szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


shiiva # 2008.03.17. 13:37

akinek van tapasztalata, kérdése, véleménye, óhaja, sóhaja a szakvizsga C része kapcsán, azt szeretettel várjuk ide!

szigiri1 # 2008.03.17. 13:52

Szia shiva!

Én is csináltam egy hasonló fórumot, azt hiszem egyszerre csináltuk, de én majd töröltetem a rendszergazdával az enyémet és bocs. Amúgy az ötlet jó, így talán már jogesetek sem kellenek.

Emellett akkor hadd tegyek egy érdemi hozzászólást. Két hete írtam, itt a jogesetem közigből:

Az X Televízió riportot készített arról, hogy az Y gyár a környéken lakók által alapított egyesület szerint erősen környezetszennyező tevékenységet folytat. A riportban megpróbálták megszólaltatni a gyár vezetőjét is, aki azonban a szerkesztőségbe küldött faxban közölte, hogy a területi környezetvédelmi hatóság vizsgálatának a végéig nem kíván nyilatkozni; ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy csak a gyár véleményének ismertetése esetén kerüljön adásba a riport. Ennek ellenére az esti híradó közölte a riportot, mire a gyár jogi képviselője másnap reggel a gyár álláspontjának be nem mutatóra miatt az ORTT Panaszbizottságához fordult, mivel szerinte a televízió megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét.

A válasz: elutasítja, mert a Panaszbizottsághoz csak a kifogás után lehet fordulni, ezenm felül a gyárnak kifogási joga sem volt, mert lehetőséget adtak neki, hogy nyilatkozzon, de nem élt vele. A Média tv. értelmében ekkor a kifogással sem lehet fordulni a műsorszolgáltatóhoz, ergó panaszjoga fogalmilag kizárt emiatt is.

szigiri1 # 2008.03.17. 14:30

Amúgy írásbelin azért mindent nem lehet használni, például nálunk telefonokat elvettek. De az biztos, hogy a jogszabályok között iratmintákat, meg könyveket be lehetett vinni és lehet használni. Beszélgetni is csak korlátozottan lehet, hiszem ha mndenki azt csinálná, senki nem tudna dolgozni. Amit láttam még, hogy papíron egymásnak segítenek az emberek (általában ugyanis az azonos tárgyból írók célszerűen egymás mellé helyezkednek el).
A mi termunkben polgáris volt sok, vegyes és buntetős kevés (mondjuk negyede max.)

shiiva # 2008.03.17. 17:21

Kedves C-re készülők!

Összeszedtem a legutóbbi 10 oldal C-s tapasztalat leírását (amiket írtak azok, akik már voltak), így egybegyűjtve könnyebb talán átolvasnotok:

  • a C/3 jogesetek offline elérhetőek a legendás Európai KÖzösség Kereskedelmi Joga c.(irta többek között: Dienes-Ohm Egon, Martonyi János...)könyvben is!
  • Nos az én vizsgám is sikerült C részből tegnap, ezzel hála a jó égnek be is fejeztem a szakvizsgázást.

Kérdéseim:
Munka: rendes femondásról mindent és a nyugdíjkorhatár , semmi más
Közig: diszkrimináció, Esélyegyenlőségi Hivatal, Hatóságok összeütközése
Eu: Tanács, Coreper, minősített többség (nagyon részletesen és nagyon pontosan), elsődleges jogforrások, Dassonvill formula

  • Végre túl vagyok a C-n. Dejó.!!! Meg van az első !! jöhet a többi.

Nem volt piskóta, mert csak úgy záporoztatták a kérdéseket a bizottság részéről.
Alk-közig: Ket jogorvolati rendszer csoportosítása, a KE megválasztása feladatai, jogkörei.
Munkajog-TB: Mt hatálya, ki a munkavállaló, fiatalmunkavállalóra vonatkozó szebálykok, védelmek, végkielégítésd, öregségi nyugdíj,
Eu-ból: Bizottságról mindent, választása, feladatai, biztosok, megbválasztása, felelőssége.
Irányelvek, másodlagos jogforrások-Közvetlen hatály.
Cassis de Dijon ügy.

