summa cum laude


Csaba-X # 2005.09.09. 20:44

Abszúlte egyetértek azzal ,amit írtál!

Azzal van a probléma,hogy iszonyat nehéz olyan helyet találni,ahol nem az első szűrő a nyelvtudás.

Sajnos az ügyvédek nagy része igényli a nyelvtudást és az álláshirdetések is ezt támasztják alá.
Mindezekből az következik,hogy ha egy állásra van 50 jelentkező,akkor nyílván nem fog 50 főt meghallgatni az ügyvéd,hanem kiszórja azt ,akinek nincs nyelvtudása.

Persze nem mindenki cselekszik így,de sajnos a többség igen!

Abszúlte igaz,hogy attól,hogy valaki jól beszél angolul,az még arra nem garancia,hogy jó jogász lesz belőle,de nem is a diploma minősítésétől függ.

Felteszem a kérdést,melyik pályázót választja egy ügyvéd?
"A" pályázó Summa cum laude,felsőfokú nyelvtudás angol szóban és írásban

Vagy
"B" Rite diploma,középfokú nyelvizsga

Sajnos a gyakorlat azt mutatja,hogy a "B" pályázónak semmi esélye sincs...........
Legalábbis nem sok........(A kapcsolatokat és a protekciót leszámítva)

HE0222 # 2005.09.09. 20:44

És még valami. Eltúlzottnak találom ezt a "külföldi ügyfél-idegennyelv nélkül semmire nem mész"-mániát, ami mostanában elharapódzott itt nálunk. Könyörgöm, 10 millió magyar él ebben az országban, tengernyi jogi problémával. Míg a külföldi ügyfél zömében céges kérdéseket jelent. De szerencsére a jog nem csak ebből áll...

HE0222 # 2005.09.09. 20:32

Kedves Csaba,

két nyelvet beszélek felsőfokon, középiskolai tanári diplomám is van belőle, az egyikből szinkrontolmács vizsgát is tettem, a jogon pedig "csak" cum laude végeztem, és állásom is van. De amikor munkát kerestem, szándékosan nem jelentkeztem olyan helyre, ahol idegen nyelvet kell használni. Úgy gondoltam ugyanis, hogy joggyakorlatot szeretnék szerezni a szakvizsgához, magyar nyelven, Magyarországon, és nem szeretném, ha "ingyen fordítónak" alkalmazna egy ügyvédi iroda. Ugyanis míg az anyanyelvén nincs tisztában az ember azzal a gyakorlati tudással, amit tényleg csak diploma után, dolgozva lehet megszerezni, addig felesleges idegen nyelven bohóckodni. Természetesen később, kellő tudással már lehet angolul vagy németül, vagy szerbül jogászkodni, de ehhez érteni kell a dörgést. Semmit nem ér a nyelvtudás, ha nem tudod magyarul, mit is kell tenni egy adott helyzetben.

Csaba-X # 2005.09.09. 20:19

Önmagában a kijelentéseddel teljes mértékben egyetértek.Ebben nivcs vita!

Azonban,ha megnézitek az jogiforum álláshirdetéseit 95%-ban felsőfokú nyelvtudást kérnek ,nyílván a külföldi ügyfelek miatt.

Kizárólag jó szándék vezetett,amikor azt tanácsoltam,hogy tanuljatok nyelveket,mert amikor már végeztek késő......

gittus # 2005.09.09. 18:25

Nem állítottam hogy a diploma minősítése a lényeg, hanem azt hogy nem a nyelvtudás tesz jogásszá.

Csaba-X # 2005.09.09. 18:20

Aki elvégzi az egyetemet-elvileg-rendelkezik bizonyos szintű tudással,mégha az Rite is!

Véleményem szerint nem a diploma minősítése a mérvadó.

Kiárólag magyar nyelvtudással azonban már nem sokra megy az ember,majd meglátod csak javasoltam,hogy sajátíts el egy nyelvet.

