Hogyan tanuljon egy kezdő joghallgató?


Egylány # 2011.10.09. 19:51

Szeretnék a már tapasztaltabbaktól tanácsot, segítséget kérni.Rengeteg a tananyag, de szeretném, ha a zárthelyik és a vizsgák a fő tárgyakból sikerülnének.
Római jog, Magyar alkotmánytörténet és Egyetemes jogtörténet: hogyan érdemes elsajátítani ezt a hatalmas anyagot?Mire kell figyelni?
Már 1 hónap eltelt, ideje nekifeküdnöm, mert így bajok lesznek.:(
Már elkezdtem, eddig római jogot tanultam, az megy a legkönnyebben.A másik kettőt még nem kezdtem el.
Kérem, aki már túl van az első félévén, adjon pár tanácsot, hogy kellene ezeket tanulni.
Köszönöm!

Impossible # 2011.10.09. 20:09

Mi az, hogy hogyan kellene tanulni? Megfogod a könyvet kézzel, és a szemeddel elolvasod, ami oda van írva. Járj be az órákra, úgy könnyebb lesz, és minden nap olvasgasd az anyagot legalább 1 órát.

Egylány # 2011.10.09. 20:14

Gondolom neked is ilyen egyszerűen ment...Több ilyen válaszra nincs szükségem!

Impossible # 2011.10.09. 20:18

Én nem kérdeztem ilyen hülyeséget. :D

Sherlock # 2011.10.10. 06:51

Micsoda válaszok :D
Eájtra felesleges készülni, semmi értelme. Vizsga előtt szánd rá a 3 napot és vágd be, azon az 1 órán kívül amíg a vizsga tart soha nem lesz rá szükséged. Májt: sok értelme ennek sincs, de tanultad töriből és logikus(az eájt még csak nem is logikus), 3 nap erre is elég. Róma: történeti rész, eljárásjog kuka, a személyinek és a dologinak veszed majd némi hasznát, talán az eljárást, a személyit és a dologit érdemes tanulni év közben(nem azért, mert olyan fontos hogy legis actio per iudicis seu arbitri postulationem).

Szerintem hülyeség minden előadásra bejárni és/vagy jegyzetelni, de kinek mi jön be. A rossz előadásokra csak úgy hívhatod fel a figyelmet, hogy nem jársz be, ha úgy vesszük azokra kötelességed lenne nem bejárni. A könyvek meg nem színezésre valók, hanem olvasásra(törvényt hogy fogsz kiszínezni?). Még annyit, hogy szerintem attól nagyobb luxus nincs, mint hogy 4-5ször elolvasol valamit-szokasd hozzá magad, hogy max 2 olvasásból megértsd és harmadszor csak a "nem tiszta" részeket fusd át.

ius latratus # 2011.10.10. 07:02

Pofám leszakad, ábrázatom elhűl...
Scherlock!
Te nem vagy semmi.
S ezzel ezt le is zárom. Amit írni szeretnék, az már nem ide való...

lewho # 2011.10.10. 07:38

vö: Hogyan kell jó lecsót főzni?

Kacsa1111 # 2011.10.10. 07:55

Kedves icike42,

A jogi diplomát nem adják ingyen. Keményen meg kell kűzdeni érte.

:) ezt tisztelettel cáfolnám...ma már szinte minden idiótának van jogi diplomája. lásd csisztu...

Minden előadáson résztvenni, jegyzetelni.

Sherlock-kal értek egyet. A szar előadásra felesleges beülni...és a legtöbb szar. Én annó az öt év alatt max. öt tantárgy előadásaira jártam be...de lehet, hogy sokat mondtam.
Jegyzetelni meg még nagyobb hülyeség. Arra ott vannak a güzü kislányok az elsősorban...tőlük kell elkérni a jegyzetet!:)))

Tanulni reggel, éjjel, este, látástól, mikulásig az öt év folyamán végig

nekem bőven elég volt csak a vizsgaidőszakokban tanulni, amit brahiból mindig az első két hétben be is fejeztem.
Az én diplomám átlaga 4,4 lett, de soha senki nem kérdezte még.


