DE JÁTI-n végzettek elhelyezkedési esélyei


Vadmacs # 2002.06.24. 08:33

Sziasztok!
Idén végeztem a Debreceni Egyetem Jog- és Államtudományi Intézetében. Kiváncsi lennék azokra a hallgatótársaimra, akik tavaly kapták a diplomájukat, hogyan sikerült boldogulniuk. Tudom, hogy rengetegen végeztünk az idén is, és azt is az előző fórumokból, hogy bizony sok előítélet él nemcsak a hallgatókban, hanem a munkaadókban is a képzési helyeket illetően. Ezért érdekel, hogy mi a helyzet a mi kis intézetünkkel ilyen téren.


Üdv néktek

Béres-Deák Attila # 2002.06.24. 17:59

Kedves Vadmacska!
A lényeg az, hogy jogásznak érzed magad vagy sem. Ha igen teljesen mindegy, hogy hol letté azzá. Az a munkaadó amelyik az egyetem alapján szelektál az nem érdemel figyelmet.Ajánlom figyelmedbe a jelenlegi női minisztereket. Mindegyik Pécsett végzett jogászként.Én egyiket sem alkalmaznám semmilyen beosztásban, mert emberileg gyengék. Az előző kormány női minisztere szintén ott végzett, de emberileg erősnek mutatkozik. Õt szívesen alkalmaznám.
Üdv
Béres-Deák Attila


attika

Andika # 2002.08.12. 14:57

Vadmacs!
Elnézést kérek,hogy idetolakodtam,de egy kérdésem lenne,amire itt talán meg is kapom a választ.Az idén a  DE JÁTI-be szeretnék felvételizni,de mostanság sokan el akarnak ettől a tervemtől tántorítani,mert állítólag 'nem stimmel valami'.Vagyis,hogy nehezek az elhelyezkedési esélyek és nem megfelelő a képzés.Nem igazán tudom mit jelentsen ez,ennek szeretnék utánajárni.Menni vagy nem menni?-ez itt a kérdés!A választ előre is köszönöm!

Vadmacs # 2002.08.26. 14:07

Nyugodtan járhatsz a Debreceni Egyetemre. Ugyanis ősztől már új tanépület is lesz, és neves tanáraink is vannak. Ami a pletykákat illeti: az intézet karrá válása körüli politikai és egyéb érdekviták miatt keletkezett a negativ megitélése és nem a tanárok teljesítménye miatt. A karrá válás szerintem mire te végzel meg fog oldódni, egyébként Debrecenben is kockásra fogod tanulni a hátsódat. Üdvözöl Vadmacs
Ja és jó tanulást


Üdv néktek

Nausea # 2002.08.26. 14:29

Szerintem semmi gond a debreceni jogi képzéssel, bár nyilvánvalóan még most alakul a gyakorlatban az oktatás.
Én nem tapasztaltam eddig, hogy bármelyeik munkadó hátrányosan megkülönböztetett volna a DE JÁTI-n szerzett  diploma miatt. Bizonyítani kell, a meló egy kicsit másról szól, mint az egyetem.

ahoy


Nausea

Andika # 2002.09.09. 09:24

Köszikösziköszi.

kibic (törölt felhasználó) # 2002.09.16. 19:56

Üdvözlet Mindenkinek!
Én még messze vagyok attól (még, ha minden sikerül két év), hogy joghallgató legyek, de lenne egy-két kérdéem a jogászi pályával kapcsolatban. (Bár nekem úgy tűnik ez a topic döglődik, de azért remélem a választ.)
Tehát.
1.Van értelme még mindig a jogi pályát választani, hiszen az ügyvédekkel(!) már Dunát lehetne rekeszteni, nem???
2. Engem érdekel a pálya, de nem is tudom igazán melyik egyetemet érdemes választani. Ahogy látom, aki Pázmányos az ELTE-t, aki ELTE-s az a PTE-t és a Pázmányt 'húzza le'. Én úgy hallottam,hogy a Pázmány sem olyan rossz.
3. Ez a kérdés mindig is érdekelt, (de azért nem vagyok olyan naiv, mint amilyennek tűnik), azaz, miért van az, hogy ha valaki a jogra megy, tanul vagy akár csak szóba hozza a jogot az egyenlő azzal, hogy ügyvéd???? A többi szakág ennyire reménytelen?

