Pázmány Péter


Ppke-jak-gyzi # 2004.04.22. 14:04

Igazat adok Rexornak!!!!!!
De szerintem ez picit gáz....
Egy tanárnak el kell érnie, hogy az óráin bennt legyenek.
Lásd Horváth Attila (ppke/elte)
Nála mindig bennt voltam és nem azért mert muszály volt:)

Ppke-jak-gyzi # 2004.04.22. 14:05

Az egyetem meg külömben is szóljon már picit a bulik mellett a tudományról is....
Üdv Legislator, Rexor

Rexor # 2004.04.22. 19:08

Teljesen igazad van Ppke. Én sem azért nem jártam egyetemre mert buliztam. Hanem mert a munkahelyem nem engedett el. Bár lehet hogy ha nappalira jártam volna inkább bulizni megyek, de ki tudhatja már ezt :) Komolyra fordítva a szót egy egy előadást én is szivesen meghallgattam volna, volt azért gey két előadó, akinek érdemes lett volna meghallgatni a mondandóját.

Fonix # 2004.05.05. 21:21

Szerintem a pázmány rossz hírnevét úgy kell érteni, hogy aki ezt az 5éves idegháborút kibírja itt, az nem fog elveszni az életben!! Egyszóval a pázmány "hírnevének" fordítottan arányosnak kellene lennie a pázmányosok megbecsülésével... :D (huhh... jól fogalmaztam? sosem voltam jó matekból.. :) )

Thetys # 2004.05.07. 07:49

Sziasztok!Más egyetemekkel nincs összehasonlítási alapom, csak amit hallottam ismerősöktől.
Úgy gondolom nem az oktatás színvonala, a tanított tárgyak mennyisége, vagy az oktatók szakmai felkészültsége nálunk a probléma. A lejárató hadjárat mindig ezekre irányul, pedig a probléma inkább néhány -kimondom- átlagon aluli színvonalon (emberileg, magatartásilag...) lévő hallgatók "áldásos tevékenysége". Bizony szégyellem, hogy ezekből diplomás emberek lesznek, és hogy a Pázmányra járnak. Szégyellem, hogy ma már az egyetemre jutást nem az befolyásolja, hogy kinek mennyi van a fejében, hanem hogy kinek mennyi a zsebében, és hogy hol van ismerőse.
Nagyon meg kell küzdenem a bentmaradásért, szorgalommal, munka mellett. Erős az egyetem, ha nem is tökéletes. Kritizálni -szerintem- az átlagon felüli meg-nem-érdemelten-felvett hallgatók miatt lehet. Igaz átlagon felüli a lemorzsolódás is!

Fonix # 2004.05.07. 20:00

A fizetősök magas létszáma azt hiszem meglátszik a felújított épületeken. ;)) A felvételije szerintem világbajnok ennek az egyetemnek! (már ha még nem tértek át a kötelező központi felvételirendszerre) Így olyan embereket tudnak felvenni akik talpraesettek, nem pedig tanulógépek, akik esetleg idegösszeomlást kapnak az első tárgyalásukon. Ezért gáz a többi jogi egyetem felvételije. Szerintem a jogászi életnek több köze van a normális észjáráshoz, mint a seggelési képességhez. Azonban ezt a tömeges felvételt meg kéne változtatni (most hogy már felújították az épületeket :D ), elsősorban a diákok érdekében. Kevés ember felvenni, nem pedig kirúgni a diákok felét pl harmadéven munkajogból és így elvenni 3 évet az életükből. Ez nem túl korrekt dolog. A kisebb létszám pedig emberközelibb és talán gyakorlatiasabb oktatást eredményezne. :)

Legislator # 2004.05.07. 21:20

Fonix, véletlenül nem a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre jársz:)?


Sunshine after the rain.

