Álláskereső jogászok

Impossible # 2010.04.20. 22:50

Ja és csak összehasonlításképpen: a nálunk hivatalos tankönyv pedig olyan 2 (azaz kettő) oldalt ír róla kb.

Legislator # 2010.04.21. 05:45

Ma már az is csoda, hogy egy egyetem elismeri, hogy vannak hivatalos tankönyvei:-D. Az ELTE-n az egyik legfélelmetesebbnek tartott polgári jogi (záró)vizsgáztató (szvsz. korrekt) kedvence a zálogjog. Aki azt húzza, halott ember:-D. Egyébként ilyet nem helyes kérdezni hallgatótól, hogy mit szeret. Ugyanis ez irreleváns. Egyébként hatalmas loser, aki olyat mond, hogy nem szereti. Ugyanis többnyire az oktatók szükségképpen azt hiszik, hogy amit a hallgatók nem szeretnek, azt nem is tudják (ez gyakran igaz, de nem feltétlenül).

Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.04.21. 06:22

Kétszer van ugyanis ááááááááá.

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.21. 07:35

Nem vagyunk egyformák, de számomra a jog a legérdekesebb téma a világon. Na jó, a második legérdekesebb.

Legislator # 2010.04.21. 08:02

És mi az első?:-D

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2010.04.21. 08:17

Kedves Impossible,

hogy is érthetné a zálogjog működését az, aki még életében nem látott hitelszerződést, zálogszerződést...stb.?
ha pedig nem érti, nem is lehet képes rá, hogy a hallgatóknak elmagyarázza.
pedig szerintem nem olyan bonyolult...

pont most olvastam, hogy Jakab András főszerkesztésével indul egy folyóirat. az interjú itt van a fórumon. idéznék belőle valamit, amivel nagyon egyet tudok érteni (különösen a második mondatával):

„A jogtudomány ugyanis nem csupán a szabályok (és a hozzájuk kapcsolódó bírói döntések) rendszerezése, hanem fogalmi rendszer és gondolkodási stílus. Természetesen arra van szükség, hogy ezt céltudatosan műveljük, ez a cél pedig a jogalkalmazás munkájának segítése kell legyen.”

annyi kiegészítéssel élnék, hogy a jogalkotás munkáját is segíthetné...de ez már szőrszálhasogatás.

a sorok között olvasva én azt látom, hogy a fiatalabb "jogtudor" generáció kezxd ráébredni arra, hogy a gyakorlat és a tudomány éles elválása nem kívánatos - a jogtudomány nem lehet öncélú!

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.21. 08:19

Ismered Boris Viantól a Pekingi őszt? Nos az első az a bizonyos dolog, amiről Petitjean tisztelendő azt mondja, hogy nem kell mindig arra gondolni, mert annyi jó doog van még a világon azon kívül is.
"Ott van például a... a... Most így hirtelen nem tudom, mi van még ott például."

Impossible # 2010.04.21. 12:31

Kedves Kacsa,

"ha pedig nem érti, nem is lehet képes rá, hogy a hallgatóknak elmagyarázza."

Viszont vizsgáztatni képes (sajnos). :D

Megboldogult ügyvédjelölt koromban (höhö) bementem az egyik tanárhoz, hogy megkérdezzek egy problémát. Kb. egy órát töltöttem ott, ha nem többet, és végül abban maradtunk, hogy nem tud segíteni. Ugyanez a tanár többször is megbuktatott, de jaj annak, akitől az exhallgató kérdez...:D Jó, ő sem tudhat mindent, de ha ő nem tud alap dolgot, azért nem rúgják ki, ha a hallgató nem tud, azt kirúgják. Fegyveregyenlőtlenség. lol
Másik tanártól is megkérdeztem, az lett az eredménye, hogy totál kiakadt, aztán otthagytam, mert már félelmetes kezdett lenni (nő). :D

Ez volt a probléma:
A parkoló kocsi mellett álló motor egyszer csak felborul, nekidől a kocsinak, és kárt okoz. A kötelező felelősségbiztosítás alapján köteles-e fizetni a biztosító? (Persze ha igen, miért, ha nem, miért nem. A szerződést is megnéztem, abból nem egyértelmű, és van egy kormányrendelet is, abból sem, meg van bírói gyakorlat, abból sem. :D )

Szóval a kötelező felelősségbiztosítás magoltatása helyett inkább adhattak volna ilyen eseteket, amiket ők sem tudnak normálsian megindokolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.21. 14:11

Tőled melyik vizsgán kérték számon a KGFB-ről szóló jogszabály beható ismeretét?

