Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Segítéseg! Munkajogászt keresek Budapesten

Kenderandras # e-mail 2018.11.18. 13:21

Nagyon nehéz néhány mondatban összefoglalni a tapasztalt különbséget, mivel a két „általános” ügyvéd is alapvetően jól végezte a munkáját annyiban, hogy elmondták a felmondás folyamatát és azt, hogy mennyi jár nekem 14 év után. A munkajogász ezeket megerősítette, tehát hülyeséget egyik ügyvéd sem mondott. A különbséget a részletekben éreztem, vagyis a munkajogi ügyvéd teljesen máshogy indította a megbeszélést, máshonnan is közelítette meg a lehetséges megoldásokat. Éreztem, hogy nem először látott ilyet és sokat segített, hogy több opciót vázolt. Sokkal magabiztosabb voltam, amikor leültem az ügyvezetőnkkel tárgyalni, de láthatóan a másik fél is tisztában volt azzal, hogy alaposan felkészültem, illetve felkészítettek. Ez sokat segített abban, hogy kialkudjak magamnak némi plusz pénzt.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.11.16. 12:33

Semmilyen "kanyart" nem tett bele a "munkajogász". Egyszerűen csak helyesen állította fel a tényállást - a másik két ügyvéd meg nem.

www.kbs-ugyved.hu

Kenderandras # e-mail 2018.11.16. 11:06

Rég óta csendes megfigyelője vagyok ennek az oldalnak. Cégügyekben már olvastam itt sok hasznosat, de néhány hete úgy akarta az élet, hogy munkajogi segítséget is kellett kerítenem magamnak. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat szerettem volna megosztani veletek.

Egy Budapest melletti kisvárosban élek és ott is dolgoztam egy cég gazdasági vezetőjeként több mint 14 évig. Tavasszal új ügyvezetője lett a cégnek, aki október elején jelezte nekem, hogy más tervei vannak, ezért máshol kéne állást néznem és majd beszéljünk arról, hogy ők mit tudnak felajánlani. Fel akartam készülni én is, ezért rövid időn belül ismerősök ajánlása alapján két helyi ügyvédhez is elmentem, mert biztosra akartam menni, hogy ennyi év után a legjobbat hozom ki a kirúgásomból. Egyik ügyvéd sem volt kifejezetten munkajogász, de ismerőseim szerint alaposak és korrektek. Ezt utólag meg is tudom erősíteni. Gyakorlatilag egybehangzóan vázolták nekem, hogy ennyi év után mire számíthatok, illetve azt is elmondták, hogy gazdasági vezetőként nagyon nem tudok ugrálni, mert a vezetőket indokolás nélkül ki lehet rúgni. Bántott, hogy 14 év után ennek vagyok kitéve, de kezdtem beletörődni. Egy nappal az ügyvezetővel való találkozásom előtt egy reggeli kávé mellett beszélgettem egy másik ismerősömmel, akinek elpanaszoltam, hogy mire jutottam és milyen információkat kaptam az ügyvédektől. Ő arra buzdított, hogy meg kéne hallgatnom egy munkajogászt is, mert mégis csak ez a szakterülete, hátha tud olyat mondani, ami más megvilágításba helyezi az összképet. Még aznap délelőtt böngésztem a neten és találtam egy munkajogászt, akivel felvettem a kapcsolatot és délután tudott fogani.

Az ügyvéd úr azzal indított, hogy megnézte a munkaszerződésemet. A másik két ügyvéd nem kérte, arra hagyatkoztak, amit mondtam nekik. Tudták, hogy gazdasági vezető vagyok és hogy 14 éve dolgozom a cégnél, ez nekik elég volt.

Szóval, ott ültem a munkajogász irodájában, aki végig olvasva a munkaszerződésemet azzal kezdte a beszélgetést, hogy a munkaadóm köteles indokolni a felmondásomat, mert nem vagyok vezető a törvény értelmében. Először nem értettem, hogy ez mit jelent, hiszen ahhoz nem fért semmi kétség, hogy én voltam a cég gazdasági vezetője. Az ügyvéd úr elmagyarázta nekem, hogy a titulus önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a törvény szerint is vezető legyek. Mivel nem helyettesíthetem az ügyvezetőt és a munkaszerződésemben sincs olyan kitétel, mely szerint én vezető lennék, ezért a törvény szerint nem vagyok az, vagyis a felmondásomat a munkaadómnak indokolnia kell. Ennek megörültem, mert innentől kezdve más számokról beszélünk, mondta az ügyvéd úr. Minél nehezebb valakit kitenni a cégtől, annál magasabb a csomag értéke. Körülbelül egy óra alatt át is beszéltük, hogy hányadán állok és hogyan álljak bele az ügyvezetővel való egyeztetésbe, mire hivatkozhatok és minek nem kéne bedőlnöm. A konzultáción kapott értékes információk segítségével és köszönhetően annak, hogy máshonnan közelítettük meg az adott kérdést, a törvény szerinti járandóságaimon felül kaptam még 5 havi munkabért végkielégítés címen.

