Jogász Póker


Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.29. 07:24

Imp, tekintve, hogy abszolút kezdő vagy, továbbra is az SSS (short stack system)* pénzes játékot javaslom. Mellette pihenésként szórakozásként egy-egy freeroll.

  • SSS: eredetileg kezdők számára kidolgozott, de ma már sok közepes téteken rendszeresen játszó játékos által is alkalmazott stratégia. A lényege, hogy csak néhány (12), erős osztott lappal szállunk játékba, azokkal viszont igyekszünk minden zsetonunkat minél korábban feltenni. Így egyrészt az esetek többségében nálunk lesz az esélyesebb lap - ami hosszú távon biztos nyereség; másrészt kiküszöböljük, de legalábbis leegyszerűsítjük a flop (az első három közös lap asztalr tétele) autáni játékot; ezzel a hibázás lehetőségét.

Sokrésztvevős (1000+) verseny, amelyen nincs nevezési díj. A nyeremények ennek megfelelően általában nagyon alacsonyak. (Az első kap vagy 20$-t hat-hét órai játékért.) Tapasztalatszerzésre is csak korlátozottan alkalmasak, mert a normál játék fogásai itt csak korlátozottan működőképesek. Tízből nyolcat úgy fogunk befejezni, hogy az osztott ászpárunkkal allin megyünk (mindent berakunk) a flop előtt, hárman-négyen tartják, és az egyik a 83s-jével behúz egy flöst vagy a 22-jéhez egy harmadik kettest.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.29. 07:12

1. A versenyeken az induló zsetonmennyiség (stack) - tehát amivel játszol - szinte sohasem esik egybe a nevezési díjjal (buy in). Az 1$-os SnG*-ban meg az 1000$-os MTT-ben ugyanúgy lehet 1500$ a kezdőzseton.

*SnG: (Sit and go) olyan verseny, amely azonnal indul, ha elegendő számú versenyző összegyűlt. Legtöbbször egyasztalos, ritkábban több, de akkor is csak néhány tucat versenyzővel.
MTT (Multi table tournament) Előre meghirdetett időpontban kezdődő, többasztalos verseny, általában több száz, gyakran 2-5 ezer részvevővel.

Zummike # 2009.06.29. 07:06

Imp,

Egyszerű a dolog:

  1. tournament (verseny): van egy beugró összeg, pl 1000 Ft, amelyet minden résztvevő a játék elején befizet egy közös kasszába, és a játék folyamán addig játszik, ameddig ezen összeg tart. Ha elfogyott az összeg, akkor kiesik a játékból és a végén így csak 1 játékos marad. A közös nyereményalapot ilyenkor különböző módon szokták felosztani (pl.: 50% az 1. helyezetté, 35% a 2. helyezetté, 15% a 3. helyezetté).
  2. cash game (CG, "pénzes játék"): itt nincs ilyen, mindenki akkor csatlakozik egy partihoz, amikor akar, addig marad ameddig akar (vagy ameddig a parti tart:-)). Itt ha esetleg elfogy a pénzed, újra is töltheted, és maradsz a partiban.

Persze lehet még őket variálni, de a lényegi különbség ez a kettő között. A taktika szempontjából pedig azért különböznek, mert pl. egy tournament (verseny) esetén ugye az a cél, hogy te legyél az első, tehát pl. nem biztos, hogy egy gyengébb lapra "all-in"-t mondasz, mert ha elbukod, akkor kiszálltál és nincs esélyed megnyerni. Cash game esetén elbukod és legfeljebb újra befizeted a beugrót.

üdv

Impossible # 2009.06.28. 12:32

A pénzes játék - verseny megkülönböztetés lényegét nem értem. A cikk arról ír, hogy más a pénzes játék és más a verseny stratégiája. Dehát a verseny nem pénzért megy? Elmagyaráznátok?

Impossible # 2009.06.27. 17:43

hm, köszi, ezt elfelejtik megemlíteni az oktató anyagban, pedig szerintem egyáltalán nem egyértelmű

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.27. 17:40

De igen, az A2345 a legkisebb sor.
Ami nem lehet, az az, hogy egyszerre számítson ásznak meg egyesnek. Tehát a QKA23 valóban nem sor.

