DE JÁTI-n végzettek elhelyezkedési esélyei


dr.joci # 2005.02.24. 16:41

Kedves Banyamancs!

Most olvastam a hozzászólásodat AZ ANYA ÉS MÉHMAGZAT topicban!
Remélem Te csak viccelsz itt ezen a jogi oldalon,és egyébként nem vagy joghallgató,sőt semmilyen kapcsolatban nem állsz a joggal!
Bízom benne,hogy olyan munkaköröd van,ahol emberek sorsáról nem kell döntened,sőt nem is találkozol emberekkel.
Egészen megdöbbentő amit írtál a STERILIZÁLÁSSAL kapcsolatban!
Remélem,hogy ezt nem gondoltad komolyan!
Kívánok Neked boldog és SÚLYOS VÁLSÁGHELYZETEKTÕL mentes életet!
Így biztosan megúszod a STERILIZÁLÁST!!

Üdv:

dr.joci

Banyamancs # 2005.02.24. 10:44

Mit nevezünk szolidaritásnak, empátiának? Hogy valaki mellétek ül és elkezd veletek együtt sírni? Én kifejezetten rühelleném, ha valaki állandóan ezt tenné velem. Persze, jó, ha meghallgatják az ember önsajnálatát, sirámait, de ha semmi mást nem tesznek, akkor megette a fene. Egy páran mást se tesztek a hozzászólásaitokban, csak sírtok, "elmondjátok" a tapasztalataitokat, leszóltok mindenkit és ennyi. Ez nagyon nagy dolog! EZZEL még véletlenül sem tudok azonosulni, szimpátiát érezni és már empátiát sem, mert egy idő után nem segít senkinek. Ha valakinek baj van az önbizalmával, még ha jó is lenne ezen a pályán, annak simán el tudjátok venni ezzel még az életkedvét is.

Leírtam én is a tapasztalataimat, erre kioktattatok, mennyire nem vagyok szolidáris, meg hogy baj van a szexuális életemmel, meg hasonlók. Kikiálthattok közellenségnek, de a tény az tény marad: ha nem tesztek semmit, akkor a sült galamb nem repül a szátokba.

Én egyébként, visszagondolva az életemre, sokkal hálásabb vagyok azoknak az embereknek, akik nem ültek le sajnálni, hanem felráztak és ki tudtam jönni a mocsárból a segítségükkel.

De szidjatok nyugodtan, sértegessetek, ahogy tetszik.

dr.joci # 2005.02.21. 20:25

Ámen

Law1 # 2005.02.21. 12:07

Én sem értek egyet azzal, hogy le kell szólni azokat, akik Rite diplomával végezték az egyetemet. Mindannyian tudjuk, hogy nem csak a szorgalmas hozzáálláson meg a rátermettségen múlik az, hogy valaki jó minősítésű diplomát szerezzen, hanem sok függ a szerencsétől meg a vizsgáztató hangulatától (ami sajnos nem ritkán fordul elő).

Ennek ellenére csak ismételni tudom magam (részben), mert továbbra is úgy gondolom, hogy a jogász-túlkínálat a munkaerőpiacon nem mai, meg nem is tegnapi jelenség. Vagyis aki most szerzett diplomát valamelyik egyetemen, az kellő időráfordítással és utánajárással már akár 2-3 évvel ezelőtt szembesülhetett volna a fennálló problémákkal és ennek fényében alakíthatta volna további pályafutását. Egész pontosan arra gondolok, hogy ha egy most végzett jogász joghallgató korában - már 2-3 évvel ezelőtt - kellőképpen felmérte volna a munkaerőpiacot, foglalkozott volna az elhelyezkedés problémáival – melyek akkor már javában léteztek - (sajtóban, interneten számtalan erre vonatkozó cikk jelent meg, TV-ben bizonyos műsorok dolgozták fel a témát, a szakmában dolgozó ismerősökkel való beszélgetés is segített volna, stb., stb.), akkor erre talán még időben lehetett volna reagálni azzal, hogy a gimnáziumi évek alatt elsajátított nyelvtudást felturbózza szakmai szintre. Erre lett volna mód intenzív nyelvtanfolyamok keretében, vagy akár – az egyetemet egy évre megszakítva – külföldi tartózkodás keretében. De legyünk őszinték: sokkal könnyebb a kényelmesebb utat választani és azt mondani, hogy nem strapálom magam, mert majd csak lesz valahogy. Aztán amikor nincs munka, mert nem beszél nyelveket, akkor megy a nagy hőbörgés, hogy mi az, hogy manapság a Rite diploma meg a magyar nyelvtudás nem elég. 10 évvel ezelőtt még frankón elég volt, mert egyrészt nem volt annyi jogász, másrészt kevesen beszéltek jól idegen nyelvet. Úgy gondolom, hogy mindig alkalmazkodni kell a piac igényeihez, körülményeihez. Senki se gondolja azt, hogy neki jár a munkahely, mert jogi diplomája van. Ez jobbik esetben csak beugró.

