DE JÁTI-n végzettek elhelyezkedési esélyei


mojac # 2005.07.14. 09:07

Sziasztok!

Hogy én mekkora egy marha vagyok! Nem veszem észre, mikor tesztelnek! Gyerekek, vigyázzatok! Ha egy állásinterjún azt mondják, hogy most mégsem tudnak folgalkozni veletek, de két és fél óra mulva igen, el ne menjetek onnan, vagy fogadjátok el, hogy visszajöttök addigra! Én hülye új időpontot kértem, másik napra! És érdekes módon, az állás már másnapra be is töltötték, persze nem velem. Jobb állástalálást nektek is! Pá

chabba # 2005.07.14. 06:46

Az egyik ismerősöm úgy ment gyakornoknak az egyik ... kerületi ügyészséghez, hogy egyszerűen bement a vezető ügyészhez, és megkérdezte, mehet-e.

És mehetett, igaz pénzt nem nagyon látott... de azóta végzett és ott jelöltködik, amit viszont már pénzért csinál.

Csak bátran!

darby shaw # 2005.07.14. 06:30

Szia Sziki!

A gyakornok és az ügyvédjelölt között az a különbség, hogy a gyakornok még nem rendelkezik jogi diplomával, csupán joghallgató, míg az ügyvédjelölt értelemszerűen már jogvégzett, és a szakvizsgához szükséges kötelező gyakorlati idejét tölti.

Ügyészséghez bejutni pályázat alapján lehet. Általában egy évben egyszer ír ki pályázatot a Legfőbb Ügyészség, amelyben megjelöli az egyes ügyészségeken betölthető helyeket. Idén már valószínüleg nem lesz, ugyanis az idei jelentkezési határidő június 25-én lejárt. De jövőre majd újra lehet próbálkozni.

Remélem tudtam segíteni.

üdv,

ds

sziki # 2005.07.14. 05:18

Szia Mindenkinek,

Mi a különbség a gyakornok és az ügyvédjelölt között? Ügyészségre hogy lehet bejutni, mármint dolgozni kezdőként?

Bogie # 2005.07.13. 10:40

Mojac, nagyon sok lehetőség van a nyelvtanulásra és nem a pénz a legnagyobb akadály, hanem a szorgalom és a kitartás hiánya.

Az első ötletem attól függ, hogy mivel szeretnéd a következő évedet eltölteni. Ha úgy gondolod, hogy jó angollal biztos esélyed lenne szemben a mostani csekéllyel, akkor irány Anglia! Mindegy, hogy mit csinálsz, csak legyen belőle annyi pénzed, hogy ki tudd fizetni a nyelvtanfolyamot valami helyi főiskolán (azok államilag támogatottak és ezért majdnem olcsónak mondhatóak).

Így gyakorlatilag egy évvel kitolod a kezdésedet, de legalább értelmes érvet tudsz felhozni és az eredménye is igen hasznos lesz a jövőd szempontjából. Míg, ha itthon keresgetsz és nem kapsz semmit, akkor egyre nehezebb lesz válaszolnod a "Mit csinált az egyetem elvégzése óta?" kérdésre.

A másik lehetőség, hogy ezerrel keresel munkát és mellette otthon tanulod a nyelvet. Nagyon jó anyagot vannak manapság, 10-20 ezer forintért már olyan oktatócsomagot tudsz venni, ami a kiejtésedet is elemzi és segít a javításában. Az internet és a műholdas csatornák nyújtotta korlátlan lehetőségekről nem is beszélve.

Szerintem eltökéltség és kitartás kérdése az egész és nem a pénzen múlik, hogy valaki jól megtanul-e angolul vagy sem. Na, persze lehet Cambridge-ben is magániskolába járni, de oda tényleg kell egy kis pénz vagy nagy szerencse!

mojac # 2005.07.13. 09:56

Sziasztok!
Banyamancs!
Rités, nyelvvizsgamentes vagyok én is. Ha nincs meló, nincs pénz, nincs nyelvtanulás sem! Nyelvtanulás nélkül nincs nyelvtudás, anélkül nincs meló, anélkül nincs pénz. Ördögi kör! ! Igazad van, nem gondolkodtam időben, sem én, sem a szüleim. De ezen már nincs értelme rágódni! Te mit tennél, ha ilyen helyzetben lennél? Nem a múltban, a gimiben! Hanem most, adott feltételekkel! Hogyan fognál hozzá, hogy helyrehozd a hibát? Nem piszkálódásnak szánom a kérdést, hanem komolyan érdekelnek a tipjeid.

