szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

juramentum # 2012.11.20. 18:12

Sziasztok!

Tb-ből a kidolgozott -szerintem- elég elavult, törvényből tanulni meg sok, szóval ha vkinek kell az idei HVG TB-kiadvány, amiben benne van minden elég jól és érthetően (rokkantsági ellátások, e.biztosítási ellátások, thgyes, gyed stb., annak szívesen elküldöm, mert beszkenneltem.:)
Amúgy a tételekkel nem sokat pcsltek, nem nagyon daraboltak, mint pl. Ket-ből vagy munkából.

Sziszicica # 2012.11.20. 20:18

Sziasztok!

A 38/2012. (XI.14.) AB határozat kivette a Ket. 94/B §. -ból (mindhárom bekezdésből) a "vagy önkormányzati rendelet" szöveget, megjelent nov. 14-én a közlönyben, nov. 15-től hatályos!

Juramentum, én nagyon megköszönném azt a TB-kiadványt!

mokaficok@gmail.com

Én úgy hallottam, hogy azért nézik a formai követelményeket is... de a tartalom a legfontosabb...

adrienn.dr # 2012.11.21. 09:03

Szia Kedves Juramentum!

Ha tényleg nem okoz gondot Neked, én élnék a lehetőséggel a beszkennelt HVG-s TB-anyag kapcsán...

Előre is köszönöm!!! :)

adrienn.dr

juramentum # 2012.11.21. 12:24

Sziasztok!

Limelimetta, dr Oszi, Hantosi, dr. Ruszg-nek elvileg elküldtem.
dr. Adrienn, mi az email címed?

Csilli83 # 2012.11.21. 13:31

Sziasztok!

Múlt héten voltam írásbelin és szóbelin, gondoltam megosztom a tapasztalatokat.

Írásbeli: a közt. elnök Alaptörvény értelmezés (3. cikk (3)) miatt fordul az Alkotmánybírósághoz, mert olyan magas fokú a kormánnyal szembeni bizalmatlanság, hogy a jövőben szükséges lehet az Alaptörvény értelmezése. Mit mérlegel az AB és hogyan dönt.

A válasz az Abtv.-ben van: 1) jogosulttól származik-e az indítvány (igen) 2) fennáll - e konkrét alkotmányjogi probléma (nem) 3) állami szerv működésével összefüggő-e (igen) 4) jogbiztonságot veszélyezteti-e + az Alaptörvényből levezethetőnek kell lenni az értelmezésnek. A helyes válasz ezek alapján: az AB visszautasítja az indítványt.

Szóbeli: - AB hatáskörök - önkormányzat vagyona - Ket. jogorvoslati rendszere - uniós jogforrások - közvetlen hatály - közvetett hatály - táppénz - munkaidő keret - kismamának felmondás - közalkalmazotti jogviszony létrejötte (ezekre emlékszem:)

A Legfőbb Ügyészségen voltam, nagyon kedvesek voltak. A lényeg, hogy a lényeget tudd, de azt pontosan és szépen. EU-ból az ügyeket (itt) hál Istennek nem kérdezték.

Jó tanulást Mindenkinek!

Csilli83 # 2012.11.21. 13:35

Kedves Danina!

Ne vessz el a lényegtelen apróságokban! Menni fog 3 hét alatt, amiket írtál!
Tényleg nagyon kedvesek, koncentrálj a lényegre!
Kitartás!

adrienn.dr # 2012.11.21. 14:08

Kedves Juramentum!

Az e-mail-címem: adrienn.dr@hotmail.com

Bocsi & még egyszer köszi! :)

Danina # 2012.11.21. 18:14

Csilli, gratula! Koszi a beszamolot es a biztatast is.

Nenikő # 2012.11.22. 06:32

Juramentum Szia!

Én is igényelnék egy szkennelt Tb-s Hvg-t, hátha könnyebb lesz tanulni.
Köszönöm

metalsanyi # 2012.11.22. 18:11

Sziasztok!

C részből megyek hamarosan, és az lenne a kérdésem, hogy vkinek van EU-ból használható, hatályos rövidített anyaga ?

Ja, és iratmintája (ítélet, végzés, kereset) van vkinek?

Elég sürgős lenne, ha vki tud segíteni, megköszönöm!

katah # 2012.11.22. 20:16

Juramentum, nagy ötlet ez a HVG cikk! El tudnád küldeni a "fájlfeltöltős" e-mailre is? (freemail.hu, azonisító:jogiszaki, jelszó: vizsga3). Így többen hozzáférhetnénk az anyaghoz. Köszi szépen!

sunset85 # 2012.11.23. 08:44

Kedves Juramentum!

