szakvizsga


liderc # 2004.11.03. 16:17

Kedves Fórumozók,
többen készülünk a jogi szakvizsgára, jómagam polgárival nyitok decemberben, de van, akit a büntető (írásbeli) érdekel behatóbban. Szívesen fogadnánk (rém)történeteiteket, élményeiteket, segítő tanácsaitokat (esetleg anyagokat).

Előre is köszönöm segítségeteket!

Sorstársak jelentkezését is szívesen várom, hátha tudunk segíteni egymásnak.

derill # 2004.11.23. 10:24

Én a közig joggal már végeztem. Polgári majd februárban. Érdemes ismerni a jogszabályokat. Az irásbeli egyébként meglepő tud lenni. Én először azt hittem rosszul olvasom, valamit tuti kihagytam, nem vettem észre, mert nem lehet, hogy ilyen egyszerü a kérdés. Kb. 15 perc alatt kész is voltam, és csak azért 15 peerc, mert 10 percig azt kerestem, hogy mi ebben a csapda? Nem volt csapda.

Csak azért nem irom be, mert tartok tőle, hogy akkor kiveszik a kérdéssorból, és hátrányos helyzetbe hozok vele másokat. Néztem a mellettem ülő kérdését, ő polgári jogból irt. Öröklési kérdése volt, az is egyszerü volt. A bizottság nagyon normális volt, nem arra mentek, hogy mi az amit nem tudunk, hanem arra, hogy mit tudunk. Tehát nem tudok rémtörténetet mesélni. Hihetetlenül korrektek voltak mindenkivel szemben.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Law1 # 2004.11.23. 16:22

Kedves liderc!

Az ilyenektöl tudok hülyét kapni, de komolyan. Az ilyen rémtörténetekkel mit érsz? Szexuálisan izgat? Mit érsz vele, hogy ha valaki a legrond´bb élényeit elmeséli, de te kifogsz egy nagyon bizottságot. Ez viszont lehet fordítva is. Tehát ha öszinte vagy túlzottan sok értelme, söt SEMMI értelme nincs a topicodnak.

A másik pedig az, hogy rengeteg emberkétöl hallottam már, hogy így szemét volt a bizottság, úgy szemét volt, aztán közben ö volt a sík hülye, mert ALAP-kérdésekre nem tudott válaszolni. Na de tudod, ilyenkor mindig a bizottság a hibás. Tehát nyugi, tanulj szépen és ne hegeld magad felesleges baromságokkal.

dr.joci # 2004.11.23. 21:53

Kedves Law1!

Szerintem azért még nem kell Neked Tisztelt Law1 hülyét kapni...Én sem szeretem a vizsgákkal kapcsolatos rémtörténeteket,de Liderc csak általános véleményekre,személyes tapasztalatokra kiváncsi(szerintem),és valljuk be,azért elég sok negatív vizsgaélménnyel rendelkezünk!Természetesen sok pozítiv élmény is van,és szerintem is elég korrektek a szakvizsgán!(Hallomásból,barátoktól nekem még nincs meg)Igenis van értelme a SZAKVIZSGA topicnak,és gondolom szexuálisan téged is más izgat?!

liderc # 2004.11.24. 01:03

Hú, nem ezt a lovat akartam! Mielőtt részletekbe menően kitárgyalnánk a szexuális életemet, haladjunk sorban.

Kedves Derill,
bíztam benne, hogy Te is reagálsz, köszönöm soraid. Úgy számoltam – valamelyik rovatban említetted – hogy Te is a szakvizsga környékén jársz, vagy most fejezted be. Kb. én is ezeket az infókat szereztem be más forrásból, de jólesett a pozitív megerősítés.

