Alkalmazott és vállalkozás


the big cat # 2003.09.09. 14:17

Ez nem munkaviszony természetesen, hanem munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony, tehát bejelentési kötelezettség alá tartozik. (itt említeném meg, hogy érdemes lenne tisztázni az APEH-hal, hogy nem kell-e munkaszerződést kötni - ugyanis az ügyvezetésre jogosult beltag esetében ez kizárt, de a többinél az APEH szerintem ragaszkodni fog hozzá)

Azt javaslom, hogy jelents be, hogy ilyesmid van, mégpedig úgy, hogy a saját Bt-ben minőségügyi vezető lettél, és ennyi, kész. Ha azután akarnak valamit, akkor majd folytatjuk.

cofe # 2003.09.09. 06:01

Köszönöm kedves big cat!

Nézzük konkrétam a dolgokat, mert szeretnék még tanácsot kérni.

A társaságban munkát végzek ebből származik a bevételünk. De nem kötöttünk munkaszerződést. Az alapító okiratban egy tevékenységi kört jelöltek meg nekem: én vagyok a minőségügyi vezető.
A kérdésem hogy ez tény munkaviszonynak minősül- e?
A vállalkozás profilja kereskedelmi szolgáltató. A munkáltatóm tervező - fővállalkozó. A problémám, hogy a tevékenységi körök közé a tervező tevékenység is fel lett véve. Gyakorlatilag végezhetem ugyanazt a tevékenységet, amit a munkáltatóm. Persze nem tudok versenyezni a munkáltatómmal.
Ez veszélyezteti a jogos gazdasági érdekeit?
A munkáltatómnál szeretném a kereskedelmi tevékenységemet (számítógépeket árulok) reklámozni.
Ehhez szükséges a bejelentés.

Üdvözlettel Cofe

the big cat # 2003.09.08. 15:19

Mt. 108. §

the big cat # 2003.09.08. 15:18

Bejelentési kötelezettséged csak akkor van, ha további munkaviszonyt, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt létesítesz. Társaságban történő tulajdonszerzés önmagában még semmiképpen sem ilyesmi.

Amennyiben beltagként munkát is válalsz a társaságban (pl. ügyvezetője leszel) akkor valóban bejelentési kötelezettséged van, de csak ennyi, kész. A munkáltató megtilthatja a további munkaviszony vagy egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony létesítésést, ha az jogos gazdasági érdekeit veszélyezteti. A munkáltatót terheli ennek bizonyítása.

cofe # 2003.09.08. 13:43

Tisztelt fórum!

Információt szeretnék kapni a következő kérdésre!
Jelenleg alkalmazott vagyok. A barátommal egy céget alapítottunk, amelyben korlátlanul felelős tag vagyok. A saját személyzeti osztályunkon érdeklődtem arrol, hogy érinthet-e ez engem hátrányosan. Úgy tájékoztattak, hogy bejelentési kötelezettségem van.
Szeretném tudni, mit vagyok köteles a munkáltatómnak bejelenteni a cégemről, miben korlátozhatja a tevékenységemet, hol találom a vonatkozó részt a munka törvénykönyvében.

A segítséget előre is köszönöm.

Üdvözlettel Cofe