Fonix # 2004.05.07. 21:30

Hogy találtad ki? :) Vagy már mondtam volna?.... Amúgy ja! Oda járok! A Pázmány Péter Kaotikus Egyetemre. :D Szerencsére (és remélhetőleg) idén végzek.

Legislator # 2004.05.08. 00:19

Szorítok Neked.


Sunshine after the rain.

derill # 2004.06.29. 06:16

Fonix. Látod vannak akik forditva gondolkodnak. Mellesleg én is. Vegyenek fel minél több embert, és aki nem lesz képes hozni az egyetemi szinvonalat, azt rugják ki.

Ugyanis sajnos ma azon mulik, hogy valaki jogász lesz-e, hogy képes-e a magyart és a történelmet beseggelni, mert abból kell felvételizni. Hiába van szuperjó jogérzéke és logikai készsége, ha nem képes megjegyezni, hogy melyik költő mit akart a versével mondani (merthogy a versből általában nem annyira derül ki), akkor nem lesz jogász.

Nem tudom milyen volt a Pázmányon a felvételi, én Pécsen végeztem, és nem kellett felvételiznem. De azt tudom, hogy a magyar-történelem bemagolásától, de még a teljes joganyag bemagolásától sem lesz senki jó jogász. Ehhez kicsit azért több kell. Az a bizonyos józan paraszti ész, amiről beszélsz - amit jogérzéknek hivnak ezen a területen. Na meg persze tanulni is kell. És kell szerencse. Meg kell néhány olyan tanár, aki felismeri, ha jó jogász lennél, csak épp az ő tantárgyával gondjaid vannak.

És tényleg el kell érnie a tanárnak, hogy a diákok bentmaradjanak az óráján. És nem a jelenléti iv aláiratásával. Volt olyan tanárom, akinek az óráján 5 diák maradt - amikor kijöttem. Vizsgán szivatta a népet, de mindenki inkább felvállalta, mert kibirhatatlan volt. Volt olyan is, hogy 80 éves bácsika reszkető hangon felolvasta a könyvet - amit persze ő irt. Olvasni még tudunk. És volt olyan, hogy teltház volt. Nem tudtunk már hova ülni. Sőt, még a férjem is lejött Pécsre, hogy meghallgassa az óráját, mert meséltem róla. Õ volt Fenyvesi Tanár Ur, és Kriminalisztikát oktatott. És tulajdonképpen neki köszönhetem, hogy most én is jogász vagyok - Be-ből nem remekeltem.

Összehasonlitási alap: Pécs elég kemény, de elég jó szinvonalat biztosit. A Pázmányról azt hallottam, hogy kevésbé szigoruak a tanárok. Pécsen az elején szórják az embereket - főleg római jogból, az ELTÉ-n (meg ugy látszik a Pázmányon, ahogy lent irtátok) pedig a végén. Miskolcról semmit sem hallok. Kecskemét (Szeged) közepes szinvonal, két kolleganőm jár oda, Pázmányra egy, és két ismerősöm. Nem panaszkodnak. Pécsen a munkahelyemről csak ketten végeztünk, a többiek vagy abbahagyták, vagy eltanácsolták őket (tehát abbahagyták - 4 ember).

Ugy gondolom mindenhol tanulni kell, akkor el lehet végezni. A szinvonal pedig attól függ, mennyit, és mit tanulsz. Rossz tanárok mindenhol vannak. És persze jók is.

Rosszakat nem sorolnék: szeptembertől unios szakjogászira megyek Pécsre:)))) Tehát nem vagyok a magam ellensége.