Ismerek egy lányt, aki Pesten dolgozik egy francia ügyvédi irodában. Rite diplomája van, de nagyon jól beszél franciául, mert gimis nyelvtudását felfrissítette úgy, hogy képes volt egy évet halasztani és Franciaországban tanulni/dolgozni. De akinek erre nincs lehetősége az hasonló célt el tud szerintem érni 2-3 év alatt jó nyelvtanár mellett. Minden esetre a lány nagyon jó helyen van és nettó 140.000,- forintot keres 1 év után (nettó 110.000,- forinttal vették fel).

Végső szóként annyit, hogy biztos nagyon sokan vannak, akik nem tehetnek arról, hogy sz…r helyzetben vannak, de nagyon sokan vannak, akik azért úsznak nyakig a …. –ban, mert nem intézték kellő ráfordítással az előremenetelt. Most meg sírnak, hogy mekkora disznóság, hogy jogi diplomával nem kapnak munkát.

Üdv

Misi # 2005.02.21. 00:45

Banya!
Te szörnyű vagy! Engem az bánt, ha valakiből az empátia halvány szikrája is hiányzik. Benned sem pattant még ki...Sajnállak emiatt. Mondod a magadét és kész.
Mellesleg pszichológiából érettségiztem.
Másrészt, melyik egyetem az, ahol munka mellett jó tanuló vagy? Én nagyon sokat tanultam az egyetem alatt, mert Miskolcon tanulni, kellett. Ez máshol is így van szerintem.
Hidd el, a szerencse széria is megszakad, Mert bizony az egyetem 60% szerencs, 40% tudás. És ezt nálam sokkal okosabb emberek mondták.
Ráadásul a kettes és az ötös közt nincs sok különbség, mert mindent tudni kell, csak nem mindegy, hogy mennyit gondolkozol a válasz előtt.
Mindamellett sok sikert az életben, de úgy érzem, te azoik közé tartozol, akik nem tudják a saját hülyeségük miatt jól érezni magukat. Ha nem így van bocs a feltevésért.
Hidd el, nem vagy különleges, csak szerencsés.
Én is dolgozhatnék Pesten jelöltként, de a havi 50000-t nem állt módomban elfogadni, mert fotoszintetizálni nem tudok (ugye tudod mi az, mert aki ilyen okos, mint te, annak tudnia kell), a sátorban pedig télen igencsak hideg van. Másra pedig kevés, ha csak az utazási költséget nézzük.
Nem arról van szó, hogy ki gazdag, ki kevésbé, hanem arról, hogy ha az embernek nincs miből költeni, akkor nem is költ. Tehát nincs se nyelvtanár se több nyelvvizsga.
Arra kérlek ne is légy velünk szolidáris, mert mi megértjük egymást, de ha egyszer kicsúszik a talaj a lábad alól, te se várd el senkitől. Tudod én hiszek abban, hogy csak annyit várjunk el embertársainktól, amennyit nyújtunk nekik.
A többieknek annyit, össze kell fogni, hogy ne leépítsék a közszférát, hanem szakemberekkel, azaz velünk töltsék fe! Engem még úgy vettek fel (90% feletti eredménnyel kedves Banya, tehát nem vagyok hülye), hogy a köszszférába jogászok kellenek. Mára pont a fordítottját hírdetik a politikusok.

Banyamancs # 2005.02.20. 20:31

Húú, míg otthon ültök munka nélkül még a pszichológiát is elvégeztétek? Gratulálok!

Miért is kellene szolidárisnak lennie bárkinek veletek? EZT magyarázzátok már meg nekem...

Asus # 2005.02.20. 16:56

Banyának a szexuális élete,nincs rendben.
Mindennek ez az alapja.Igazad van csak fikázni tud,mert egyszerűen jól esik neki.

A rite eremény miatt nem fogok bocsánatot kérni.Objektíve csak annak van joga megitélni,aki ismer és belelátott a életembe.

NE ITÉLJ,HOGY NE ITÉLTESS!

Emberi tulajdonság a szolidaritás,amely a jogászokra egyre kevésbé jellemző.