Összegezve tehát elmondhatom, hogy talán kisebb horderejű kérdésekben el lehet bátran menni egy „általános” ügyvédhez, aki alaposan utánanéz a jogszabálynak és elmondja, hogy mik a lehetőségek. De komolyabb vagy talán komplexebb kérdésekben úgy látom, hogy érdemes szakosodott ügyvédhez fordulni, mert jobban látja az összefüggéseket, máshonnan közelíti meg az adott kérdést és bele tud esetleg vinni olyan csavart az ügybe, amely teljesen más kimenetelt eredményez. A két helyi ügyvéd korrekten elmondta, hogy mi jár, a számok stimmeltek, a tájékoztatás e tekintetben megfelelő volt. A munkajogász viszont felhívta olyan részletekre a figyelmemet, amelynek eredményeként nem csak a törvényi járandóságomat kaptam meg, hanem még ezen felül 5 havi munkabért sikerült kialkudnom.

Dalkata # e-mail 2018.05.11. 15:18

Kedves Fórumtagok!

Látom, nagyon régen nem írt ide senki, de a téma továbbra is aktuális és ezért szeretném személyes tapasztalatomat megosztani veletek, hátha segít valakinek. Pécsen élek és ott is dolgoztam egész életemben, amíg a munkáltatóm ki nem rúgott.

Első felindulásomban egy ismerős ügyvédhez fordultam segítségért, aki korábban már adásvételi szerződést is készített a családnak és egy elszámolási vitában is sokat tudott segíteni. A felmondásomat illetően viszont rövid időn belül azt láttam, hogy nem tud hasznos segítséget nyújtani. Elmondása szerint a munkajog annyira speciális terület, hogy ezzel érdemes erre szakosodott ügyvédhez fordulni. Egy ismerősöm Budapesten ajánlotta a Goda ügyvédi irodát. Először nem nagyon akartam egy konzultáció miatt a fővárosba utazni, de úgy voltam vele, hogy utána talán tisztán látom a helyzetem. Az ügyvéd úr néhány napon belül fogadott, nagyon segítőkész volt. Vázolta a jogi helyzetemet, a lehetőségeket és a munkaügyi per kockázatait. Szimpatikus volt, hogy nem akart egyből belerángatni a perbe, hanem minden oldalról megvilágította az ügyet. Mivel az ügyvéd úr egyéb teendők miatt nem tudta vállalni az ügyemet, ajánlott egy pécsi munkajogászt, dr. Egerszegi Zoltán ügyvéd urat. Az együttműködés Egerszegi ügyvéd úrral is nagyon gördülékeny volt. A perbe végül nem kellett belevágnunk, mert sikerült még a 30 napos hatéridő vége előtt peren kívül megegyeznünk a munkáltatómmal.

Szóval csak annyit akartam ezzel a történettel mondani, hogy volt már dolgom ügyvédekkel más ügyben az életem során, de a munkajog (mint talán sok más jogterület) valóban speciális és érdemes munkajogi ügyvédhez fordulni. Az általam említett két ügyvédi irodát nagyon jó szívvel ajánlom. Tény, hogy néha egyszerűbb (és talán olcsóbb) a család ismerős ingatlanos ügyvédjét faggatni, de a kettő nem ugyan az. Ha viszont egyszer újra lakást veszek, akkor biztos, hogy nem munkajogászhoz fordulok. ;-)

Krujnek Attila # e-mail 2012.06.19. 07:18

Kedves Edit!

Egy évfolyamtársam édesanyja ügyvéd Szombathely mellett. Elmondása szerint nem kifejezetten munkajogász, tehát más jogterületekkel is foglalkozik, de sok munkajogi ügye van. Ha érdekel, akkor írjál mailt és megadom az elérhetőségét.