Többet nyersz vele,mint egy summával.......

gittus # 2005.09.09. 18:09

Én az egyetemen inkább a szakmai tudás megszerzésére fordítottam hangsúlyt. Mert hát nyelvtudást szerezhetsz akár mikor.
Azzal nem értek egyet hogy legalább egy vagy két nyelv tényleges tudása nélkül kapsz állást. Ha magyarul nem tudsz egy mondatot leírni amit érteni is lehet és a szakszerűség sem hiányzik belőle, beszélhetsz három nyelven is, legfeljebb tolmácsnak alkalmaznak, de jogásznak nem.

Csaba-X # 2005.09.09. 17:01

Ha majd elvégzed az egyetemet és summa cum laude diplomával középfokú nyelvtudással-valódi nyelvtudás nélkül-nem fogsz munkát találi,akkor ne sírjál és ne panaszkodj!

HE0222 # 2005.09.09. 16:41

Feltéve, hogy idegen nyelven akartok jogászkodni és nem magyarul.

Csaba-X # 2005.09.09. 14:16

Mégvalami:

Az összes joghallagtónak azt tudom javasolni,hogy azon nem kell idegösszeomlást kapni,hogy ha valaki eg adott szigorlaton "csak négyest kap".

A diploma minősítése nem igazán számít,ha anyanyelvi szinten beszélsz egy nyelvet.(Jobb,ha kettőt).
Szóval,jobb ha nyelvtanulásra fordítjátok a nagyobb energiát.........

Csaba-X # 2005.09.09. 14:13

Kitüntetéses oklevelet jelent!
Kitüntetéses (praeclare) oklevelet az kap, aki a záróvizsgán minden tantárgyból jeles eredményt ért el, szakdolgozatának és valamennyi alapvizsgájának osztályzata jeles.

Szerintem ez csak elméletben képzelhető el,nem fejtem most ki,hogy miért.

Röviden,annyit azért mégis írok,hogy ez még protrkcióval sem sikerülhet.Lehet,hogy van egy-két zseni tízévente,de a másik oldalon is vannak szemét okatatók és így ez nem igen jön össze.Azt mindeki tudja,hogy nem csak a tudás számít..................
Szóval ritka at ilyesmi nagyon!

lovasi # 2005.09.09. 13:13

mi az a praeclare?

sarollta # 2005.09.09. 11:58

Na és a praeclare?? van olyan ember a világon aki megcsinálja??

andzsinszan # 2005.08.30. 17:36

Magyarul: összeadod a szigorlati jegyeidet és csinálsz belőle egy átlagot. Aztán összeadod az államvizsgák+ szakdoli jegyedet és csinálsz még egy átlagot. És a két átlagot átlagolod.

Rexor # 2005.08.30. 11:13

Szigorlatok plusz záróvizsgák eredményének súlyozott átlaga.

renocy # 2005.08.30. 10:53

köszi,de ez az átlag pontosan hogyan jön ki?mármint mit átlagolnak és mit számitanak bele?elnézést az együgyű kérdésért,de fontos lenne..köszönöm

Rexor # 2005.08.30. 10:22

Cum laude 3,51 átlag és 4,5 között, summa cum laude 4,51 és fölött.

renocy # 2005.08.30. 09:39

sziasztok,lenne egy igen egyszerű kérdésem:ki kap cum laude ill.summa cum laude minősitést?Ill. aki csúszik egy évet az még kaphat? előre is köszönöm

chabba # 2005.04.26. 10:38

Nem teljesen summa kérdés:

az egyetem alatt sokmindent nem tanul meg az ember, de az azért túlzás, hogy a nulláról indul. Konkrétan az eljárásjogokat én csak a törvényből és a tankönyvekből ismertem, és a gyakorlatban maximálisan hasznosíthatóak voltak a "magolással" szerzett ismereteim.

Persze ez nem valami nagy tudás, de azért nem nulla

Legislator # 2005.04.15. 08:03

Szerintem abszolút jók a meglátásaid.


