Ügyész / ügyvéd


adamcsi # 2012.10.02. 11:10

Attila: Te hol és milyen beosztásban dolgozol, hogy ennyire képben vagy a dolgokkal?

Rexor # 2012.10.02. 09:45

Csatlakozok KBS-hez kedves Attila.

Nem vagy jogász, életedben nem dolgoztál sem ügyészként sem bíróként sem más jogászi szakmában, mégis lefikázol olyanokat, akiknek ebben tapasztaltuk van, sőt ebben élnek nap mint nap. Kb. olyan ez, mintha én mondanék véleményt az atomfizikus szakmában működő anomáliákról.

Poruljárt_Attila # 2012.10.02. 09:32

Sherlock!
Az a nagy helyzet, hogy kifejezetten sértőnek érezném rám nézve, ha te úgy gondolnád, hogy bármihez is értek. Az rám nézve azért kemény burkolt kritika lenne.

"utána 3 év fogalmazó, 1-2 év titkár,”"

Te honnan veszed az infóidat? Na mert akkor tudomásodra hozom, hogy a gyakorlatban ezt nem mindig tartják ám be. Most is tudunk egy olyan szőkenőről, akit pártkatonaként tettek a városira, de az ugyan nem volt sehol se fogalmazó, se titkár. Csak úgy "lett". és mindenki mélyen hallgat, mert nem is merik feszegetni a témát, csak persze jókat mosolyognak a bajszuk alatt a hülyeségein. Úgyhogy kicsit kóstolj bele a való világba is!

"150 lvl troll.”"

Te Sándor! Miért nem lepődök én meg ezen? Jézus, ha összeszámolnánk, eddig hány szerencsétlenre fogtad, hogy valakinek a tizedik trollja és annak a tizediknek a huszadik nickje ... :XD Az ész megáll. Nálad ez valahogy úgy megy, ahogy látom, hogy a neked nem tetsző vélemények írója az egyértelműen troll. Hát te tudod, engem annyira nem zavar ...

adamcsi # 2012.10.02. 09:25

Minő Istenkáromlás, én Miskolcon végeztem és felvettek az ügyészségre, sőt! találkoztam és beszéltem egy Károlissal is... Affene, összedől a világ! :D :D

Egyjogász # 2012.10.02. 08:54

"Ügyvédi irodáknak a mániája egyedül ez a "ki, hol végzett"..."

Konkrétan egyes ügyvédeknek....

És tippelj, az ezt előírók alapvetően milyen szempont szerint határozzák meg a végzettségi követelményt?:)))

(Megfejtés: ha az ügyvéd ELTÉ-n végzett, ELTÉ-s jelöltet keres, ha Miskolcon, miskolcit, és így tovább...)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.02. 08:25

150 lvl troll.

Sherlock # 2012.10.02. 07:16

Az első pázmányos évfolyam 12 éve végzett, utána 3 év fogalmazó, 1-2 év titkár, akkor ott tartunk hogy 7 éve vannak egyáltalán pázmányos bírók. Van amúgy olyan dolog amihez értesz, kedves Attila?

barrerra # 2012.10.02. 06:41

"Írtam, hogy ez nem jogász-specifikus jelenség. Szted a többi szakon nem így mennek a dolgok?" - Nem mindenhol. A Károlin pl. főleg az eljárásjogra fektetik a hangsúlyt. Ráadásul a Károlin a szakmai gyakorlati időszak nincs lekorlátozva, akár évekig szakmai gyakorlatozhat, míg az ELTE-n, ha jól emlékszem, ez az időszak korlátozva volt. Igaz, ott is megoldható volt a probléma, pl. hogy ahol töltötte a hallgató a szakmai gyakorlatát, megbeszélés után elment oda diákmunkásnak. Egyébként meg mivel is cáfoltam meg, hogy nem mérvadó, hogy ki, hol végzett? Az ügyvédi irodákkal? Mint ahogy mondtam, az egy más világ...

