Segítéseg! Munkajogászt keresek Budapesten


Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.15. 07:48

Hát ehhez a felismeréshez - hogy tudniillik egy ilyen ügyben nem a Ptk. színlelt szerződésekre vonatkozó rendelkezéseit kell felhívni (bár érintőlegesen azoknak is van relevanciája), nem kell munkajogi specialistának lenni.

A mesteremberekkel példálózó parabola meg azért sántít. Az lenne az analóg, ha azt mondanád, más-más szerelőt hívsz ki tévéhez, a dvd-lejátszóhoz meg a házi mozi hangrendszeréhez. Mert az egyik csak ehhez ért, a másik meg csak ahhoz.

Az meg nem is tudom, hogy jutott eszembe, hogyy az ügyvédi reklámot tiltja az etikai szabályzat. Gondolom, a gerillareklámot is.

sunrise68 # 2008.09.15. 07:28

Mint az üzemi tanács tagja én is rendszeresen „merítek” a fórumból. Szerintem nagyon jó, sőt fontos, hogy van és elmondhatom, hogy látványosan nő azoknak a munkavállalóknak a száma, akik a munkáltatóval szemben felveszik a bokszkesztyűt. Én körülbelül 3 évvel ezelőtt kerültem közelebbi kapcsolatba a munkajoggal. Egy cégnél dolgoztam akkor már több mint 4 éve, de nem munkaviszony, hanem megbízási jogviszony keretében. Fogalmam nem volt akkor még, hogy ez nem felelt meg a jogszabályoknak. Így kaptam meg az állást. A cég egyik nap bejelentette, hogy ez még sem jó, és írjuk alá az „új” munkaszerződéseket. Rákérdeztünk arra, hogy minek a próbaidő kikötése a szerződésben, hiszen évek óta itt dolgozunk. Azt mondták, hogy ez csak formalitás. Egy kollegámat és engem a próbaidő utolsó napján kirúgtak.

Eldöntöttem, hogy nem hagyom ennyibe és beperlem a volt munkáltatómat, de fogalmam sem volt, hogy kihez forduljak, Egy ismerősöm ajánlott egy „nagyon jó” ügyvédnőt, aki a céges ügyeit kiválóan intézi. Nem munkajogász, de nagyon ügyes. Hát nekivágtunk a kalandnak és eljött az első bírósági tárgyalás. A bírónő a tárgyaláson sugallta ugyan, hogy szerinte is színlelt megbízásról van szó, de „halkan megjegyezte”, hogy így ezt a pert nem fogom megnyerni. Nem értettem, hogy miért. Az ügyvédnő sem értette. A második tárgyalás előtt kb. 1 hónappal úgy döntöttem, hogy nem bízom az ügyemet a véletlenre, és ügyvédet váltok. Néhány napos keresésé és kutatás után egy másik ismerősöm ajánlotta a Goda ügyvédi irodát. Felhívtam őket és másnapra már kaptam is időpontot. Az ügyvéd úrral való beszélgetés során laikusként is azt vettem észre, hogy a két ügyvéd teljesen máshonnan közelíti meg a probléma lényegét. Amikor néhány napra rá elkészült az új beadvány, akkor értettem meg igazán, hogy a bírónő miért is sugallta azt, hogy nem fogom így megnyerni ezt a pert. Az előző ügyvédem a színlelt megbízás létét a keresetlevélben folyton a Ptk. szabályain keresztül akarta levezetni, miközben az új beadványban kifejezetten arra mentünk rá, hogy tartalmilag munkaviszonnyá minősítse a bíróság a jogviszonyt az Mt. és a bírói gyakorlat alapján. Eljött a második tárgyalás és 180 fokot fordult a történet. A bírónő mellénk állt, de ítéletet nem tudott még hozni, mert a munkáltatóm ügyvédje tanúbizonyítási indítványt nyújtott be. De nem ment sokra vele, mert a harmadik tárgyaláson megnyertük.