Sunshine after the rain.

praetor01 # 2005.04.14. 22:10

Nem tudom megállni, hogy ne szóljak hozzá a témához, bár látom, hogy rég írtatok ide. A véleményem a következő:

  1. Magyarországon a vizsgáztatás rendszere abszolut szubjektív, a kapott érdemjegy minimum 70%-ban a körülményektől függ: hogy aludt az oktató, kihez kerültél, milyen a magánélete, az egészsége, szimpatikus vagy-e stb. Azt hiszem BB beszélt a munkáltató számára objektívnek látszó számról. Mivel több diplomám van, meg kellett állapítanom, hogy a szubjektivitás nem csak a jogra jellemző, ezért kifejezetten csak olyan munkaadó esetében tudom elképzelni azt, hogy a minősítést objeltív mérőszámnak nézi, aki nem járt egyetemre.
  2. A jogon az 5 év szinte kizárólag a magolásról szól, úgyhogy a végzés után mindenki a nulláról indul, hisz a saját bőrén kell megtanulnia mindazt, amire nem tanította meg az egyetem. A magolás bizony vajmi keveset ér a gyakorlatban, arról nem is beszélve, hogy állandó ismétlés nélkül mindenki elfelejti fejből idézni az a-tól q pontig tartó felsorolásokat. Amikor egy ügyön dolgozik az ember, úgyis elmélyed a vonatkozó jogi szabályozásban, az állandóan fejben tartandó ismeretek pedig a hosszú évek alatt leülepedő eszenciára korlátozódnak.
  3. Fentiek ellenére elismerésem mindenkinek, aki summa cum laude minősítést kapott, mert biztosan nagy munka van benne. Én csupán azt mondom, hogy a valóságban nem (feltétlen) ez dönti el azt, hogy ki milyen jogász lesz, vagy ahol igen, ott nagy baj van.
  4. Objektív mérőszám persze jó lenne, elsősorban a munkaerő piaci keresletnek, meg az évfolyamelsőknek, de ehhez alapvető változásoknak kellene bekövetkezni, aminek még a nyomát sem látni: magolás helyett gyakorlatra alapuló oktatás, és egységes vizsgarendszer bevezetése lenne szükséges.
Legislator # 2004.07.21. 20:35

Még sokat kell fejlődnöm. Én inkább könnyebben olvasok (-fordítok) idegen nyelven, mint beszélek. A gimnáziumban jó nyelvtanáraim voltak, később aztán próbáltam (próbálok) nyelvtanfolyamokra járni. Ha az ember nem gyakorol 8beszél, fordít) folyamatosan, könnyen kiesik a gyakorlatból, és a nyelvtudás hanyatlik. Köszönöm a dicséretet:))).


Sunshine after the rain.

derill # 2004.07.20. 12:43

Igy igaz. Legszivesebben most az Adriában ülnék (usznék). Igy viszont saját levemben (megsülök! ill. megfőlök) uszhatok:((((

Legislator:))) légyszi megosztanád velünk Te is a nyelvtanulási módszeredet? Beszélsz egy pár nyelvet ahogy elnéztem:)) Hogy csináltad? Mármint hogy tanultad meg?


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

K.V.B. # 2004.07.20. 05:56

Az előbbiek azok, akik jól be tudják osztani az idejüket, az utóbbiak pedig azok, akik kétoldali munkaundortól hajtva reggel telepakolják mindenfélével az íróasztalukat, hogy legalább a látszat meglegyen...
Egyébként tényleg, miért lenne baj vagy szégyellni való, ha ráér valaki? Főleg nyáron, amikor itt a szabadságolás ideje!

Legislator # 2004.07.19. 13:45

Úgyis lehet ráérni, hogy közben azért dolgozunk, és úgy is lehet valaki "elfoglalt", hogy semmit sem csinál. Minden hozzáállás és értelmezés kérdése.


Sunshine after the rain.