Kacsa11

lajcsó # 2011.10.10. 08:07

A diploma megszerzéséhez nem tudás kell hanem az hogy, sikerüljön minden vizsgád.

Kacsa1111 # 2011.10.10. 08:08

Kedves Egylány,

Impiboyjal nem szabad foglalkozni.

Tanulni elsősorban úgy érdemes, hogy érted az anyagot, és érdekel is. Ha érted pl. a római dologi jog rendszeret, akkor a már többé-kevésbé álló "szerkezetet" sokkal könnyebb lesz "feltölteni" tartalommal.

Ezen a ponton utalnék Sherlock hozzászólására. Ugyanis két-három olvasásból akkor fogod tudni elsajátítani az anyagot, ha fentiek szerint tudsz tanulni.

Én pl. úgy csináltam, hogy a könyvet első olvasásra kiszíneztem sárgával, másodikra más csak a sárgát olvastam, és közben a sárgának is kihúztam a lényegét naracssárgával, azátn haramdikra már csak a narancssárgát olvastam, és annak a lényegét is kihúztam zölddel vagy tollal aláhúztam stb.

ennyire metodikus viszont csak a legnagyobb anyagokkal voltam (pl. róma) a többségnél elég megállni a sárgánál vagy a narancssárgánál.

A másik lehetőséged az, amit icike42 ír, de óva intelek az eszetlen magolástól. Azért mert szó szerint beseggelsz mindent, még nem fogod érteni, és ha nem érted, nem fogod tudni alkalmazni...márpedig előbb-utóbb alkalmaznod kell majd a megszerzett tudást...


Kacsa11

Kacsa1111 # 2011.10.10. 08:09
  • sok időt spórolhatsz, ha megbízható, jó minőségű kidolgozott tételekből és órai jegyzetekből készülsz fel...a legtöbb tankönyv feleslegesen dagályos.

Kacsa11

ius latratus # 2011.10.10. 08:48

Na, itt vesztettem...
Én hülye meg annak idején megtanultam a magyar jogtörténetet is (az egyetemes már nehezebb volt), s voltam olyan megveszekedett barom, hogy még nem is utáltam annyira...
Pedig helyette ülhettem volna a büfében, mert most jövök rá, hogy értelme sem volt.
Mondhat bárki bármit, én jól elvoltam azokon az órákon, a heveny előadás-kerülés a statisztika, meg közgazdaságtan tárgyaknál kapott el mindig elsőben...
Szinte sírtam a vizsgákon:)))

Gimnáziumban, másodikban, matekból bukta. Ez meghatározta, legalábbis erősen leszűkítette a lehetőségeimet, s volt annyi eszem, hogy ne a Műszakira menjek, he-he... Mikor meg szembesültem a közgáz-előadások számítási feladataival, akkor előjöttek a gimnáziumi emlékek, s könny szökött a szemembe, elsötétült a jövőm, megszűnt a világ. Hát...nem is lett meg elsőre egyik sem, büszkén mondhatom.
:))

Legislator # 2011.10.10. 09:43

Nem lehet okosat mondani. A lusta dögöknek is lehet szerencséje, de megbukhat az is, aki tisztességesen készült. Amúgy ne azokra alapozzunk már, akik ismertségük miatt pofára kapták a diplomát. Mindenkinek a saját habitusától függ, hogy hogyan veszi az akadályokat. Mondjuk azt megnézném, hogy három olvasásból mennyire tartós tudás keletkezik zálogjogból, vagy pl. bányászati szakigazgatásból. Az is egy megoldás, hogy a vizsgán tudom, aztán meg törlöm az agyamból. (Mindent nem kell eltárolni, de ez nem egyenlő azzal, hogy semmit sem.) Persze, lehet azzal jönni, hogy elég azt tudni, amivel foglalkozik. Aki így áll hozzá, járjon inkább barkácstanfolyamra.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2011.10.10. 10:11