Ezzel a kis történettel én is csak meg szerettem volna erősíteni azt, hogy egyrészt ki kell állnunk a jogainkért, nem szabad hagynunk, hogy a munkaadóink félrevezessenek, és másrészt tényleg érdemes „speciális problémával a megfelelő szakemberhez” (idéztem a topicból) fordulni. Ha otthon csőtörésem van, akkor a vízvezeték szerelőt hívom és nem az asztalost. Minden esetre azóta van új munkahelyem, ahol megválasztottak az üzemi tanácsba. Próbálok én is jobban odafigyelni arra, hogy a cégnél munkajogi szempontból minden rendben működjön. Remélem, hogy ez továbbra is sikerülni fog.

Anna

p.varhidy # 2008.09.10. 09:22

Kedves Fórumozók!

HR-esként egy közel 170 főt foglalkoztató cégnél én is sokszor merítek ötleteket, megoldásokat itt a fórumban, az viszont biztos, hogy bizonyos helyzetekben megfelelő jogi segítség nélkül nem megy. Cégünk bizonyos munkajogi kérdésekben jelenleg a Pál és Kozma ügyvédi irodával működik együtt. Néhány előttem felszólaló fórumozó már helyesen megjegyezte, hogy speciális kérdésekben érdemes olyan szakembert felkeresni, aki egy adott jogterületre specializálta magát. Mi is több irodával dolgoztatunk, mert célszerűbb nyilván adójogi kérdéseket adószakértőkre bízni, munkajogi kérdésekkel meg érdemes munkajogi szakemberhez fordulni. Érdemes igazi szakemberre többet költeni, mert az több pénzt is tud egy cégnek megtakarítani. Elvárásaink az ügyvédi irodával szemben beváltak, de nem csak a munkajoggal vagyunk így, hanem az adószakértőinkkel is (de utóbbi most nem ide tartozik). A Pál és Kozma ügyvédi irodát bátran merem ajánlani, tényleg. A topican említett Goda ügyvédi irodát személyesen nem ismerem, de néhány ismerősömtől szintén nagyon pozitív „feedback” érkezett.

Összegezve tehát csak annyit akartam én is hozzáfűzni a témához, hogy érdemes munkajogi problémával munkajogi szakemberez fordulni, mert teljesen más a rálátásuk egy ügyre, mint egy olyan ügyvédnek, aki hébehóba munkaszerződéseket irogat vagy módosítgat. Én most csak céges szemszögből tudtam megvilágítani a témát, de szerintem munkavállalói oldalról ez ugyan úgy igaz.

Szép napot mindenkinek

kaali # 2008.06.24. 18:51

Mintha én írtam volna soraidat! Megfutamodtam megint. Sajna, nincs meg a kellő lökés. Hőbörgök, sorolom a jogaimat, de lépni félek. Holnap megyek be a vezetőmhöz, a papírjaimat átvenni, meg a szabadságot aláírni. Addíg kéne valami vastag bőrt szerezni az arcomra, hogy tárgyilagos tudjak lenni. De félek, amint belépek, a sós víz elönti a szemem. Még én sem voltam ilyen helyzetben! Tudod, amikor az álomvilág összeomlik. Majd írok, ha elég bátor leszek az ügyvédhez. Ja, és ha megjön a fizetésem!

Bogi85 # 2008.06.24. 05:57

Szia kaali!

Elmentél? Mi a tapasztalatod? Én is nagyon gondolkodom, de nem tudom, hogy van-e értelme ügyvédhez fordulni, vagyis jogi útra terelni a problémámat. Bizonytalan vagyok egyrészt, de másrészt meg úgy érzem, hogy tennem kéne valamit. Csak ügyvédhez fordulni nem olyan laza dolog, mint mondjuk leszaladni a legközelebbi közértbe. Még sosem volt jogi vitám.

Üdv.