De a kiemelkedően jókat szivesen:
Fenyvesi Tanár Ur (kriminalisztika, büntetőeljárásjog), és Kajtár Professzor Ur (egyetemes jogtörténet). Szécsényi Tanár Ur (polgári jog) is volt, de ő elment ugy tudom külföldre.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

K.V.B. # 2004.07.14. 10:14

Fonix! Az általad említett pázmányos felvételi rendszert tényleg nagyon jónak tartom. Bár nem oda járok, de felvételiztem, mert nem tudtam, hogy az első helyen megjelölt egyetemre felvesznek-e. Zlinszky-nél felvételiztem a szóbelin. Mivel jó pontszámot értem el az írásbelin, elivleg csak annyiból állt volna a szóbeli, hogy bejelentem: kérem a pontjaim duplázását, nem akarok írásbelit tenni (másoddiplomás levelezőre jelentkeztem, lehet, hogy nappalin ezt nem engedik, nem tudom). Én voltam a tizenötödik vizsgázó. Mindenki halálra izgulta magát előttem, és sűrűn emlegették, hogy hány hetet tanultak. Én nem készültem, minek, ha csak a fenti bejelentést kell megtennem. Bementem, és Zlinszky rávett, hogy húzzak tételt. Mondtam, hogy nem szeretnék, azt sem tudom, mi van a tételsorban, és nem akarom elszúrni a felvételimet. Mondta, hogy csak húzzak, majd meglátja, de ne aggódjak, nem akar kiszúrni velem. Erre húztam egyet: állam és egyház elválasztása (azt hiszem). Adtak papírt és tollat, hogy készüljek, de olyan kellemetlen volt ott ülni a három tagú bizottsággal szemben és írogatni, hogy mondtam: inkább rögtön beszélek, nem készülök, úgyis csak most tudom összeszedni a gondolataimat. Elmondtam, amit gondoltam, hagyták, hogy végigmondjam, utána még húztam másik négy tételt, és hasonlóan elmondtam azokra is, amit gondoltam. Nos, én voltam aznap az egyedüli max. pontos Zlinszkynél...
Derillnek igaza van: mi köze a történelem és irodalom tudásnak ahhoz, hogy milyen jogász leszel??? A pázmányos felvételi hatékonyabb!

kokenyilona # 2005.07.04. 12:32

Halihó!

Én épp most végeztem a PPKE-vel. Szombaton volt az avatási ceremónia! Jó volt ma visszatérni az ex-egyetemem falai közé, és látni az"utánpótlás" izgalmát.

A lényeg: az egyetemünket túl lehet élni.

A felvételi rendszer zseniális, na persze adhat némi okot a gyanakvásra az, hogy a szóbeli rész esetleg szubjektív szinezetű, de eddig még panaszt nem hallottam ezzel kapcsolatban.
Az egyetemünk Janus arcú. Én is vizsgáztam a félelmetes hölgyeménynél, sőt nála rosszabbaknál is, de voltak jobb vizsgaélményeim is. Számos hibája van, és kár, hogy a lehetetlenség határát súrolják az újítási törekvések képviselői javaslataikkal (feltéve hogy van:D) .

A felsőoktatás egysíkú elméletorientáltsága kétségbe ejtő...
De most kiderül, hogy érdekel-e vkit, hogy Grossmidt, Austin... neve ismerősen cseng nálam, vagy sem. Most, hogy kikerületm az egyetem ismerős falai közül kicsit elveszve érzem magam. Kiváncsi vagyok, hogy mikor találok állást, na és persze hol.

Főnix, neked, hogy mentek a ZV-k? Elég gáz volt.... :D

chabba # 2005.07.04. 14:30

Nekem az öt év alatt csak a Polgár ZV-vel kapcsolatosan voltak negatív élményeim... Egyébként mindenhol teljesen tárgyilagosan ítélték meg a tudásomat, sőt, egyszer-kétszer talán jobban is, mint saját magam gondoltam volna.

Mellékesen, Zlinszky tényleg zseniális tanár, kár, hogy csak rómát tanított, meg Ius Publicum speckolt.

Egyébként az avatási ceremónián azt hallottam, hogy a levelezősökkel együtt 720-an kezdtük, és összesen 280-an fejeztük be, az előző évekből visszamaradt Zvizsgázókkal együtt.