Gx605 # 2005.07.13. 09:41

Érdeklődve olvasom a véleményeket és a sok negatív általánosítás miatt jelentkeztem be (protekció kell, lehetetlen elhelyezkedni stb.). Ezek nem feltétlenül igazak. Nekem a diploma átvételekor már volt jelölti állásom - kisvárosban!!!. Pénteken diplomaosztás, hétfőn már meló. Szakvizsga előtt fél évvel Pestre jöttem dolgozni - több helyre próbáltam, kudarc is ért, de a végén választhattam több állásajánlat közül is. Ez kb pár hónapig tartott - a kiválasztott ajánlat elfogadása után felmondtam, csomagoltam, jöttem. Aztán szakvizsga gyorsan és önálló ügyvédi tevékenység megkezdése. Gond nélkül. Kezdetektől állandó megbízások, cégek is. Aztán mivel több mindent szeretek kipróbálni, most szüneteltetem az ü.-i tevékenységet és egy multinál vagyok jogi osztályvezető. Még nem vagyok 28 éves. Mi kellett ehez? Szerencse, tudás, akaraterő, kitartás, jókor lenni jó helyen? Valószínüleg mindegyik, valamilyen mértékben.
Két dolog azonban nem volt: (i) soha nem fordult meg a fejemben, hogy valami nem sikerülhet, (ii) nem volt "ismerősöm", "pártfogóm", "csókosom" sehol sem.

Üdv mindenkinek.

florina # 2005.07.13. 08:22

Szia Textilhal!

Pártfogó felügyelői munkához nem előírás a jogi végzettség, elég a pedagógus, szoc. munkás. Persze azért dolgoznak itt jogi végzettséggel is, főleg azok, akik egyelőre nem tudtak máshoz elhelyezkedni. Ami feltétlenül kell: protekció. Minimum egy miniszteri szintű ajánlás. Sok sikert!

Lala

Asus # 2005.07.12. 17:09

Igen,nem kérdezte meg senki sem,mert beajánlottak.

Tudok Rite-s bíróságói fogalmazókról,nem vitatom,hogy jó bíró lesz belőlük..........

bajusz # 2005.07.08. 09:35

Érdekes eza marakodás, nem is volt kedvem visszaolvasni a topikban.

Idén végeztem Debrecenben.
A munkakeresésről annyit, hogy leginkább csak netes portálokra tettem fel az önéletrajzomat, és voltam egy-két ügyvédi irodában is, akikkel régebben ezért-azért kapcsolatban állt, vagy áll a család, dehátugye már van bojtárjuk, a másik azt mondta, hogy ő egyedül is bírja, satöbbi.

Kicsit le is tettem a melókereséséről, élveztem a nyarat, aztán hopp. Egyik rokonom munkatársnője beajánlott az ő ügyvédjének. Nem is mondtam nemet, higgyétek el. Nagyon sajnálom a nyarat, dehát kapni kell az alkalmon.
Még ha esetleg nem is tetszik a meló (nekem tetszik egyébként), el kell fogadni, mert ha esetleg máshova akasz menni később, az önéletrajzba lesz mit beleírni.

Ja, azóta se kérdezte senki, milyen lett a diplomám:)

Jó szerencsét mindenkinek!