Ami meg a munkakeresést illeti,természetesen nemcsak önéletrajz küldésével próbálkoztam,hanem személyesen is sok helyen.

VÁR AZ ISTEN ,NEM FELEJT!

dr.joci # 2005.02.19. 14:39

Ugyan már,ki mondta,hogy annyit tesz itt sok ember,hogy csak elküldi az önéletrajzát egy csomó helyre!
Egyébként a problémák megtárgyalása nem jelenti még automatikusan,hogy ez csak siránkozás!Szolidaritás is van a világon és bizony nem minden ember képes arra,hogy megvalósítsa az álmait!Természetesen a "sült galambot"várok nem is érdemleik meg,de azért ez ennél bonyolultabb dolog!
Ha igazán jó jogász szeretnél lenni,kicsit több emberi együttérzést is mutathatnál,persze erre biztosan nincs időd az álmaid megvalósítása közben!

Nem szép dolog "IRTÓZNI"embertársainktól...

Banyamancs # 2005.02.19. 13:34

Miért baj az, hogy amíg Ti egymás vállán sírva simogatjátok egymás buksiját, én mindent megteszek, hogy megvalósítsam az álmaimat.....?

Maximálisan Law1-gyel értek egyet. Az ügyvéd ismerőseim pl. éppen azért sírnak, mert ugyan van kínálat a jelöltek között, de igen nehéz megtalálni azt, aki ér is valamit. Sőt, az évfolyamok, akik végeznek, valahogy egyre rosszabbak, alig van a diplomások között olyan, aki képes önállóan gondolkozni, feladatokat megoldani, mintha a sulik már általánostól kezdve mindent megtennének azért, hogy leszoktassák az embereket a gondolkozásról, mintha direkt birkákat akarnának nevelni, akikkel nincsen baj, stb.

Lehetek én szolidáris veletek, mondogathatom, hogy szegénykéim, milyen nehéz is az élet, mennyire rossz helyzetben vagytok, igen, igen, borzasztóan nehéz elhelyezkedni, ami egyébként igaz is, nehéz. DE azon kívül, hogy elküldtétek egy csomó helyre az önéletrajzotokat mit csináltatok?

Mindig is irtóztam az ilyen emberektől.

dr.joci # 2005.02.19. 13:10

Szia Banya!

Szerintem Te vagy tök ciki és nem egy rite diploma!
(Egyébként nekem nem rite)
Ne haragudj,de Te semmit mást nem csinálsz csak fikázol!Én viszont sok olyan embert ismerek akinek jó diplomája van,nyelveket beszél mégsem tud elhelyezkedni!Persze előbb utóbb úgy látom a környezetemben mindenki elhelyezkedik,de pont azért vannak ezek a topicok,hogy addig is az ezzel kapcsolatos problémáikat megbeszéljék az emberek.
Egyébként Neked gratulálok,hogy időben(már másodévesen)"MOZGOLÓDTÁL",egyetemistaként jogászok között dolgoztál(nem minimálbérért)és,hogy időben gondolkozztál a szüleiddel együtt!!
Remélem továbbra is nagyon várnak az említett két helyen!

üdv:
dr.joci

Banyamancs # 2005.02.19. 11:09

Tudod, mit Asus, akkor sírdogálj tovább és halj éhen, ahelyett, hogy tettél volna már időben valamit azért, hogy ne RITE diplomád legyen, ami azért tök ciki, ha 3,51-es átlagot nem tudsz elérni ennyi jegyből és hogy gimis korod óta nem tudtál egy nyelvet sem megtanulni.

És ha jól esik hangoztatni, hogy kizárólag a gazdag szülők gyerekei mennek valamire, akkor sajnáld magad tovább! Mert ez baromság. Elég sok ismerősöm van, akiknek nem gazdagok a szülei, de mindent megtesznek az álmaik teljesülése miatt, még ha néha nehéz is, mint ahogyan Vadmacs is írta. Valahogy pl. róla sem tudom elképzelni, hogy igen gazdag lenne a családja.

Az arcom pedig nem nagy, csak elegem van abból, hogy semmi másra nem képesek egyesek, csak otthon ülve sajnálni magukat és várni a sült galambot!