Vadmacs # 2002.10.01. 14:36

Szia!
Döglödik, ezért válaszolok:) Szóval te döntöd el mi szeretnél lenni, ha a piaci esélyeket latolgatod, mindig kétségeid lesznek. Szóval csináld azt, amit szeretsz. Hogy melyik egyetem? ÉN a helyedben feltérképezném mindegyiket hol mi a húzós tárgy, mik a tanárok rigolyái stb. Ezután döntenék. Egyébként nincs különbség, a tantárgyak ugyanazok, tanulni mindenütt kell.
Üdvözöl Vadmacs


Üdv néktek

guest8192 # 2002.12.24. 20:26

A DE-JÁTI megkapta az akkreditációt nem sokkal ezelőtt, úgyhogy működése biztossá vált, méghozzá határozatlan időre! Aki szeretne ide jönni, annak csak ajánlani tudom, 150-150 főt vesznek fel (nappali / levelező) minden évben, ez a jövőben sem fog változni. A jogi hivatás és a jogász végzettség őszintén szólva lófszt ér manapság, de mutass egy orvost, közgazdászt, agrármérnököt, aki csont nélkül el tud helyezkedni! Na ugye! Egész egyszerűen azt kell elfogadni, hogy nincs szükség ennyi frissen végzett pályakezdőre semmilyen szférában! A bírók, ügyészek átlagéletkora lassan 18 év, az ügyvédi 'piac' évek óta telítettségtől feszül, a közigazgatás kapuit csak rokonok által tudod 'döngetni', egyszóval a helyzet szr de nem kilátástalan. Ha mégis erre adná valaki a fejét, akkor debrecenben színvonalas ugyanakkor könnyed és barátságos hangvételű felkészítés folyik, kiváló körülmények és feltételek mellett! HAJRÁ DE-JÁTI! Ja igen, és aki a debreceni diploma miatt nem alkalmazna valakit is, az valóban ...........(tetszés szerint kitöltendő)

guest8192 # 2002.12.24. 20:28

Hú gyerekek! Nem gyenge a hosszű ö betű megjelenítése! Háromszoros hurrá a webmasternek! Ez azért már tejesítmény bazz!

Béres-Deák Attila # 2002.12.24. 21:51

Milyennek találod Loss Tanár Úr előadásait?


attika

Kovács Jozsi # 2002.12.24. 22:49

Bár a kérdést szerintem nem hozzám intézted, de szerintem az egyik legjobb tanár Miskolcon. A felezőbulin a csapatunk vezetője ő volt, elég hamar illuminált állapotba kerültem, így beszélgetni nem nagyon tudtam vele...
Sajnálom, hogy jogszoc előadásra nem jártam be, elég érdekes a téma. Na mindegy. Amúgy még Kenderes Tanár Úrat ajánlanám figyelmedbe Munkajogból


bausan

Béres-Deák Attila # 2002.12.25. 08:52

Nekem is tetszik a stílusa. Kenderes Tanár Úrról is hallottam, hogy nagyon jó és közvetlen módon ad elő.


attika

csilllaag # 2003.01.18. 00:43

szia Vadmacs! Én segítséget szeretnék kérni tőled: a rendőrségen feljelentettem egy céget, mert kicsalt tőlem 300 eft-ot, és lezárták a nyomozást, a polg. peres eljáráson megítélték a pénzt, de közben megszűnt a cég, kértem újra a nyomozás elindítását. Hogy foghatom meg a nem létező céget? Mi konkrétan a csalás, sikkasztás definíciója? Kérlek segíts, vagy irányíts ahol tudnak segíteni! Kösz.Vadmacs írta - 2002.06.24 10:33
Sziasztok!
Idén végeztem a Debreceni Egyetem Jog- és Államtudományi Intézetében. Kiváncsi lennék azokra a hallgatótársaimra, akik tavaly kapták a diplomájukat, hogyan sikerült boldogulniuk. Tudom, hogy rengetegen végeztünk az idén is, és azt is az előző fórumokból, hogy bizony sok előítélet él nemcsak a hallgatókban, hanem a munkaadókban is a képzési helyeket illetően. Ezért érdekel, hogy mi a helyzet a mi kis intézetünkkel ilyen téren.


