A jelöltseg utjai kifürkeszhetetlenek..


Dórus # 2005.06.23. 10:19

Sziasztok!
A segitsegeteket szeretnem kerni. Ha ügyved mellett szeretnek jelölt lenni, akkor az ügyvedi kamaraval szemben milyen kötelezettsegeim vannak, illetve a szakvizsgaig milyen oktatason kell (milyen gyakorisaggal) reszt vennem, illetve kell-e vizsga formajaban szamot adni a tudasomrol?
Meg az is kerdes lenne, hogy szerintetek mit erdemes tisztazni a leendö munkaadoval (itt nem feltetlenül csak a munkaszerzödes reszleteire gondolok, hanem arra, hogy mit erdemes szerintetek megkerdezni a felveteli elbeszelgetesen)?
Elöre is köszi a segitseget.
Üdv. Dórus

the big cat # 2005.06.23. 10:45

Te elvégezted már a jogi egyetemet?

Dórus # 2005.06.23. 11:24

Szia!
Elvegeztem. Most allast keresek. Ugy tünik lenne is lehetöseg egy ügyved mellett jelöltkent, de nem volt tul böbeszedü az elsö megbeszelesen, igy a korabban feltett kerdesekröl nem tudtam meg semmit. A neten mar probalkozok a keresessel, de allandoan falakba ütközök.
Köszi elöre is a segitseget.
Üdv. Dórus

onom # 2005.06.23. 12:37

hát sajna nem lesz könnyű munkát találnod...elég nagy a kínálat és emiatt az ügyvédek "elkanászodtak", túl nagy az elvárás és ezért túl kevés fizetést ad. a közigazgatásba nehéz bekerülni, kiv. ha valaki csókos.

amúgy én 6 hónapig titkárnő voltam, előtte jelölt, de nem bírtam megélni annyi pénzből és inkább titkárnő lettem 3x annyiért ...ennyit ér a diploma és 2 nyelv ismerete, na meg szakjogászi diploma.
viszont azóta már elhelyezkedtem egy jó helyen, azzal foglakozok, amit szeretek (büntijog).
nehéz volt, hosszú ideig kellett várni, hogy "befussak", de megérte.

Rexor # 2005.06.23. 13:52

Egy javaslat: hacsak nem találsz egy nemzeközi ügyvédi irodát egy olyan területen próbálkozz (és ne csak ügyvédi irodában), amit még nem leptek el a jogászok. Néhány példa: adójog, környezetvédelem. Itt még arra is van esély, hogy normál fizetést kapjál, és utána keresett is leszel a munkaerőpiacon.

dr. Bubo # 2005.06.23. 13:59

Bocsánat Rexor, nem értek egyet: a környezetvédelmet ellepték a jogászok. Magam is ezzel foglalkozom, és hiába keresek normális állást.

Rexor # 2005.06.23. 14:02

Elnézést, ezt csak hallottam egy ismerősömtől, aki szintén környezetvédelemben dolgozik. De ezek szerint már ezt is meghóditottuk.

Dórus # 2005.06.23. 14:33

Sziasztok!
Azt hiszem nem fogalmaztam teljesen pontosan: lenne helye, csak az ügyved nem adott eleg infot a korabban (lasd elsö üzi) feltett kerdesekre, igy gondolkodok rajta, hogy kell-e ez nekem, illetve ha igen, akkor miket kell intezni, mit kell töle megkerdezni, mire erdemes figyelni... stb.
Elöre is köszi a segitseget.
Üdv. Dórus

Rexor # 2005.06.23. 15:40

Ha szimpatikus, és megvan a munkaszerződés el kell menni az ügyvédi kamarába, ahol átadnak Neked egy csomagot, amiket ki kell töltened és visszajuttatni nekik. A kamarai oktatásra kötelező eljárni, de vizsgák nem nagyon vannak (csak unalmas végülni az órákat, ha meg tudod oldani, lógd el, és valakivel irasd fel magad:))

Hogy miket érdemes megkérdezni, csak néhány ötlet:

  • mi az iroda fő profilja
  • hányan vannak még Rajtad kivül
  • néhány nagyobb ügyfél/ügyről meséljenek
  • túlórázni úgyis kell, arra nem is kell rákérdezni
  • kell e cégbíróságra menni iratokkal, vagy erre vannak más emberek "tartva"
  • bíróságra kell e járnia a jelölteknek
chabba # 2005.06.23. 16:03

kötelezettség tekintetében számomra az egyszeri regisztrációs díj volt egy kicsit mellbevágó, ugyanis nem is gondoltam volna, hogy 40.000 Ft.

Viszont az iroda nagyon rendes volt és átvállalta. Nem hiszem, hogy ez sűrűn előfordul máshol

és amit még érdemes lehet szerintem megkérdezni
mennyiben tolerálják az esetleges postgrad, illetve nyelvi tanulmányok folytatását?
mennyiben rugalmas a munkavégzés, azaz, ha egyszer-kétszer egy héten volna igényed magánéletre is, elengednek-e?