"Igen, de sztem kevés pázmányos bírót tudnál mutatni. Ezeken a helyeken főleg nagyon meg van szabva, hogy honnan nem vesznek oda senkit." - egyáltalán nincs megszabva. Egyre több károlis ügyész van például. A fiatal bírók közül egyre kevesebb az ELTE-n végzett jogász, egyre több a Pécsett, Miskolcon, Szegeden végzett jogász.

"Igen, a privát szférában tudsz a legszabadabban mozogni, ott tudod legkevsébé érvényesíteni a felsőbbrendűség-érzésedet, mert ott hamar eltakarítanak az útból, ha hülye vagy." - na, ott pontosan ezért nem nézik, hogy hol végzett a munkavállaló.

"Szóval ja ... Azért ha egy X "menő helyre" helyre ott a jelentkezése 15 ELTÉ-snek és 15 Pázmányosnak, azért nyilván sejted, egyáltalán melyekre fognak ránézni, és melyek fognak ránézés nélkül is a kukában landolni." - szerinted melyiknek lesz nagyobb esélye például egy kecskeméti Daimler AG-nél? A pár hetes szakmai gyakorlattal rendelkező ELTE-n végzett jogásznak, vagy egy Széchenyi István Egyetemen végzett jogásznak, akinek a Sony-nál van 2 éves szakmai tapasztalata? :)

Egyszer beszélj egy banki vagy egy szórakoztató ipari (pl. Sony Pictures) fejvadásszal. Meg fogsz lepődni...

Poruljárt_Attila # 2012.10.02. 04:09

Sztem sok az igazság is ebben meg aztán mégse ...

"ami az ELTE-n működik mostanság. Annyira erőltetik a jogdogmatikai, jogbölcseleti és jogtörténeti részét a szakmának, pedig igazából semmi hasznuk nincsen.”"

  • Írtam, hogy ez nem jogász-specifikus jelenség. Szted a többi szakon nem így mennek a dolgok?

"egyáltalán nem mérvadó, hogy ki, hol végzett.”"

  • Azért ezt épp minta te magad is megcáfoltad volna.

"z ügyvédi irodák nagy része ezt figyelembe veszik”"

  • De még mennyire!

"Ügyészségnél, bíróságoknál főleg a szakmai tudás számít.”"

  • Igen, de sztem kevés pázmányos bírót tudnál mutatni. Ezeken a helyeken főleg nagyon meg van szabva, hogy honnan nem vesznek oda senkit.

"A cégek a szakmai tapasztalatra, szakmai tudásra és a nyelvismeretekre kíváncsiak”"

  • Igen, a privát szférában tudsz a legszabadabban mozogni, ott tudod legkevsébé érvényesíteni a felsőbbrendűség-érzésedet, mert ott hamar eltakarítanak az útból, ha hülye vagy. Hozzám is küldött már egy cég egy olyan libát, aki azt hitte, hogy kiszabadult a jogról, aztán na majd most ő, aztán az lett a vége, hogy elküldtem a halálba, az "ellenfél" pedig könyörgött, hogy jaj felejtsük el, nem kell ide liba, csak egyezzünk már meg valahogy mi ketten. Szóval ja ... Azért ha egy X "menő helyre" helyre ott a jelentkezése 15 ELTÉ-snek és 15 Pázmányosnak, azért nyilván sejted, egyáltalán melyekre fognak ránézni, és melyek fognak ránézés nélkül is a kukában landolni.

"Én még azt is megkockáztatom, hogy éppen a kevesebb előadás, kevesebb gyakorlati lehetőség miatt a levelezősök nehezebben értik, érthetik meg az éppen szükséges anyagot.”"

  • És még be is bizonyítja ... ez nagyon tetszik. Erről van szó. Nehezebben értik, vagy egyáltalán nem értik. Megint csak ismételni tudom, messze nem ér fel egy olyan nappalis képzéssel, ahol reggeltől estig benne vannak az anyagban. És ehhez nem kell könyvmolynak lenni, csak más tanulási formát jelent ez, és megint más, amikor rá szánsz havi 2 napot az egészre, aztán a tanárok is eleve úgy állnak hozzá, hogy "ja, ezek a levelezősök".

