folytonos munkarend - sürgős


zsenzso # 2007.11.28. 19:24

Én magyar, nevében állami cégnél dolgozom. Nem Suzuki, ha netán arra gondoltál.

Amikor megtudtam, hogy ez a cég vesz át minket, boldog voltam: mégis csak állami cég! A családom meg halálra röhögte magát rajtam.

Efi99, nem tudom megmutatni a munkáltatómnak a paragrafust, mert én a XIV. kerületben dolgozom, (bérelt hely) a munkáltatóm meg a X. kerületben székel. Amikor meg tudtunk volna tárgyalni a munkaügyi vezetővel, ordibált velünk, lealázott, a közvetlen főnökeim meg csak hallgattak, nem védtek meg. Féltették a seggüket.

Piqlet # 2007.11.28. 19:20

Efi99!

Azért nekem nem mindegy, melyik napra mit vésnek arra a lapra. Ha munkaszüneti napokra írnak szabit, az szerintem nem korrekt, még akkor sem, ha egyébként dolgoznék. Miért, a "normál" munkarendben levőknek egyébként nem kellene dolgozniuk dec. 25-26-án? Akárhogy is nézem, az kedd-szerdára - tehát egyébként munkanapra - esik! Ha nekik nem írnak erre a két napra - és január 1-re - szabadságot, akkor nekem mi jogon írnak?! Így már összesen 3 nappal több szabadságot vesznek el nekem mindössze szűk 2 hét alatt!!!

zsenzso # 2007.11.28. 19:18

Piglet!

Én hibrid-beosztásban dolgozom, van a havi fixem, ezt kellene osztani 174-gyel, hogy kijöjjön az órabér, amire jönnek a pótlékok. Mostani munkáltatóm szeptemberben 168 órával osztott, mert annyi volt előírva, októberben 192-vel, mert annyi volt előírva. Még csak nem is ugatják a munka törvénykönyvét.

Én a volt munkáltatóm ellen akarok beadni fizetési meghagyást. Az ügyvéd, akitől tanácsot kértem, azt kérdezte: ott dolgozom-e még annál a cégnél, aki ellen lépni akarok, nem félek-e, hogy kirúgnak? Biztató!

A Te kollégádat milyen indokkal rúgták ki?
Nekem már új munkahelyem van, ahol nem veszik jó néven, hogy olvasgatom a munka törvénykönyvét.

efi99 # 2007.11.28. 19:16

Nem tudok mit mondani, mutasd meg neki a 117/B paragrafust, adj neki egy számológépet és kérdezd meg tőle, hol van leírva, hogy a 12-órásoknak meg több.

Mondjuk a jogalkotó is egy lángész volt, ha odabiggyesztette volna, hogy nem heti 40 óra, hanem hetente munkanapok száma szorozva 8-cal, akkor nem lenne ez az egész topic!

Nem tudom mit szólna a munkáltatóm, ha idén dec 22-én és 29-én (munkanapos szombat) nem mennék be, aztán ha reklamál, megmondanám neki, hogy apuskám a 117/B (1) alapján a heti törvényes munkaidő 40 óra, nekem az péntek 16:00-val megvolt, agyő!

Piqlet # 2007.11.28. 19:14

Zsenzso, én csak lesek...
Nem egy helyen dolgozunk véletlen?! Japán cég..?

Piqlet # 2007.11.28. 19:10

Zsenzso!

