DE JÁTI-n végzettek elhelyezkedési esélyei


Law1 # 2004.12.14. 18:59

Azt, hogy Te web-lapot vagy mákos palacsintát tudsz készíteni senkit nem érdekel ebben a szakmában. Ami pedig a nagy menőket illeti persze, hogy 10 évvel ezelőtt nem várták el tömegesen a felsőfokú nyelvtudást. És tudod, hogy miért? Azért mert nem lehetett. Manapság viszont egyre többen mennek ki külföldre cserediák-programok keretében (ami 15 évvel ezelőtt még nem volt lehetséges tömegesen) és az ügyvédi irodák tudják nagyon jól, hogy lehet válogatni az olyan fiatalok között, akik felsőfokú szinten beszélnek legalább egy idegennyelvet. Ebben szerintem semmi nevetséges nincs. Sőt, ha nem szeretnél minimálbérért dolgozni, hanem pl bruttó 200-300 ezer forintért jelöltként, akkor nem értem, hogy miért ne lehessen elvárni egy jelölttől, hogy angolul vagy németül megírjon profi módon egy szerződést??? Szerinted miért kap 300ezer forintot? Azért, hogy utána az ügyvéd üljön 20-30 órán keresztül a szerződés fordítása fölött vagy azért, hogy sok pénzért be lehessen adni az OFFI-ba?

Asus # 2004.12.14. 18:16

Kedves Law1!

Nem vagy egy kicsit sem szolidáris,holott egy másik topicban,fennhangon emlegetsz olyan eszméket,amelyről fogalmad sincs.

Ami a nyelvtudást illeti,így van igaz tudni kell és tanulni kell.Nekem középfokú egyetemi nyelvvizsgám van,amely egy társalgási szintet takar.

Nem hiszem,hogy a mai nagymenők,23 évesen tömegesen beszéltek volna felsőfokon angolul,németül,franciául.
Nevetséges,hogy most meg elvárják,hogy németül vagy angolul írjon egy kezdő szerződéseket.
Egyébként a suli mellett számítógépkezelő lképesítésem is van és weblapot is tudok szerkeszteni hobbi szinten.

Law1 # 2004.12.14. 16:25

..... vagy legalább is vetted volna a fáradtságt és megtanultál volna legalább 1 idegennyelven felsőfokú szinten, és lehet, hogy sikeresen dolgoznál jogászként egy nagyobb irodában, minisztériumban, cégnél, stb.

Law1 # 2004.12.14. 16:23

Sajnos ilyen a piaci helyzet Asus. De ha 5 évvel ezelőtt - amikor már nagyon kezdett telitődni a piac és belátható volt már az, hogy komoly munkát nagyobb eséllyel akkor találsz ha beszélsz idegennyelvet - komolyan érdemen foglalkoztál volna ezzel, akkor lehet, hogy ma nem itt irogatnál a fórumban munkanélküli jogászként, hanem mérnökként havi 3 kilót haza vinnél és boldogan élnéd életed.

Asus # 2004.12.08. 15:55

2004-ben végeztem jelenleg nincs még munkám.Senkinek nem kellek.
Rite diplomával és magyar felsőfokú nyelvtudással!

Vadmacs # 2004.08.04. 13:38

Sziasztok!
the big catnek: véleményem szerint nem az önkormányzatok a hibásak abban, hogy nem képeznek ma Magyarországon szakembereket a szakiskolákban és szakmunkásképzőkben. A helyzet az, hogy az állami finanszírozás korántsem fedezi a költségeket, és azért egy szakmát megtanítani nem két fillér. Olcsóbb könyvelőket képezni, mint géplakatosokat! Az egész szakképzési káoszért szerintem az OM a felelős, elvégre ő a szakmai felügyelője az egész oktatásnak. Aki nem hiszi járjon utána a költségvetési törvényekben! Üdvözlet mindenkinek
U.i.: Rexornak tökéletesen igaza van, én is közigazgatásban dolgozom és nem tudom, mikor vállalhatok végre gyereket, mert napi 10 órát dolgozom....