Ha nem okoz gondot Neked, én is szeretnélek megkérni, hogy küld el a Hvg tb-s anyagot

email: bmmelinda@freemail.hu

előre is nagyon köszönöm!!!

juramentum # 2012.11.23. 13:21

Föltenném, de a megadott jogiszakis freemailre valami miatt nem engedi gmailen keresztül elküldeni.:(
Mostanában -nekem- vmi miatt rosszalkodik a gmail, van, hogy visszadobja az elküldést, szóval ha valakinek még nem továbbítottam, írjon, nem azért van, mert elfelejtettem.
Az is megoldás, ha másvalaki föltenné...

Mókusok # 2012.11.24. 08:45

Sziasztok!

Tegnap voltam BÍ részből és most átteném magamat ide:))
Picit visszaolvastam a hozzászólásokat és még gyakorlatlan vagyok az itteni témában, egyelőre csak az anygokat szeretném összeszedni, hogy egyáltalán mik is a tanulni való anyagok..
Könyvek tekintetében javasoltok valamelyiket???
Szakvizsga könyvet esetleg??Mi az amiből tutira törvényt kellene nyomtatnom...és vannak itt valami rövidebb vagy összeszedetteb dolgok, anyagok?? Valami Liga jegyzetről halottam a munkajogból, hogy az jó....
Meg itt a HVG TB-kiadványt...
Csink féle jegyzetet szerintetek megvegyem???
Bocsi a sok kérdésért, de a jogiszaki nem elérhető és igyekeznék minél előbb, bár asszem átcsúszik jövő évre , hogy időpontot szerezzek...
Danina üdv: Látom Te már profi vagy ezen az oldalon, a többieknek meg előre is köszi bármilyen infót...
ja és aki már tanul, annak kitartás és hasznos napot!!

Mókusok # 2012.11.24. 08:47

A helyesírási hibákért bocs, a telóról nem az igazi..."hallottam"..stb:))

Danina # 2012.11.24. 12:37

Szia Mókusok!

Gratulálok a B-hez, végre! :)

profi nem vagyok, küzdök önmagammal és az anyaggal. december közepén megyek, utána majd többet tudok mondani. ha kell valami, szívesen segítek, át is küldhetem, amim van. a címemet tudod.

alapjogok és államszervezet: alaptörvényből, jogszabályokból és csinkből tanultam. valaki ajánlotta a schanda-trócsányi könyvet, ha újra kezdeném, akkor azért ennek utánanéznék...

önkori, ket elég törvényből.

EU-hoz én a jogiszakis freemail fiókból töltöttem le jogesetgyűjteményt és a kiegészítéseket, a novissimából tanulom. nekem bejön.

munka-tb egyelőre sötét ló, majd ha odaérek, akkor jobban tudok nyilatkozni. ehhez jogszabályokat nyomtattam, de már most látom, h nem lesz rá energiám/időm...

hajrá! :)

Mókusok # 2012.11.25. 19:27

Köszi Danina az infokat....
Holnap elkezdek nyomtatni, meg utánanézek a könyveknek...

Elfogadom a felajánlásodat...és megnézem ha van valami olyanom amid neked nincs akkor az átküldöm cserébe, mert kaptam már dolgokat de nem tudom még, h mi a hasznos belőle vagy egyáltalán mi az ami még hatályos cucc:)

Igen tudom a címed, persze asszem utána kell néznem, h mi is pontosan:)

de ha Te tudod az enyémet akkor írhatsz nyugodtan oda is:)
és irigykedem, h már az anyag jó részét átvetted...

Szerinted összesen kb. mennyi idő kell rá??? Én lehet, h csak februárra fogok tudni majd jelentkezni a melóm miatt!

Oh, és köszönöm a TB scanneltet juramentumnak:))))

Jó tanulást Mindenkinek!!!