Fonix # 2005.08.09. 09:32

No itt vagyok ismét. Sikerült elvégeznem a pázmányt. Amikor átmentem az uccsó államvizsgámon (polgár, mi más? :D), el sem akartam hinni, hogy VÉGE. :) Hát azért mit mondjak? Nem volt egyszerű... Eleve 1 évvel kitoltam a végzés időpontját a katonaság (akkor még volt esély hogy behívnak) és uv-k miatt... :) Igazából a polgár államvizsga az, ami a "csúcs" volt. Jobbágyinál 2x buktam. :D Méghogy átengedi átlagos tudással az embereket... Ez röhejes. Amikor egy nap 15 emberből megbuktat 12-t, akkor azok átlagon aluli tudásúak voltak? Átlagon aluli tudású embereknek lehet hívni azokat, akik túlélték a rómát, a munkajogot és az eu-t? Aligha... Na mind1, nem füstölgök, 3x-ra átmentem végül Tattaynál. :)
Megvolt a diplomaosztó is, kicsit olyan uccsó lehúzás jellege volt a dolognak, 12800-as csekk, 5000-es dvd... Végülis 5 év alatt már megszokhattam volna. :)
Munkát szinte azonnal találtam, igaz nem kifejezetten jogi, de kezdésnek elmegy. :) Amúgy kapcsolaton keresztül... Máshogy munkát találni? Alig lehetetlen... :)

spicer # 2005.08.25. 08:29

spicer # 2005.08.24. 21:53:30

Mea culpa a nagyképűségért, amiért saját magamat idézem, de egy másik topicban már találkoztam egy, az ittenihez hasonló témájú vitával és helyénvalónak éreztem az ott kifejtett álláspontom transzportálását.

"Bocsánat a belevau-ért, de rémesen visszatetsző dolognak tartom "az én sulim a legnehezebb, nálunk a legszigorúbbak a vizsgák ill. a tanárok stb." témájú hozzászólásokat,mert....

  1. Mindenkinek a maga gondja (sulija, vizsgája) a legnagyobb.
  2. Milyen alapon hasonlítanak össze egyesek olyan egytemeket (elnézést, iskolákat), amelyiknek -a legjobb indulattal is- csak az egyik érintettjét ismerik, s a többiről legfeljebb csak hallomásból szerezhettek "információt"?

3.Egy orvosi diploma megszerzésével a hátam mögött azt hiszem kijelenthetem, h "aki tanul, az tud...és aki tud, az átmegy a vizsgán"!
Persze nem mindegy, hogy ki milyen intenzitással tanul (nem az a lényeg, hogy hány órát!!!) ill. hogy ki milyen hatásfokkal képes "eladni magát" egy-egy vizsgán!
Ismételten elnézést kérek az "illetéktelen" hozzászólásért....ez csak egy egyéni vélemény, amit nem személyeskedésnek szántam, csak egy privát szösszenetnek.
Tisztelettel:
spicer"

spicer # 2005.08.25. 08:40

Fonix,
megmosolyogtam soraidat olvasva...Úgy látszik nem csak az én (volt)sulimat jellemzi az "uccsó lehúzás". Mindenesetre arcpirító, hogy talárkölcsönzés ill. -tisztítás, tabló, díszoklevél stb. költségek címén mennyit gombolnak le egy-egy diplomázóról, tudva, hogy nincs az az ember, aki megtagadná ezek kifizetését.
Erről a bébiholmik szintén arcpirító árfekvése jut az eszembe, ami ugye "a gyerekemtől nem tagadok meg semmit, kerüljön bármennyibe" hasonszőrű logikát követi.....És még sorolhatnám.
Nem egyszer eszembe jutott már, hogy miért nem lázad fel ezek ellen senki. Inkább beállunk a sorba (jómagam is) és puffogva bár, de elfogadjuk mások pénzéhes kihasználó akcióit.
Egek, hogy lehetünk ennyire tipikusan MAGYAROK?!
Tisztelettel:
spicer

praetor01 # 2005.08.25. 09:17

"Inkább beállunk a sorba (jómagam is) és puffogva bár, de elfogadjuk mások pénzéhes kihasználó akcióit."