Law1 # 2005.07.07. 08:55

Nem voltam ELTE-s és nem is jártam több egyetemre, így saját tapasztalataim nincsenek az ELTE-vel kapcsolatban. Nem védem a saját egyetememet sem, hisz egy másik topicban már nem is egyszer kifejtettem, hogy véleményem szerint Magyarországon a túlzott elméleti képzés miatt nincs jó jogi kar. Állításaimat arra alapozom, hogy ismerek jó néhány ex JATE-st és JPTE-st, akik másod, harmad évesen váltottak az ELTE-re és azt mondták, hogy az ELTE-n fele annyira nem volt szigorú a követelmény, mint a JATE-n vagy a JPTE-n. Ezen kívül ismerek ELTE-eket, akik bár nemjártak más egyetemre, de nem voltak túlzottan elhalva a színvonaltól. Ehhez még hozzájön az is, hogy számtalan szegedit meg pécsit hallottam dicsérni egymás egyetemét, de az ELTE-ről ódákat még senkitől nem hallottam. Még ELTE-stől sem. Innentől kezdve el lehet gondolkodni azon, hogy akkor mennyi valóság alapja lehet annak, hogy a JPTE/JATE és az ELTE között lényeges színvonalbeli különbségek lehetnek. Az, hogy minden második komolyabb állásajánlatban a JPTE és JATE diploma mellett szerepel az ELTE-diploma mint követelmény, annak is köszönhető többek között, hogy nagyon sok állást kínáló ügyvéd az ELTE-n végzett és persze mindenki – ahogy már Te is mondtad – valahol a saját egyetemét preferálja.

HE0222 # 2005.07.07. 08:32

Law 1-nek: lehet, hogy nem az ELTE a non plus ultra, lehet, hogy Pécs a non plus ultra vagy Szeged, nekem tényleg nincs összehasonlítási alapom, mert csak egy helyre jártam öt évig. Aki az öt évet 5 helyen végezte, annak biztosan van rálátása a dolgokra. Természetes, hogy mindenki a saját egyetemét védi, így vagy úgy, nincs ezzel semmi baj. De én még sose hallottam, hogy az ELTE diplomáról lenézően beszélt volna bárki, ha ilyet hallottatok, feltétlen írjátok meg.

darby shaw # 2005.07.05. 09:08

Sziasztok :)

Szia Textilhal! Szerintem mi évfolyamtársak voltunk. Én is idén végeztem a DE-ÁJK-n, levelező tagozaton. :) A "balesetet" említvén, azt hiszem tudom is, hogy ki vagy, és egyúttal szeretnék jobbulást kívánni, remélem jobban vagy! :)

Szívesen olvasok a tapasztalataitokról és egyúttal szeretném én is megosztani az enyémet - bár még csak nagyon az elején tartok. Szóval én is idén végeztem a DE-ÁJK-n, levelező tagozaton, cum laude minősítéssel. Van egy középfokú szakmaival bővített angol nyelvvizsgám + társalgási szinten beszélem az spanyolt. Ennek ellenére nem kapkodnak értem, sőt eddig még egyetlen megpályázott helyről sem kaptam visszajelzést, még annyit se, hogy köszi, nem kellesz.

Jelenleg ugyan van munkám, de ezt csak annak köszönhetem, hogy az egyetem alatt végig dolgoztam. Sajnos mivel közalkalmazotti szférában dolgozok, hosszútárvra nem tervezek, mert a munka sem anyagilag, sem pedig szakmailag nem jelent kihívást és túl sok perspektívát sem. :(

Nem tudom, hol és hogyan próbálkozhatnék még. Igyekszem továbbképezni magam: szeptembertől szakjogász képzésre fogok járni és igyekszem a nyelvre is ráállni. De az energia egyszer csak el fog fogyni... És persze sokszor úgy érzem, hogy hiába nyújtom a tőlem telhető maximumot, nem sok értelme van hátszél nélkül, márpedig az nekem nincs.

Szóval itten ez a helyzet. Remélem hamarosan valaki végre azt fogja írni, hogy megtalálta álmai állását - hogy végre valami jót is halljunk :))

puszi nektek és sok sikert

Law1 # 2005.07.05. 07:31

Az ELTE sem a non plus ultra. Nagyon sok jogász szerint a pécsi és a szegedi viszi a prímet. Legalább is a legtöbb szegedi nagyon elismerően nyilatkozik a pécsiről és fordítva. Ellenben én még nem nagyon hallottam elismerő ódákat az ELTÉ-ről. Az ELTE szerintem szakmailag nem is olyan nagy durranás (ezt sok ELTÉ-s is állítja, akinek van összehasonlítási alapja), de mivel hosszú múltra tekinthet vissza és mégis csak a fővárosban van (legnagyobb jogi kar) ezért hírneve is van, amit – még egyszer hangsúlyozom – nem feltétlenül a szakmai erényei miatt sikerült kialakítania.

