Egyetem Kereses (Melyik a legjobb) - Milyenek az egyetemek, tanarok, felvetelik.. stb


the big cat # 2004.04.08. 11:05

na szóval azért nehogy már az adja egy egyetem színvonalát, hogy beleszakad a tanulásba a diák vagy nem. ha így lenne, akkor Szeged lenen a legszínvonalasabb egyetem, és elvileg az onnan kiekrülő jogászoknak kellene adni a jogászság krémjét...ehhez képest...

Szegeden a diák beleszakad a tanulásba, de tisztelet a kivételnek, a legtöbb tárgyból abszolút haszontalan, gyakorlati értékkel nem bíró biflázást követelnek meg, ezzel súlyosan rotnva a diákok esélyeit a valóban fajsúlyos a gyakorlati életben használható ismeretek megszerzésére. És nehogy valaki félreértse, itt nem az alapozó tárgyak kemény számonkérése a probléma, hanem az, hogy a gyakorlati tárgyak közül jónéhányat csapnivalóan tanítanak (kiemelkedően ócska a munkajog, a a pénzügyi és a közigazgatási jog oktatása), néhány tárgyat belterjes presztíz sszempontok miatt biflázássá silányítanak (nemzetközi és EU jog valamint szociális jog) másokat meg inkább közepes színvonalon, kevés gyakorlatias megközelítéssel oktatnak (polgári jog). Szerintem kiemelkedő színvonalú az alapozó tárgyak így a jogtörténet és a romai jog oktatása, de a másik kiemelkedő fontosságú alapozó tárgy, a jogbölcselet oktatása P. B-nak köszönhetően gyakorlatilag nem létezik. A büntetőjog, és a két eljárásjogi tárgy oktatása is kiemelkedően jó.

Összeségében az egyetem szerintem átlagos színvonalú, de nagyon izzasztós az elvégzése.

Scheifert # 2004.04.08. 10:51

Hát némi megrőkönyödéssel olvastam itt az előttem szólókat. Kedves B.B. ez a Miskolc a legjobbak között van azért kicsit erős. Felhívnám a figyelmedet egy bizonyos listára ami rangsorolja az egyetemeket na hát Miskolc az fasorba sincs Debrecennel karöltve... Nekem egy ismerősöm végzett ott tavaly hát az ő elmondásai alapján nem egy olyan kar ahol megízzad az ember a tanulástól na persze félre értés ne essék nem azt mondom hogy ott bárkiből jogász lesz aki csak beiratkozik csak csupán kicsit stresszmentesebben és kevesebb tudással hagyja el az egyetem kapuit...
Szóval azért Pest, Szeged és Pécs viszi a prímet!Ja és Pesten az ELTE értendő mert a Pázmányos sétagaloppról inkább nem írnék...

B.B. # 2004.01.13. 12:25

Elég sokféle, egymásnak is ellentmondó véleményeket hallottam a jogi karokkal kapcsolatban (mint anno, amikor közgazdászként végeztem a közgázkarokról). Egyébként most az ELTÉ-n vagyok negyedéves posztgrad-levelezős. Amikor a 600 órás kötelező szakmai gyakorlatomat töltöttem egy pesti ügyvédi irodánál, sok jogásztól hallottam, hogy a miskolci jogi kar a legjobb, és meglehetősen sokan mondták, hogy az ELTE a leglazább. Szerintem évekkel ezelőtt ez lehet, hogy megállta a helyét. Viszont úgy érzem, az ELTE elég rendesen bekeményített pár éve, merthogy "túl sok jogász van". Az első évet, amiről mindenféle rémhíreket terjesztettek, a kétségtelen szivatások ellenére is elég lazának éreztem, egyedül a római jogot és az alkotmányjogot kérték rajtam számon komolyan. (Egyébként többen úgy látjuk, és tanárok is utaltak már ilyesmire, hogy mintha a kormányváltás után kapnánának folyamatos informális "felsőbb" utasítást a tanárok arra, hogy kicsit ritkítsák meg a hallgatói létszámot a vizsgákon.) A Pázmányról hallottam olyat is, hogy keményebb, mint az ELTE (ezt inkább régebben hallottam), de olyat is, hogy lazább (ezt inkább mostanában).

Egy biztos: diákélet szempontjából Miskolc egyértelműen a legjobbak között van (jártam oda a GTK-ra). :-)

Roxal # 2003.10.27. 15:07

Valóban nem a tantárgyak mennyiségétől függ, hogy valaki hányast kap. A tudása meg főleg nem. Talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy elhivatás. Ha valakinek van, akkor annak mélyebb lesz a tudása, mert melléolvas, mert utánajár, stb. S ez abszolút nem attól függ, ki hányast kap egy vizsgán. Legalábbis nekem eddig ez a tapasztalatom. Nehezen tudom elképzelni, hogy valaki leállamvizsgázzon anélkül, hogy tudja, a tvnek száma is van... Persze engem si értek már meglepetések!