Amúgy kb. ius latratus kollégával azonos szintű matematikai képességekkel abszolváltam a jogon a közgázt és a statisztikát, illetve államigazgatásin az alkalmazott matematikát, az adószámítással nehezített pénzügyi jogot, a költségvetési szervek gazdálkodását, továbbá a költségvetési szervek számvitelét. (Utóbbit csak másodszorra). Nem volt egyik sem egy nagy öröm, alkalmazni max. az adószámításban szerzett tapasztalatokat lehet...


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2011.10.10. 10:28

Kedves Legislator,

ha érted a zálogjogot, rendszerét, logikáját, akkor még három olvasás sem kell...:)

van, akinek a magolás megy, van aki igyekszik megérteni a logikáját, átlátni a rendszerét.

Tapasztalatom szerint az utóbbi módszer tartósabb, megbízhatóbb és főleg alkalmazható tudást eredményez.


Kacsa11

Dr.Attika # 2011.10.10. 10:33

Azt is meg kell tanúlni, hogy valaki hogyan tanúljon. A kezdő kollégina ehhez a tanuláshoz kér segítséget.
Javaslatom, hogy mindíg előre kell tanúlni. Az előadások előtt át kell olvasni a vonatkozó részt a tankönyvből. Az előadáson figyelni kell és jegyzetelni, azt, hogy "mit nem értesz? Ezt követően otthon ennek ismeretében mégegyszer átolvasni a tankönyvet és választ kell adni a mit nem értekre.

Legislator # 2011.10.10. 10:34

Kedves Kacsa!

Ahhoz, hogy megértsd, el kell olvasnod.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2011.10.10. 10:38

amúgy a megértés és a megtanulás kölcsönösen feltételezi egymást. ha a vizsgán egy jogszabályszakasz szó szerinti visszamondását kérik, akkor oda kevés a megértés. de mit sem ér akár az egész törvénykönyv horribile dictu szó szerinti ismerete is, ha nem látod át a logikát, az összefüggéseket. ez a két dolog együtt ad ki egy egészet.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2011.10.10. 10:46

A lentebb írtak kevésbé az RJ-EÁJT-MÁJT-JAT-JÁB stb., mint inkább a tételesjogi tárgyak esetében alkalmazhatóak.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2011.10.10. 11:35

Kedves Legislator,

hol írtam én olyat, hogy nem kell elolvasni???

Kedves Dr.Attika,

tanulni? vagy tanúlni? az utóbbi gondolom a tanúval van valamiképpen összefüggésben...:)))


Kacsa11

Legislator # 2011.10.10. 12:05

"ha érted a zálogjogot, rendszerét, logikáját, akkor még három olvasás sem kell...:)"

Nem lehet valamit eleve érteni. A mondatból úgy tűnik, hogy előbb érted, és aztán találkozol vele először olvasva. Itt most egy joghallgatót feltételezünk, aki életében először olvas a zálogjogról.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2011.10.10. 12:14

"Impiboyjal nem szabad foglalkozni."

Köszönöm! :DDD

Kacsa1111 # 2011.10.10. 12:29

Kedves Legislator,

nem kell három, mert ha felfogod az egészet, akkor elég kettő olvasás is.


Kacsa11

Legislator # 2011.10.10. 12:32

Kedves Kacsa 1111,

Meglehet. A zálogjog sosem foglalkoztatott különösképpen.


Sunshine after the rain.

Rexor # 2011.10.10. 13:06

Egyébként a jogi egyetemben az a jó, hogy nem igazán kell előadásra járni ahhoz, hogy az ember megértse. Én a római jog előadások után csak vizsgaidőszakban látogattam az egyetemet, de az is sok volt :)...