utazási költségtérítés


Vedóra # 2020.11.13. 18:19

Szép napot.
Egy megyei jogú város kertvárosi részén lakom, a város ipari parkjában dolgozom. Napi szinten 35 km-t teszek meg oda-vissza. Mivel a településrész a városhoz tartozik, így a munkáltatóm megtagadta a munkábajárás támogatását, lévén helyi lakosnak számítok. Hivatalosan átjelentkeztem a szüleimhez, a lakcímkártyámon lakóhelyként a várostól 25 km-re lévő település szerepel, tartózkodási hely nincs megadva. Kérhetek-e így támogatást, miközben tudják, hogy nem a lakcímkártyámon szereplő címen lakok. Köszönöm!

wers # 2020.07.14. 06:43

Akkor részedről rendben van. Ne izgulj.

melós678 # 2020.07.14. 06:19

Tartózkodási helynek a messzebbi város van megadva ahonnan jártam.
Lakcímnek pedig a város ahol felnőttem.
A kártyámon nincs is helyi lakcím.

wers # 2020.07.14. 03:59

A lakcím igazolványodon mi szerepel/szerepelt?

melós678 # 2020.07.13. 16:06

Szép napot.
Pár hónappal ezelőttig vidékről jártam dolgozni és most a korona vírus alatti leállás alatt vissza költöztem a városba ahol van a munkahelyem. 1.5 hónapig nem adtam le a papírt hogy lemondjam a benzinpénzt. De mikor eszembe jutott azonnal leadtam , és visszamenőleg is lemondtam , így már 3.5 hónapja nem kértem benzinpénzt (mert nem dolgoztunk, utána meg visszamenőleg lemondtam) Ezzel elvileg nem is lenne gond , a HR-es azt mondta hogy 3 hónap a papír leadási határideje. De ezt a dolgot a műszakvezetőm megtudta és meggyanúsított hogy loptam a benzinpénzt már egy éve , mintha nem tudta volna hogy honnan járok. (Tette ezt bosszúból mivel elmondtam a HR-en hogy veri a dolgozókat és most kirúgták.) Kb egy hónappal ezelőtt jelentett engem (miközben az eljárás már fojt ellene) a HR-en , és két hete rúgták ki.
Az a gond hogy én már visszamenőleg nem tudom bizonyítani hogy nem loptam a benzinpénzt , mert nem saját kocsival jártam , és már lassan 4 hónapja nem is kértem a térítést.
De nagyon fenyegetett engem hogy bíróság elé fog citálni.
És azért kicsit aggódom hogy mi lesz ha hatósági eljárás indul ellenem ez miatt vagy csak simán kirúgnak mert elhitték neki.
Mit lehet ilyenkor tenni ? Vagy egyáltalán van miért aggódnom ?
A segítséget előre is köszönöm.

wers # 2020.07.07. 08:06

http://www.kormanyhivatal.hu/…gatasi-szerv

Pedig hozzájuk tartozik (ha jó irodát hívtál)
De ne telefonon keresd őket, hanem írásban tegyél bejelentést. Arra kötelesek válaszolni ill. továbbítani az illetékes irodának.

Küldjed a Megyei/Fővárosi Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervhez.

Ida666 # 2020.07.07. 07:25

Kedves Fórumozók!
Tudnátok abban segíteni, hogy hol tudom bejelenteni, ha a Munkáltató nem akarja fizetni a helyközi utazási költésgtérítést?

A Munkaügyi Felügyelőséget kerestem, 4 hölggyel is beszéltem, de ők nem illetékesek és nem is tudják, milyen szervet kell hívni.

gerbera317 # 2020.05.12. 09:46

39/2010. Kr. a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről: 3. § (1) A munkáltató megtéríti a munkavállaló munkába járását (…) bérlet vagy menetjegy árának (2)-(3) bekezdésben foglalt mértékét, amennyiben a munkavállaló b) menetrend szerinti országos, regionális és elővárosi autóbuszjáraton utazik a munkavégzés helyére, továbbá, ha hazautazás céljából légi közlekedési járművet vesz igénybe. (2) A munkáltató által fizetett napi munkába járással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86%-a.
A kormányrendelet szerint a bérlet árának meghatározott mértékét kell megtéríteni, és a meghatározott mérték kiszámításánál még csak utalás sincs arra, hogy a felhasználás arányát is figyelembe kelljen venni.
Tudomőására kell hozni a KLIK-nek, hogy ha nem a jogszabályban foglaltak szerint fizet költségtérítést, jogorvoslattal fognak a tanárok élni. Ezt külön bekezdésbe szedve, vastagon kiemelve, felkiáltójellel a végén kell belefogalmazni az ellenkérelembe (szerinted: reklamációba). Az se baj, ha az igazgató is egyetértőleg ellenjegyzi a kérelmet.

kissagi # 2020.05.12. 09:13

Szép Napot!