HE0222 # 2005.07.01. 14:19

Sziasztok!

Csúnya dolog, hogy fikázzuk a Pázmányt, és ezzel sajna azokat is, akik oda járnak/jártak, de mivel itt az őszinte eszme-és tapasztalatcsere a cél, én csatlakoznék az előttem szólóhoz, azaz én is hallottam nem egy ügyvédtől és egyéb gyakorló jogászoktól, hogy a Pázmányt egy kéz- legyintéssel intézik el. A jogi diploma szinonímájaként elsősorban ez ELTÉs diplomát tekintik, ami nem zárja ki, hogy azért még van pár elismert jogi kar. Ugyanazt hallottam én is, amit Law 1 mond, hogy felkészületlenek az ott végzettek, nincs meg az az elméleti alapjuk, amire aztán a gyakorlatot építeni lehet. Én direkt megnéztem kíváncsiságból pl hogy néz ki a PJ államvizsga tételsor a Pázmányon, és hogy néz ki ugyanez az ELTÉ-n. Ajánlom mindenki figyelmébe az egytemek honlapjain. Tényleg magáért beszél.

Law1 # 2005.07.01. 10:55

Nagyrészt egyet értek Veled. Alapban nem lehet megmondani, hogy az ország legjobb jogászai most a pécsi egyetemről, a szegediről, vagy bármelyik másik egyetemről jönnek. Tekintettel arra, hogy az oktatás az összes magyar jogi karon javarészt elméleti, ezért egyik egyetem sem tudja 100% azt nyújtani a leendő jelölteknek, amire tulajdonképpen szükségük lenne ahhoz, hogy kapásból jó állásokat tudjanak megszerezni. Nem értek azzal sem egyet, amikor elvetemült ügyvédi irodák már eleve úgy adják fel a hirdetést, hogy kizárólag ELTE, JPTE vagy JATE diplomával lehet jelentkezni. Függetlenül attól, hogy egy ilyen hirdetés diszkriminatív jellege miatt számtalan hatályos jogszabályba ütközik, úgy gondolom, hogy adott esetben egy kecskeméti levelezős többet le tud tenni az asztalra, mint akár egy JATE nappalis a summa cum laude diplomájával – ezt saját kollegám példája alapján merem állítani. Ennek ellenére egy bizonyos fokig még is számít a diploma, hisz rengeteg ügyvédi irodából (többnyire nemzetközi irodák) azt hallom vissza, hogy nagyon elégedetlenek a pázmányosokkal, mert a szakmai szinvonaluk a béka segge alatt van. Ezt tényleg több irodából és minisztériumból hallottam. Pl. az Egészségügyi Minisztérium jogi főosztályára pázmányost már legalább 2 éve fel sem vesznek. Ennek oka állítólag abban rejlik, hogy a pázmányosok nagyon felkészületlenek az elméletben is, és ezért nagyon nehéz őket a gyakorlatra rávezetni, mert alapvető dolgokat nem tudnak, amihez nincs is szükség nagy jogi tudásra, hanem csak egyszerűen a józan paraszti észre. A kérdés az, hogy ennek talán megint az lehet az oka, hogy a Pázmányon állítólag gyerekjáték a felvételi a többi karhoz képest, és valószínűleg emiatt a Pázmányon landolnak azok a diákok, akik máshová be se kerülnek. Hangsúlyozom, hogy ezt nem saját tapasztalatok alapján mondom, hanem legalább 6-8 nagyobb irodából és minisztériumokból is ezt hallom vissza FOLYAMATOSAN!

Zummike # 2005.07.01. 10:02

Hali All!