Két hete voltam C-ből.

A Novissimás Eu nekem bevált. Én nagyon szerettem belőle tanulni, mert nagyon jól össze voltak szedve a dolgok. Mivel 2005-ös kiadású az előzetes döntéshozatalról és a bűnügyi együttműködésről szóló tételek nincsennek benne. Az előzetes döntéshozatali részhez tökéletes a Pp-t és Be. módosító tv. indokolása. (Nem emlékszem a számára fejből.) A bűnügyi együttműködést pedig szintén össze lehet szedni a III. pillérre vonatkozó dolgokból és a megjelölt jogesetekből.
Az intézményi részhez utána kell nézni a dolgoknak a neten vagy én pl. a Horváth Zoltán féle EU kézikönyvből néztem (7. kiadás).
Én örültem, hogy legalább a többi tételnél nem kellett szedegetni, hanem csak tanulni.

Az alokotmány-közig Novissimás könyv is szerintem elegendő. Két tételt én is jogszabályból néztem. (megnekült ügy és bevándorlás) A Ket-re vonatkozó felosztásait, felsorolásait is elfogadták tőlem a vizsgán.

  • Lexa # e-mail 2008.02.26. 13:18

Csatlakozom a többiekhez. Ha most állsz neki is simán ötösöket kaphatsz. Félelmetes az anyag, de szerintem ezt nem veszik olyan vérkomolyan. Egyetlen bukásról sem hallottam ebből a részből. Előttem vizsgázó volt olyan, aki azt mondta az eredmény előtt, hogy ha átengedték, akkor rohadtul ég, mert nem érdemli meg: hármas négyeseket kapott.
Alk-közigből a Dialog campusos könyvből tanultam és csak ajánlani tudom, megvéd attól, hogy elvessz részletekben. (5 lett)
Mt-t nagyon kell tudni, Tb-t meg úgysem lehet megtanulni. Amennyi pár nap alatt rögzül, annyi elég.
EU-ból van kidolgozottam, ha érdekel, bár nem fed le mindent és 3-4 évvel ezelőtti. EU-ban sem kell túlzottan elmélyedni, alapvető dolgokat kérdeznek.
Jó készülést!

  • Eu-ból én is Várnay-val kezdtem, de nagyon sok volt, így áttértem a Novissimás Eu-ra. Nekem bevált. Az intézményi részt a Horváth Zoltán féle EU kézikönyvből néztem (7. kiadás). Az előzetes döntéshozatali részhez tökéletes a Pp-t és Be. módosító tv. indokolása. (Nem emlékszem a számára fejből.) A bűnügyi együttműködést pedig szintén össze lehet szedni a III. pillérre vonatkozó dolgokból és a megjelölt jogesetekből.

Én örültem, hogy legalább a többi tételnél nem kellett szedegetni, hanem csak tanulni.

Az alokotmány-közig Novissimás könyv is szerintem elegendő. Az említett két tételt én is jogszabályból néztem. A Ket-re vonatkozó felosztásait, felsorolásait is elfogadták tőlem a vizsgán.

Mindig csak lényeges, fő dolgokat kérdeznek. Ne vessz el a részletekben!! Még rengeted időd van!
Elég lesz!

Én is a novissimás könyvből tanultam az alkotmányjogot és a ket-et, és 5-öst kaptam, pedig én is éreztem néhány hiányosságot.

Eu-ből tőlem csakis kizárólag a lényeget kérdezték, ahogy a múlt héten vizsgázott barátnőmtől is, el volt ájulva a bizottság, hogy jogeseteket is ismer. Én ugyan a novissimás könyből tanultam az Eu-t is, de volt olyan oldal, ahol egy sort találtam lényegesnek, főleg a vége felé...

Tb-ből szintén csak nagyvonalakban kérdeznek - mik a hozzátartozói nyugellátások, ki kap árvaellátást, stb..., a munkajog után, szóval, ha a munkajogot tudod, nem lehet nagy baj.

*

Sziasztok Kollégák, Vizsgázók!