Vidéki dolgozó vagyok, de a fővárosban dolgozom. A vonatbérletemet, mint minden hónapban megvettem márciusra. Ez az adott hónap első napjától a következő hónap ötödik napjáig érvényes.
Home officban dolgozom március 20-a óta - itthonról tanítok, de ügyeletben bent voltam április első hetében -akkor még érvényes volt a bérletem.
A munkáltatóm (KLIK) nem hajlandó a teljes havi bérlet összegét kifizetni, csak tört hónapra. Ezt április elején közölték.

Kérdezem, joga van ehhez?
Hiszen nem közölte, még a bérletvásárlás előtt, hogy nem fogja kifizetni a bérletet csak azokra a napokra, mikor bejártam.
Mint pedagógusnak fel volt ajánlva, ha nem tudom otthonról megoldani a távoktatást, akkor bejárhatok - de lehetőség szerint ezt ne tegyük meg. Azt viszont nem közölték, ha nem járunk be (és otthonról dolgozunk, a kötelezőnél jóval magasabb óraszámban), akkor nem fizetnek bérletet.
Az iskolánkban ez több, mint 10 pedagógust érint.

A válaszhoz kérném a megfelelő paragrafusokat is, mert én nem leletem egyet sem. Reklamálni meg csak ezzel tudunk a kollégáimmal.

Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel
K.Á.

wers # 2020.02.11. 05:09

a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással

Ez teljesen egyértelmű. A munkáltatód jól tudja, jól érti. (gyanítom nem ma kezdte értelmezni)

kalmal # 2020.02.10. 15:26

Tisztelt Forumozók!
Munkába járási költségtérítéssel kapcsolatos kérdésem a következő:
A kormány rendelet úgy fogalmaz, hogy
a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással, illetve átutazás céljából helyi közösségi közlekedéssel megvalósuló napi munkába járás és hazautazás.
Véleményem szerint munkavégzés helye a munkaszerződésen található cim.
Munkáltatóm szerint bérletigazolványt a lakhely és az adott város buszpálya udvara közötti távolságra lehet igényelni.
Mivel nagy városról van szó a kettő közötti különbség jelentős. Hogy kell helyesen értelmezni a munkavégzés helyét ebben az esetben?

gerbera317 # 2019.07.21. 13:43

Ez azért nem korrekt, mert adózol is utána, kedvezményektől eshetsz el a magasabb jövedelem miatt, stb.

Thoma # 2019.07.21. 12:40

Üdvözlet! Engem az érdekelne, hogy kikerülheti-e a munkáltató a költségtérítést úgy, hogy a munkaszerződés szövegébe belefogalmazza a következőt: "...bruttó bére x Ft, amely tartalmazza az esetleges munkába járás költségeit is". Ilyen költségtérítést pont emiatt nem kapok külön. Helyes ez így? A vonatkozó jogszabályok nem írják le, hogy nem lehet így eljárni.

drbjozsef # 2019.06.17. 16:54

Joseph68,

Egyszerű, ha ez egy Zrt., akkor kérd meg az illetékest (jogi osztályt, jogtanácsost, HR-t, munkáltatói jogok gyakorlóját), hogy azt a bizonyos passzust, abból a bizonyos törvényből, amire hivatkoznak, mutassák meg.

Nem fogják tudni.

Három év a munkajogi igények elévülése.

Zengőbérci # 2019.06.17. 09:21

Joseph68 2019.06.16. 07:20

Tisztelt Forumozók,Hozzáértők!

újra elővenném az utazási költségtérítés témát.A korábbiakban elég jól ki lett vesézve a téma,de az én munkáltatóm (aki az előzőekhez hasonlóan) szintén évek óta nem téríti a kormányrendeletben meghatározott költségeimet.Minden évben más-más "magyarázatot" ad rá.Az idén azzal állt elő,hogy ők olyan vállalkozás amelyikre nem vonatkozik a rendelet(Zrt). A választ nem konkretizálták.
Én bármennyire kutakodok nem találok sehol ilyen kitételt.
Kérdésem:Valóban van ilyen?Lehetséges ez?