Én tavaly végeztem DE-ÁJK lev. tagozat. nagyon nagy mákom volt, de sikerült pestre egy családias üi-ba bekerülnöm. Még a jelölti átlaghoz képest elég rendes lét is kapok. Összegezve - és a Tma lényegét érintve - számít az egyetem, de a személyes fellépést semmi nem pótolja. Végezhettél summa cum laude, ELTE, stb, de ha nyuszi vagy, akkor soha nem fox bekerülni sehova! Ez tuti! én voltam egy nagy, nemzetközi irodában is interjún. az ügyvédnőt totál hidegen hagyta, hogy debreceni a diplomám. Lényeg a használható angol tudás és a személyem volt. Végül nem oda kerültem, de rajtam múlt a dolog.

Egy dolgot még feltétlenül hozzá kell tennem (és nem bántani akarom a nappalisokat), nekem másfél év gyakornoki tapasztalatom volt egy debreceni ügyvédnél. mindent csináltam, kivéve a tárgyalásokra járást. Ez nagyon sokat dobott a dolgon. Hogy miként lehet megoldani a melót munka mellett? vagy levelezős vagy, vagy bevállalod azt, amit a mostani helyemen az eljárónk, aki minden héten 2x jön, és ha van ideje marad még, fmh-t, vh lapokat, stb-t írni. Nappalis, de bevállalja és ha végez nem hinném, hogy gondot okoz neki, hogy hova menjen jelöltködni. szal a lényeg ami kell egy jó álláshoz: tapasztalat (ne kelljen elmagyarázni, hogy hogyan töltünk ki egy fmh-t), angol nyelv BESZÉLT SZINTEN, nem papíron, esetleg egy második nyelv

OFF: Vadmacs az a Vadmacs vagy, aki Csőrikénél lakott Debrecenben? Ha igen, akkor tudod ki vagyok (Fari)

üdv

doloressa (törölt felhasználó) # 2005.06.19. 20:39

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

Textilhal # 2005.06.19. 20:09

Megköszönném. Csak kicsit tudatlan vagyok... Hogyan tudunk itt privátban kommunikálni?

doloressa (törölt felhasználó) # 2005.06.19. 17:39

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

Textilhal # 2005.06.19. 15:00

Üdvözlet!

Íme a tények, mármint rólam:

  1. Diplomaminősítés: Rite. (2005., DE-ÁJK, levelező tagozat)
  2. Nyelvvizsga: Nincs. Most küzdök az eszperantóval, de csak azért, hogy szeptemberben az meglegyen és októberben átvehessem a diplomámat. Ezt követően ráfakeszek az angolra, lehetőség szerint már munka mellett. Ördögi kör ugyanis: ha nincs meló, nincs pénz nyelvet tanulni.
  3. Még egy ördögi kör: Negyedév feléig folyamatosan dolgoztam az egyetem mellett, 8 órában és a vizsgaidőszakokban is végig. Nyelvtanulás kizárt volt így. Esetleg ha leszoktam volna arról a napi 4-5 óra alvásról, ami időnként hetekig jutott. Aztán jött egy baleset = se munka, se pénz, se posztó (se nyelv). 1 év alatt négy műtét. Most lesz nyáron az ötödik. Ehhez képest örülhetek, hogy az utolsó 3 félévben csont nélkül mentek a vizsgák, beleértve az államvizsgákat is.
  4. Munka: Nem reménykedek csodában. Csoda alatt egy ügyvédi irodát, bíróságot vagy ügyészséget értek, ha bármelyikük is tárt karokkal csak engem várna.
  5. Ami esetleg esélyes és még érdekelne is: Pártfogó felügyelet. Ehhez - úgy érzem - több adottságom is lenne, mint bármely "klasszikus" jogász-szakmához.

Az ötödik pontot illetően szívesen fogadok minden információt bárkitől. Azt tudom, mi lenne a feladat, a szervezet felépítésével is tisztában vagyok. Inkább az érdekelne, van-e köztetek olyan, aki erre az útra lépett jogászként, vagy ismertek-e ilyen személyt közvetlenül vagy közvetve. Hogyan fogadják ott a jogász végzettségűeket? Van esetleg olyan konkrét szakmai feltétel, vagy megkövetelt végzettség, aminek eleget kell tenni? Minden érdekel, köszi előre is!