Nekem könnyű kiszámolni a munkarendem, ugyanis 312 óra nappal (6-18-ig), 3 pihenőnap, majd 312 óra éjszaka (18-6-ig). Tehát ha egyheti keretekben számoljuk, akkor egyszer összesen 4 munkanap, 3 pihenő, majd máskor 3 munkanap, 4 pihenő. Vagyis azt gondolom jogos, hogy magunkra vonatkoztatom a 135.§ 2. bekezdést.
A ledolgozandó órákat egyébként kéthavi keretben számolják. Amúgy órabérben vagyok, tehát nekünk csak a ledolgozott órákat fizetik, beosztástól függően megfelelő pótlékokkal. Egy dolgozó már beperelte tavaly a céget a munkaügyi bíróságon, azóta számolják heti keretben a szabadságot. A munkatárs azóta persze már nem dolgozik itt. Azóta a többiek se nagyon mernek ugrálni...
Nagyon fárasztó, hogy az embernek állandóan a saját igazát kell bizonygatni, hogy megkaphassa azt, ami egyébként is járna. Viszont ha felemeli a hangját, hamar az utcán találhatja magát. A dolgozókat itt aztán nem védi SEMMI, de még a MTK. sem, mert a multik kényük-kedvük szerint forgatják ki a §-okat úgy, hogy nekik legyen jó. Azt gondolom, hogy ez jelentősen rontja a munkamorált, a teljesítményt, mert az embernek már sokszor bemenni sincs kedve...

zsenzso # 2007.11.28. 19:08

én csak laikus vagyok, de szerintem a fizetett ünnep az a munkaszüneti nap

zsenzso # 2007.11.28. 19:06

efi99!

Éppen ez a gond: a munkáltatóm nem így gondolkodik, azt mondja, vegyem tudomásul, hogy nekem nem jár a fizetett ünnep (most mindegy, hogy minek vesszük, dec. 25-ről és 26-ról van szó), nem csökkenti vele a munkaidő-keretemet, ezért ír elő nekem 168 órát. És hab a tortán: ha nem szeretnék mégsem dolgozni mondjuk 25-én (pedig be vagyok osztva), akkor szabit kell rá kivennem.

efi99 # 2007.11.28. 19:04

Jaj, zsenzso, a Munka Törvénykönyvében, a teljes szövegben egyetlen egyszer sem fordul elő az "ünnep" szó, nemhogy a fizetett.
Légyszíves definiáld, hogy mi az a fizetett ünnep.

efi99 # 2007.11.28. 18:57

zsenzso, mondom, hogy egyetértünk, ezt írtam ugyanitt pár napja:
"Nem tesz különbséget a folyamatos és nem folyamatos munkarend között. Tehát mindkettőnél, ha heti, havi vagy nagyobb munkaidőkeretet akarunk kiszámolni, ezt kell alapul venni (meg persze a hivatalos munkanapok számát), emiatt nincs ilyen, hogy mindig 168 óra/hó a kötelező. Mindig annyi a kötelező órája mindenkinek - teljesen mindegy, hogy naponként hány órát dolgozik, illetve, hogy időnként vasárnap és ünnepnap is dolgozik - amennyi a hivatalos ("8-órás") munkanapok száma *8."

A te kötelező órád is 152 decemberben, minden efölötti túlóra.

De: nincs fizetett ünnep, mint kategória. Ha nem dolgozol, éppenhogy pontosan egyforma a szombat, a vasárnap és az ünnep. Egyiken se mész be, egyikért se kapsz semmit.

Egyébként én is dolgoztam folyamatosban, nálunk is 152 volt helyesen a kötelező ilyen esetben. Sose érdekelt, hogy melyik napra vésik be a szabit a kockás lapon, 2 dolog érdekelt: azon a napon, amelyiken akartam, otthon tudjak lenni (felőlem az lehetett szabi, pihenőnap, vagy üres kocka, nem mindegy?) és a havi kötelezőm az előírt körül legyen.

zsenzso # 2007.11.28. 18:52

Szia Piqlet!