Bogi

kaali # 2008.06.10. 12:56

köszi, én is őket néztem ki

kismarci # 2008.06.10. 09:27

A Goda ügyvédi irodához mentem. Budapesten a II. kerületben vannak. Az ügyvédi munkadíj megállapodás kérdése, gondolom minden esetben más. Függhet attól, hogy perelsz vagy nem perelsz, ügyvédi levelet kell írni vagy személyesen tárgyalnak a munkaadóddal, stb. Annyit elmondhatok, hogy van egy fix díj és egy sikerdíj része. Nagyon korrektek, ne aggódj.

kaali # 2008.06.10. 08:08

melyik irodához mentél? Én is fontolom ezt a lépést, kb. mennyibe került, ha szabad ilyet kérdezni?

kismarci # 2008.06.10. 06:54

A sok pozitív tapasztalat alapján itt a fórumban és jó néhány álmatlan éjszaka után elhatároztam, hogy jogi útra terelem ezt a konfliktust. Felhívtam tehát a fórumban ajánlott ügyvédi irodák egyikét és kértem időpontot, az ügyvéd úr másnap már fogadott. Első alkalommal közel másfél órát voltam ott és bátran állíthatom, hogy tényleg alaposan kiveséztük a problémát. Egy kicsit megkönnyebbültem, amikor kezdtem átlátni, hogy mi ennek a menete és láttam, hogy teljesen korrekt az ügyvéd úr hozzáállása. Még soha nem voltam ügyvédnél, még soha nem volt jogi konfliktusom senkivel. Azt, hogy végül is elmentem inkább a feleségemnek köszönhetem, aki non-stop bátorított. De nem bántam meg! Most ott tart az ügy, hogy a munkaadóm végre leült velem/velünk tárgyalni, úgy tűnik, hogy hajlandó megegyezni és nem kell perelnem. Időközben találtam más munkahelyet, ahol jövő hónapban kezdek, de akkor is az a véleményem, hogy ami jár az jár.

Itt a fórumban egyszer írta valaki, hogy ha fáj a fogad, akkor el kell menni orvoshoz, és nem akár milyen orvoshoz, hanem szakemberhez, tehát fogorvoshoz. Való igaz. Itt is úgy éreztem, hogy egyrészt jól tettem, hogy a problémámmal ügyvédhez fordultam, másrészt jól tettem, hogy munkajogászhoz fordultam. Igaz, összehasonlítási alapom nincs, de az ember akkor is érzi, hogy jó helyre fordult. És ezzel már csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz és bátorítani tudok mindenkit, aki hasonló cipőben jár, hogy ne hagyja ennyibe. Magyarországon a munkaadók csak addig nagy királyok, amíg mi munkavállalók ezt hagyjuk.

szjudit # 2008.05.18. 09:40

Szia Somikata!
Nagyon drukkolok neked. Értesítenél a folyamatról és a végeredményről?
Üdv.

somikata # 2008.05.15. 13:48

Szeretném, ha visszahelyeznének az eredeti munkakörömbe és kérem a bérkülönbözetet. :-)

szjudit # 2008.05.14. 19:38

Szia Somikata!
Nálam okosabbak voltak, előbb volt a másfél éves mobbing, s mivel aránylag jól bírtam , következett egy ál-átszervezés ( abban sem vagyok biztos, hogy az átszervezés dokumentált-e). Nem tudom, hogy személyes dolog-e a történet mozgatórugója, de tény: a mobbingot az új főnökünk generálta és az ő, újonnan (másfél éve)felvett emberével kívánja az én pozimat betölteni. Erről írásban is értesítette a kollégákat (e-mail).Kirúgni nem akar ugyan ( nyilván jobb lenne ha magamtól mennék),de az új kolléga lenne a közvetlen főnököm- ami azért érdekes szitu és szerintem a mobbing csúcspontja... Én itt tartok.
Ezért kérdeztem, hogy mit perelsz? Mit szeretnél elérni? És az ügyvédek szerint mit lehet?
Üdv.

somikata # 2008.05.14. 19:19

Szia Kaali!