Impossible # 2009.06.27. 16:55

az Ász nem jelenthet 1-et, ugye? 1-es lap nemis létezik? Szal pl Ász 2 3 4 5 nem lehet egy sor? Elkezdtem kitöltögetni egy feladványt, és azt írta ki, hogy rossz a megfejtésem. Szóval?

Impossible # 2009.06.27. 12:40

wasp,

köszi :)

kbs,

még ők fizetnek...ami így kezdődik, az már gyanús :D

köszi neked is :)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.26. 09:46

Imp, ingyenes. Mondtam, hogy még ők fizetnek.

Ez érdekes Wasp, ládd az ipokeren nem is néztem az SnG-okat, ott mikrolimites BSS-sel igyekszem kipörgetni a bónuszt. És ezek az 1 centes versenyek egyasztalosak? Nem valami nagy üzlet 5 centért küzdeni egy-másfél órát. :D
Tudom, tudom, a tapasztalat.

Azért az SSS-el elég sok mindent meg lehet tanulni, amire magasabb szinten is szükség lesz: a pozíció jelentőségét; az induló lapokat erősségét; flopot értékelni; fegyelmezettnek, összeszedettnek lenni; nem félni stb.
Az pedig nagy előny, hogy nem kell mindent egyszerre tanulni - így bizonyítottan kevesebbe kerül a dolog. "Fapados" alap SSS-t játszva nyereséges tud lenni az a kezdő is, aki BSS-ben vagy versenyen még biztos vesztő lenne.

_Wasp_ # 2009.06.26. 09:42

imp:

netről szedtem, szóval remélem nem sértődnek be a site üzemeltetői. de hogy tuti legyen itt a forrásmegjelölés:

http://www.texasholdem.hu/

Minden játékos két lapot kap a kezébe, ezen kívül 5 lap kerül az asztal közepére, ezeket mindenki láthatja és használhatja. Minden játékos a rendelkezésre álló 7 lapból azt az ötöt használhatja, amelyik a legerősebb kombinációt adja. (Tehát az asztalon levő lapoktól függően a játékos a kezéből 2, 1 vagy akár NULLA lapot használ fel.)
Részletes szabályok:

1. Pre-flop

A hold'em fontos kelléke a buttonnak nevezett kis tárgy, ami mindig az osztót jelöli. (Online pókernél természetesen valójában nem ő fog osztani.) Az osztás előtt az osztótól balra űlő játékos beteszi a kis vak licitet (small blind), a következő pedig a nagy vak licitet (big blind).
Texas Holdem Poker - Preflop

Az osztó ezután mindenkinek két zárt lapot oszt, tehát ezt a többiek nem látják. Most jön az első licitálás. A big blind után űlő ember cselekszik először. Három dolgot tehet:
Eldobja a lapot. (Fold)
Tartja a licitet, azaz ugyanannyit tesz be mint a big blind. (Call)
Emel az asztalnál érvényes limit szabályoknak megfelelően. (Raise) [Lásd lejjebb.]

A következő játékosnak ugyanezek a lehetőségei. (Tehát akár újra emelhet is.) A kör végén természetesen a big blind is tarthatja az esetleges emeléseket, illetve ha akar, emelhet is. (A fix limites játékokban többnyire korlátozva van, az egy körben lehetséges emelések száma.)

2. Flop

Texas Holdem Poker - Flop

Ha mindenki végzett, akkor az osztó három nyílt lapot tesz középre. (flop) Az osztás után a small blind kezdi a licitálást. Lehetőségek:
Passzol, azaz nem tesz be tétet. (Check) Erre mindenkinek lehetősége van addig, amíg senki nem tett be tétet.
A limitnek megfelelően tesz egy tétet. (Bet) Ezt követően már nem lehet ebben a körben passzolni, és aki korábban passzolt, annak is vagy tartania kell a hívást, vagy eldobnia a lapot.
Ha már valaki tett, akkor a lehetőségek:
A tét megadása (Call)
Emelés (Raise)
Lap eldobása (Fold)

3. Turn

Texas Holdem Poker - Turn

A licitálás után az osztó leteszi a negyedik nyílt lapot (turn). Újra kezdődik a licitálás az előzőeknek megfelelően.