Fiore # 2003.10.24. 17:52

crazy girl! Én a szegedi egyetem kecskemétre kihelyezett jogi karára járok immár 3 éve,igy infót csak innen tudok szolgáltatni! Az elvárások kemények,nálunk pl a vizsgákon nincsenek tételsorok vagyis 2-3 könyv van kiadva a felkészülésre. A tanárokkal idáig megvoltam elégedve, az a meglátásom ha készülsz annyira azért nem szívóznak de az anyagot azt maximálisan megkövetelik. Én még nem éreztem a fentiekben említett megkülömböztetést a nappalisoktól,de az biztos,h 1-1 tanár nemigen vesz emberszámba a vizsgákon meg úgy általában. Remélem nem vettem el a kedved a jogtól és pláne nem a szegedi egyetemtől!

VelmaKelly # 2003.10.18. 21:47

Sziasztok!

Azt hiszem, van összehasonlítási alapom, igaz csak Pécs és a Pázmány között. Én eddig még nem látom, hogy az órák színvonalának tekintetében a kettő közül bármelyik egyetem javára dőlne a mérleg. Gondolom, hogy a vizsgaidőszak után azért változni fog a véleményem, és az is igaz, hogy még nem telt el olyan nagy idő. Pécsett is volt olyan tanár, akinek az órájáról azzal a lendültettel fordultam ki, ahogy ő bejött, és itt is van olyan, aki nem túlságosan élvezhető, és mindkét helyen volt, akinek élmény az órája. Szerintem ez mindenhol így van. A kaotikus állapotokat egyelőre leginkább a Neptun rendszerben és a To-n vélem felfedezni. Bár gondolom, hogy az előttem szóló harmadéveseknek már az enyémnél sokkal reálisabb képük alakult ki az évek alatt.

Egyébként az is igaz, hogy más szakon se sokkal jobb a levelezősőknek.

Law1 ez a törvénynek száma is van dolog vicces, de ennyire nem lehet valaki "szőke/barna/stb" (a kívánt rész aláhúzandó)


VelmaKelly

Law1 # 2003.10.18. 11:38

"nekik lényegesen kevesebb tantárgyuk(tehát vizsgájuk is)van, mint nekünk. Talán ezért van, hogy nálunk rosszabb eredmények születnek. Azért nem mindegy, hogy 1000oldallal többet vagy kevesebbet kell-e tanulnunk." (Thetys)

Na ezt most ugyan Te sem gondolod komolyan, hogy "esetleg" azért lehet kevésbé megalapozott egy Pázmányos tudása, mert egyházjogból is le kell vizsgáznia - nekünk meg nem. Na Na. Szóval, amikor az ügyvédi irodában és itt az államigazgatásban rákérdeztem a főnöknél, hogy miért nem vesznek fel Pázmányost és erre azt a választ kapom, hogy annyira hiányzik egyeseknek az alap, hogy pl egyesek teljesen meglepődve vették tudomásul, hogy egy törvénynek nem csak neve HANEM SZÁMA IS VAN!!! DE ennél még sokkal több olyan story-t hallottam, hogy állítólag mennyire nincs megalapozva a Pázmányosok tárgyi tudása. És véleményem szerint alapdolgokat akkor is meg lehet/meg kell tanulni, ha adott esetben 1000 oldallal többet kell tanulnod egy vizsgaidőszakban, mint pl szegedi kollegád. Habár erre is csak azt mondom, hogy nem az oldalszám számít, hanem a minőség és intenzivitás, hogy milyen mértékben kérik vissza az anyagot, mert aki pl Pécsett vizsgázott Bessenyő vagy Benedek professzornál római jogból, az szerintem cserébe inkább bevállalna pluszban egy egyházjogot más egyetemen - ezt hidd el.

Roxal # 2003.10.18. 08:22

Sziasztok!

