-e olyan helyet, ahol fent vannak írásbeli példák ebből a részből, esetleg egy "gyűjtőhely", ahová felkerültek ezen jogesetek/feladatok, vagy bilibe lóg a kezem? :-)

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.04.29. 14:34

mivel a Ptk. nem írja elő érvényességi kellékként, ezért sztem nem az. Ugynaolyan mint bármely szerződés, kivéve a két tanút.

penperdu # 2008.04.29. 13:55

Kedves ZS.F.!

Nekem az jutott eszembe, hogy a házasságkötéshez kell együttes jelenlét, és nem gondolom hogy bármilyen szerződéshez szükség lenne erre, mint érvényességi kellékre. Más által írt végrendeletnél (így az öröklési szerződésnél is) a tanúk (2) együttes jelenléte kell amikor a "végrendelkező" aláír, mindkét tanú legyen tehát jelen... Bizonyíték? Nem tudom...Kíváncsi vagyok mások véleményére én is.

Zs.F. # 2008.04.29. 13:01

kedves kollégák! 2 kollégám ellentétes álláspontja a következő: öröklési szerződésnél – van 2 tanú is – ugye alakilag a más által írt végrendelet szabályait kell alkalmazni. igen ám, de a két szerződő fél nem volt egyszerre jelen, nem egymás jelenlétében írták alá a szerződést. a 2 tanú mindkét esetben ugyanazon személyek voltak, előttük mindkét fél külön-külön aláírt. a dokumentumban benne van, hogy ez az örökhagyó végakarata-tehát legrosszabb esetben végrendeletként megáll. A kérdés: érvényességi kellék-e a szerződő felek együttes jelenléte öröklési szerződésnél – más szerződés nyugodtan köthető e nélkül, akár postán is, meg elektronikus aláírással, stb… – vagy nem. Hol találok bizonyítékot bármelyikre is, amit látva a kolléga – bármelyik is – elhiszi, hogy álláspontja hibás. Köszi

szlobi1 # 2008.04.21. 16:05

Sziasztok !

Május 28-ra kaptam időpontor az A-ra.
Már készülök ???!!!
Ha valai megy ekkor az írjon.

Üdv Győző

szlobi1 # 2008.04.18. 07:17

Szia Emonik !

Gratulálok !
Kössz a feltett kérdéseidet !

Üdv Győző

successinlaw # 2008.04.09. 23:51

Sziasztok!

Van valaki, aki apr. 21-en megy polgáriból szakvizsgázni?

Más: Nilyen jogesetekre lehet írásbelin számítani Gt-ből?
Tudna valaki mondani példákat (néhányat már olvastam a fórumon).

Köszi

Zs.F. # 2008.04.06. 10:29

köszi

doris # 2008.04.05. 19:03

Kedves Zs.F.!
Hát szerintem nem olyan egyszerű a kérdésed, mert relatív, hogy kinek mi jön be, ki miből szeret tanulni. De pl. ami engem illet, én nem vettem új könyveket, elsősorban jogszabályokból készültem, és mellette időnként használtam a jól bevált régi egyetemi könyveimet, jegyzeteimet, ill. a kommentárt, ahol úgy éreztem, hogy szükséges. (Egyedül a Novissimás kötelmi jog szakvizsga könyvet vettem meg kíváncsiságból, arról tudok nyilatkozni, szerintem minden lényeges magyarázat benne van + a bírói gyak.)
Az elhanyagolható területekről inkább nem mondanék véleményt, bizottság-függő, hogy mibe kérdeznek bele, tőlem pl. versenyjogból is kérdeztek.
Üdv:
doris

Zs.F. # 2008.04.05. 15:01

Üdvözlöm az ötletet, hogy szétbontottátok a 3 témakört. Mivel június elejére jelentkeztem be az A részből, és most készülök nekifogni, így ide fordulok segítségért. Tudom, ha végigolvasnám a 70 oldalnyi sima fórumot, találnék választ a kérdésemre, de mikor a büntiből készültem, akkor is nehéz volt végigböngészni.
Tehát egyerű a kérdés: miből érdemes készülni? Ha kell tankönyv, melyik a jó? be-ből nagyon elégedett voltam a Herke-könyvvel,de nyitott vagyok más kiadók irányába is. Ha kell egyáltalán. Illetve: milyen részletességgel érdemes és lehetséges az anyag elsajátítása, mik a lényeges és elhanyagolható területek? közjegyzőjelölt vagyok-gondolom a He részletesebben ajánlott pl.

emonik # 2008.03.27. 17:18

Sziasztok!