Kedves Law1,

közel 100 db ilyen-olyan vizsgával a hátam mögött, úgy vélem, kellő tapasztalattal bírok a történetek valóságtartalmának megítélésében. Eddigi vizsgáim során méltánytalanság nem ért, ellenben rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtam. A topik célja mindösszesen annyi volt, hogy osszuk meg egymással a tapasztalatokat, a pánikkeltés meg sem fordult a fejemben. Én sem gondolom, hogy a jogászi túlképzést a jogásztársadalom a szakvizsgázók reggelire történő elfogyasztásával kívánja megoldani. Rossz az, aki rosszra gondol. Amennyiben hiányolod a humor jelzésére a szabvány jelet, úgy csak a Te kedvedért : (rém)történet :-))))))

Ja, a szexuális életem….Mivel egy hét múlva szakvizsgázom, a Pp-vel kelek és a Ptk-val fekszem (de néha félrelépek a Gt-vel, a Vht-vel, stb). Bízom benne, hogy kimerítő volt a tájékoztatás.

Kedves dr. Joci,
azért még van remény és 2:1 arányban azért csak megértette az emberiség, hogy mit is szeretnék. Köszönöm!

cipolla # 2004.11.24. 08:21

Most végeztem a C "modullal" ,ez volt az első.Az írásbeli nem veszélyes,de azért figyelmesen el kell olvasni a feladatot,idő van bőven.A kedves kollégák közül jó néhányan hozott anyagból dolgoztak,csak egy felügyelő volt a teremben és az nem zaklatta őket.

A szóbelin viszont már magsa volt a bukások aránya,de általában csak egy.egy tárgykörből.A pletykák szerint másodszorra már átengedik az embereket.Nekem jól sikerült,igaz elég sokat készültem rá.Az EU jog nehezen áttekinthető,de főleg az alapokat kérdezik.A társadalombiztosítás viszont tanulhatatlan ezerféle számítással és határidővel,így a munkajogra érdemes koncentrálni.A www.szakvizsga.hu oldalon szerepelnek az ún. gyakori kérdések.
A vizsga összességében nem volt túlzottan kemény az egyetemen voltak ennél keményebb vizsgáim is.Tavasszal megyek büntetőből, az egyetemen jól ment,így reménykedek.

derill # 2004.11.24. 13:25

Eu-ból tényleg az alapokat kérdezték. Mi a bizottság, milyen jogköre van, Tanács, kikből áll, melyik szerv tagjai hogyan kerülnek a poziciójukba, mi a biróság feladatköre, kik lehetnek birók, milyen eljárásaik vannnak, hány biróság van, hogyan oszlik meg a feladatkörük.

A munkajogos vizsgabiztos egy szenzációs tudásu hölgy volt. Főleg munkajogból kérdezett, és ugy, hogy tökéletesen érthető voolt mit akar tudni. A tb-jog részéből nekem szerencsém volt, alig kérdezte. Próbáltam megérteni a tanulásnál pl. a nyugdijbiztositási résznél, hogy miért kell nekem tudnom azt, hogy 1998-ben milyen kiegészitő támogatást kellett kapniuk a nyugdijasoknak, de nem sikerült. Igy aztán megtanulni sem sikerült rendesen.

Az alkotmányjogi részből a köztársasági elnökről, az Áe-ból, és még néhány apróságból kérdeztek.

Ettől függetlenül azt gondolom, hogy ha nagyon meg akart volna buktatni a bizottság, meg tudott volna simán. Annyira nagy anyagrész, hogy kizárt, hogy minden felsorolást, minden részt tudjon valaki. Szerencsére nem ez volt a céljuk sem nálam, sem másnál. Egyszerüen csak annyi, hogy sikhülyék ne menjenek át.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

cipolla # 2004.11.25. 08:48

Szerintem az EU anyagból konkrét jogeseteket a jó érdemjegyért kérdeznek,amikor X.Y. angol céggel kapcsolatos jogesetet kezdték firtatni kissé emelkedett a vérnyomásom.

A szakvizsga.hu honlapon kívül ismertek más hasznos honlapokat is?