Idáig nálunk is szabadságot kellett kivenni akkor, ha fizetett ünnepnapra boesztva nem szerettünk volna dolgozni. Ez azonban csak az elv, mert inkább mindenki töri magát, hogy mehessen akkor dolgozni, mert arra dupla bér jár. Idén május 1-jén parázs vita folyt odabenn arról, hogy ki mehet be dolgozni aznap. Most új munkáltatóm van, aki szintén nem akarja elismerni, hogy nekünk is jár a fizetett ünnep. Nálunk műszaknapra kell a szabit kiírni, és úgy is fizetik.

zsenzso # 2007.11.28. 18:36

egyébként meg a munkaszüneti nap = fizetett ünnep, nem keverem össze a szombattal és a vasárnappal

zsenzso # 2007.11.28. 18:32

A fenébe (bocsi) elszáll az egész litánia, amit írtam!

szóval: én minden 3. és 4. napon dolgozom vagy reggel héttől este 7-ig, vagy este 7-től reggel hétig, mindegy, hogy munkaszüneti napra esik-e.

decemberben 15 x 12 órát, azaz 180 órát dolgozom.

Efi99, a hivatali munkarendben dolgozók idén decemberben 152 órát, azaz 19 munkanapot dolgoznak az alapbérükért, a Te logikád szerint nekem 168 órát kellene dolgoznom az alapbéremért? Mivel én most decemberben 180 órát dolgozom, nekem csak a 180 óra és a 168 óra közötti órákat lehetne lecsúsztatnom? Szerintem meg a 180 óra és a 152 óra között idő jár nekem akár túlmunkaként, akár csusziban.
Szerinted normális dolog az, hogy az előző munkahelyemen februárra is 174 órát írtak elő nekünk, de abban a hónapban a maximum 168 órát dolgozhattam, , mégis átvittem márciusra - 6 órát, ami ugye nonszensz,hisz abban a hónapban csak 20 munkanap van, ami 160 óra.
Az idén 10 olyan munkaszüneti nap van, amikor egy "rendes" dolgozó nem végez munkát, mégis megkapja egész havi bérét. Ezek a napok nekem is járnak, nekem is napi 8 óra a törvényes munkaidőm, csak más munkarend szerint kell ezt ledolgoznom.

A heti kettőnél több pihenőnapot biztosító munkaidőbeosztást meg nálunk nehéz tettenérni, mert egyik héten van kettőnél több pihenőnapom, a másikon meg nincs.

Piqlet # 2007.11.28. 18:22

Különösen kíváncsi vagyok azok véleményére, akik szintén folyamatos munkarendben dolgoznak, hogy az Ő munkahelyükön hogyan számolják el a szabadságot és főleg a munkaszüneti napot.
Hajrá, kedves hozzászólók, várom a véleményeket minél előbb, mert az idő vészesen fogy - mint ahogy a szabadságom is sajnos... :P

Piqlet # 2007.11.28. 18:14

Kismaci és tisztelt "későnjövők"! :)

Még egyszer idemásolom a 135.§ 2. pontját:

  1. A heti kettőnél több pihenőnapot biztosító munkaidőbeosztás esetén a szabadság kiadása tekintetében a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkavállaló két pihenőnapját, VALAMINT A MUNKASZÜNETI NAPOT.

Tehát ez áll a MTK-ben a folyamatos műszakrendben dolgozókra vonatkozólag a szabadság kiszámításáról - feketén-fehéren. Szeretném megkérdezni - nyissunk vitát erről az egyetlen §-ról -, hogy ki hogyan értelmezi??? Várom válaszaitokat és a különböző véleményeket, mert már kezdem magam úgy érezni, mint valami afrikai menekült, aki "nem érteni magyar" - már bocs... :)

efi99 # 2007.11.28. 16:46

Na végre valaki hallott már erről a legendáról, úgyhogy meg is kérdezem!
Kismaci, mi az a fizetett ünnep?? A havi kötelezőkbe nem számít bele, a 8-órások nem is dolgoznak, mégis mit fizetnek ott ki és kinek? Ha minden munkanap dolgoztál egy hónapban UGYANANNYI havi bért kapsz, teljesen mindegy hogy hány szombat, vasárnap, meg ünnepnap volt. Tehát akárhogy is van az az ünnepnap, te 0 Ft-tal kaptál többet, akkor hogyan lehetne fizetett? A te logikád szerint fizetett szombat, meg fizetett vasárnap is van, ráadásul hol több, hol kevesebb. (Pünkösdhétfő amúgy az utóbbi 2000 évben valahogy mindig hétköznapra esett...bocs, nem bírtam kihagyni) Ha az általad felsorolt napokat nem hívnák "fizetett ünnepnek" hanem mondjuk "vidám hétköznapnak" akkor milyen formában károsodna a munkavállaló anayagilag, hiszen idáig sem kapott érte egy fityinget sem?