T. Kérdező!

A korményrendelet világosan fogalmaz.

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) .... hatálya alá tartozó munkáltatóra és munkavállalóra.


Az Mt. is világosan fogalmaz: 1. § (1) E törvény hatálya

  1. a munkáltatóra,
  2. a munkavállalóra,
  3. ...

terjed ki.

Ha tehát a Zrt-nél a 2012. évi I. törvény szerinti, munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalónak minősül, úgy a munkáltatónak -ha jogszerűen akar eljárni- a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet előírásai szerint kell az utazási költségtérítést megtéríteni.

Kérdéséből azonban úgy tűnik, hogy a Zrt. nem kíván jogkövető magatartást tanusítani.

"Ne hagyja magát átverni, becsapni, megkárosítani..."

Joseph68 # 2019.06.16. 05:20

Tisztelt Forumozók,Hozzáértők!

újra elővenném az utazási költségtérítés témát.A korábbiakban elég jól ki lett vesézve a téma,de az én munkáltatóm (aki az előzőekhez hasonlóan) szintén évek óta nem téríti a kormányrendeletben meghatározott költségeimet.Minden évben más-más "magyarázatot" ad rá.Az idén azzal állt elő,hogy ők olyan vállalkozás amelyikre nem vonatkozik a rendelet(Zrt). A választ nem konkretizálták.
Én bármennyire kutakodok nem találok sehol ilyen kitételt.
Kérdésem:Valóban van ilyen?Lehetséges ez?

DonZorro # 2019.02.22. 13:04

Köszönöm Cabron_!! Ezt az infót is eltettem magamnak. :)

Cabron_ # 2019.02.22. 07:09

Ha teljesen biztos vagy a dolgodban, hogy ez neked jár és nem kaptad meg (az nem hivatkozási alap a munkáltató részéről, hogy neked zsebbe mennyit fizettek még), a munkaügyi felügyelőséghez bejelentheted. Ők küldenek egy levelet a munkáltatódnak, hogy igazolják a teljesítést x napon belül. Akkor még mindig megteheti a munkáltató, hogy kifizeti neked, leigazolja a munkaügyi felügyelőség felé és vége. Bár 3 évre visszamenőleg nem biztos, hogy ez így menni fog.

Azért írom ezt, mert az én munkáltatómnál is volt ilyen néhány éve, de az "csak" 8 havi minimálbéremelés elmaradása volt. Kifizették visszamenőleg, ezt bemutatták a felügyelőségnek és ennyi volt.

DonZorro # 2019.02.22. 06:14

:) ezen még a bíróság is csámcsogna egy darabig.

Nah igen. Gondolom. :)

drbjozsef akkor ha nem is 4 év de a 3 is elég sok. Na majd meglátjuk akkor mi lesz ha csúnyán válnánk el netalántán. :D

Köszönöm a sok hozzászólást! Világosabb lett!
Don

wers # 2019.02.22. 06:08

Szóval? Valaki aki ért hozzá? ;)

:) ezen még a bíróság is csámcsogna egy darabig.

drbjozsef # 2019.02.22. 05:42

Mt. 286. § (1) A munkajogi igény három év alatt évül el.

DonZorro # 2019.02.21. 19:28

Ha durván számolok az már a 4 év alatt 1M felett van. Nem éri meg most de ha netán történne valami lenne egy adu a kezemben. Szóval? Valaki aki ért hozzá? ;)

Cabron_ # 2019.02.21. 14:47

Biztos ér neked annyit, hogy pereskedj? Amúgy érzésem szerint igen, de erre nem esküdnék meg.

Szerintem állj elő konkrétumokkal, és finoman közöld, hogy megkérdezed erről a munkaügyi felügyelőség véleményét is.

DonZorro # 2019.02.21. 14:21

Köszönöm szépen a válaszokat! Nagyon hasznosak!

Már csak egy dolog nem tiszta.
Visszamenőleg "kiszedhető" belőlük, mondjuk munkaügyi bíróság által az eddig elmaradt 4 évnyi összeg??

Cabron_ # 2019.02.21. 13:31

Csak ezekben az esetekben KÖTELES a munkáltató a 9 Ft/km-t fizetni:

  • ha a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés,
  • ha a munkavállaló mozgáskorlátozott, továbbá ide tartozik az az eset is,
  • ha a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést.

Kérdező esetében tehát jár, ha igazolni tudja a fenti feltételek egyikét.