Az EU szkvizsgához hasznos pl. a eu2004.hu honlap,ahol a fontos információk és jogszabályok nagy része megtalálható.

Büntetőjogra májusban kívánok sort keriteni.Kösöznettel fogadom az ezzel kapcsolatos tanácsokat, gyakorlati tapasztalataitokat.

derill # 2004.11.25. 12:54

A Van Gend end Los ügyet alapból szokták kérdezni. Gondolom erre gondoltál Te is.
Nekem nem irtak rá érdemjegyet, igaz mondták, közepes, közepes, jeles. De nem hinném, hogy számit a jegy. Amióta Kecskés professzor elmondta, hogy ő is csak közepesen vizsgázott polgári jogból, és amióta láttam már kitünő tanulót, aki képtelen volt két jogszabályt összekombinálni egymással, vagy ráhuzni egy jogesetre, azóta nem számit. Én sem voltam sose jeles, még családjogból sem. Nem a jegy számit, az ugyanis csak arról szól, mennyire vagy képes felsorolásokat bemagolni.

Nekem az számitott, és bevallom nagyon sokat, amikor a vizsgabizottság egyik tagja elmondta, hogy az irásbeli dolgozatom kiváló, olyan mértékben, hogy a saját válaszsablonukat ki fogják cserélni az én válaszomra (a sablon csak egy megoldási módozatot tartalmazott, az enyém többet is és mind helyes volt). Ez a dicséret is arra inspirált, hogy még jobban, még többet, még pontosabban akarjak tudni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

praetor01 # 2005.04.12. 21:51

A rémtörténeteknek szerintem sincs értelme, de hasznos infókat lehet szerezni az ilyen helyeken.

Ami engem illet én a polgárin és a közigen vagyok túl, tehát már csak a büntető van hátra május végén.

A bizottságok nem voltak rosszak, az írásbeli kifejezetten könnyű volt. Annyira, hogy először azt gondoltam, hogy 5 perc alatt végzek, aztán megyek, de aztán arra, gondoltam, hogy biztos van benne valami csapda. Nem volt, így sima 5-ös lett. A szóbeliken már vegyesebb jegyeket kaptam, de inkább a felkészülés a rosszabb és nem maga a vizsga.

AZ már más kérdés, hogy némi ismérléstől eltekintve mi értelme van az egésznek a jelenlegi formában.

praetor01 # 2005.04.13. 07:34

Nem olvastam el mindent először, és most látom, hogy derill is hasonlóan járt, mert szinte szó szerint azt írta, amit én:-)))

praetor01 # 2005.04.13. 08:13

Egyetértve derillel, én sem teszem közzé az írásbeli feladatot, de ha bárkit érdekel, elküldöm e-mailben a kérdést a helyes megoldással együtt.

dr.joci # 2005.04.15. 20:55

Üdv Mindenkinek!

Tanácsot kérnék szakvizsgával kapcsolatban.Végre sikerült elhelyezkednem,egy kistérségi társulásnál.Közalkalmazotti jogviszony,a munkakör megnevezése közbeszerzési referens(főleg közbeszerzéssel kell foglalkoznom,tanfolyamra is küldenek),továbbá néha egy-egy szerződés,megállapodás készítése.
A szakvizsgáról szóló rendelet alapján,ez tehát más jogi munkakörben való munkavégzést jelent.Ilyen esetben ki lehet a mentorom,esetleg a jegyző,ki igazolja nekem az itt eltöltött időt?

praetor01 # 2005.04.21. 10:41

A lényeg az, hogy az adott szervnél vezető beosztású jogi szakvizsgázott jogász legyen az illető, tehát akár a jegyző.

torin # 2005.04.26. 15:43

Én azt szeretném megtudni, hogy a szakvizsga előtti 3 éves gyakorlatot vagy annak egy részét lehet-e külföldön végezni. S ha igen, mennyi időt ill. milyen plusz intéznivaló van ilyenkor?

