folytonos munkarend - sürgős


butácska # 2007.11.30. 16:14

Szivesen leveleznék ebben a témában.
zxzxy@freemail.hu

zsenzso # 2007.11.30. 15:00

sziasztok!

Butácska!

Lehet, hogy egy jogtudor vigyorog rajtunk, nem kellene ezen itt vitázgatnunk, ha betartanák a munka törvénykönyvét azok, akiknek kellene azt alkalmazniuk.
Nálunk is az volt a gond az előző munkahelyemen, hogy nemes egyszerűséggel havi 174 órát írtak elő nekünk kötelezőként, még februárra is. Mivel onnan már nem tudnak kirúgni, beadok ellenük egy fizetési meghagyást. Most töltöttem le a netről, nekem ugyan kicsit (nagyon) bonyolultnak tűnik, de remélem, megbírkózom vele. Én hiszek a Liga munkajogászának, és ezer %-ig biztos vagyok a dolgomban. Ebben egy ügyvéd is megerősített, viszont volt munkáltatóm az ügyvéd megkeresésére azt írta le szépen fogalmazva, hogy én vagyok a hülye. Mivel nagyon makacs nőszemély vagyok, ezúttal nem hagyom magam.

efi99 # 2007.11.30. 13:07

Az hol van leírva, hogy hozzá kell adni?

Amúgy az le van írva, hogy a heti alapmunkaidő 40 óra, a napi 8. És nincs oda írva, hogy csak a 8 órásoknak.
Munkaidőkeretnél, felszorzásnál ezt kell figyelembe venni.

Persze az egész gond nem lenne, ha magyarul írnák a jogszabályt pl így:

A munkaidő mértéke havonta (órában) minden munkavállaló számára: a hivatalos munkanapok száma az adott hónapban, szorozva 8-cal, azzal a kitétellel hogy naponta maximum 12, hetente maximum 60 lehet.

A jelenlegi megfogalmazásba már az első mondatba bele lehet kötni, munkanapos szombatos héten is heti 40 ?

butácska # 2007.11.30. 11:49

Egyetértünk, szerintem is le kell vonni.
De hol is van ez egyértelműen leírva? Melyik §-ban?

efi99 # 2007.11.30. 11:15

"Ha a napi 12 órásnál nem vonjuk le a munkaidőből a fizetett ünnep 8 óráját...."

Csakhogy le kell vonni.

Szombat, vasárnap sem dolgozik a 8 órás, DE DOLGOZIK a folyamatosban lévő, mégse pakolják rá utóbbi kötelező munkaidejére a szombat meg a vasárnap 8 óráját!

Ünnepnap sem dolgozik a 8 órás, DE DOLGOZIK a folyamatosban lévő, akkor ennél milyen alapon kéne rápakolni (illetve nem levonni) ?? Tök ugyanaz a szitu.

butácska # 2007.11.30. 10:28

Napok óta olvaslak Titetek. Közben elképzeltem, hogy joghoz valóban értő ember milyen jókat mosolyoghat. De általános tapasztalatom, hogy ebben a témában valahogy nem akarnak megszólalni. Miért? Talán mert ez a jogrendszererünknek egy nagyon ingoványos része?
Magamról: folyamatos munkarendben dolgozok. Havibéres vagyok. Azonban nem tudom milyen munkaidőelszámolással. A munkaszerződésem szerint heti 40 óra. Egy későbbi papír szerint, ez 4 heti munkaidőkeretben értendő. Pár hónappal később egy igazgató leírat szerint havi 174 óra, majd ezt kiegészítve hogy a 174 órák összeadandóak és el kell osztani a hónapok számával. Tehát átment munkaidőkeretbe, csak éppen a kezdő és végidőpont meghatározása nélkül. Így soha semmiért nem reklamálhatunk, mert ha össze is jött általam vélt túlóra, azt mindig továbbviszik.
Tehát ezek alapján véleményetek szerint melyik a jogszerű?

