Bajban vagyok


Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.11. 07:13

A munkaszerződést kötelező írásba foglalni, a kötelező alakiság megsértésével kötött szerződés érvénytelen, de ez egy nagyon sajátos érvénytelenség. A munkáltató egyáltalán nem hivatkozhat rá, a munkavállaló is csak a munkaviszony első 30 napjában.

Impossible # 2016.04.10. 22:57

Február óta senki sem válaszolt? Nem értem, miért nem lehet megkötni írásban a szerződést. Szerintem forduljon ügyvédhez, az az eset összes körülményét vizsgálva tud tanácsot adni.

Molnár092 # 2016.02.12. 08:12

Szep napot !
Kérdésem a következő lenne : be vagyok jelentve , de nincsen szerződésem nem irtam alá semmit azt viszont le ellenőriztem ügyfél kapun hogy tényleg be jelentett e es igen !
Terhes vagyok es ezért érdekelne ,hogy ha nincs szerződésem de de bejelentett akkor kirughat esetleg ha közlöm a helyzetet ?
Koszonom valaszat

Béres-Deák Attila # 2003.05.05. 03:39

Mint ahogy előbb is írtam az írásos szerződés hiánya semmit nem jelent.Köteles vagy ledolgozni a felmondási idő felét, sajna.
Próbáld meg a betegállományt.!


attika

Lexike # 2003.05.04. 17:35

Kedves Béres Deák Attila!
Koszonom gyors válaszod!
Én rendes felmondással akarok eljönni, de munkaszerzodés hiányában nem vagyok koteles neki ledolgozni a felmondási időt, ill. nem kotelezhet rá, hisz nincs is leírva ilyen. Vagy ettől függetlenül még kötelezhet rá? Hogyan, mivel? Tudtommal nem következett be munkajogi jogutódlás, mert anno még mondogatta is hogy az én szerződésemet még meg kell írni, de ez mindig annyiban is maradt. Tényleg nem sétállhatok ki, rendes felmondással sem? :( Biztos, hogy be vagyok jelentve, mert fizeti utánam a dolgokat, rendesen én is szerepelek a könyveő bérszámfejtésében. Beszéltem a könyvelővel is erről és ő is megerősítette. Hogy tudom kikerülni a felmondási idő letoltését? Nagyon gáz benn a helyzet. :( Várom válaszod, köszi Lexike


Mit is írhatnék, nem tudom.

Béres-Deák Attila # 2003.05.04. 17:18

Az írásbeliség hiánya miatti munkaszerződés érvénytelenségére nem hivatkozhatsz, mivel a munkába állást követően a 30 nap eltelt. Ebből következően, ha jogszerűtlen rendkívüli felmondással jössz el, akkor a munkáltatód kártérítést követelhet.
Akkor jogszerű a rendkívüli felmondás, ha :
A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentôs mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettôl érvényesen eltérni nem lehet.

    Innentől neked kell eldönteni, hogy valamelyik eset fenn áll-e?

A legjobb, ha kezdeményezed a közös megegyezéssel történő mv. megszüntetést, vagy rendes felmondással próbáljj meg eljönni.!
Egyébként érdemes vizsgálni a korábbi munkaszerződésed megszüntetésének jogszerűségét is, mert elképzelhető, hogy munkajogi jogutódlás következett be anno.
holnap azért még nem kell elrohannod a munkahelyről. vezesdd elő ezeket a variációkat a főnöködnek és írdd meg a válaszát!
Egyébként biztos vagy benne, hogy bejelentett?  


attika

Lexike # 2003.05.04. 16:50

Kedves joghallgatók!
Iszonyatosan kényes ügyben vagyok amiben nagyon kellene a segítségetek, hogy holnap legyen mivel a főnököm elé állni.
Szitú a következő:
3 éve dolgozom egy cégnek, ami a belépésemkor még Egyéni Cég volt, most januártól Kft.-vé alakult át. Az E.C.-ben rendesen írodott munkaszerződés, de ugye ki lettem 2002 év végén léptetve, hogy majd a Kft.-be be tudjak lépni.
Rendesen be is vagyok jelentve ezzel nincs gond, de nem készült munkaszerződés. Most éppen készülök felmondani, de nem akarnak elengedni. Már olyan szinten ordítottunk egymással, h. 1 napot sem akarok ott dolgozni. Megtehetem azt, hogy a m.szerződés hiányában otthagyom őket? Semmit nem írtam alá korábban sem, hogy felelős lennék bármiért is. Otthagyhatom őket úgy hogy nem is adom le a munkám, csak eljövök? Vagy beperelhet ezért? Holnap kezdődne a ceremónia, kérlek minél előbb válaszoljatok. Mindenki véleménye érdekel. :)) Köszönettel  Lexike


Mit is írhatnék, nem tudom.