Kedves Law1!
Mondtam, valószínű naivitás, de azért van néhány kellemes tapasztalatom. S talán nekem könnyebb a helyzetem, mert dolgozom, s ha elvégzem a sulit, tudok tovább lépni. Persze ennek is megvan a hátránya.
Álláskereséssel kapcsolatban egyetértek veled. A párommal csináltam végig, anyanyelvi szintű angollal, s amerikai diplomával, meg gyakorlattal (ugyan nem jogi pályán), 3/4 évig nem kapott állást. Szomorúnak tartom, hogy ez így megy.
Thetys
Épp nemzetközi jogot tanulok, s még érdekel is a téma, de komolyan kezdek kétségbeesni. Talán ha tavaly ilyenkor kezdtem volna el tanulni, akkor lenne esélyem a többi vizsgán is. Valahol büszke vagyok arra, hogy ismerettség nélkül jutottam el idáig, de rendkívül bosszant a különleges elbánás, negatív értelemben. Tudom azt, hogy ez az életben is így van! Viszont esély sincs a gyakorlatra, ami miatt pedig esélytelenek vagyunk. Tanuljuk azt, ami a könyvben van, s nem biztos, hogy a konkrét jogesetre alkalmazni tudjuk majd. Többek között ezért szeretek ide járni, mert rengeteget lehet belőle tanulni.

Thetys # 2003.10.17. 11:38

Sziasztok!
Én is harmadéves Pázmányos vagyok. Hozzászólásom csak annyi, hogy tavaly összefutottam, egy ELTE-s ismerősömmel. Nagy örvendezések után rögtön belemerültünk a vizsgák, szigorlatok megbeszélésébe. Jöttek a kérdezgetések, és alaposan ledöbbentett a tény, hogy nekik lényegesen kevesebb tantárgyuk(tehát vizsgájuk is)van, mint nekünk. Talán ezért van, hogy nálunk rosszabb eredmények születnek. Azért nem mindegy, hogy 1000oldallal többet vagy kevesebbet kell-e tanulnunk.
Law1 kicsit kételkednék a megjegyzéseidben.
Megmosolyogtam a "nem eléggé megalapozott a tudásuk"-at, ha tényleg nemzetközi irodában dolgoztál tudnod kell, hogy épp ez a terület az, ahova szinte semmit nem ér a megszerzett tudásmennyiség, mert állandóan változik, alakul, rendkívül bonyolult és összetett. Pont, ahol a gyakorlattal rázódik bele az ember. (Bár, elképzelhető, hogy valahol csak a rizsára kíváncsiak)
Az igazságtalansággal egyetértek. Némely vizsgáztató tényleg csak az alapján osztályoz, hogy vk lány-e v. fiú, levelezős vagy nappalis, szimpatikus-e vagy sem. Na meg persze, hogy ki kinek a csókosa. Én még nem jöttem rá, hogy ezeket a helyzeteket, hogyan lehet kezelni.
Szerintem minden egyetemnek megvannak az erős és a gyenge oldalai. Jobb esetben csak az elsőt vesszük észre. Én eddig csak egy ilyenről halottam, és az a Szegedi volt. (Bár azt sem hiszem, hogy ott minden tökéletes)

Law1 # 2003.10.16. 11:59

"Persze lehet, ez naivitás, de úgy gondolom, ha valaki jó a szakmájában, el fog tudni helyezkedni." (Roxal)

Kedves Roxal!

Nem akarlak elkeseríteni, de annak ellenére, hogy annak - amit mondasz - teljesen így kellene működnie, sajnos a valóság nem így fest.

2000-ben végeztem Szegeden, majd visszamentem Ausztriába (20 évig ott éltem) három barátommal másfél évre, ahol megszereztük az L.L.M. diplomát. Majd visszajöttünk Magyarországra és nekiálltunk állást keresni. Azt hittük, hogy aki anyanyelvi szinten beszél németül, felső fokú szinten angolul és 20 évet lehúzott az EU-ban probléma nélkül állást fog találni.

HÁT NEM ÍGY JÖTT!!!

Rengeteg életrajzott küldtem el, szerintem sok olvasót nem lepek meg azzal, ha elmondom, hogy 10-ből 8 vissza sem írt, nem is hívott fel. Végül is sikerrel jártam, de nagyon nehéz volt. Ez olyan volt mint egy 5-ös a lottón, mert nem protkóval kerültem be. Ellenben azt tapasztaltam, hogy sehol nem nézik elsőre, hogy mit tudsz, hanem azt, hogy ki szólt oda az érdekedben.

Sőt, tudom azt is, hogy rengeteg nemzetközi iroda a mai napig elküldi a leszakvizsgázott jogászokat - hiába voltak vele megelégedve - mert inkább felvesznek helyette olcsó frisshúst.

Egyszóval elképesztő, hogy itt mi zajlik. Nem irigyelem azt, aki most még egyetemista. Az egyetemen mindig azt mondták nekünk, hogy ha nem találunk állást a magánszférában, akkor majd a közigazgatás felszív. Már ez sem így van, mert mindenhol mennek az elbocsátások - és sajnos nem a nyugdíj előtt állok zömét küldik el, hanem sajnos a több nyelvet beszélő fiatalokat.

Ha vissza tudnám tekerni az időd, akkor egyrészt biztos nem jogásznak tanulnék és tuti, hogy nem jönnék Magyarországra.