4. River

Texas Holdem Poker - River

A licit után jön az ötödik, az utolsó lap (river), amit egy újabb licitálás követ.

5. Showdown

Ezután jön az igazság pillanata. Az a játékos mutatja először a lapját, aki utoljára emelt. (Ha nem volt emelés, akkor aki először tette be a tétet.) Akinek a bemutatottnál rosszabb lapja van, az nem köteles bemutatni. (Muck) Az nyer, akinek a legerősebb lapja van. Döntetlen esetén el kell osztani az összegyűlt téteket. Ha a licitálások során bármikor előfordul, hogy egy tétet vagy emelést senki sem tart, akkor az utoljára emelő (tevő) játékos automatikusan nyer, függetlenül attól, hogy milyen lapjai voltak. (Nem is kell őket megmutatnia.)
A következő osztás előtt az osztót jelölő buttont eggyel balra kell tenni, így minden játékban más az osztó, és más adja a blindokat.

A játék során előfordulhat, hogy valakinek elfogy a pénze, és ezért nem tudja tartani a teljes tétet (vagy emelést). Ilyenkor az összegyűlt tétet (amit potnak hívnak), több részre osztják. (Un. main pot és side pot, amikből esetleg több is lehet.) A main potba kerül a tétnek azon része, amit minden játékos tudott tartani, a side potba pedig amit már nem. A kevés pénzű játékos természetesen a további emelésekben már nem vehet részt, minden további pénz a side potba kerül. A végén minden potot külön-külön lehet megnyerni, és természetesen csak azon játékosok lapja számít, akik az adott potba pénzt tettek. Pl. van három játékos és $10 a hívás, de az egyiknek már csak $6-ja van. Ilyenkor a main potba $18 (3x6) kerül, míg a side potba $8 (2x4). A side pot a végén két játékos között fog eldőlni, míg a main potra mind a hárman pályázhatnak.

No limit
A no limit játékban kevés a korlátozás. A minimális emelés nem lehet kisebb, mint az adott körben az elôzô emelés. A maximumot egyetlen dolog korlátozza: mennyi pénzzel szálltál be a játékba. Az online póker termekben a no limit és pot limit asztaloknál korlátozva van, hogy mennyi pénzzel lehet maximum beülni. Pl. $50-es asztalhoz maximum 50 dollárral ülhetsz be. Természetesen lehet nálad ennél több is az asztalnál, amennyiben nyersz. Ha veszítesz, akkor két játék között feltöltheted ismét 50 dollárig. Minél magasabb a megengedett pénz az asztalnál, annál nagyobb a blind. A $50-es asztalnál többnyire $0.25/$0.5-ös alkalmaznak.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.06.26. 09:38

kbs:
ipokeren van 10 centes sng.
az SSS-el csak annyi a baj, hogy épp pókerezni nem tanul meg vele az ember... (ez nem jelenti azt, hogy az SSS-t ne lehetne jövedelmezően játszani)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Impossible # 2009.06.26. 09:38

kbs,

fizetős portál vagy ingyenes?
On-line nem akarok fizetni.
e-mail:
szurkeherceg@vipmail.hu

Köszi!

Csipke # 2009.06.26. 08:24

Zummike,

semmi baj, gondoltam, hogy csak adminisztratív hiba... :)

Küldtem.

Üdvözlettel,


Csipke

Zummike # 2009.06.26. 07:29

Csipke,

elnézést, teljesen igazad van:-) küldj lsz egy elérhetőséget (mailen) köszi!

akkor javítok:
tehát eddig:

_Wasp_ (+1)
ptcruiser
Csipke

Csipke # 2009.06.26. 06:36

Bár az első voltam, aki jeleztem, hogy érdekelne, mégis kimaradtam a felsorolásból... :(

No, jól van, ma nyűgös napom van, na! :)

Szóval engem érdekel, ha valami jelképes összegben játszunk (engem jobban mozgat a játék, mint a zseton:))

Üdvözlettel,


Csipke

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.25. 20:36

Imp, ha tényleg akarsz egy kicsit tanulni, dobj egy emilt. Küldök meghívót egy portálra, ahol szerintem a legjobb kezdő leckék találhatók: érthetőek, világosak, didaktikusak. Ha egy nem túl nehéz tesztet sikeresen kitöltesz, adnak 50$ kezdőtőkét is.