Enteki
De MIHEZ képest +16 óra. Ez itt a lényeg.

Kismaci # 2007.11.28. 14:17

Ha megengeditek hozzászólnék.
Induljunk ki onnan, hogy az Mt szabályozása szerint munkaszüneti napon alapszabályként nincs munkavégzés, csak és kizárólag megszakítás nélküli munkarendben és olyan munkahelyen ahol az élet testi épség stb érdekében ez szükséges.
Ha jól értem akkor Önök/ti olyan munkahelyen dolgoztok ahol munkavégzésre beoszthatók vagytok munkaszüneti napokon is, hétvégén is. Leegyszerűsítve nektek a munkaszüneti nap is munkanap, ugyanolyan mint a többi naptári nap csak a BÉREZÉSBEN VAN ELTÉRÉS, oly módon, hogy ha be vagytok osztva, és dolgoztok, akkor azokra az órákra ÜNNEPI DÍJAZÁS jár, ha nem vagytok munkavégzésre beosztva, akkor azok a napok pihenőnapok.
Amivel ti összekeveritek, az a fizetett ünnep, amely azt a célt szolgálja, hogy azok, akik munkarendjüknél fogva nem végezhetnek munkát az esetleg hétköznapra eső jan. 1, húsvét, május 1, pünkösd hétfő, márc. 15, augusztus 20, október 23, nov. 1, dec 25-26 napokon ne károsodjanak.

A szabadság kiírása pedig minden munkanapra megtörténhet.

zsenzso # 2007.11.28. 14:01

Szia!

Nekem van egy havi alapbérem, amire jönnek a délutáni és éjszakai pótlékok. Ha az adott hónapra tévesen számolják ki a ledolgozandó órákat, akkor ingyen dolgoztam a többlet-órákban. Nem fizetnek túlórát, csak csúsztatni lehet. Viszont: nem mindegy, hogy decemberben például a 152 óra fölötti időt csúsztathatom le, vagy a l68 óra fölöttit! Elvileg, mivel fizikainak vagyok besorolva, pénzben kellene kifizetniük minket, de a gyakorlatban nem választhattunk. Pl. az említett 16 órára nekem kb. 16.000.- forint bruttó bér járna (80 % a túlóra-pótlék), naná, hogy csak időt ad a túlóra helyett a cég, és az a vicc az egészben, hogy ez egy igencsak nagy cég, mégis kicsinyeskednek.

Enteki # 2007.11.28. 12:41

Csak egy kérdés: Ti óradíjban vagytok elszámolva? Mert ha igen akkor nem értem a problémát... Ha 16 órával többet dolgoztok (akkor is ha szabiként ki van írva) 16 órával több kerül kifizetésre is nem? Vagy én értek valamit félre?

zsenzso # 2007.11.28. 11:53

Szia Piqlet!