A bérelszámolásunk: Ha szabadságon vagyunk az nem derül ki a bérpapírból, még feltüntetve sincs. Úgy vannak elszámolva ezek a napok mintha dolgoztunk volna, csak ugye pótlékok nélkül, alapfizetéssel. Ha fizetett ünnepen dolgozunk, arra nem kapunk duplabért. Lecsúsztatott időt sem. Látjátok ilyen egyszerűen is meglehet ezt oldani, mit kell túl bonyolítani? :-)))
Így nem is kell vitatkoznunk azon hogy a szabadság mennyivel és hogyan van elszámolva :-) Különben meg nincs is kivel, mert egyáltalán nem hallgatnak meg. Persze tudom a módját, de sajna én is és a többiek is féltik az állásukat. Egyenlőre.
Nálunk minden olyan egyszerű. Most pl. kaptunk egy igazgató leíratot mely közli velünk, hogy a ki nem vett szabadságok egy része elvész. :-)

Bekapcsolódva a témába: Elfogadva a LIGA válaszlevelét és azt, hogy mindenkinek ugyanannyi egy hónapban munkaórája és mindegy hogy azt milyen időbeosztással tölti le, én ezt így értelmezem:
Pl. hónap melyben a munkanapok száma 21, az ugye 168 óra. Ebben az esetben a napi 8 órás 21 napot dolgozik, a 12 órás pedig 14 napot. Ünnep nélküli hónapban ez egyszerű, az eltérés csupán annyi, hogy a pihenő napok a folyamatos műszakban dolgozónak nem mindig szombat-vasárnapra esnek.
De mi van akkor ha ebben a hónapban van egy fizetett ünnep?
A napi 8 órás esetében 168 - 8 = 160
tehát ténylegesen 160 órát dolgozik le.

Ha a napi 12 órásnál nem vonjuk le a munkaidőből a fizetett ünnep 8 óráját, akkor így néz ki:
168 - 0 = 168

Tehát kimutathatóan 8 órával többet tölt el munkával mint a 8 órás.
A havidíjas 8 órás akár van fiz. ünnep akár nincs, a fizetése ugyanannyi.
A havidijas foly. műszakos esetében ott nem mindegy:
1./ Ha ledolgozza ténylegesen a 168 órát, akkor keletkezik neki 8 óra túlmunka
2./ Vagy ha nem keletkezik, akkor a foly. műszakban dolgozónak nemes egyszerűséggel nem jár a fiz. ünnep.
Ez utóbbi esetben viszont megkülönbözteti a törvény a munkavállalókat.

Az alapkérdés megmaradt. Akkor most mégis melyik a helyes? Mármint úgy helyes, hogy megfelelő §-sal is alátámaszthatóan. :-)

Piqlet # 2007.11.29. 23:12

Egyébként a ledolgozott óráink száma minden hónapban több mint a 8 órásoké, mégha a ledolgozott napok száma (15 vagy 16) kevesebb is. Amúgy a szabadságot - sajnos - a MTK szerint számolják ilyen faramuci módon, ennek már utánanéztem. És mégpedig azért, hogy mi, 12 órások NE KERÜLHESSÜNK ELŐNYBE a "normál" munkarendben dolgozókkal szemben. Jó, mi? Majd kikeresem és idemásolom a részt, ahol ezt olvastam, most nem ugrik be, hol volt. Csak az piszkál, hogyha ilyen módon nem kerülhetünk előnybe, akkor a munkaszüneti nap elszámolásával miért kerülhetünk hátrányba??? Mi az, hogy folyamatos munkarendben nincs munkaszüneti nap? Ezt melyik § írja elő???

Piqlet # 2007.11.29. 23:03

A napjaim megvannak és 8 órában elszámolva. Nem ez a gond, hanem az, hogy nekem sokkal gyorsabban "elkopik" a szabim, mint a "8 órásoknak". Pl. ha kiveszek 1 napot (ami nekem 12 munkaóra), akkor arra - a heti kerettől függően - 2 vagy 3 napot írnak, ami ugye 16 vagy 24 óra. 1 NAPRA!!! Tehát itt valami nem stimmel... Persze, ha én kiveszek 1 napot, akkor az nekem többet jelent, mint a "8 órásoknak", mert nekem hozzáadódnak a pihenőnapjaim is. De most erről én tehetek?! Amikor melózni kell, akkor sem kérdezik, mennyire jó nekem, hogy én másfél műszakot húzok le egy nap alatt...

zsenzso # 2007.11.29. 22:39

Piqlet!