"igaz, hogy tőlem nem sokat koptak, he-he...”"

  • Erre meg mit mondjak már? Nos, látszik, nem is kellett volna mondanod ... Hehehe.

"ez nem a kommunikáció-médiaismeret szak, ahol elég, ha mondok valamit.”"

  • Kezdődik a szokásos baromság. Ez főleg kezdetben volt igaz egyes "büfészakokra", manapság azért már ez is kinőtte magát, és bizony nem is olyan könnyű, mint azt te gondolod.
barrerra # 2012.10.01. 21:56

Egyébként meg én személy szerint akkora baromságnak tartom ezt, hogy "az a jó jogász, aki az ELTE-n/JATE-n/PTE-n/KRE-n/PPKE-n végzett"! Attól, hogy valakinek pl. ELTE-s summa cum laude diplomája van, attól még lehet, hogy egy életképtelen, hasznavehetetlen könyvmoly. Attól még senki nem lesz jó jogász, hogy valaki kívülről fújja Friedrich Carl von Savigny elmélkedéseit. Én speciel nagyon antipatikusnak tartom azt a fajta jogi oktatást, ami az ELTE-n működik mostanság. Annyira erőltetik a jogdogmatikai, jogbölcseleti és jogtörténeti részét a szakmának, pedig igazából semmi hasznuk nincsen. Mégis pl. egy ügyészi óvás alapján indított eljárás során mikor veszed hasznát Hugo Grotius maszturbálásainak? :D Mindegy, ettől függetlenül véleményem szerint egyáltalán nem mérvadó, hogy ki, hol végzett. Az emberről munkája során derül ki, hogy mennyire jó jogász.

barrerra # 2012.10.01. 21:30

Jó, igaz, a Pázmány tényleg indokolatlanul kapta az 50 helyet, de ettől függetlenül egy rangsorban sem láttam utolsó helyen a Pázmányt. A Károlit sem.

Igazából ez a rangsor vita irreleváns a témát tekintve, mert mint ahogyan mondtam, nagy téveszme, hogy a munkáltatók azt néznék, hogy melyik egyetemen végeztél. Igaz, lehet, hogy az ügyvédi irodák nagy része ezt figyelembe veszik, de az egy más világ. A cégek a szakmai tapasztalatra, szakmai tudásra és a nyelvismeretekre kíváncsiak, a többi lényegtelen számukra. Ügyészségnél, bíróságoknál főleg a szakmai tudás számít. Bíróságoknál plusz pontként számítják, ha valakinek szakjogászi végzettsége van (ügyészségnél is?). Közig. szerveknél meg szinte csak a papírra kíváncsiak, ott előny a szakmai tapasztalat, esetleg a nyelvvizsga (bár azt nem szeretik, mert azért külön pótlékot kell felszámolni a fizu mellé), de az, hogy ELTE-s, PTE-s, győri, károlis, pázmányos, miskolci... Nos, ott is leszarják. Ügyvédi irodáknak a mániája egyedül ez a "ki, hol végzett"...

ius latratus # 2012.10.01. 08:46

"Ja hát a levelezős persze hogy le van butítva.
De ez nem jogász-specifikus jelenség. Te se gondolod komolyan, hogy akik nappalin nagyjából éjjel-nappal benne vannak a tanulmányokban, azokhoz bármikor is felérhet egy havi pár napos képzés ... "