Szerintem teljesen igazad van! Ezért volt nálunk ordibálás az új munkaszerződésünk aláírásakor, mert abban az szerepel, hogy heti 40 órát kell dolgoznom, hathavi munkaidő-keretben, folyamatos munkarendben. Rá mertem kérdezni, hogy mi van a fizetett ünnepekkel? Ekkor borult ki a bili, ordibált velem a személyzetis. Most talán rendeződik a dolog. Egyébként én most akarok benyújtani fizetési meghagyást volt munkáltatóm ellen, aki szerintem a téves munkaidő-kiszámítás miatt lóg nekem 160 órányi túlórával. Ügyvédi kérdésre azt válaszolta finoman leírva, hogy én vagyok a hülye, keverem a szezont a fazonnal.
Egyébként nálunk a szabit most is műszaknapokkal számolják, tudom, hogy ez nem szabályos, de legalább rendben van. A 30 nap éves szabimat (már elmúltam 3 x 17) átszámolták 20 db 12 órás szabira. Ha nem vagyok benn 1 napra, úgy kell kiírnom a szabimat, hogy 1 műszaknap, 12 órára is számolnak el.
A gond Nálatok is az, hogy olyan napra íratnak ki szabit, amikorra nem is kellene szabit kivenned. Nem tudom, hogy hol kellene Nálatok az asztalra csapni, én régen is mindig hőbörögtem, de nem értem vele semmit. Féltettem a munkahelyemet, ezért nem dobtam fel őket a Munkaügyi Főfelügyelőségnél (ha jól írom a nevét), most viszont betelt a pohár. Egyébként az ügyvéd azt mondta, nem érdemes pereskednem, de ha soha senki nem tesz semmit, minden marad a régiben. Ja, és azt is mondta, hogy aláírtam annak idején a szerződést, amiben az volt, hogy havi 174 órát kell dolgoznom, és nem támadtam meg 30 napon belül az irományt. Nem is tudtam akkor, hogy ez így nem jó.

Piqlet # 2007.11.28. 08:33

Bocs, hogy ilyen hosszasan magyarázok, de nekem csak csekélyke 22 nap szabadságom van egy évben még, amiből a cég - úgy érzem, jogtalanul - most eltűntet 3-at. Ha így haladunk, és lesz a jövő évben munkaszüneti nap amikor leállás lesz a cégnél, akkor az éves szabadságomnak mondjuk a negyede munkaszüneti napokra lesz kiírva?! Ezt kissé már morbid... Vagy ezt megengedi a MTK? Például a január 1-re kiírt 3 nap szabadsággal én rögtön év elején 2 nap mínuszba kerülök a "normál" munkarendben dolgozókkal szemben. Vagy ez így törvényes???

Piqlet # 2007.11.28. 08:23

Köszönöm a megerősítést, Zsenzso!

Én is úgy gondolom, hogyha mi, folyamatos munkarendben dolgozók a szabadság kiadásánál nem kerülhetünk előnybe - mert ugye ha kiveszem azt a 3 napot (mondjuk kedd-sze-csüt) hozzáadják a hétfő-pénteket, mivel így jön ki az egy hét szabadság ugyanúgy, mint a "normál" munkarendben dolgozóknak -, akkor a munkaszüneti nap elszámolásánál miért kell, hogy hátrányba kerüljünk?! Engem felháborít, hogy nekünk beleszámolják a havi keretbe az összes hétköznapot - a karácsony 2 napját is -, és nem értem miért, mikor az egyébként "normál" munkarendben dolgozóknak a karácsony 2 napja munkaszüneti nap, tehát nem számít bele a havi ledolgozott óraszámba. Ha a szabadság kiszámításánál a "normál" m.rendben dolgozókhoz viszonyítanak, akkor a munkaszüneti nap számításánál miért nem? Ilyenkor kerülhetünk hátrányba velük szemben???
Előre is megköszönném, ha valaki segítene és megírná, mely §-ok vonatkoznak a mi helyzetünkre. Mert amit eddig találtam - és lentebb már bemásoltam - nekem egyértelműen arról szól, hogy munkaszüneti nap nekünk sem számít bele a havi órakeretbe, tehát túlórának számít, így az ehhez megfelelő pótlékkal kifizetendő, vagy csúsztatásként kiadandó. És semmiképp nem írható ki rá szabadság...

zsenzso # 2007.11.27. 06:01

sziasztok!