Avita # 2005.04.27. 09:00

Ezt a kamaránál kérdezd meg. Elöljáróban annyit, hogy a 3 éves PhD képzést 1 (EGY!) év gyakorlatnak számítják be...

dr. Bubo # 2005.04.27. 10:14

Talán a Kamaránál nagyobb kompetenciával rendelkezik a Szakvizsgabizottság, lévén, hogy nem csupán ügyvédjelöltek szakvizsgáznak... Én inkább ott érdeklődnék.

Rexor # 2005.05.20. 14:09

Kedves mindenki. Nagyon megköszönném, ha valaki (akár emil cimre is) elküldené a feladatot, amit írásbeli vizsgára kapott (főleg alkotmány közig. érdekelne, de mindent szivesen várok). Előre is köszönöm.

Rexor # 2005.05.20. 14:10

Jaa, igen a lényeg kimaradt. Természetesen a szakvizsgára gondoltam :)

Rexor # 2005.05.26. 07:39

Ha valaki erre jár még mindig örömmel várom a kérdéseket :))

Doktor Toka # 2005.06.08. 13:21

Üdv!

Én októberben szeretnék menni az elsőre, de még nem jelentkeztem be, mert nem döntöttem el, hogy miből szeretnék írásbelizni.

A dilemma lényege az, hogy 3 évig szinte csak polgári anyagi joggal foglalkoztam és gt-vel egyáltalán nem. Viszont azt mondták, akik már túl vannak rajta, hogy a gt-n nevetségesen könnyű az írásbeli, anyagi jog írásbelin viszont még buktatnak is. Ez igaz, vagy csak rémhír?

Sokkal szívesebben mennék anyagi jogra, de ha ott buktatnak és valami miatt megszívom, akkor inkább mégis a gt kéne. Van valakinek ezzel a két írásbelivel kapcsolatban tapasztalata?

Kösz előre is a válaszokat.

DrT

mosolygó :) # 2005.06.08. 18:31

Hírek és rémhírek... "soha nem az oktató buktat, mindig a hallgató bukik" - ez már az egyetemen is alapvetés :)
Biztos vannak könnyebb és nehezebb feladatok, de ez is relatív: kinek mi a könnyű,ill. a nehéz...
A biztottságok általában nagyon normálisak, ráadásul a szóbelin nézik meg az írásbelit, amikoris az első kérdés az szokott lenni: kívánja-e valamivel kiegészíteni? ill. fenntartja-e álláspontját?
Szóval szerintem nagy gond nem lehet, ha az írásbeli után veszed a fáradtságot és alaposan utánanézel az írásbeli feladatodnak.
*
praktikus tanács: jelentkezz be minél előbb, miután nagyon sokan szeretnének szakvizsgázni, így egyre nagyobb a "torlódás".

Doktor Toka # 2005.06.09. 09:52

Hát, köszi. Jövő hétfőn lesz az utolsó oktatásom, akkor adják ki a papírt, addig nem tudok mit csinálni. (Max. később "hiánypótlás" útján tudtam volna beadni, az meg nem biztos, hogy a jó megoldás lett volna...

Bennem is az az elhatározás érlelődik, hogy mivel semmit sem tudok a Gt-ről, talán nem a vizsgán kéne először találkozni egy társasági szerződéssel mondjuk... :)

Remélem mások is hozzászólnak még.

satine # 2005.06.09. 13:31

sziasztok!

engem elsősorban a büntető írásbeli érdekelne. Ha van esetleg vki aki ezzel kapcsolatban tud segíteni, az jó lenne. Pl. hogyan lehet arra készülni, a BH-k olvasgatásán kívül....

satine # 2005.06.09. 13:32

sziasztok!

engem elsősorban a büntető írásbeli érdekelne. Ha van esetleg vki aki ezzel kapcsolatban tud segíteni, az jó lenne. Pl. hogyan lehet arra készülni, a BH-k olvasgatásán kívül....