csilla

Vadmacs # 2003.01.23. 15:51

Csillagom, virágom!
Ez nem az a topik! Amúgy az ilyen megszűnt cégek mindig fejfájást okoznak. Javaslom, fordulj ügyvédhez:)
Én még nem vagyok az:)) Úgy néz ki nem is igen leszek. Amúgy teljesen egyetértek a túlképzést pedzegető barátunkkal. Szerintem is marhaság ennyi jogász, sőt ennyi közgazdász stb. Másrészt szerencsére el tudtam helyezkedni a közigazgatásban, de csak azért mert van egy pedagógus diplomám is, úgyhogy azt is használnom kell. Ajánlom mindenkinek, hogy szerezzen be még néhány felsőfokú nyelvvizsga bizonyítványt...khm....jön az EU auuuu


Üdv néktek

darby shaw # 2003.09.28. 17:39

Én hamarosan fogok végezni a DE-JÁTI-n, ill. most már ÁJK-n. Aki jogász szeretne lenni, annak bátran tudom ajánlani, mert úgy gondolom, hogy a képzés kemény, szigorú - aki lelkiismeretesen eleget tesz a követelményeknek biztos tudással fog kikerülni innen.
Azonban levelezős hallgatóként sajnos tapasztaltam egy kicsi, hát hogyismondjam "hátrányos megkülönböztetést" egy részt egyes tanárok, illetve az ügyintézések során - ami sok levelezős társamat igen rosszul érinti. Szerintem, ha ezen változtatnának már igazán minden rendben lenne a debreceni jogász-képzéssel.

Leiterjakab # 2003.10.08. 10:10

Én is a DE-Ájk-n tanulok, és "rettegek", hogy mi lesz kb. 2,5 múlva... Addig tudom, hogy mit csinálok nagyjából, de hogy utána...?

Nekem lenne némi kritikám a saját karomról, ellentétben Darby show-val: a könyvtár még mindig jelentős fejlesztésekre szorulna legalábbis a polgári jogi szakirodalmat illetően egész biztosan,meg nem is tudom, valahogy nem tapasztalom, hogy lenne vmi tudományos közélet az egyetemen, amiben a hallgatók is részt vehetnek, de lehet, hogy ezt csak én nem tapasztalom.

Azért remélem néhány éven belül nagyot fejlődik a mi karunk is, legalábbis amilyen terveket hallottam és olvastam, elég ambíciózusak...


Leiterjakab

darby shaw # 2003.10.20. 17:10

Kedves Leiterjakab!
Tökéletesen igazad van, szerintem is van még néhány kritikus pontja egyetemünknek. Én nem csak a tudományos közéletet hiányolom, hanem azt, hogy a meglévő tudományos közéletből a levelezősöket szinte kizárják, pedig minket is ugyanúgy érdekelnek ezek a dolgok - hiszen ezért jelentkeztünk oda. Ja, és még egy kritika: nem csak a tudományos, de az egész egyetemi/kari közéletből ki vagyunk zárva. Mi nem voltunk meghívva a saját gólyabálunkra, nem volt felezőbálunk, mert az infók valahogy mindig csak két hét késéssel jutnak el hozzánk. Kiváncsi vagyok, hogy diplomaosztónk lesz-e egyáltalán???? Vagy levelezősöknek az sem jár?

Leiterjakab # 2003.10.20. 17:36

Az gondolom azért lesz:-)

Nincsen meg Neked a pénzügy-szigorlati tételsor?, mert égető szüségem lesz majd rá félévkor meg évvégén ugyanis ilyesmit a nappalin nem kaptunk sőt ki sincs téve se a tanszéki hirdetőn meg a weben se.


Leiterjakab

Law1 # 2003.10.21. 06:21

"Ajánlom figyelmedbe a jelenlegi női minisztereket. Mindegyik Pécsett végzett jogászként.Én egyiket sem alkalmaznám semmilyen beosztásban, mert emberileg gyengék." (Béres-Deák Attila)