Nem ez a szabadság-számítás k. bonyolult!
Azt megnézted már (tudom, hogy nem így kell), hogy az egy év alatt kiírt szabid hány órára jön ki? Mert azért annak stimmelnie kell. Nekem 30 napom lenne, amit ugye átszámolnak 20 műszaknapra, de az is 240 óra.

zsenzso # 2007.11.29. 22:34

a többletórákat csúsztatjuk le, nálunk nem fizetnek túlórát

Kismaci # 2007.11.29. 22:32

zsenzso, ez a csuszi nálatok mi pontosan? Mi azt szoktuk így nevezni, mikor lecsúsztatja a túlórákat de ekkor is plussz 50%

Piqlet # 2007.11.29. 22:27

Én folyamatos munkarendben dolgozom, és órabérben vagyok. Tehát tényleg csak azt számolják el, amit ledolgoztam. Munkaszüneti napon ha be vagyok osztva, arra 100% pótlékot fizetnek. Ha pihenőnapra esik, akkor semmit. Nekem nem is a kifizetéssel van a problémám, hanem a szabadság elszámolásával. A cég 3. éve működik, és már a 3. módon számolják nekünk "12 órásoknak" a szabit, ebben az évben már bírósági végzés után. Tehát most heti keretben számolják mégpedig úgy, hogy 7 nap-2 pihenőnap(a szombat-vasárnap ugye)-a héten ledolgozott napok. Áttekinthető ez így? Szóval ha dolgozok mondjuk 2 napot, akkor 7-2-2=3 nap szabi, és ez attól függetlenül, hogy amúgy hány pihenőnapom lett volna azon a héten és van-e az adott héten munkaszüneti nap. Na ez bosszant, mert szerintem még le kellene vonni a munkaszüneti napot is, hiszen aznap a "8 órások" sem dolgoznak és nekik sem kerül kiírásra szabadság...

zsenzso # 2007.11.29. 22:25

Kismaci, Neked persze, hogy nagyjából ugyanannyi a havi béred. Nekem van egy havi alapfizetésem, arra jönnek a bérpótlékok. Pl. októberben 192 óra volt előírva nekünk, lett volna 64 óra éjszakai és 64 óra délutáni pótlékom. De: mivel voltam egy nap szabin, amire nem járnak a pótlékok, csak a távolléti díj, és 1 nap csuszin, amit most igazolt nem fizetett napnak hívnak, kevesebb pénzt kaptam, mintha végig benn lettem volna.(az alapfizetésen túl) A gügye munkáltatóm meg azt csinálta, hogy az adott hónapokra előírt munkaórákkal osztotta az alapot, így fordult elő, hogy a szeptemberi 56 éjszakai órámra sokkal többet kaptam, mint az októberi 56 órára.

Kismaci # 2007.11.29. 22:16

Nem (bocsi ezért, de hál istennek), de dolgoztam egy ideig, nyári szüneben, alapszakmámból kifolyólag:D

zsenzso # 2007.11.29. 22:10

kismaci, Te folyamatos munkarendben dolgozol?

Kismaci # 2007.11.29. 22:07

Épséggel megpróbálhatok linket előtúrni, de nem egyszerű, évekkel ezelőtt volt, és ahogy nézem a google-t azóta már kapot párat ezért azért.

Kismaci # 2007.11.29. 22:04

Akkor nálam nem stimmel semmi, mert ha szabin vagyok akkor is uannyit viszek haza, mint amikor végig dolgozom a hónapot. Ráadásul még stimmel is minden azon a bérpapíron,hiába számolom újra meg újra.
Most is rajta lesz ez a két nap szabin, és stimmelni fog a rá eső távolléti díj is, de nekem uannyi a bérem. Sőt a júliusi bérem is uannyi volt mint júniusban, pedig júliusban 2 hét szabin voltam. Felfoghatatlan.

zsenzso # 2007.11.29. 22:01

Egyébként az én folyamatos munkarendemet szerintem semmi sem indokolja, csak az, hogy a k... drága gépek ki legyenek 100 %-ig használva. Csakis a gazdaságosság miatt dolgozunk így.

efi99 # 2007.11.29. 22:01

Kismaci

nono!
A szabi miatt csökken a ledolgozott órám csökken az erre járó bér, a szabira meg külön számolják természetesen az arra vonatkozó szabályok szerint.
A befigyelő ünnepnappal viszont nem változik semmim.

Tesco:
Ha most azt mondanám, hogy dobj be egy linket, ahol leírják, hogy emiatt megbüntették a Tescót, nem menne!