Nem vagyok jogász ezért nem tudom megítélni a helyzeted. Miért nem fordulsz ügyvédhez? Nem biztos, hogy perelned kell. Lehet, hogy egy megfelelően megfogalmazott ügyvédi levél megold mindent, tehát gyakorlatilag néhány ezer forintért megoldódhat a problémád.

kaali # 2008.05.14. 17:50

Szia somikata! Engem is átirányítanának, de én óvónő vagyok. Érdekelne, hogy neked mennyivel más munkakört adtak? Én munkakörileg ugyanúgy ó.nő lennék, de másik oviban. Szerintem ez sem jogszerű, hiszen a kinevezésem a régi ovira szól. Fontolom a pert, de elborzaszt az idő, ameddig tart. Nekem igazándiból csak a 2008 okt.-től követk. nyárig tartó időszak a gond, ekkor bölcsis a legkisebb gyerekem. Mire véget érne a per, már nem lenne gond a másik óvoda. Na és a perköltség! 4 gyerekem van.

somikata # 2008.05.14. 15:00

Igén, még a munkaadómnál dolgozom, akivel perben állok. Dióhéjban az a történet, hogy ápolóként dolgozom és a munkaadóm novemberben átirányításra hivatkozva megváltoztatta a munkakörömet. Véleményem szerint az ehhez szükséges törvényi feltételek nem álltak fenn. Azóta is ebben a munkakörben vagyok, mert a munkaadóm azzal érvel, hogy továbbra sem tudta új emberrel betölteni, ezért gazdasági érdekből kénytelen velem elvégeztetni. Ráadásul kevesesebb fizetést is kapok azóta (korábban vezető ápoló voltam). Kirúgni nem mertek, mobbingolni nem mernek, de persze feszült a légkör. Én viszont úgy vagyok ezzel, hogy nem akarom ennyiben hagyni és az sem érdekel, ha a főnököm emiatt nem köszön és nem áll szóba velem, ez legyen a legkevesebb. Mint írtam az első tárgyalás még eredményt nem hozott, mert a bíróság még tanúkat fog meghallgatni, de úgy vettem észre, hogy nem szimpatizál a munkaadómmal, illetve azzal amit a munkaadóm alperesként előadott.

Ha hasonló gondod van, akkor miért nem terelted jogi útra az ügyedet? Hidd el nem kidobott pénz. Ápolóként dolgozol te is?

szjudit # 2008.05.14. 14:13

Szia Somikata!
Végre is hajtották nálad az egyoldalú szerződés-módosítást? Mire perled a munkáltatódat ( pénz, paripa, fegyver )? Azóta már új munkahelyen vagy? Hasonló gondjaim vannak.

somikata # 2008.05.14. 10:28

Szia Kismaci!

Hogyan döntöttél? Elmentél végül ügyvédhez? Nálam megvolt az első tárgyalás. Döntés még nem született és a tanúkat is csak a következő tárgyalásra idézi a bíró, de úgy érzem, hogy jól sikerült. Majd ősszel okosabbak leszünk. :-)

Szép napot.

K

monalisa1 # 2008.04.20. 21:11

Egy ügyvéd munkadíja több tényezőtől is függ, és annyit kell fizetni amennyiért egy ügyet elvállal. (A megbízáskor tisztázni kell, hogy csak a keresetlevelet fogalmazza meg, vagy az ügyet viszi az I. fokú itéletik, netán az egész jogvita alatt mindvégig ő ill. az irodája.) Ezek mindig más és más tarifák.) "Tutira" menve is meg lehet állapodni, ez az un. sikerdíj, és ez rendre több mint amit amúgy fizetni kellene.

A fentiek egy laikus hozzászólótól.

gnastas # 2008.04.20. 18:51

Tisztelt Jogászok!
A topik elején olvastam, hogy két komoly munkajogász iroda működik Bpesten.
Két kérdésem lenne?

  1. Mi van akkor, ha a volt munkáltatóm, akinek nincs állandó jogásza, ugyanahhoz az irodához fordul, vagy már fordult, mint én?
  2. Tudom, hogy elvileg nincs tuti ügy, de az eddigi -itt és más forumon is - válaszok alapján az enyém az. Ebben az esetben van-e lehetőség jutalékszerű megbízásra?

A válaszokat előre is köszönöm.

somikata # 2008.04.19. 12:16

Szia kismaci!