Én most voltam az alkotmány-köziges részből, és leírnám a tapasztalataimat, hátha lehet belőle hasznosítani valamit..

Szóval ma voltam az FB-n, ez volt az utolsó rész, a vizsgáztatók korrektek voltak. 2 hölgy és egy fiatal srác volt, utóbbi kettő az alkotmánybíróságról. Az elnök azzal kezdte, hogy ugyebár ez az utolsó részvizsga, ezt tudják, ami nagyon szívet melengető volt..

Meg kell, hogy mondjam emiatt a vizsga miatt izgultam a legjobban, szerintem ez a legátfogóbb, legnehezebb. Ehhez képest nagyon-nagyon rendesek voltak. Nem "forgattak be", nem bizonytalanítottak el különféle jogesetekkel. Nem akarták megmutatni, hogy sokkal jobban tudják, hanem az alapokra, a lényegre voltak kíváncsiak.

Munkajogból a rendkívüli megszüntetés volt, jogkövetkezmények, mit lehet követeleni? Mt. 100§. Nyilatkozatok: Elévülés, megtámadhatóság, semmisség okok, határidők. Ha van kollektív szerződés, akkor mi lehet az eljárás, ha nem akarják a vétkes mvót felmondással kirúgni, de jelezni akarják, hogy ejnye-bejnye. (Válasz: kollektív sz. külön eljárási szabályokat állapíthat meg, és kaphat pl. egy fegyelmi megrovást.) Csoportos létszámleépítés. Fogalma. Meddig lehet táppénzre menni? (Felmondási tilalom miatt.) Folyamata, előzetes értesítés, felmondás, hatálya, milyen időpontban kell közölni? Mi számít ilyenkor a közlésnek? (Válasz: az előzetes értesítés (felmondás nem!)). TB, nyugdíj: Mennyi az öregségi minimum korhatár plusz szolgálati idő. A választott tisztségviselő biztosított? Ki fizet utána?

Alkotmányjog: Hátrányos megkülönböztetés tilalma milyen eljárások vannak, kikhez lehet fordulni? Megkülönböztetésnek minősül-e, ha egy bányába vagy nehéz fizikai munkára csak férfiakat keresnek? (Válasz: annak.) Közvetett és közvetlen megkülönböztetés. Közérdekű adatokra vonatkozó szabályozás. Mi minősül annak, mikor lehet szerződés kiadását megtagadni önkormányzatnál, üzleti titkok köre. Mit csinálnék, kikhez lehet fordulni? Ombudsmanok eljárásai. Lehet-e párhuzamosan bírósági és ombudsmani éljárás?

Eu: Parlament választása, szervezete , Uniós állampolgári jogok a szerződések alapján. Horizontális, vertikális hatály. Lehet-e irányelvre hivatkozni tagállami bíróság előtt? Mit tehet a tagállami bíróság, ha úgy észleli, hogy nem hajtották végre az irányelvet?

Összefoglalva: semmi mellékes, lényegtelen részlet, de minden témáról beszélni kell, összefogottan.

Mindenkinek egy kalappal és kitartás!!!

*

Sziasztok,

tegnap voltam az utolsó részből (munkajog és társai) szakvizsgázni, és a tegnapi nappal nekem is vége, leszakvizsgáztam.
A vizsgabizottság nagyon korrekt volt, alapvető kérdéseket tettek fel, de volt jogeset is (EU-ból).
A neheze az előtte való hetekben volt, amikor TB tv-t és társait tanulgattam...
Azt gondolom, hogy nem szabad az időt elvesztegetni, csak a lényegre, a törzsanyagra koncentrálni, ezt kérdezik. Minden vizsgán. Ha kérdeznek is jogesetet, és nem tudod a megoldást, akkor legtöbbször feltesz egy kérdést, ami alapján már tudni lehet (legalábbis ha "összeköti" az ember a szükséges dolgokat) a megoldást.
Mindenkinek sok szerencsét és jó felkészülést kívánok, nem szabad megijedni, félni, vagy sokat stresszelni. Csak tanulni. Ennyi.