Üdv néktek

Rexor # 2004.07.22. 13:38

Jól fizető állások vannak, de nem a közigazgatásban (kivéve a felső szintjét, de oda egyszerű emberi halandónak bekerülni szinte lehetetlen). Ugyanakkor ennek az az ára, hogy az ember állása bizonytalan, bármikor ott lóg a feje felett a kirúgás veszélye, a nem épp 8 órás munkaidő, és a magánélet hiánya, tehát keményen meg kell fizetni ezért. Sablon, de tényleg nem minden a pénz, sokkal fontosabb dolgok vannak ennél. AKi a pénzre hajt, annak a recept: nyelvtudás, piacképes gyakorlati tudás, normál családi élet feladása.

derill # 2004.07.22. 10:12

Valószinüleg igazad van, de viszont nehéz üres iskolákban oktatni. A diákok sajnos a divatszakmákat keresik, merthogy ott lehet keresni, ha el tud helyezkedni, és inkább vállalja a munkanélküliséget, de bizonyos szakmákat nem hajlandó megtanulni, mert ugyanannyi tanulással, másik szakmával a háromszorosát fogja keresni.

Sajnos azt hiszem a bérezéssel vannak gondok. Hihetetlenül alacsonyak a magyar bérek az uniós bérekhez viszonyitva, épp néztem, hogy pl. egy takaritónő Brüsszelben kétszer annyit keresett 2001-ben, mint én most itt, és kb. fele annyit adózott.

Nekem 43 évesen államigazgatási és jogi diplomával bruttó 238 ezer a fizetésem, amiből 130 ezret kapok kézhez. (Igaz, kapok évente kétszer átlagban fél havi jutalmat, ruhapénzt - évi százezret - és éves bérletet, igy most boldog lehetek!)

(Ráadásul a sulijaimat is én fizetem ebből a pénzből, tehát a munkáltatóm egy fillért nem ad azért, hogy jobban képzett legyek.)

Azt hiszem ez röhej.

Tényleg ha valaki tud valami jól fizető állást, szóljon:)))


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

the big cat # 2004.07.22. 09:10

Ez azért van, mert a szakmunkásképzést tökéletesen szétverték Mo-on, miközben az iőar tömegével igényelné a képzett szakmunkásokat, de a töketlen önkormányzatok, és az állam karöltve zárja be az iapri szakmunkásképzőket, és tömegével képez munaknélkülieket "divatszakmákban", mint fodrász, kozmetikus, autószerelő, autófényező, stb. A modern ipar igényeihez igazított képzésről szó sincs, a nagy multikait is tömörítő, illetve a magyar nagyiparosokat összefogó kamarák verejtékező törekvése ellenére sem. Az sem érdekli az önkormányzatokat, ha a helyi cégek összefognának és finaszíroznák a képzést.

A felsőoktatásban meglehetősen hasonló a helyzet, kritikus mérnökhiány van kialakulóban modern mérnöki területeken, mint a minőségbiztosítás, folyamat és modern gyártástechnológia területén. nem is csoda, egyébként, hogy sem szakmunkást sem mérnököt nem tudnak képezni, hiszen a felsőoktatásban oktatóknak ezekről fogalmuk sincs. (tisztelet a kivételenek).

Pl. a magánszféra már betörődött, hogy Mo-on nem létezik vállalatgazdasági képzés, ezért felveszi a diplomás közgazdászt, és kineveli. a közgazdasági képzés gyakolrati haszna a versenyszféra számára a totális nullával egyenlő, egy frissen végzett közgazdász a legalapvetőbb vállalatgazdasági, controlling, tervezési kérdésekről sem hallott soha az egyetemen főiskolán, a számviteli képzés (és egyébként a magyar számviteli rendszer is amit atnítanak) a vállalatok számára haszontalan struktúrába gyűjti az információt, teljes asszinkronitásban van az IFRS-sel vagy a US GAAP-pel, vagy akármelyik nyugat-európai számviteli rendszerrel, és fölösleges nyűgöt jelent a vállalatok számára az évi egyszeri konvertálás.