Remélem itt is szoktátok írni(ezen a fórum oldalon), hogy vizsgán végül ki mit kapott kérdésnek, mert az nagyon bírtam a B oldalon is:))

drtosi # 2012.11.26. 20:46

Sziasztok!
Ma voltam írásbelin. A tételem arról szólt, hogy egy csőd szélén álló fővárosi uszoda "női öltözőbe részmunkaidős kabinost keres, fiatal, sportolói múlttal rendelkező nőt."
Jelentkezik egy 65 éves, nyugdíjas férfi, elutasítják, mivel képesítése (géplakatos) nem megfelelő és életkora miatt nem illik bele az uszoda fiatalos csapatába. Utána jön egy 35 éves roma származású nő. Őt felvennék, de csak úgy, hogy a fizetése fele annyi lesz, mint az ugyancsak részmunkaidős férfi kabinosé. A nő az EBH-hoz fordul faji diszkrimináció miatt.
Kérdések:

1. Diszkriminatív volt-e a hirdetés, miért nem/igen?
  2. A férfival szembeni kifogások diszkriminatívak voltak-e?
  3. A nőt érte-e sérelem, ha igen milyen?
  4. Milyen fórumot vehetnek igénybe a felek?
  5. Csak a sérelmet szenvedett fél járhat el az ügyben, vagy más szervezet is?

Először kicsit mérges voltam, miért ilyen félig munkajogi témát kaptam, aztán nagyjából összeszedtem a válaszokat.
A válaszoknál igyekeztem az alapjogok természetéről, ütközéséről ismertetni az elméletet és AB gyakorlatot, mércét. Majd erre alapozva az egyes pontokban levezetni, miért diszkriminatív vagy sem az adott helyzet. Így utólag már nem érzem annyira nehéznek a feladatot, de segített az is, h lehetett jogszabályt használni és volt nálam Ebtv.
Gondolom, ilyenkor az jön, h érdemes átnézni a vonatkozó szabályokat,mert belekérdezhetnek a szóbelin...
Hajrá mindenkinek, aki tanul! :)

Mókusok # 2012.11.27. 09:37

Sziasztok!
Nektek a korábbi jegyeiteket mennyi idő alatt rögzítették fel a rendszerbe? csak mert addig nem tudok bejelentkezni erre a vizsgára amíg a másikból nincs fent a jegyem:( Vagy Ti papíron jelentkeztetek mind? Köszi

zsombor3 # 2012.11.27. 10:57

Sziasztok felkészülők és már rutinosabb forumozók!

Én még gyerekcipőben járok és a c) résszel kezdeném. Érdeklődnék, hogy tud-e valaki segíteni merre induljak, miből érdemes készülni? Van-e esetleg összegyűjtött írásbeli kérdéssor? Tapasztalatok... Minden érdekel. :) még :) :)

Kitartás Mindenkinek!

Üdv

Dilla # 2012.11.28. 09:17

Zsombor3!
Szia!
Te mikor tervezed, hogy mész C) részből? És melyik tárgyból akarsz írni? Nekem a közig. jog lenne a szimpatikus, de teljesen tanácstalan vagyok, mert az alkotmányjoggal együtt szerepel vizsgatárgyként. Na, alkotmányjogból annyira nem írnék. Állítólag lehet jelezni, hogy a kettő közül melyikből akarok írni, és akkor úgy lehet húzni (ezt munkajognál és tb-nél írták többen).
Te tudsz erről valamit?
Nekem sajna nincs anyagom egyelőre, de a jogi szakvizsga könysorozatot tervezem beszerezni. Plusz jogszabályok, meg a többi sallang.

zsombor3 # 2012.11.28. 10:06

Szia Dilla!

Februára jelentkeztem és közig-alkotmányt választottam írásbelire. A könyvek közül a Csink féle már megvan és ma szereztem be az EU-t. Jogszabály, magyarázatokkal. Egyenlőre ennyi.

Sajna még nem találkoztam olyannal aki ebből írt volna, de talán itt sikerül.

üdv

drtosi # 2012.11.28. 11:53

Zsombor,Dilla!
C részvizsgán 2 írásbelit választhatsz:

• közig-alkotmány
  • munkajog

Tehát csak alkotmány vagy csak közig nincs.
A várható tételeket itt vagy más fórumon tudsz keresgélni, beszámolók alapján. Szóbeli kérdéseket tavalyról pl. a Novissima facebook oldalán találhatsz - regisztráció nélkül is elérhető
https://www.facebook.com/…791092966812
Hajrá! :)

ktim # 2012.11.28. 15:03

Sziasztok,

Én márciusban tervezem a szakvizsga megkezdését, és a "c" résszel indítanék. Munkajogból szeretnék írni.
Én is várok minden hasznos tanácsot, infót.

Bogarka85 # 2012.11.28. 18:59

Sziasztok!

Tudna valaki abban segíteni, hogy az alapjogos tételeket honnan érdemes tanulni (rengeteg az AB határozat). Nincs valakinek kidolgozott anyaga belőle? Nagyon jól jönne!
Válaszotokat előre is köszönöm!