Az más kérdés persze, hogy jelen formájában mennyire képes egy szakvizsga felmérni a szakvizsgázó konkrét képességeit-tudását pl. egy bírói, ügyvédi munkához, de szerintem ezt nem a vizsga, hanem maga a napi gyakorlat dönti el: meg tudja -e oldani az ügyet vagy sem ami elébe kerül. Ha nem, annak is lesz következménye meg annak is, ha igen. Ez utóbbi esetben pozitív előző esetben meg negatív (pl. ügyfélvesztés, vagy akár bírói tisztség be nem töltése - 3 év után ugyanis értékelik.
Mindenkinek magának kell kikaparnia a saját gesztenyéjét.

Mindenkinek minden jót kívánok!

*

Fzsl, elmesélem, nálam hogy volt. A munkajogos hölgy elég alaposan kérdezte az Mt-t (jogeseteket mondott, mit alkalmaznék, mi a véleményem), a köziges nem kérdezett semmit az emberi jogokból, se a Ket-ből, ezen csodálkoztam, de azért hiányzott a varjúnak... szóval volt minden a köztársasági elnöktől kezdve a a helyi önkormányzat vagyongazdálkodásáig. DE: sosem részletekbe menően!
Az EU részből vizsgáztató pedig szőnyegbombázással támadott, kérdések gyors röptében egymás után (lehet, sietett valahova?) mint egy tévéműsorban, csodálkoztam is, hogy nem bújik elő Vágó István vagy Showman Balázs a függöny mögül, mennyi a nyereményem, he-he Másszóval max pár szavas-2 mondatos válaszokat engedtek. Itt nem lehetett brillírozni, hogy de én még a kivételnek a kivételét is tudom, mert az alapot, a vázat kérdezték, és pont, köszönjük, következő kérdés.
Szóval az én tanácsom, hogy szelektálj a jogszabályokon belül is nyugodtan, elég nagy anyag így is, nem kell számológéppel menni, hogy kiszámold a tb járulékokat Bözsi néninek! : - )
...és legfőképp ne izgulj, fogsz eleget a vizsga előtti napokban úgy is! (én pl tipikusan csak a vizsga előtt tudok bepörögni, mikor szurok a hurok, előtte három héttel, ha odaszögeznek se bírok 12 órát lehúzni az íróasztalnál)

berndt.kornelia # 2008.03.18. 07:29

köszi Shiiva,
jó ötlet volt a témabontás! mindenkinek hajrá!

Zsuzscsika # 2008.03.19. 20:09

Kedves Kornélia! (Nelli?)
Úgy emlékszem, hogy korábban azt irtad, hogy Te is 31-én jössz munkajogból irásban vizsgázni...Mivel én is akkor megyek, jó lenne találkozni, elvégre hátha tudunk egymásnak segiteni...))))) És a szóbeli mikor lesz neked? Nekem április 3-án...
Jó tanulást..Zs

berndt.kornelia # 2008.03.22. 09:49

szia Zsuzsicska,
igen, akkor megyek, sztem is találkozunk! szóban szintén ápr. 3.! Írtam Neked mailt.

Kérdésem Hozzád és a többiekhez: asszem ez már merült fel kérdésként, de akkor még nem tartottam ott van vmi rövidített anyag a 1408/71 EGK rendeletről, ami a tb-s részhez kell?

Üdv és hajrá!

Zsuzscsika # 2008.03.24. 13:12

Sziasztok!

A Cartesio-ügyről tud valaki vmilyen rövidebb anyagot küldeni?
Ha esetleg igen, nagyon megköszönném.

zs.ujhelyi@freemail.hu

Köszönöm..

erask # 2008.03.26. 09:53

Sziasztok!

Én is 31-én írásbelizem munkajogból és ápr. 3-án szóbelizem.
Zsuzscsika, küldtem Neked mail-t a Cartesio-ról.
Mindenkinek kitartás és jó tanulást :))
Era

Hasselbaink # 2008.03.26. 12:55

Szevasztok,

Valaki megtenné, hogy átpasszolja a Munkához szükséges MK és KK-kat (MK 18, 19, 79, 95, 112, 170; KK 18, 23, 25, 27) és az Uniós télhez kellő tanácsi rendeletek szövegét az il.capo.crimini@gmail.com ra?