Nyomás alá helyezték, szidták, meg hát valszeg túl nagy forgalma se lenne, hát jobb a békesség alapon nem nyit ki. De nem tilos!

Na holnap folyt köv

Kismaci # 2007.11.29. 22:01

Biztosra merem állítani, hogy a most éjjel-nappali tesco-k karácsonykor is nyitvatartanának, ha a vásárlói szokást néznék:D Mert ha nyitva tartanának, biztos rájönnénk, hogy mégis kevesebb a kenyér, a tej, vagy lemaradt egy ajándék, vagy kevés a szaloncukor, és bizony az nem várhat két napot.:D El vagyunk kapatva mi vásárlók.

zsenzso # 2007.11.29. 21:58

Kismaci!

Efi írta, hogy megnyugtat engem, még soha nem kapott azért plusz pénzt, mert ünnepnapon otthon volt. Nem is voltam nyugtalan emiatt.

efi99 # 2007.11.29. 21:55

Tesco: én is azt hittem, de aztán kbs mondta, hogy vágjam be a vonatkozó jogszabályt. Nem tudtam. Én is csak a tv-ben hallottam, hogy "elvárják" hogy ne nyissanak ki. De nincs, ami alapján meg lehetne őket ezért büntetni, ha mégis.

Mt 125 (2) A munkáltató, illetve a munkakör akkor minősül a munkaszüneti napon rendeltetése folytán működő munkáltatónak, illetve munkakörnek, ha a tevékenység során nyújtott szolgáltatás e napon történő rendszeres igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó helyben kialakult, vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásokból eredő igény alapján, vagy az élet, egészség, testi épség, továbbá a vagyontárgyak védelme érdekében kerül sor.

Nem lehet biztosra mondani, hogy 25-én nem tecsóznának az emberek.
Az meg ugye, mint látható, nincs benne sajna, hogy azért nem lehet kinyitni, hogy az eladó otthon lehessen a családjával.
Csak mert a népszerű hivatkozási ok ugye ez szokott lenni.

A karácsonyi magasabb fizetéssel temészetesen egyetértek, mintahogy a pótlékokkal is.

Kismaci # 2007.11.29. 21:53

ef99 biztos vagy abban, hogy munkaszüneti napokra semmit sem számoltak el neked? Nem arra vagyok kiváncsi, hogy megdobta -e a fizudat.
Ne tévesszen meg, hogy nem emelkedik meg a béred attól hogy munkaszüneti nap volt, te magad írtad, a szabid se dobja meg. Vagy azt akarod mondani, hogy azt se fizetik ki?
Akkor lenne igazad a munkaszüneti nap, honorálás stb, ha az a személyi alapbéren felül jelenne meg, de ennyire még nem akar a kormány kitolni a munkáltatóval.

Amúgy a Tesco zárva van, addig büntették stb, míg belátta rá is vonatkozik az Mt. Úgyhogy meglepne ha tudnál ott karácsonykor vásárolni.

Amúgy pedig rossz szó a honorálás, mert nem azért kapod a fizetett ünnepre a pénzt, mert szeret a munkáltatód, hanem azért, mert kell hogy adja.

zsenzso sose mondtam, olyasmit amit te nekem tulajdonítasz. Olvasd újra. Miket nem mondatnál velem, hajmeresztő.

zsenzso # 2007.11.29. 21:46

én ezt nem is állítottam, én csak azt mondtam, hogy "rendes" munkarendben akkor is megkapod a havi fixedet, ha fizetett ünnep is van az adott hónapban.
Gondolom, tőlem sem irigyli senki, ha dec. 25-én dolgozom, és azt duplán fizetik.

Tévedsz, a Tescónak is és a többi boltnak is tilos nyitva lennie munkaszüneti napon, csak az a bolt lehet nyitva, ahol a tulaj áll a pult mögött.

Egyébként én sem értem sokszor a munka törvénykönyvét, de nekem szerencsére nem is kell.

efi99 # 2007.11.29. 21:44

Na Kismaci, nekifutsz mégegyszer?

1. Ha 2 hónapban mindegyik munkanap dolgozol és az egyikben volt egy hétköznapra eső ünnep, akkor abban a hónapban több pénzt viszel-e haza?

Erre nemet írtál.

2/B Tehát ha minél több ünnep volt, tehát minél kevesebbet dolgoztál a munkáltatód részére, akkor ő azt egyre több pénzzel honorálja?

Erre meg igent.