Szerdán voltam polgári részből az FB-n, és csak meg tudom erősíteni, amit praetor írt. Annyit tennék hozzá, amire egyébként a figyelmünket fel is hívták - hogy csak arra kell válaszolni, amit kérdeztek. Pl. X eljárás hogyan indul, a válasz csak annyi, hogy pl. kérelemre és hivatalból. Ha ezen túl szeretnének hallani róla, akkor megkérdezik. He pedig nem, akkor lehet, hogy a "felesleges" válasz elviszi az egészet más irányba, amiből rosszul lehet kijönni.
A kérdéseim:
Ptk: hírnévrontás, veszélyes üzem, kármegosztás, általános kártérítés, örörklési szerződés, szerzői jog
Gt: kik az ügyvezetők az egyes gt-k esetében, vezető tisztségviselő ki nem lehet, részvényosztályok, cégbíróság tv-i eljárást mikor indít (esetei, indítványozók köre, határidők), felügyelőbiz.-t mikor kötelező választani, vagyonrendezési eljárás mikor indul, ki folytatja le
Pp: bíróság tájékoztatási kötelezettsége, mikor kötelező a jogi képviselet, szakértő, perújítás...

Volt még jópár apró kérdés, de nem ugrik be több. Sok esetben példán keresztül kellett rájönni a kérdésre is. Pl leurott x.y. a vonatról, súlyosan sérült, fordulhat-e és kihez kártérítésért. Innen jött a veszélyes üzem, kármegosztás...

Jó felkészülést.

Csak jó tapasztalatom volt, pedig ettől a vizsgától tartottam a leginkább.

Abigél # 2008.03.26. 13:17

Valamivel a bolti ár alatt eladnám az alábbi könyveket:

1. Polgári jog I-II.

(Nagy Éva, Pecze Dóra, DIALÓG CAMPUS, Jogi Szakvizsga Segédkönyvek)

A két kötet ára a boltban 7960,- Ft volt. Az első kötetben a 16-37. oldalig, valamint a 128-144. oldalig van aláhúzogatva, de nem durván.
A második kötet teljesen "szűz".

A két kötetért 6000,- Ft-ot gondoltam.

2. Polgári eljárási jog I-II.

(Dr. Tölg-Molnár László, Novissima Kiadó, Jogi Szakvizsga Kézikönyvek)

A két kötet bolti ára 5500,- Ft Ezeket egyáltalán nem használtam, 4000,- Ft lenne az áruk.

3. Családi jog
(Dr. Szeibert-Erdős Orsolya, Novissima Kiadó, Jogi Szakvizsga Kézikönyvek)

Bolti ára 1900,- Ft. Ez is teljesen új, így 1000,- Ft az ára.

Ha esetleg felkeltette valakinek az érdeklődését a dolog, írjon e-mailt.

kismókus # 2008.03.26. 09:19

Ezt annyira jó volt olvasni, hogy kétszer is átfutottam. :)

-praetor- # 2008.03.26. 07:50

Ahány hozzászólót kérdezel, annyi tapasztalatot hallhatsz. De az talán általános érvénnyel elmondható, hogy a szakvizsgán már nem az a szellem uralkodik, mint némely egyetemeken némely vizsgáztatóknál, hogy szívassuk meg minél jobban a hallgatót.

szlobi1 # 2008.03.26. 07:22

Sziasztok !

Én most készülök a Polg jogi szakvizsgára. Akinek vannak tapasztalatai írjanak. nemcsak a jót a rosszat is, hogy okulhassunk !

Köszönettel ! Győző

szlobi1 # 2008.03.26. 07:22

Sziasztok !

Én most készülök a Polg jogi szakvizsgára. Akinek vannak tapasztalatai írjanak. nemcsak a jót a rosszat is, hogy okulhassunk !

Köszönettel ! Győző

szlobi1 # 2008.03.26. 07:22

Sziasztok !

Én most készülök a Polg jogi szakvizsgára. Akinek vannak tapasztalatai írjanak. nemcsak a jót a rosszat is, hogy okulhassunk !

Köszönettel ! Győző

shiiva # 2008.03.17. 13:34

akinek van tapasztalata, kérdése, véleménye, óhaja, sóhaja a szakvizsga A része kapcsán, azt szeretettel várjuk ide!