Köszi.

Hasselbaink # 2008.03.26. 13:07

És még valami. EU-ból az a 80 egynéhány oldalas zanza elég az átmenőre, vagy van esetleg valami aktuálisabb rövidített anyag?

Köszi.

berndt.kornelia # 2008.03.26. 14:53

sziasztok!

erask, átküldenéd nekem is a cartesio-cuccot, pls!
továbbra is kérdésem a tb-s 1408/71 EGK rendelet kivonata! vagy ez csak nekem probélma:))?

ne is hergeljetek a 8o oldalas eu-s anyaggal... az enyém kb 280 és nem bízom benne:(

mindenkinek kitartás, talákozunk 31-én:))

Edina111 # 2008.03.26. 16:56

Sziasztok!

Olvastam korábban, hogy kering itt a fórumon egy rövidített, kidolgozott EU anyag. Akinek megvan légyszi küldje át nekem is. Nagyon köszönöm!

erask # 2008.03.26. 17:09

Sziasztok,

Nelli, küldtem e-mailt, remélem segít.

Era

Zsuzscsika # 2008.03.26. 20:34

SZia Erask! Nagyon köszönöm:)))
Akkor már 3-an biztos leszünk 31-én:))) Nelli, erask és én. Csajok, ez jó hir:))
Egy kérdés: a Bűnügyi együttműködésről tud valaki vmilyen anyagot?
Köszi, Zsuzscsika

berndt.kornelia # 2008.03.27. 08:00

sziasztok,

Zsuzsicska, bűnügyi együttműködéshez
2005 évi CXVI., 2003. évi XXX., 2003. évi CXXX., - t mondanám, meg a Cartesiót-t, meg az előzetes döntéshozatalt.
ja, és van az irm honlapján az a cucc: Főoldal > Szakmai munka > Európai Uniós Ügyek > Európai bírósági ügyek > Gyakori kérdések és hasznos dokumentumok, abban az útmutató jogi képviselők részére, abban vannak jók.

girl power!

dettike79 # 2008.03.27. 16:12

Sziasztok!

Április 14-én közig.-alkotmány írásbelivel kezdem a szakvizsgát. Ha valaki ezen már túl van légyszi írja meg, hogy milyen kérdésre, jogesetre lehet számítani. Sajnos ezzel kapcsolatban nem nagyon találtam infót.
Előre is köszi.

jogszaby # 2008.03.31. 13:16

Sziasztok!

Ma voltam közjogból irásbelizni. Felügyelet tulképpen nem volt, egy nő volt bent, bár

szólt az elején, hogy a telefonokat kapcsoljuk ki és tegyük a táskába, de utána nem

járkált, nem szólt senkire, pedig sokan nemcsak smseztek, hanem telefonáltak is.
Én jogesetet kaptam:
A lényege: X település megállapodást kötött egy másik településsel az egyik szélső,

húsz házas utca átadásáról, mivel az átvevő település központjához lényegesen közelebb

van. A megállapodás megkötése után az átadást meg is ejtették. A Közig Hivatal kifogást

emelt a megállapodás ellen annak jogszabálysértő volta miatt. Ezután az Önkormányzat

népszavazást tartott. A népszavazásról szóló önkormányzati rendeletben a testület

előírta, hogy 60 %-os részvételi arány, és 60 % azonos válasz kell az érvényességhez,

illetve az eredményességhez. A népszavazást kiíró határozatban pedig előrta, hogy szavazni 8-12 óráig lehet.
55 % szavazott, és 52 % volt az igenek aránya. Az önkormányzat a szavazást érvénytelennek nyilvánította.
A közig hivatalt álláspontja szerint a rendelet a 60 %-os arányok miatt, a határozat pedig a 8-12 óra miatt jogsértő.

Kérdések:

  1. Milyen címen emelt kifogást a közighivatal a megállapodás ellen?
  2. Miért jogszabálysértő a rendelet és a határozat?
  3. Mit tehet a közighivatal, ha az önkormányzat nem ért egyet az álláspontjával?