Üdv.

tedit84 # e-mail 2012.04.25. 07:07

Kedves Fórumozók!

Szombathelyen tud-e valaki munkajogászt ajánlani? Magánszemélyt kellene képviselni.

Köszönöm előre.

Szép napot

Edit

Dóra65 # e-mail 2012.01.15. 10:49

Bizony, köszönet illeti meg a munkajogi fórumban rendszeresen tanácsot adó hozzászólókat is. Igaza van Gittának abban, hogy rengeteg hasznos információt lehet itt a fórumban meríteni, mert laikusként sokszor nehéz értelmezni a jogszabályt. Viszont vannak szituációk az életben, amikor már sajnos egy hasznos tanáccsal sem tud labdába rúgni az ember a munkahelyén és jogi útra kell terelni az ügyet. Örülök minden esetre, hogy sokan megosztották itt tapasztalataikat és sikerült ebből kifolyólag számomra megfelelő ügyvédi irodát találnom. Amikor a Goda ügyvédi irodát választottam fontos volt, hogy olyan iroda képviseljen, akik egyrészt erre a szakterületre specializálódtak és magánszemélyként is fogadjanak. Köszönet tehát mindenkinek! :-)

Dr.Attika # e-mail 2012.01.03. 15:37

Kedves Gitta!
Nyilván a jogi fórum megalkotóit illeti a dícséret, de ne feledkezzen meg azokról a hozzászólókról, akiktől tulajdonképpen ilyen színvonalas lett a fórum.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Dóra65 # e-mail 2012.01.03. 13:56

Kedves Gitta70!

Hat éve dolgoztam a munkahelyemen, amikor komoly konfliktus bontakozott ki köztem és az ügyvezető között. Az ősszel úgy döntöttem, hogy jogi útra terelem az ügyet, mert úgy éreztem, hogy egyedül képtelen leszek labdába rúgni a munkaadómmal szemben. Felkerestem az általad is említett ügyvédi irodát, mert mindenképpen szerettem volna magamat munkajogra specializálódott ügyvédi irodával képviseltetni. Decemberben sikerült peren kívül megállapodni a munkaadómmal, útjaink közös megegyezéssel elváltak és februárban már vár az új munkahelyem. :-)

Tehát részemről is pozitív a visszajelzés. Köszönöm én is a többi fórumozónak a megosztott tapasztalatokat.

BUÉK mindenkinek!

Gitta70 # e-mail 2009.10.27. 08:55

Először is gratula a jogi fórum alkotóinak, hogy ilyen, rengeteg hasznos információval telített fórumot sikerült megalkotniuk. HR-esként én is gyakran merítek a fórumból, a hasznos hozzászólásokból. De a mindennapi munkám során néha nem elég a fórumból meríteni, hanem szakembert kell bevonni az adott probléma megoldására. Néhány éve már együttműködünk a Pál és Kozma ügyvédi irodával, akikről ebben a topicban már többen is jókat írtak. A munkajog a szakterületük, de aki ismeri őket annak ezzel újdonságot nem mondtam. ;-) Munkájukkal eddig maximálisan elégedettek voltunk, jó velük együttdolgozni. Felmerült itt többször a kérdés, hogy miért fontos, ha az ember probléma esetén szakemberhez fordul. A munkajogi ügyeink során látok olyan, a másik oldalt képviselő ügyvédeket, akik nem szakosodtak a munkajogra, de elvállalják az ügyet jó megbízási díjért. Teljesen más a gondolkodásuk, máshonnan közelítik meg a probléma lényegét (feltéve, hogy a lényeget egyáltalán látják). Ahogy valamelyik filmben elhangzott: „a rutin és az évek”. Sokat számít. Nem mindegy, hogy egy ügyvéd átfogóan ismeri az adott kérdéskört érintő jogszabályokat, bírói gyakorlatot, van munkajogi peres gyakorlata, és fontos, hogy a gondolkodása is teljesen az adott szakterületre legyen kihegyezve. Egy szóval alátámasztom a saját tapasztalataim alapján azokat az itteni hozzászólásokat, amely szerint fontos, hogy az ember munkajogi gondjaival munkajogászhoz forduljon. De ez valószínűleg igaz a többi jogterületre is, vagyis aki társasházat akar alapítani, ne munkajogásszal akarja ezt megvalósítani. Minden esetre a HR-es kollegáimnak én is bátran ajánlom a Pál és Kozma ügyvédi irodát. A fórumban szintén említett Goda ügyvédi irodával nem dolgoztunk együtt (munkajogi konferenciákon már találkoztam velük), tehát személyes tapasztalatom nincs, de tudva azt, hogy ők magánszemélyeket is képviselnek, korábban két ismerősömnek ajánlottam őket, akik magánszemélyként keresték meg a Goda ügyvédi irodát, és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam.

