summa cum laude


Kovács Jozsi # 2003.02.20. 19:37

Csak egyetérteni tudok mindenkivel, a mai magyar jogi felsőoktatás nagyon messze van a gyakorlattól,messzemenő konzekvenciáta a diploma minősitése alapján hülyeség levonni.

Justine a tanácsom az hogy menj el mihamarább ügyvédi irodába dolgozni , és rájössz, hogy lóf*szt sem tanítanak az egyetemen (nem azért mondom mert én olyan sokat tudok, hanem egész egyszerűen mellbe vág hogy 4 éve tanulok és szinte közöm sincs  a joghoz)


bausan

Két Lotti # 2003.02.20. 17:49

Ha már rám hivatkoztak, akkor szeretném egy kicsit cizellálni a hivatkozott véleményemet.  

Ha jogalkalmazó jogász kívánsz lenni, mondjuk ügyvéd vagy ilyesmi, akkor a gyakorlat az elsődleges és senkit sem fog érdekelni a rite-ség.  Menj el egy ügyvédi irodába (az utolsó két évben pl.) kávét főzni meg földhivatalba sorbaállni.  Meg vagyok róla győződve, hogy ennek több haszna lesz akkor, amikor majd el akarsz helyezkedni.  

Ha viszont tudományos pályára vagy esetleg bírónak készülsz, akkor fontos, hogy mi van a diplomában, mert úgy hallom, hogy lányokat bíróságra már csak summa-val vesznek fel.  Ha pedig kutatni akarsz az elmélet bugyraiban, akkor tényleg fontos, hogy elméletileg is felkészült legyél.

Természetesen fenntartva az előttem szólók bölcs megjegyzéseit arról, hogy egy summa sokszor csak szerencse kérdése...


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Koi Gyula # 2003.02.20. 08:32

Béres-Deák Attila írta - 2003.02.19 21:39
Semennyit nem érdekli a munkáltatót az oklevél minősítése. A lényeg mindíg az, hogy mit produkálsz. Nagyon sok ' summa...' bukott meg a gyakorlatban. Aki már vizsgázott felsőoktatási intézményben az tudja, hogy a vizsgán kapott érdemjegy nagyon sokszor köszönő viszonyban sincs a tényleges tudással. A jogi egyetemen sincs ez másként.Előttem szóló Gyulával nem értek egyet abban, hogy '..rite azért ne legyél..' Miért az nem ugyan olyan jogász doktor, mint a summa.. Én már tul vagyok egy diplomán és egy szakmai kezdésen. Az én tapasztalatom az, hogy nem a diploma minősítése 'minősít', hanem a gyakorlati értéked.” Attika,

Nem fogalmaztam egyértelmuen. Ezt nekem még a  dékán mondta régebben:'Ha tudományos pályára készül, azért lehetoleg ne legyen rite.' A gyakorlatban tényleg az számít, hogy megtudod-e oldani a feladatot, vagy sem.


legislator

Rexor # 2003.02.20. 08:05

Szerintem jog mellett nagyon jól lehet dolgozni. Én az utolsó két évben csak vizsgázni jártam be az egyetemre, ami pedig nem volt meg lefénymásoltam másról:). A munkahelyem nem nagyon tolerálta volna, hogy bejárjak az előadásokra (nem beszélve arról, hogy mire odaértem volna, általában már véget is értek). A lényeg szerintem, hogy vizsgaidőszakban legyen elég idő a tanulásra.

Justine # 2003.02.20. 07:54

Köszönöm, köszönöm,köszönöm...

Egyébként jelenleg cum laude állok a jogtörik miatt(untam). Most azon gondolkodom, hogy többet tanuljak-e a jövőben vagy elmenjek gyakorlatot szerezni akár ingyen is (persze a tanulás rovására).
Két Lotti  valamelyik topicban a gyakorlatra szavazott. Lehet munka mellett tanulni? Lassan ki kéne próbálnom...Van valamilyen tanácsotok?


J.

Béres-Deák Attila # 2003.02.19. 20:39

Semennyit nem érdekli a munkáltatót az oklevél minősítése. A lényeg mindíg az, hogy mit produkálsz. Nagyon sok ' summa...' bukott meg a gyakorlatban. Aki már vizsgázott felsőoktatási intézményben az tudja, hogy a vizsgán kapott érdemjegy nagyon sokszor köszönő viszonyban sincs a tényleges tudással. A jogi egyetemen sincs ez másként.Előttem szóló Gyulával nem értek egyet abban, hogy '..rite azért ne legyél..' Miért az nem ugyan olyan jogász doktor, mint a summa.. Én már tul vagyok egy diplomán és egy szakmai kezdésen. Az én tapasztalatom az, hogy nem a diploma minősítése 'minősít', hanem a gyakorlati értéked.


attika

Koi Gyula # 2003.02.19. 18:11

Aki normális, azt nézi (vagy kellene kísérlet szintjén néznie), hogy Te mit tudsz. Rite azért ne legyél. Szerintem at akadémikus jogászprofesszorok nagy része sem summa cum laude volt, de legalábbis nem kitüntetéses doktor.


legislator

Justine # 2003.02.19. 17:32

Szerintetek mennyire érdekli a (jogászokat alkalmazó) munkáltatókat a diploma eredménye?
Nagyobb eséllyel kap a jogász szakmában állást az, aki summa cum laude eredménnyel végzett a jogi egyetemen?

A válaszaitokat előre köszönöm.


J.