Leírom, mit válaszoltam.

  1. A területrész átadásához a területszervezési tv. értelmében helyi népszavazás is kell, másrészt az átadás az altalános önkormányzati választások napján történhet meg.
  2. Az Ötv. szerint 50 %-os részvétel kell az érvényességhez, és szintén 50 % azonos válasz az eredményességhez. Az Alkotmány 44/A (2) bek. értelmében az önkormányzati rendelet nem ellenkezhet magasabb szintű jogszabállya, ezért az önkormányzat aktusa törvénysértő.
  3. Amennyiben az Önk. nem fogadja el a Közighivatal álláspontját, és a tv-i ellenőrzés során kitűzött határidőn belül nem orvosolja a törvénysértést, a Közighivatal törvénysértő rendelet felülvizsgálatát és megsemmisítését kezdeményezheti az Ab-nál, valamint a határozat felülvizsgálatát a bíróságon.

Nos, ennyit írtam magamtól. A kollégák viszont sms-ben azt írták, hogy nem a Közig hivatal jár el, hanem a helyi választási bizottsághoz kell kifogást benyújtani.
Szerintem csak nem jól értették (nem jól írtam meg nekik) a kérdést. A közig hivatal hatásköre szerintem megvan itt.
Azért a biztonság kedvéért a végén megjegyeztem, hogy a jogszabálysértő rendelet alapján megtartott választás során bárki kifogást nyújthat be jogszabálysértés és a választás, illetve a választási eljárás alapelveinek sérelme miatt.

A fenébe, lehet, hogy mégsem jó? A közig hivatalnak általában van ugyan hatásköre, de mivel itt a népszavazást meg is tartották, lehet hogy tényleg csak a választási bizottságnak volt hatásköre...? Jajj...

De úgy emlékszem, a jogesetben nem volt benne konkrétan, hogy a Közig Hivatal mikor fejezte ki nemtetszését a rendelettel és a népszavazást kiíró határozattal szemben. Mert ha még a népszavazás előtt, amikor még nem állt fel a helyi választási bizottság, akkor kifogás még nem is nyújtható be, mert nincs hova.

Lehet, hogy magyarázkodnom kell szóbelin?

Mit gondolsz, mit gondoltok, jót írtam?

A szóbelim szerdán lesz, a Legfőbb Ügyészségen. Sokat tanultam, de vannak olyan részek, főleg a munkajogban, amik elég homályosak maradtak. De a Ket-ben is találtam még ma is újdonságot, amit elnéztem eddig.
Be vagyok tojva rendesen.

jogszaby # 2008.03.31. 14:10

Kedves shiiva!

Az összeszedett anyagodban az egyik kartárs Esélyegyenlőségi Hivatalt említ. Ez még létezik? Nem az Egyenlő Bánásmód Hatóságra gondolt?

Hasselbaink # 2008.04.01. 07:28

Szevasztok,

Megtenné valaki, hogy a 46-os tételhez vonatkozó konkrét linket feltünteti?

kösz.

Hasselbaink # 2008.04.01. 07:30

ja és még valami, az előzetes döntéshozatali eljárásról van valami konkrét összeszedett anyag?

Kösz.

angelis # 2008.04.01. 07:52

A 46-os tételhez:
http://www.im.hu/?…

Az előzetes döntéshozatalhoz tökéletes és minden tétel benne van a 2003. évi XXX. tv. indokolásásban. Jogtárból elérhető. Lyckeskog ügy jogtárból magyarul is elérhető, a Cartesio a netről.

angelis # 2008.04.01. 07:57

Ha nem sikerül:
IRM honlap> Szakmai munka> Európai Uniós ügyek> Európai Bírósági ügyek> Gyakori kérdések és hasznos dokumentumok> Útmutató jogi képviselők részére

Hasselbaink # 2008.04.01. 11:46

Angelis: nincs ilyen, hogy gyakori kérdések.

Tedd meg hogy benyomod a linket.

Kösz.

angelis # 2008.04.01. 12:12