Vadmacs # 2005.02.19. 10:27

Kedves Mindenki!
Látom nagyon is életben tartjátok a fórum témáját, amit indítottam. A kesergőknek nem tudok jobb tanácsot adni, mint azt, hogy ne csak a szűkebb környezetükben keressenek munkahelyet, hanem akár többszáz kilométerre is az otthonuktól. Nekem is így sikerült, 400 km-re vagyok Debrecentől - bár nagyon nagy a honvágyam - van munkám és szolgálati lakás is. Javaslom, hogy próbálkozzatok önkormányzatoknál is!
Üdvözöl mindenkit
Vadmacs


Üdv néktek

Misi # 2005.02.18. 23:36

Asus, igazad van, nem mindegy milyen vastag a szülők pénztárcája. Miközben más középiskolában nyelvet tanult külföldön én itthon dolgoztam, hogy legyen egy kis pénzem.
Másrészt a végzők több, mint fele rite.

Asus # 2005.02.18. 11:24

Dr.Joci,sorstársam vagy!

Banyának:Nem tudom ismered-e a mondást,hogy az "önimádat büdös".
Nem kellene ilyen nagy arccal lenni,fogsz még te is sírni.
Nem várok eggyüttérzést,de aki egy kicsit is belegondol,milyen érzés,hogy 300 helyen probálkozik valaki és semmi eredmény,az nem így nyilatkozik.

Igaz,nyelvtudás szükséges.Nekem középfokú egyetemi angol nyelvizsgám van.
Vitathatatlan,hogy megtanulni igazán a nyelvet,csak anyanyelvi környezetben lehet.
3 hónap Angliai út 1,5 Millió Hufba kerül.
Szülői segítség nélkül ez aligha megy valakinek.

Jelenleg-még-hivatalos nyelv a magyar,noha nem kétlem,hogy szükséges a nyelvtudás,akkor sem értem meg,hogy Magyarországon miért nem kap lehetőséget,aki csak magyarul tud.

Misivel egyetértek,hátszél nálkül nem megy,csak nagyon keveseknek.
Azt mondta nekem egy ügyvédnő ne kérjek bocsánatot a Rite miatt,kérdés tényleg taláok-e helyet,mindenesetre keresem........

Misi # 2005.02.17. 23:46

Sziasztok!
Az én tapasztalatom az, hogy mindegy, hogy hol szerezted a diplomád és milyen eredménnyel. Ami számít az a hátszél. Nélküle nem megy. (talán egy két felsőfokú nyelvvizsga ér valamit)
Tanácsom a még mindíg jogot hallgatóknak:
Hagyjátok ott, menjetek el kőművesnek, mert pályakezdőként csak felkopik az állatok, munkát nem kaptok. Máshova pedig azért nem vesznek fel, mert túlképzettek vagytok. Ahogy mondják "nehogy már doktori címmel ilyen munkát cégezz".
Én érzem a bőrömön, senkinek nem kívánom.

Banyamancs # 2005.02.17. 21:39

Tanulj meg profi szinten valamilyen nyelvet, az jobb, mint a semmi. Egyébként pedig egyre többen vagyunk, akik már az érettségi előtt igen jól beszélünk nem is egy, hanem két nyelvet. Nekem ez eddig igen sok pénzt hozott a konyhára, pedig nem gazdag családból származom, hanem idejében gondolkoztam mind én, mind a szüleim. Ami pedig a munkakeresést illeti, én a jogi diplomám nélkül másodéves koromban már jogászok között dolgoztam. Nem minimálbérért. Még nem végeztem el a sulit, de már most két helyre várnak és nem is rossz helyekre, mert időben mozgolódom. Kifejezetten utáltam mindig azokat az embereket, akik állandóan csak sírtak és mástól várták a megoldást. Engem gyerekkorom óta megtanítottak a szüleim arra, hogy magamnak kell elintéznem mindent, ha akarok valamire jutni. Néha nagyon nehéz, néha jó lenne leülni a sarokba sírni, de a dolgomat akkor is csinálnom kell tovább. És ha csinálom, akkor mindenhonnan kapok segítséget, még az égiektől is. És ez nem szerencse kérdése.

dr.joci # 2005.02.17. 21:21

Kedves Asus!

Nálam az arány:Kb. 100 helyre küldtem el az önéletrajzomat,3 helyről kaptam "köszönöm" visszajelzést!

Asus # 2005.02.17. 21:05

Sziasztok!

3 hónapos,munkakeresés tapasztalatairól szólnék egy pár szót.mint Debrecenben végzett jogász.

Nos,röviden több helyen felvettek az adatbázisba,kb 300 helyre küldtem el az önéletrajzomat és kb 15 helyről kaptam valamilyen "köszönöm" visszajelzést.

Arra jutottam,hogy RITE diplomával és magyarnyelvtudással,még arra sem vagyok alkalmas,hogy személyes megbeszélésen valahol részt vegyek.