Impossible # 2010.04.21. 14:12

polgárI jog és kereskedelmi jog

Impossible # 2010.04.21. 14:14

Ja amúgy kbs, elmondanád, mi lesz az adóval? Szerinted ilyen piti összeg után gáz, ha kihagyom? Te szoktál?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.21. 19:11

Én soha nem nyerek semmit.

Volt olyan tárgyatok, hogy "polgári és kereskedelmi jog". S tényleg anyag volt belőle a KGFB? Te blöffölsz.

Legislator # 2010.04.21. 19:48

Úgy tudom, pl. Szegeden is hangsúlyozottan kérik államvizsgára.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2010.04.21. 20:32

kbs,

és az a kérdés, hogy nyersz-e? Ha tegyük fel, ajándékba küldik, akkor is kell adózni, nem? Ráadásul itt lecsekkolható az útvonal.

Ok, kis túlzással éltem, érintőlegesen volt róla szó, nem részleteiben, szóval azért nem blöff, ne menj all-in. :D

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.22. 07:52

Tévedsz, kolléga, az, hogy pénz érkezik valahonnan a számlára, még nem adóköteles, mert nem feltétlenül jövedelem. Utalhattam azt én magam egy másik számlámról, vagy a feleségem, akivel ugye vagyonközösségben élünk.
Különben is: pókerozok én? Beszélek, meg írok róla; de az nem ugyanaz.

Kedves Legislátor: mindig tudtam, hogy jól jártam vele, hogy a szegediek nem vettek fel. (Nincs szemük a tehetségre.) Nem szerettük volna egymást. A KGFB olyan marginális terület, aminek a hangsúlyos számonkérése aránytévesztés, vagy szimpla öncélú szívatás.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.22. 07:53

Egyébként az ajándék sem szja-köteles. Gondolom, azért érintőlegesen az SZJA-törvény is anyag volt.

Impossible # 2010.04.22. 10:14

Ok. Szóval akkor nem kell adóznom azután, amit az egyik számlámról a másik számlámra utaltam, és teljesen mindegy, hogy az egyik számlámra honnét került.

szja is anyag volt, de azt már elfelejtettem, undorodtam a pénzügyi jogtól.

Impossible # 2010.04.25. 22:51

Egy cikk egy folyóiratról:

http://www.jogiforum.hu/hirek/22932

Egyjogász # 2010.04.28. 10:57

No, megint egy 21 éves joghallgató kiscsaj, aki odanyilatkozott, ha nem lesz szépségkirálynő, elmegy közjegyzőnek.....(aztán persze lehet, hogy ezt a címet csak a cikkíró adta, akkor bocs).

Ezek a joghallgató lánykák vajon tudják, hogy közjegyző csak kihalásos alapon lehet bárki is???

http://velvet.hu/…/dobo_agnes/

Legislator # 2010.04.29. 05:09

Egyjogász: Ahogy egy tanárom megjegyezte: "egyszer egy volt miniszter is szeretett volna közjegyző lenni-nem jött össze."
Mosza: Szia, nagyon elmaradtál.

Sunshine after the rain.

Egyjogász # 2010.04.29. 05:22

Én egy megyei bírósági bíróról hallottam, aki elment közjegyző-helyettesnek, hátha egyszer közjegyző lesz belőle....

Legislator # 2010.04.29. 06:38

Ajjaj... És vajon lett?

Sunshine after the rain.

Impossible # 2010.04.29. 09:23

mosza,

kopaszon addig nehéz, amíg nem te teremted a divatot. :D A legundorítóbb, legidiótább dolgokból jó páran meggazdagottak. ld. playboy :D

Impossible # 2010.04.29. 09:24

*meggazdagodtak (bakker, sok az msn :D )

Berényi Miki # 2010.04.29. 09:33

Naivitás azt hinni, hogy most, hogy az FMH-k közjegyzői hatáskörbe kerülnek, lesz meghirdetve pár jelölti állás?