Valóban "arcpirító" több minden. Pl. a bébiholmik árai, hogy 8000 Ft egy rugdalózó egy szaküzletben.

Csak az a kérdés, hogy azonkívül, hogy nem veszem meg, mit tudok tenni.

spicer # 2005.08.25. 11:03

Praetor,
bár én még nem vagyok érintett a babaholmi vásárlában, de ha ennek is eljön az ideje, akkor fel fogok keresni baba-mama börzéket és ott fogok szétnézni....Lehet, hogy ez tré ( milyen már az, hogy az ember nem vesz a gyerkőcnek mindenből újat, hanem megelégszik használt cuccokkal is), de úgy vélem, hogy egy kisbaba -aki kinő pár hét alatt egy kis rudalózót- nem tud elhordani egy ruhadarabot vagy egy babakocsit....aztán persze szóba jönnek még a barátok, rokonok porontyai áltai kinőtt holmik, amiket idővel -gondolom,így etikus- mi is adunk tovább. Tisztelettel:
spicer

UI: Érdekes, ahogy a diplomaosztóktól eljutottunk a baba-mama börzékig.
:-)

Banyamancs # 2005.08.25. 11:54

Még mindig jobb, mintha a diploma-börzéig jutottatok volna el! :-))))

platon113 # 2005.08.31. 17:34

Sziasztok! üdv mindenkinek! Csak beugrottam, mert épp a zárókra készülök az egyik kezemben a könyv, másikban a gyerek. Igazatok van, de csak részben-én sem tagadok meg tőle semmit nike zokni, mexx kabát, adidas melegítő (1 éves), de mindig az outletekben vásárolok és nagykerekben, és az öszes unokatesó és haver gyerekétől is elfogadjuk a kölcsönadott cuccokat. Kialakult egy körforgalom a ruhákban és jól működik.
Nem akartam elvinni a témát. A volt főnököm (ügyvéd) kaotikusnak becézte az egyetemet- akkor még közgazdásznak készültem, aztán felvettek...már értem mire gondolt. pl

donetta # 2005.10.01. 17:54

Sziasztok!
Van itt valaki,ebben a fórumszobában?
Én 2.éves pázmányos lány vagyok,levelezős,mivel Bölcsészkaron vagyok nappalis,de azt hiszem,a jog sokkal fontosabb számomra,minthogy tanár legyek.Vannak itt végzett Pázmányosok?Írjatok!:)


sziasztok,én joghallgatókkal szeretnék beszélgetni,Pázmányos vagyok:)

Saab # 2005.10.03. 19:56

Szia donetta!

Én is Pázmányos vagyok, levelezős és másodéves... :)


  • Szabolcs -
donetta # 2005.10.23. 13:00

Szia Saab!
Akko révfolyamtársak vagyunk?:)Hogy állsz a tanulással?26-27-én lesz 10 éves a Pázmány,csüt.ön lesz állásbörze!!


sziasztok,én joghallgatókkal szeretnék beszélgetni,Pázmányos vagyok:)

Saab # 2005.10.31. 20:30

Donetta,

nagyon úgy tűnik, hogy évfolyamtársak vagyunk. :)

Tanulás? Hááát... Valamiből nagyon jól állok már, valamiből van lemaradásom. Mindenesetre idén sokkal előbb elkezdtem készülni, mint tavaly. Te hogy állsz egyébként?

Évfolyamtalálkozón voltál?:) Én sajnos nem jutottam el.


  • Szabolcs -
thinktank # 2005.11.02. 12:02

Sziasztok!

Nincs valakinek egy Békés Imre féle Büntetőjog, általános rész? Kölcsön, vagy olcsón...
moses01@freemail.hu