Én -tudják itt páran- bizony levelezőn koptattam a Miskolci Egyetem (egy évig a debrecenit) padjait. Az is igaz, hogy tőlem nem sokat koptak, he-he...
A nappalis érved úgy hülyeség, ahogy van, de hát tudod te ezt.
Az, hogy a "levelezős le van butítva", nos, az meg a másik hülyeség. Én még azt is megkockáztatom, hogy éppen a kevesebb előadás, kevesebb gyakorlati lehetőség miatt a levelezősök nehezebben értik, érthetik meg az éppen szükséges anyagot.
Jó példa erre, amikor a római jogi gyakorlati előadás(ok)ra nem mentem be, s azt hittem, hogy ha vihetem magammal a vizsgára (mert vihettem) a rettegett bordó könyvet, akkor mit akarhat tőlem a tanszék rettegett Péter Orsolyája, majd én megmutatom!...
Aha, bukta.
Volt még persze rengeteg előadás, aminél érdekesebb volt a büfé, meg néha Lillafüred, de ez volt az első lecke. Akkor tudatosult bennem, hogy el lehet ezt is lazáskodni, de egyrészt nem azért jöttem ide, másrészt, ez nem a kommunikáció-médiaismeret szak, ahol elég, ha mondok valamit.
Én nem azt mondom, hogy minden egyes jogvégzett ember egy két lábon járó jogtudós (én meg még elég hülye is vagyok...), de azt igenis állíthatom, hogy használható, s elismert tudást szereztek meg.
Függetlenül attól, hogy milyen tanrendben tanultak.
Tehát a "nem jogászspecifikus jelenség" úgy igaz, hogy talán éppen a jogi kar az, ahol nem engedhető meg, hogy látható határvonal húzódjon a kétfajta képzési rend között.
És hidd el, erre -s nem csak a látszatra- vigyáznak is a különböző karok.
Egytől egyig.

Poruljárt_Attila # 2012.10.01. 08:16

Ez igen!
A Vatikáni szerződés ... az bíz komoly dolog akkor. Így már indokolt. Agyrém na.

"az intercity professzorok korában, szerintem semmi értelme nincs a magyar jogi karok közötti rangsor felállításának.”"

  • IGEN! Ebben teljes mértékben igazad van! Gyakorlati oldalát nézve, kvázi ugyan az is lehet az oktatói gárda, csak aztán az egyetemről kikerülve meg mégis a nevek szerint szórják az okleveleket (mondjuk egy jelentkezéskor).

Szóval igen, ez is egy, a sok anomália közül a felsőoktatásban.

Egyjogász # 2012.10.01. 07:15

Odáig igaz, hogy a Pázmány támogatásának nincs köze az egyetemi rangsorban elfoglalt helyéhez.
Viszont jelenleg, az intercity professzorok korában, szerintem semmi értelme nincs a magyar jogi karok közötti rangsor felállításának. Persze, az ELTÉT nyomják, mert a jelenlegi vezetői garnitúra jelentős része ott végzett és nem egy ott oktatott is.....

"A minőségi mutatók egyáltalán nem indokolják, hogy az ELTE mellett az állam szeptembertől miért csak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi képzését támogatja. Az egyetemi rangsorokban a legtöbb szempont alapján jobb helyen áll a szegedi, a debreceni vagy éppen a miskolci jogászképzés. Az oktatási államtitkárság szerint a Vatikáni szerződés alapján az állam kötelessége a katolikus egyetem támogatása"

Poruljárt_Attila # 2012.10.01. 07:04

Ugye szándékosan hozzá tettem, hogy NEM jogász-specifikus. Igazatok van, semmin se alapszik, csak az egyszerű de hosszú évek tapasztalatán.
Na meg azért én is megfordultam párban, bármily hihetetlen is :)

Jajj, a Pázmánynak az 50 helyét ne keverd ide, te is tudod jól, hogy miért pont az kapta ... ott más okok vannak a háttérben ugye jelenleg.

barrerra # 2012.10.01. 06:39

Attila, ez egy általad kreált szubjektív rangsor, amiről fingunk sincsen, hogy milyen szempontból állítottál össze. Persze, a Pázmány nyilván az utolsó helyen van, azért jutott nekik is az 50 államilag támogatott hely jogászképzésben. Rexornak igaza volt, neked tényleg nincs sok közöd ehhez a szakmához :)

Berényi Miki # 2012.10.01. 06:22

... és ez a sorrend min alapul? Büntetőjogi oktatás színvonala, munkajogi oktatás színvonala, a büfé kínálata, vagy a tantermekben a székek kényelmessége? :)