Roxal # 2003.10.16. 11:33

Law1 teljesen igazad van. Mikor ebben a témában válaszoltam, volt bennem egy adag keserűség. Borzasztó nehezen viselem, hogy csak azért mert pl lány vagyok, s az adott tanár úgy gondolja, hogy inkább a tűzhely mellett a helyem, gyakorlatilag esélyt sem ad.
Oktatás tekintetében pedig nem hiszem, hogy az lenne a mérvadó, ki hol végzett. Persze lehet, ez naivitás, de úgy gondolom, ha valaki jó a szakmájában, el fog tudni helyezkedni.

Law1 # 2003.10.15. 12:42

"Pázmányos harmadévesként nem javaslom az egyetemet. Hacsak nem jók az idegeid, s nem zavar az igazságtalanság!" (Roxal)

Igazságtalanság minden egyetemen van. A szóbeli vizsga minden egyetemen sokszor a vizsgáztató hangulatától függ. Ha jó passzban van lehet, hogy 4-es, de ugyan azért rossz passzban örülsz ha kettest ad.

Tényleg nehéz megmondani melyik a legjobb egyetem, sőt már az egyik témában kifejtettük, hogy a túlzottan elméleti oktatás miatt egész Magyarországon nem valami színvonalas az oktatás.

Ami pedig a gyakorlati oldalát illeti azt tudom mondani, hogy először egy nagy nemzetközi irodánál kezdtem. Onnan egy időben többnyire Pázmányosokat zavartak el arra hivatkozva, hogy nem eléggé megalapozott a tudásuk. Most az államigazgatásban dolgozom és spec a jogi osztályra már jó ideje nem vesznek fel senkit, akinek Pázmányos diplomája van.

De tudok olyat is, hogy annak ellenére, hogy véleményem szerint a pécsi és a szegedi kar a legerősebb, van olyan ügyvédi iroda, akik csak ELTE-seket esznek fel és mással szóba sem állnak.

Na most igazodj ki ezen.

Leiterjakab # 2003.10.15. 11:01

Mert mitől nem igazságos? Nincs valami komplex képem a Pázmányról, de sokan Pázmány Péter Kaotikus (sic!) Egyetemnek hívják...


Leiterjakab

Roxal # 2003.10.07. 10:04

Pázmányos harmadévesként nem javaslom az egyetemet. Hacsak nem jók az idegeid, s nem zavar az igazságtalanság!

Koi Gyula # 2003.07.27. 15:49

Kösz, srácok! Szerintem már azt sem tudom, hogy melyik volt az a buli. Biztos több jogászlányt megszeplősítettem (N. Szegvári Katalin prof. emer. kifejezésével élve). Nem, nem megy annyira jól most nekem nőügyileg.


legislator

Kovács Jozsi # 2003.07.10. 16:59

Ahogy a Gyulát ismerem jópár jogászlányt gyalázhatott meg...


bausan

Béres-Deák Attila # 2003.07.10. 16:30

És a buli milyen volt? Ivararány stb.?


attika

Koi Gyula # 2003.07.10. 12:40

Elég nehéz úgy beszélni egy ilyen témáról, hogy nincs lehetőség az azonnali, 'interaktív' kérdezz - felelekre. Talán holnap írok, ost kicsit fáradt vagyok egy tegnapi buli miatt.


legislator

CrazyGirl # 2003.07.08. 18:16

Nagyon koszi!Az tenyleg Jo lenne, bar szerintem ha megy akkor e-mailben nem tudnad elmondani?
 Lehet hogy bolond vagyok, de negem erdekel a jovom...:-)
Fiatal vagyok, de megvannak az elkepzeleseim a jovorol, s az a MUNKA!
Barmilyen infot szivesen, s orommel veszek!!!!:-)
 Megegyszer KOSZI!!!!


FKP

Kovács Jozsi # 2003.07.08. 17:01

Tényleg 'őrült' ha egy ilyen témát fel mer vetni...


bausan

Koi Gyula # 2003.07.08. 10:08

Én sok mindent tudok. Egy vélemény persze csak egy vélemény. ELTE-s vagyok, de van katolikus egyetemi jóbarátom is, tehát az ottani dolgokba is belátok. Van pécsi és gyori joghallgató ismerosöm is. Legjobb lenne egy elbeszélgetés. Írjak telcsiszámot magánba?


legislator

CrazyGirl # 2003.07.07. 18:32

Segitsetek, Mit tudtok, a Pazmany egyetemrol? Vagy van valaki aki a tobbi egyetemrol tudna ertesiteni, pl: milyenek az elvarasok, felvetelik, tanarok..stb Lecci:-)


FKP