U.I.: Tudom, nem egészen ide tartozik, de volt valaki a Visegrádi munkajogi konferencián? Sajnos betegség miatt nem tudtam idén menni, de egy rövid „feedback-ért” e-mailben nagyon hálás lennék. :-)

Üdv.

Gitta

Maple-Leaf # e-mail 2009.03.28. 19:24

Szerintem idén nem sokan fognak elmenni. Nálunk a cégnél a válság miatt már 20.000 forintos továbbképzésekre nem akarnak elengedni. Ha most szólnék a főnöknek, hogy elmennék idén is a 200.000 forintos Visegrádi konferenciára, lefejezne azt hiszem. Más kollegáltól is ezt hallom.

p.varhidy # e-mail 2009.03.02. 19:11

Időközben kiderült: lesz munkajogi konferencia, 2009.10.13–2009.10.15. ;-)

black panther # e-mail 2009.02.25. 09:21

Köszi szépen a jó tanácsokat. Telefonon már beszéltem az ügyvéd úrral, segítőkész volt nagyon. Pénteken van időpontom. Majd emilben beszámolok.

Üdv mindenkinek

hrobi #   2009.02.22. 22:02

Helló blackpanther!

Amikor a fiam két éves lett a feleségem úgy döntött, hogy visszamegy a munkahelyére, ahol régió menedzserként dolgozott korábban. Ennek a döntésnek nyilván anyagi háttere volt (építkeztünk, stb.) A munkaadója viszont nem akarta visszavenni, arra hivatkozott, hogy a feladatait időközben átadták egy új munkavállalónak, akit pont ezért vettek fel a helyére. Felmondani nem akartak neki, hanem felajánlottak neki egy teljesen más munkakört kevesebb pénzért.

Éreztük, hogy itt jogilag valami nincs rendben és egy jó barátom ajánlása alapján felkerestük a Goda ügyvédi irodát. Maximálisan korrekten kezelték az ügyünket, mindenről korrekten kioktattak, tájékoztattak, és a későbbiekben sem éreztük soha azt, hogy magunkra lennénk hagyva. Közel 8 hónap és két bírósági tárgyalás után egy kedvező egyezséggel lezártuk a pert.

Én csak azt tudom neked mondani, hogy ha kicsit is úgy érzed, hogy a munkaadód átvágott, jogtalanul bánt el veled, akkor ne hagyd magad.

Herczeg Robi

black panther # e-mail 2009.02.20. 09:45

Köszönöm szépen.

o.agnes # e-mail 2009.02.19. 17:43

Januárban elköltöztek az V. kerületbe. A számukat megtaláltad volna a neten, de amúgy eléred őket a 312 4007 vonalas számon, vagy mobilon a 06-30-310 1818-as számon.

Üdv: Ágnes

black panther # e-mail 2009.02.19. 17:36

Egy ismerősöm ajánlotta a Goda ügyvédi irodát, adott egy vonalas számot, de az nem működik. Valaki tudja az elérhetőségüket? Előre köszönöm.

o.agnes # e-mail 2009.02.19. 17:16

Biztos, hogy lesz. Nem maradhat el. ;-) Remélem viszont, hogy jobb lesz mint a tavalyi.

p.varhidy # e-mail 2009.02.19. 08:25

A 2008as konferencia valóban eddig a leggyengébb (és egyben a legdrágább) volt sajnos. Meglátjuk, hogy idén egyáltalán lesz-e. A vezetőség már jelezte, hogy idén "cost cutting" lesz. ;-)

o.agnes # e-mail 2009.02.15. 11:33

Szia Krano!