A jövő héten lesz az első tárgyalás, majd utána beszámolok. Ettől függetlenül azt kell mondanom, hogy nagyon jók a tapasztalataim. Az ügyvéd akihez fordultam nagyon segítőkész és laikusként is az az érzésem, hogy nagyon kompetens a munkajog területén. Melyik városban laksz? Ha Budapesten laksz és kifejezetten munkajogi ügyvédhez akarsz fordulni, akkor 2-3 iroda közül választhatsz. Én hosszas keresgélés után és sok fórumozó ajánlása alapján a Goda ügyvédi irodánál kötöttem ki és nagyon meg vagyok elégedve, alapos munkát végeznek és bármikor hívom őket, mindig nagyon segitőkészek, vagy ha nem jókor hívom, akkor lehetőség szerint azonnal visszahívnak. Ezt nevezem szolgáltatásnak. Ha gondolod hívd fel őket és érdeklődj, ez nem kerül semmibe. ;-) Az ügyvéd úr elérhetősége: 06-30-310 1818 (nyugodtan mond, hogy a Somogyi Katitól kaptad a számot). De írtak itt a forumban egy másik irodáról is, talán érdemes őket is megnézni aztán majd eldöntöd melyik szimpatikusabb.

Minden esetre sok szerencsét és ne hagyd magad. A jövő héten meg beszámolok. Jó hétvégét.

Sünferenc # 2008.04.18. 16:09

Ehez szoljatok hozzá.
Lasan 3 éve tart Fövárosi munkaügyi bíroságon volt munkaadom 1 egészségügyi Alapítvány ellen.
Azonnali hatályal felmondtak nekem 4 év munkaviszony után,miután állitolag 10mill-ft ot sikkasztottam,2 mill ft értékü aranyékszert loptam,verekedtem.stb.
Mai állás-bizonyithatóan nem loptam,nem verekedtem,nem sikkasztottam,viszont bizonyithatóan aláirásomat hamisitották,Alapítványbol sikkasztottak alapítvány tagok,alapítvány vagyonát bizonyithatóan menekitik ki,még sem tudok kirendelt ügyvéddel sem csinálni semmit.
Legutobbi tárgyalást telefonon lemondta a Bíroság.
Nem tudom mikor less tárgyalás.
Rengeteg hiteles,pecsétes bizonyitékom sem elég ahoz legalább ideiglenesen zároljam volt munkaadom számláját.
Mit tennétek az én helyemben?
Pénzem nincs sajnos jó ügyvédre.
Szebbeket nektek!

kismarci # 2008.04.17. 09:53

Szia Kata!

Lassan április vége van, hogy áll az ügyed? Én is perelni akarom a munkaadómat, de kiváncsi vagyok mások tapasztalatára.

Üdv. Marci

somikata # 2008.04.16. 10:00

Bocs, már régen jártam itt a fórumban, ezért nem reagáltam. Átküldtem megint. Remélem most jó lesz. ;-)

kis.virág # 2008.04.05. 14:45

Kedves Kata!

Küld el kérlek még egyszer az e-mailedet, mert furcsa betűformátumban jött át. Köszi.

Üdv.

Bernadett

somikata # 2008.02.06. 08:19

Még novemberben komoly vitába keveredtem a munkaadómmal, mert a munkakörömet és a fizetésemet egyoldalúan módosította (ápolóként dolgozom). Nekiálltam ügyvédet keresni. A házunkban lakik egy ügyvédnő, ő viszont saját elmondása szerint „ódzkodik a munkajogtól, nem is ért hozzá és inkább családjogozik, ingatlanozik”. Keresgéltem a neten és nagyon örültem, hogy decemberben rátaláltam erre a fórumra. A sok hozzászólás és az egyes hozzászólókkal való e-mailezés alapján sikerült is megfelelő szakemberre találnom. A Goda ügyvédi iroda képviseli az érdekeimet a munkaadómmal szemben. Beadtuk a keresetet december közepén és április végére tűzte ki a munkaügyi bíróság az első tárgyalást, azért ez nem kevés idő. Minden esetre elég optimista vagyok és úgy érzem helyesen tettem, hogy munkajogi szakemberhez fordultam. Szerintem fontos, hogy mi munkavállalók kiálljunk a jogainkért!

U.I.: Köszönöm a sok segítséget és a jó tanácsokat. :-)