Annak ellenére, hogy Csehák Judit már nem miniszter nem tudom, hogy esetleg még is idesoroltad - hisz végül is néhány hete még az volt. Ha esetleg őt is beleveszed a "gyengék" körébe, akkor azt kell mondanom, hogy fogalmad sincs, hogy egyrészt ez a nő mekkora szaktekintély és arról sincs fogalmad mennyit tett (vagy tett volna, ha hagyták volna) az egészségügyért.
Az, hogy visszalépett nem azért tette, mert gyenge, hanem azért mert van gerince és ebből a költségvetésből - hol ott a kormány azt ígérte, hogy növeli az egészségügynek szánt pénzt és MÉG SEM - nem tudja megvalósítani azt , amit ígért. Nézd meg a Kökényt, őt nem érdekli, hogy van pénz vagy nincs. Az a lényeg, hogy miniszter lehet! Szerintem nem sok miniszter vette volna a bátorságot, hogy csak azért mondjon le, mert nem gazdálkodhat a neki megígért kerettel – még a FIDESZ-kormányban sem.

jogszaby # 2003.10.21. 06:32

Sziasztok,

én tavaly végeztem a Játin, utána volt alkalmam tapasztalatokat szerezni az elhelyezkedést illetően. Eleinte ügyvédjelöltként képzeltem el a következő néhány évet, aztán feltettem a kezem. Olyan ügyvéddel nem találkoztam, aki kért volna, de olyannal se nagyon, aki adott volna valamit. Tekintve, hogy a szüleimet nem akartam tovább facsarni (pedagógusok), maradtam a seggemen és vártam valami jobbra. Minthogy szívügyem a természetvédelem/környezetvédelem, elkezdtem cv-ket küldözgetni ezzel foglalkozó közig szerveknek és mákom volt, három hónap múlva az egyik nemzeti parknál a 16 jelentkező közül engem választottak. Nem dicsekvésből írom a16-ot (bár annak is jó:)), hanem azért , hogy jelezzem, nem csak a tudás számít: majdnem egy évvel a diplomaszerzés után elég halványak voltak már az ismereteim, de mégis én kellettem. Pár hónapja megkérdeztem, miért? Azt mondták, az emberi oldal döntött. Õket pl marhára nem érdekelte, hogy hol kaptam diplomát.
Ja, ami a diplomák értékét illeti: a szemünkre vetették, hogy nincs értékes oktatói karunk. A válaszom: ez nem áll meg, hiszen éppen azért, mert nincs elég saját oktató, más egyetemek tanárai is okítanak minket, titeket is, és gondolom, mindenhol ugyanazt tanítják. Másrészt pedig: úgy vélem, nincs ember a Földön, akinek joga lenne összehasonlítani a különbőző egyetemek jogi képzését, hiszen valószínűleg nincs senki, aki két helyen is szerzett diplomát. Az sejt esetleg valamit, aki néhány évet, itt néhányat amott végzett, de ez is csak sejtés lehet, mert, ugye, tudjuk, hogy az egyes tárgyaknak elég eltérő az erőssége, van ahol a pénzügy a gyilkos, van ahol az Európa. Szóval, senkinek sincs joga ítélkezni.

Mindezzel együtt azt hiszem, piszkosul kétségbe lennék esve, ha most lennék hallgató. Már most telített a szakma, csak itt-ott szabadul fel néhány hely és ráadásul még ki is akarnak rakni egy csomó embert a közszférából. Szóval, bocs, de semmi vigasztalót nem tudok mondani.

darby shaw # 2003.10.21. 14:11

Nincsen meg Neked a pénzügy-szigorlati tételsor?, mert égető szüségem lesz majd rá félévkor meg évvégén ugyanis ilyesmit a nappalin nem kaptunk sőt ki sincs téve se a tanszéki hirdetőn meg a weben se.

Van tételsorom, ha érdekel. Bár azt kell mondjam, hogy az egész inkább amolyan tájékoztató jellegű, ugyanis vizsgán nincs tételhúzás. Beszámolón és szigorlaton is egy-egy témát tesznek fel kérdésként, aztán a végén meg egy-két kisebb apróságra kérdeznek rá.

Leiterjakab # 2003.10.21. 14:20

Azért mégis érdekelne az a tételsor... elég sok minden csak tájékoztató jelleggel működik a az egyetemen, erre már sikerült felfigyelnem, bár még csak egyszer vagy kétszer voltam pénzügyelőadáson, nem igazán tudta lekötni az államháztartás a figyelmemet:-)


Leiterjakab

darby shaw # 2003.10.30. 14:37

Jakab! Sikerült előkaparnom a szigorlati tételsort pénzügyből. Elküldhetem az emiledre?

Leiterjakab # 2003.10.30. 14:42

Wauuuu! Küldheted! Kösziiiiiiiii!:-)


Leiterjakab