Most nem tudom pontosan hol, de azt olvastam a munka törvénykönyvében, hogy a munkaszüneti napot a munkaidő-keret kiszámításánál figyelmen kívül kell hagyni, vagy a rám irányadó munkaórával figyelembe venni. Vagyis én úgy gondolom, hogy ha december 25-re be vagy osztva (én pl. éjszakás leszek este 7-től reggel 7-ig)
nem kell szabit kivenned, meg kell rendesen kapnod a havi fixedet, viszont nem jár rá bérpótlék, csak távolléti díj. Ha dolgozol, akkor meg 100 % munkaszüneti pótlékot kell kapnod. Nálunk is úgy volt a régi munkahelyemen, hogy szabit irattak ki velem akkor, ha pl. húsvéthétfőn nem szerettem volna dolgozni, de be voltam osztva. Most az új helyemen úgy néz ki, hogy végre kezdi közvetlen főnököm megérteni, hogy mit magyaráztam. Egyébként ha munkaszüneti napon nemcsak hogy benn vagy, hanem túlmunkát is végzel már (túllépted már a munkaidőkeretet) 3 x-os bér jár aznapra, vagy 1 nap szabadidőben és 50 % pótlék.

Piqlet # 2007.11.26. 23:37

Zsenzso!

Nagyon köszönöm a segítséget! Éppen ezt próbáltam én is elmagyarázni, hogy a 8 órában dolgozóknak decemberben 152 óra a havi keret, nekünk (folyamatos műszakban) a cég kiírt 168 órát, tehát azt a plusz 16 órát, ami a 8 órásoknak munkaszüneti nap nekünk szépen "elfelejtették" túlórában számolni, viszont a dec. 25-26-ra - amikor kiírathatnám magamnak a túlórát - szabadságot írtak ki.
Tudtommal a munkaszüneti napra a 8 órában dolgozók ugyanúgy megkapják a bérüket, mint a többi napra, gondolom így alakult ki - talán nem egészen helyesen - a "fizetett ünnep" kifejezés. Mindegy, a lényeg az, hogy a karácsony MUNKASZÜNETI NAP (mint ahogy van még pár ilyen az évben) és én SEHOL nem találom a MTK-ben, hogy a folyamatos műszakban ne járna a munkaszüneti nap. Amikor dolgozunk, jár aznap az ide vonatkozó pótlék, de ha pont nem, értelemszerűen nem kapunk semmit. Viszont ha a munkaszüneti napot ki szeretném venni, akkor nekem szabadságot kell íratni rá (hogy miért, azt még most sem értem, hiszen - attól függetlenül, hogy az nekem munkanapra esik) az egyébként még mindig munkaszüneti nap a MTK. szerint. Tehát szerintem csak simán el kéne engedniük, és kifizetni a munkaszüneti napra járó alapbért (ha az nekem munkanap lenne egyébként). Vagy nem..? Mert azért a dec. 24-30-ig terjedő időszakra kiírt 5 nap szabadságot kissé erősnek tartom, amikor a 25-26-a munkaszüneti nap, tehát erre a hétre minden "normál" munkarendben dolgozónak is csak 3 napot írnak ki...
Szóval csak azt próbálom elmagyarázni (bocs, lehet, hogy kissé már hosszadalmasan), amit Zsenzso is, hogy a folyamatos munkarendben dolgozóknak a munkaszüneti nap egyébként túlóra - lenne, tehát vagy ehhez járó pótlékkal, vagy pedig csúsztatásként kellene, hogy számolják. Vagy nem..???

efi99 # 2007.11.26. 18:01

Zsenzso, ne érts félre, tökéletesen egyetértünk.

Csupán csak eszembe jutott ennek kapcsán ez a fizetett ünnep féle urbanlegends. Az alant részletezett vitában ilyen fizetett ünnep-féle nem létező dologra nem szerencsés hivatkozni. Az ünnepnap az nem munkanap - ha hétköznapra esik - 8 órával csökkenti mindenki munkaidejét, akár milyen munkarendben is dolgozzon, így gondolom én is.