telefonszamla


Fu4 # 2002.05.21. 13:24

Egyik ismerosom nagy bajba kerult. Recepcios egy nemzetkozi szallito cegnel. Mar fel eve ott dolgozik. Minden sofornek van mobiltelefonja, de ha eppen nem tuon vannak, akkor a recepcios varosi vonalrol telefonalgatnak. Most azonban feltunk valakinek, hogy ez a szamla tul nagy, es ki akarjak fizettetni a recepcios lannyal. En mondtam neki, hogy mivel nincs benne a szerzodesebe, hogy a telefont nem hasznalhatja maganbeszelgetesre, igy ezzel vedekezhetne. Meg mivel masok is hasznaljak, nem biztos, hogy mindet neki kene kifeizetnie. A cegnel nincsen senkinek sem egyeni kodszama, amivel a kimeno hivas elott vonalat kene kernie, igy egyertelmuen nem bizonyithato, hogy a reepcios telefonalgatott. Persze, le lehet kerni a reszletes listat (gondolom a szolgaltatotol) es akkor vegig lehetne menni, ki kit hivott... Szabalyos, ha a fizetesebol elkezdik levonogatni a telefonszamlat?

Két Lotti # 2002.05.23. 09:32

Az én összes ügyfelemnél egy idő után bevezették a kódos telefonálást.  Ezzel ugyanis elejét lehet az ilyen eseteknek venni.  

Egyébként szerintem nem vonhatják le, hacsak nem tudják bizonyítani, hogy 1) ő telefonált és 2) magánügyben.

Ezt max. úgy lehet tenni, hogy kérnek egy részletes számlát, és önbevallást.  Egyébként ha meg nincs benne a munkaszerződésben a megtérítési kötelezetttség, akkor ne pattogjanak.  

Sokkal rosszabbul járhatnak, ugyanis ebben az esetben az alkalmazott elmehet az apeh-hoz, akik éppen a magántelefonokra vannak mostanában kiélezve, és megjegyezheti, hogy a cégnél nincs telefonkód-rendszer, tehát az alkalmazottaknak természetbeni juttatásként jár a telefonhasználat.  Hadd ne mondjam tovább...


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Fu4 # 2002.05.23. 11:59

Köszi a választ.
A természetbeni hozzájárulást 44 % SZJA és 11% EHO terheli. Ez elég nyomós érv lehet.
Bár elég szomorú, ha ideág fajul a helyzet. :-(

Kati # 2002.05.23. 19:51

Bocsi, de mi a helyzet azzal a szabállyal, hogy a munkabérből csak jogerős birósági határozat vagy a munkavállaló engedélye alapján lehet levonásokat eszközölni.(természetesen a kötelezőkön kivül tb, szja).

Ha ez még igy van, akkor a magáncélú telefon használatot sem vonhatja le csak úgy a munkáltató.

???

Két Lotti # 2002.05.27. 12:00

Abszolúte igaz, csak sajnos én még nem láttam olyan munkáltatót, akit ez a szabály komolyan visszatartott volna attól, hogy levonja a magántelefon költségét.  Ha ugyanis azt mondod, hogy nem vonhatja, és ezt akár munkaügyi bíróság előtt is hajlandó vagy képviselni, akkor ezzel egy remek felmondást alapítasz meg.  Indokolásul meg vigyorogva fogják rád kenni, hogy a munkáltató erőforrásait meg nem engedett módon magáncélra használtad...

Szóval mint minden, ez is az aktuális erőviszonyok kérdése.


Ügyvéd - Társasági szakjogász