A magyar oktatás mintha szándékosan tenné tönkre a jövőt, és züllesztia saját színvonalát albánia szintjére.

the big cat # 2004.07.22. 08:57

Nálunk egy jobb hónapban a gépbeállítól 600e fölött keresnek.

Aballister # 2004.07.22. 08:02

Üdv Mindenkinek!

Nos, ami a szakmunkásképzést illeti, igaz. Manapság két szakma "többet" ér, mint egy amolyan "nem túl divatos" diploma. És ez nem vicc. Én szinte csak maróst, varrónőt, festőt , burkolót, vízvezetékszerelőt látok a hírdetésekben.


Ab.
:->

Vadmacs # 2004.06.20. 11:55

Sziasztok!
Olvastam egy cikket itt a jogi fórumon a titkárnőnek használt jogi bojtárról. Hát nem mondom.... Azt árulja már el nekem valaki, hogy hány diploma kell ahhoz, hogy valaki munkát találjon.
U.i: Lehet, hogy beiratkozom egy szakmunkás képzésre, mert állítólag abból hiány van....
Pusszantok minden DE ÁJK-st...


Üdv néktek

mustrum # 2004.04.30. 05:06

Szia Piroska,

Csak most latom, hogy mi "ismerjuk egymast". Egyutt vedtunk szakdogat, ha nem tevedek (de lehet, hogy igen..2003.03.08 Varnay tanar ur?). Orulok, hogy vegul sikerult elhelyezkedned.

Csak annyit fuznek hozza, amit irtal igaz. Illetve az angol es/vagy nemet mar sajnos alap, es ezeken irni szakdogat nem kulonlegesseg, hanem elvarhato minimum lenne egy jogi kepzesben. Bocsi mindekitol aki nem igy gondolja... de sajna ez van.

Matusek_Piroska # 2004.03.26. 20:04

Kedves Leiter,

nem nézlek le benneteket, azzal magamat is lenézném, tekintve, hogy kb 2 éve olvasgatom a jogifórum fórumait, így tehát a te neved sem ismeretlen előttem.

azt gondolom, egyedül a konzulensed nyelvtudásán, és hajlandóságán múlik, hogy vállalja -e azt a plusz munkát, amit egy nem-madzsar szakdolgozat olvasása, lektorálása jelent. Mindenesetre nem tipikus megoldás, ezért is választottam, hátha így némi forral indulok Várnay Ernő tanár úrnál (nála követtem el a szakdolit), ha mondjuk hozzá osztanak be államvizsgázni is.... (nem bizonyult elvetélt ötletnek, már amennyire egy szakdoli+államvizsga ötösnek jelentőséget tulajdonítunk)

nem hiszem, hogy az általam leírtaknak bármi köze lenne a szerencséhez.


macsek

Leiterjakab # 2004.03.25. 19:47

Szia Piroska! :)

Lehet angolul (vagy mondjuk németül) is szakdolgozatot írni vagy védeni a debreceni jogi karon?

Szerencsés vagy de azért ne nézz le minket.... („szervusztok rettegők”) :)


Leiterjakab

Matusek_Piroska # 2004.03.25. 19:31

szervusztok rettegők,

én 2003 nyarán végeztem a DE-n, és most egy bankban dolgozom.

nem jogászként kezdtem, mert ilyen üresedésről nem szokott kiszivárogni információ, de elvállaltam egy asszisztensi állást egy igazgató mellett, ahonnan ő előléptetett 4 hónap elteltével, majd újabb 1 hónap múlva megkeresett a bank büntetőjogi igazgatóságának feje azzal,hogy régóta figyel, és meggyőződése, hogy nagy nyereség lennék a csapata számára, menjek át hozzájuk.

jövő héten kezdek, mint jogász, pedig fel voltam készülve arra, hogy pályaelhagyó leszek, mielőtt még pályára kerültem volna, mivel nagy a túlképzés, satöbbi, satöbbi, ráadásul nem szándékozom szakvizsgázni, meg fizetni azért, hogy dolgozhassam valahol.

az én esetemben a kulcs az, hogy a jogi dipim mellett van egy angol szakos is, ami abból a szempontból bír jelentőséggel, hogy felsőfokon gügyörészek angolul, és leendő főnökömnek pont ilyen ember kell. Meg persze a személyiség is fontos.

azt még hozzá tenném, hogy tudatosan készültem bankos karrieremre: a diplomamunkámnak bankos témakört választottam, ráadásul úniós környezetbe ágyazva, és mindezt angolul írtam, és védtem.