Vadmacs, köszi a külön kiemelt üdvözletet! :)

Valóban nem kérdés, mennyire fontos (legalább) egy nyelv megfelelő szintű ismerete. Sok múlik azon is, kinek mennyi adottsága van a nyelvtanuláshoz. Nálunk pl. a nővérem örökölte ezeket a géneket, neki könnyedén megy, én küszködök vele. Oké, végülis két nyelvből érettségiztem ötösre(német, angol), de annak már nyolc éve! Nem beszélve arról, hogy egy érettségi szintű nyelvtudás majdhogynem egyenlő a nullával, legalábbis a nyelvvizsgához és egy munkahelyen megkövetelt nyelvismerethez képest.

A munkanélküliség, mint tényező nem csak bennünket érint, ez azt hiszem globális probléma (mármint "országos-globális":) ), régiónként kisebb-nagyobb eltérésekkel. Én például az ilyen szempontból leghátrányosabb részen szuszogok.

Azzal kapcsolatban, hogy hol és mennyire nézik a diploma minősítését, nincsenek (még) tapasztalataim. Ha ez fontos, akkor bajban leszek... Főleg, ha visszagondolok a szigorlati jegyeimre:)

Vadmacs # 2005.06.19. 07:55

még egy dolog: én is érzem a bőrömön a nyelvtudás fontosságát, de valahogy sosem tudtam magam rávenni a komolyabb tanulásra, mindig volt valami az életemben, ami miatt nem vettem rá magam. Hát lehet, hogy majd a gyed alatt....:-) Bár már ott tartanék... Egyébként a rite diplomával kapcsolatosan: mindenki nagyon jól tudja, hogy kaptuk a jegyeket az egyetemen, még az ügyvédek is tudják... Szóval ha elég rátermett az ember, akkor lehet rite diplomával is jó bíró belőle!!! (Szerintem) A másik: kifejezetten utáltam azt a csajt az egyetemen, amelyik csak azért ment el másodszorra szigorlatozni agrárjogból, mert az előző vizsgáján csak négyest kapott.... És persze másodjára pont előttem ment be vizsgázni én meg örülhettem a hármasomnak.....NNa... Ennyit a stréberekről. Egyébként kiváncsi lennék hogy boldogul most a summa summa cum laude minősítésével :-) Én jól megvagyok a sima cum laude-val:-) Amúgy srácok nézzétek a jegyzői álláshelyeket is!!! Nagyon stresszes állás, de irtó sokat lehet tanulni!


Üdv néktek

Vadmacs # 2005.06.19. 07:50

Sziasztok! Külön szia Textilhalnak!
El vagyok szomorodva azon, hogy így elfajult ez az oldal. Jó lenne a személyeskedésnek véget vetni. Örök igazság: mindenki úgy hülye, ahogy van... (még én is)...
Szóval, a topikkal azt szerettem volna felvetni, hogy milyen elhelyezkedési esélyei vannak egy viszonylag új képzési helyről kikerült emberkéknek. Hahó debreceniek!!! Meséljetek már merre vagytok, hol dolgoztok, mit csináltok...
Egyébként nagyon elgondolkodtató dolgokat olvastam az utolsó oldalon.... Elég elszomorító a helyzet, már ami a munkanélküliséget illeti, én egy olyan megyében élek, ahol 15 %-os a munkanélküliség. Ezen kéne a nagyokosoknak elgondolkodni a Parlamentben.


Üdv néktek

Textilhal # 2005.06.18. 12:27

Üdv!

Februári az utolsó hozzászólás, nem tudom, benéz-e még néha ide valaki.
Nem olvastam el az összes hozzászólást az elejétől, csak az utolsó oldalt. Elég volt...

Nem kellene marni egymást. Nehéz ügy ez az egész, kétségtelen. Magam is most végeztem Debrecenben, levelező tagozaton. Nyelvvizsga nincs, remény még van és célok is vannak. Nem sírni jöttem és nem is észt osztani.

Ne feledjük: nem vagyunk egyformák!

Érdekelne, hogy azóta (február) kinek mi és hogyan sikerült.

Szóval, kedves Sorstársaim, elkezdjük ezt újra, tiszta lappal? Hm? :)))

Banyamancs # 2005.02.24. 18:42

No komment...