Az az igazság,hogy a sors úgy hozta,hogy egyetelen egy jeggyel csúztam át a Rite kategóriába és ezért lehet egy életen át vezekelnem kell.Kérdés lesz-e hol?
Tisztában vagyok vele,hogy a diploma minősítése alapján szűrik meg először az embereket,de hogy nincs 2 ügyvéd,aki másképpen gondolkozna az már elgondolkodtató.

Van valakiknek valamilyen javaslata?

Law1 # 2004.12.15. 08:44

Meg nem csak, hogy olcsóbb a jelölt mint a szakfordító, hanem sokszor jobb is. Azok a jelöltek, akik évek óta rááltak egy nyelvre és adott esetben ki is mentek egyetem után legalább 1 évre külföldre, azok sokkal jobban beszélik a nyelvet (+szakkifejezések), mint általában a szakfordítók, akik többnyire még a komunizmis idejében kezdték pályafutásukat és szótárból meg nyelvkurzuson tanulták a nyelvet. Pl azok a fordítások, amelyeket beadunk az OFFI-ba (akár németre, akár angolra) kész katasztrófa. Oda már csak akkor merünk beadni valamit, ha nagyon sürgőssen kell és minden jelölt 100% le van terhelve (kényszermegoldás).

Avita # 2004.12.15. 08:24

Sziasztok!

Nos, ami a nyelvtudást illeti Asus, valóban muszáj. Elvárják, mert az ügyvédnek OLCSÓBB a jelölttel megcsináltatni egy idegen nyelvű szerződést, ill. bármi egyebet, mint a jogi szakfordítóval!
S mivel ő maga általában NEM beszél idegen nyelvet - tisztelet a kivételnek -, Neked kell, ha a víz színén akarsz maradni.
Az a helyzet, hogy jó eredménnyel végzett, több nyelvet beszélő pályakezdő jogász is egyre több van...

Azért kitartás!

Asus # 2004.12.14. 20:04

Ezalatt a közszférában adott 100.ezer bruttót értem,de elválalnám 57 ezerért is.
A lényeg,hogy találjak egy helyet,ahol nem nekem kell fizetnem és azért keresek egy szerényebb összeget.

sessionID # 2004.12.14. 19:55

diplomás minimálbérre - ez mit jelent?

Angol nyelvű szerződéseket szerintem a Law.com oldalon ill. a google.com -on keress.

Asus # 2004.12.14. 19:33

1,Nem akarok én bruttó 200-300 ezret,akkor Ausztriába mennék takarítani.A diplomás minimálbérrel elégedett lennék.

2,Egyetértek abban,hogy erre a pályára tudatosan készülni kell,ehhez pedig a nyelvtudás szervesen hozzátartozik.

3,Valóban nem ismersz,ha ismernél-milyen körülmények mellett végeztem az egyetemet-,akkor az lennél,de ez nem tartozik ide.

4,Nos a kérdés,akkor is az marad és ha már így alakult(Rite diploma),akkor sem köthetem fel magam.Angolul pedig folyamatosan tanulok:-)

5,Tud esteleg valaki,olyan honlapot,ahol angol nyeven szerződésminták vannak?
Előre is köszi.

Law1 # 2004.12.14. 19:15

Nézd Asus, a célom nem az, hogy bunkózzak Veled. De gondolom azt Te is belátod, hogy nem mondhatom azt amit legszívesebben hallani szeretnél, vagyis nem mondhatom azt, hogy hip-hop állást fogsz találni, ha látom, hogy nem beszélsz pl. felsőfokon legalább 1 idegennyelvet. Persze vannak olyan helyek, ahol ez nem számít, de ott cserébe nagyobb hangsúlyt fektetnek a szakmai képességekre és ebből kifolyólag - mivel gyakorlatod ezek szerint még nincs - nézik a diplomádat. Itt megint csak azt kell mondanom, hogy ritével nehéz lesz ha nincs hátszeled. A közigben pedig egyre inkább mind a kettőt nézik, de vidéken főleg a diplomát. Bíróságról, ügyészségről már nem is beszélek.

Üdv

Law1 # 2004.12.14. 19:07

...ami pedig a szolidaritást illeti Te engem keversz valakivel. Abban a másik topicban nem én voltam, aki eröltette a szolidaritást, hanem "igen?" (ha jól emlékszem - de lehet, hogy tévedek és más volt).

A másik kérdésem az, hogy miért kellene szolidárisnak lennem Veled?

  1. Nem ismerlek.
  2. Felnőtt ember vagy és már akkor is az voltál, amikor elvégezted a gimit és a jogra jelentkeztél. Tudtad mit csinálsz.