én ezt javaslom azoknak, akik máshogy képzelik el az életüket, mint ügyvédként, ügyészként, bíróként, közjegyzőként, köztisztviselőként....

az, hogy hol végeztem, csupán udvariassági kérdésként merült fel, nem kapott senki infarktust attól, hogy nem ELTE-s voltam.

macsek


macsek

Legislator # 2004.03.25. 16:26

No para, guys:)))


Sunshine after the rain.

Leiterjakab # 2004.03.24. 16:02

Szia Asus!

Én azért remélem Neked a legjobbakat, bár tisztában vagyok a helyzetünkkel...
Én már most tiszta para vagyok, hogy mi lesz két év múlva!


Leiterjakab

Asus # 2004.03.24. 15:36

Azért ne panaszkodj!
5-öd éves DE hallgatóként,örünék,ha Szebtembertől kösztisztviselő lehetnék,ha választanom lehetne a munkanélküliség és a köztisztviselői pálya között!

Egyébként meg az ügyvédeknél sem jobb a helyzet.Eddig ,ahol próbálkoztam a legtöbb amit elértem,hogy egy helyről felhívtak,hogy köszönik,de nem!(Már ez is nagy szó)
Igaz nem voltam kitűnő,nem peszélek perfekt angolul,csak gagyogok,de perfeftül beszélek magyarul!!!
Szóval,ha találok is ügyvédet,minimum,hogy nekem kell fizetnem,amibe kerülök,alapesetben!

Konklúzió:Mégha ki is vagy facsarva,még mindig jobb köztiszviselőnek lenni,mint munkanélküliként,vagy úgy dolgozni ügyvédnél,hogy valójában nem fizet semmit!
Ennyi.............

Vadmacs # 2004.03.21. 20:24

Sziasztok!
Úgy látom életben tartjátok a fórumot, amit volt bátorságom anno domini megnyitni. Kiváncsi vagyok mégis, hogy sikerült elhelyezkedni a DE-JÁTI-soknak a nagyvilágban. Sajnos azért nem tudok sokszor fellépni erre a lapra, mert jelen pillanatban kifacsart példánya vagyok a köztisztviselőknek. Az elmúlt fél évben sorozatosan napi 10 órákat dolgozom, (ez csak jelzés azoknak akik nem tudnak sajnos elhelyzekedni). Üdv néktek
Vadmacs


Üdv néktek

Asus # 2004.02.23. 19:15

Ajánlom figyelmetekbe Debrecen Záróvizsgák 2004 címmel új témát nyitottam!

Leiterjakab # 2004.01.02. 18:08

Szia Darby!

Hogy mi van hátra?

(Szinte) minden! :) Legközelebb jan. 6 közig.

Jó tanulást aztán majd a szorgalmi időszakban megint bálozunk...:-)


Leiterjakab

darby shaw # 2004.01.02. 18:02

Szia Jakab :)

Köszi az érdeklődést. Én egyelőre még csak feltöltődöm a tudománnyal, de jan. 5-től indul a nagyüzem. Hétfőn Kriminológiával kezdek, aztán 8-án Be. stb.

Látom neked jól indult a vizsgaidőszak, min vagy már túl?

Leiterjakab # 2003.12.26. 19:03

Szia Darby Shaw!

Hogy állsz a vizsgaidőszakkal?

Nekem eddig tiszta katasztrófa, bár még csak 5-ösöket kaptam, de még nagyon sok van hátra.


Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.11.05. 09:31

Tényleg nem hallottam még ezt a nevet, hogy Darby Shaw.

Jó majd rajtam trapéznadrág lesz, rajtad meg pörgős szoknya, innen majd megismerjük egymást.:-)
Így utólag belegondoltam, hogy nézne ki néhány tanárunk trapéznadrágban, pájesszel... igazi jampecek:-)


Leiterjakab