Wasp kolléga, hol lehet 10 centes SnG-t játszani? Én még nem láttam 1$ (+ jutaléknál) olcsóbbat sehol. Teljesen kezdőnek én egyébként nem a versenyeket, hanem az SSS-t ajánlanám. Szó se róla, monotóniatűrés kell hozzá - de hát az a jogásznak sem árt. :)

Zummike # 2009.06.25. 18:54

vélelmezhetően a 2500 HUF/óra a terem bérleti díja és nem /fő, de rákérdezek.

Impossible: tényleg nem nehéz megtanulni, aztán csak gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni...:-) esetleg ezt az oldalt tudom javasolni: http://www.texasholdemsuli.com/

üdv

Impossible # 2009.06.25. 18:29

wasp,

de honnan tanuljam meg a szabályokat?

bajusz,

élő emberekkel csináljam? Hm, ok. Aztán, ha haladó leszek, már csinálhatom hullákkal is? :D

bajussz # 2009.06.25. 17:16

Imp, én a nulláról kb egy hétig játszottam minden este, de a dörzsöltebbeket is sikerült megszorongatnom néha.

kezdők szerencséje.

szerintem mindenképp élő emberekkel csináld először, segítenek, nem nehéz alapfokon, pörgős játék. én mondjuk nem szeretem, de jól elvan vele az ember, főleg ha jó a társaság

_Wasp_ # 2009.06.25. 16:51

tanuld meg a szabályokat. (5 perc)
gondolkozz el rajtuk (legalább 5 perc, felső határ nincs)

regisztrálj be egy pókeres - játsz max fél-egy órát játékpénzben. Nézd meg, hogyan játszanak pénzben. szánj erre legalább 10 percet.

fizess be. 10 dollár/euro elég lesz.

indulj el 10-20-50 centes SNG-kon. Ha úgy érzed könnyű, lépj feljebb. Ha elveszted a tőkéd, gondold végig, miért történt ez. Ha nem tudsz rájönni miért, akkor hagyd abba a pénzért játszást, freerollozz amíg bele nem jössz.

vagy gyere el a jogász pókerpartira, és hozz magaddal némi kp-t :)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Impossible # 2009.06.25. 15:39

Wasp (meg akár többiek is),

én egyáltalán nem értek a pókerhez, úgyhogy az lenne a kérdésem, hogy hogyan érdemes belekezdeni, hol lehet jól megtanulni. Ismerősök ajánlgatták a netet, de ott nem találtam totál kezdőknek szóló oktató anyagot, csak olyat, amiből egy kukkot sem értek, mert nem a legelejéről indul, már feltételez valamiféle alaptudást, egy analfabétának nem lehet odanyomni egy regényt, hogy na akkor tanulj meg ebből olvasni, először meg kell tanítani a betűket. Szóval?

_Wasp_ # 2009.06.25. 14:34

a 2500 fejenként és óránként nagyon sok (annyi fogyasztásból szerintem vendéglátóipari egységet is tudunk, ahol hatalmasa eszemiszom közben verhetjük a blattot), viszont ha összesen ennyi / óra, akkor ingyen van és 5 fő felett erre szavazok.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.25. 14:29

No, ennyit arról, hogy nem szerencsejáték.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.25. 14:28

Hehe. A Google adathalászként tartja számon a terem weboldalát. Rossz ómen.

Mindenkit nagyon szeretek, de fel nem megyek Pestre pókerozni. Leülök a gép elé, és közben ott vakarhatom meg, ahol viszket. :)
(Valamint a mákos barmok ...s .... a anyját is fennhangon szidhatom, úgyse hallják.)

Tegnap az osztott ászpáromat egy T7o húzta túl, a flopon meg a riveren is jött egy egy hetes. A fickó látó kellett, hogy legyen, más értelmes oka ugyanis nem lehet annak, ha valaki ezzel a lappal megad egy 6BB-s hívást flop előtt, majd K73 szivárvány flopon az allint, mint hogy tudta, hogy jön a két hetes.

_Wasp_ # 2009.06.25. 14:17

de ennek annyira ne örüljetek: félprofi játékos vagyok :-)
akkor te feleannyi zsetonnal kezdesz, ugye?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása