Tanító vagyok,29éves munkaviszonnyal.2007.augusztus 15-től felmentési időmet töltöm,munkaviszonyom 2008.március 15-én szűnik meg.Augusztus 24-től a munkavégzés alól az igazgató felmentett, tehát a felmentési idő felét sem kellett ledolgoznom.
Munkáltatóm szerint a 2007-re járó 13. havi illetményre nem vagyok jogosult.(Júliustól egyetlen hónapban számfejtették.)
Valóban így van?
Ha igen, akkor miért??
Kérem segítsen aki tud! Előre is köszönöm.
13.havi illetmény
De igen, jogosult vagy. Méghozzá szerintem az egész évire. Január 16-án (az ma van) kell számfejteniük.)
Köszönöm a megerősítést, én is így gondoltam.Az igazgató valamilyen MÁK-os körlevéllel indokolta az elutasítást,amit én nem láttam és nem tudom,hogy mit tartalmaz.
Mit tehetek,ha mégsem fizetnek?
Próbáld meg előkeresni a közalkalmazotti törvényből a 13. havira vonatkozó szabályokat, és dugd az orra alá. MÁK-körlevél nem jogszabáyl - de szerintem abban sem írják azt, hogy nem jár a 13. havi annak, aki egész évben közalkalmazott volt.
Igazatok van!
"68. § (1) A közalkalmazott tizenharmadik havi illetményre jogosult, ha a tárgyévben tizenkét hónap közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik. A tizenharmadik havi illetmény a közalkalmazottat időarányosan illeti meg, ha a tárgyévben legalább háromhavi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott idő számításánál - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - nem vehető figyelembe a közalkalmazotti jogviszony szünetelésének időtartama.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott időtartamok számításánál a rendes szabadság és a szülési szabadság időtartamát, valamint - ha ezek együttes időtartama a hat hónapot nem haladja meg -
- a keresőképtelenséget okozó betegség,
- a 30 napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság,
- a tartalékos katonai szolgálat időtartamát, valamint
- minden olyan munkában nem töltött időt, amely alatt a közalkalmazott átlagkereset, illetve távolléti díj fizetésben részesült
figyelembe kell venni."
Ha nem voltál táppénzen, fizetés nélküli szabadságon, csak felmentés munkavégzés nélküli ideje számíthatna. Mivel ez 6 hónapnál kevesebb, ezért mind a 12 hónapra jár a 13. havi juttatás!
Sziasztok!
Kérlek segítsetek!
A munkaszerződésemben szerepel a 13. havi fizetés, amelyet a munkáltatónak decemberben ki kellett volna fizetni, ezt nem tette meg. Decemberben kaptam munkabér és jutalmat. A napokban tudtam meg, hogy a 13. havimat úgy akarják kifzetni, hogy levonják az összegből a jutalom összegét és a maradék összeget fizetik ki.
A morális részén túl szerintem jogellenes ez a módszer.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02