Poruljárt_Attila # 2012.10.01. 04:39

Oké, legyen úgy.
Akkor csak röviden a sorrendet mondom:
1, ELTE
2, PÉCS
3, SZTE
4, Győr
5, Miskolc
7, Debrecen
8, Károli
9, Pázmány

De itt is kiemelném, hogy ez a sorrend se jogász-specifikus teljes mértékben. Majdnem a többi kart tekintve is ugyan ez a sorrend állítható fel, talán annyi, hogy a 2-3. helyek ingadoznak szakonként.

barrerra # 2012.09.30. 23:20

Zserzs.90, ne is higgy az olyan dumáknak, hogy az ELTE-s jogi diploma többet ér, mint a debreceni, meg hogy a Széchenyi István Egyetemen szerzett jogi diploma nem ér semmit, stb... A munkáltatók nagy része telibe LESZARJA, hogy hol végeztél! Mivel egy álláshirdetésre több százan (vagy akár több ezren is!) küldenek önéletrajzot, ezért a pályázatokat gyorsan át kell nézni. Tudod, mit fognak megnézni? Elárulom: az első, amit megnéznek, az a szakmai tapasztalat; ha az megfelel nekik, utána nézik át gyorsan az önéletrajz többi részét. Akkor teszem fel a kérdést: ilyen esetben a levelezőn vagy a nappalin végzett diák van előnyben? :) Ügyészségnél, bíróságoknál viszont a tudásra kíváncsiak, nem arra, hogy hol végeztél. Károlis végzettségű ügyészt (katonai) is ismerek, és egyáltalán nem rossz a szakmában.

"Egyébként meg néz körbe kicsit a társaságban! Szted a "normálisabb", befolyásosabb helyeken vajon miért ELTÉ-n végzett mindegyik?"

Pár ellenpélda :) Az MNV Zrt. egyik igazgatósági tagja a Károlin végzett, kb. 8 éve. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalvezetője szintén ott végzett. A PSZÁF alelnöke a JATE-n végzett. A GVH Versenytanács Elnöke Pécsett végezte el a jogász képzést. A Médiatanács tagjai között van olyan, aki a Pázmányon végzett. A Kúria elnöke Pécsett végzett, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégium vezetője pedig Miskolcon... és még sorolhatnám tovább az olyan vezetőket, akik nem az ELTE-n végeztek, de akkor jóval hosszabb lenne a kommentem... :)

Poruljárt_Attila # 2012.09.30. 20:52

Na nem. Szerintem meg pont a valósághoz van nagyon sok köze az állításaimnak, és az más kérdés, hogy a jog sokszor köszönő viszonyban sincs a valósággal. Az űr itt található, kérem.

Rexor # 2012.09.30. 20:35

Talán azért, mert finoman szólva messze állnak az állításaid a valóságtól :). Röviden látszik, hogy nem sok közöd van a jogászi szakmához.

Poruljárt_Attila # 2012.09.30. 17:45

Jaj isten ments! Belekóstoltam, aztán menekültem fejvesztve abból a bandából :)
Miért kérded?

hunfrakk # 2012.09.30. 17:28

Attila, te jogász vagy?

Poruljárt_Attila # 2012.09.30. 16:27

Ja hát a levelezős persze hogy le van butítva.
De ez nem jogász-specifikus jelenség. Te se gondolod komolyan, hogy akik nappalin nagyjából éjjel-nappal benne vannak a tanulmányokban, azokhoz bármikor is felérhet egy havi pár napos képzés ... Na neeeeee

Poruljárt_Attila # 2012.09.30. 16:26

Elnézést, akik itt írogatnak, tényleg egyetemet végzettek? Csak mert nehezen hihető.

Egyébként meg néz körbe kicsit a társaságban! Szted a "normálisabb", befolyásosabb helyeken vajon miért ELTÉ-n végzett mindegyik?

De mindegy, a vita meddő is lenne, tehát csak egy vélemény. Azért Károlit meg Pázmányt ne hasonlítsuk már az ELTÉ-hez ...