Azt írtad, hogy „egy jó munkajogász aranyat ér a cégnek és a munkavállalóknak egyaránt. Ha nincs folyton súrlódás a vezetés és a beosztottak között, akkor a pozitív hangulat pozitívan is fog visszahatni. Ez pedig jó a cégnek és jó a munkavállalóknak.” Ebben teljesen igazad van. Hála az égnek, hogy ezt nálunk a cégvezetés is így látja, ezért szerencsére nagyon jó a hangulat a cégnél, a munkavállalóink szeretnek bejárni dolgozni és szeretik amit csinálnak, és úgy látjuk, hogy ez valahol megmutatkozik a termékeink minőségében is. Nem vagyunk nagy cég, 80-85 munkavállalót foglalkoztatunk. Éppen ezért nem csak hr-es feladatok hárulnak rám, hanem más is, de a hr-es munkám kapcsán látom, hogy nagyon sokat számít, ha specializált jogász foglalkozik az ügyekkel. Korábban egy nagyobb magyar iroda képviselte a cégünket az összes ügyben, de a munkajogban nem volt kiemelkedő a teljesítményük. Szerencsére nagyon kevés bírósági ügyünk van, de sok a belső szabályzatunk, sokszor merül fel kérdés a munkaidővel, pihenőidővel, túlórával, munkaidőkerettel, táppénzzel kapcsolatban. 3 éve kiadjuk a munkajogi ügyeinket erre specializált irodának, mondhatjuk sokat dolgozunk együtt a Pál és Kozma ügyvédi irodával, de dolgoztunk már együtt a Goda ügyvédi irodával is, és nagyon tudom ajánlani mindkét irodát. Magánszemélyként nincs tapasztalatom, de egy barátnőmnek kb. két éve volt munkajogi problémája a munkáltatójával és a Goda ügyvédi iroda képviselte (mert ők magánszemélyeket is képviselnek) miután előtte már elfogyasztott egy dilettáns ügyvédet. A per folyamatban volt, de mégis sikerült peren kívül megegyezni és sikeresen lezárni az ügyet. Ő is nagyon meg volt elégedve.

p.varhidy, én is ott voltam a munkajogi konferencián, igaz csak két napot, de szerintem most nem volt annyira jó mint a 2007-es.

nandy #   2008.11.06. 14:48

Ejjj, valamit meg kellene érteni.

Az aláírás ELŐTT kell gondolkodni és esetleg NEM aláírni, vagy a dátumot kijavítani. Nem pedig UTÁNA. Mert akkor már ott az aláírt papír, amin nem igazán lehet vitatkozni.

Mégis mit lehetne így utólag bizonyítani? Egy állítás, egy tagadás, és ott a papír, ami mindent eldönt...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.11.06. 14:25

Jókor kérdezel te is...

www.kbs-ugyved.hu

ever25 #   2008.11.06. 13:56

Jó napot kívánok, jobbat!

Kérdésem a következő:
jogszerű-e az a felmondás, amit 2008 10 06-án írnak meg, majd 2008 11 06-án mutatnak meg a munkavállalónak, hogy írja alá.(2004 óta , határozatlan munkaviszonyra szerződés) átvette , aláírta, de a valóságnak megfelelő dátum, hogy mikor tette ezt meg, azt nem engedik leírni!
A munkavállaló még aznap, később visszamegy a (volt) munakaadóhoz, hogy ráírja a dátumot is az átvételi dokumentumon, ezzel nem ért egyet a munkaadó.

Egyértelmű, hogy ezt a munkavállalónak nem lett volna szabad aláírnia..de megtörtént...

irány az álláskeresés holnaptól....

Van értelme az ebből fakadó sérelmet/ kárt jogi útra vinni?

Köszönöm a szíves visszajelzést.
Livia

somikata #   2008.11.01. 09:11

Hurrá!!!!! A múlt héten ítéletet hozott az elsőfokú bíróság. Megállapította, hogy a munkaadóm nem irányított át jogszerűen, vissza kell, hogy helyezzenek az eredeti munkakörömbe (vezető ápoló), a számlákkal igazolt ügyvédi munkadíjat és a bérkülönbözetet is meg kell fizetniük. Főnököm jelezte, hogy hétfőn már a régi munkámat csinálhatom. Nagy kő esett le a szívemről. El sem hiszitek mennyire örülök. :-)

p.varhidy # e-mail 2008.10.03. 14:39

Amúgy ha van itt a fórumban hr-es kolléga, akit komolyabban érdekel a munkajog és a cége támogatja a továbbképzést, annak ajánlom a közelgő országos munkajogi konferenciát. Nem olcsó, de nagyon jó szokott lenni, jók az előadások, sokat lehet tanulni.