patthelyzet?


Laszlo Hosszu # 2003.09.11. 09:58

Értem,s mégegyszer köszönöm.

the big cat # 2003.09.11. 09:48

Amennyiben a szóbeli közlést meggyőzően tudod bizonyítani jogvita esetén akkor elegendő lehet, bár lehet olyan vélemény is, hogy ez a munkaviszony lényeges elemét érintő intézkedés, és csak írásba foglalva érvényes. De mégegyszer mondom, én nem kockáztatnék. Amíg le nem írják, hogy a munakvégzés alól felmentenek, vagy, hogy a munkádra nem tartanak igényt, addig megjelennék. Ugyanis addig köteles vagy megjelenni.

A felmentés, vagy annak közlése, hogy a munkádra nem tartanak igényt nem felmondás, tehát a béred jár.

Én már csak annak hangsúlyozása végett is, hogy a munakviszonyom fennáll bejárnék.

Laszlo Hosszu # 2003.09.11. 09:24

Nagyon szépen köszönöm a kimeritő választ!

"a szóbeli közlés semmis. értem.

Ha a felmondásuk indoka az lesz,hogy nem jelentem meg a munkahelyemen, védekezhetem avval,hogy szóban többször elmondták, nincs rám szükségük,(az elmúlt 2 év is erről szólt)s munkakörömbe most fel is vettek egy új embert?
Ahogy irod az utolsó mondatban ez az ő nyomora és szeretném ha perkálna, s ne alázhazzon meg egy becsületes szakemberét.

the big cat # 2003.09.10. 14:00

Ja, tehát mint látod, nincs patthelyzet. neked van munkaviszonyod, ami alapján követelheted, hogy munkát adjanak neked, és hogy bért fizessenek. A munkáltatód akkor is köteles bért fizetni, ha nem tud munkát adni. Ez az ő nyomora. vagy mondjon fel és perkáljon.

the big cat # 2003.09.10. 13:58

A közös megegyezés azért közös, mert mindkét félnek bele kelle gyeznie. Ha ezt nem akarod, akkornem írod alá.

A munkáltatód ebben az esetben vagy továbbfoglalkoztat, akár munkavégzés alóli felmentés mellett (ilyenkor is köteles bért fizetni) vagy felmond. Ha felmond, akkor felmondási idő, felmentési idő, és végkielégítés jár, plusz indoklási kötelezettsége van, ami meglehetősen szűk körű lehet, és mivel úgy értem, hogy amunkahelyed nem szűnt meg, valószínűleg attól tartanak, hogy meg kívánod támadni az indoklást, ami nekik sokba kerülne.

Tehát a következőket tenném:

Mivel sem fel nem mondtak, sem közös megegyezéssel nem szűnt meg a munkaviszonyod, rendesen be kell menni dolgozni. Munkára jelentkezni a munkahelyi vezetőnél. Amennyiben itt probléma akad, akkor feltétlenül, írásban követelj utasítást mit tegyél, vagy hogy felmentenek-e a munkavégzés alól. Ha ezek után felmondanak, a felmondás csak az átvétel pillanantától érvényes (illetve a következő naptól) innen indul a felmondási idő. Visszadátumozást nem fogadj el. Leginkább ne is fogadd el kézbe adva a felmondást, küldjék el tértivevénnyel, a tértivevényen rajta van az átvétel időpontja, a felmondás onnantól indul. Felmondás csakis írásban érvényes, szóbeli közlés semmis.

Ha nem mondnak fel, sem más utasítást nem adnak, jelenj meg mindennap a munkhelyén jelentkezz munkára, maradj a munakidő végéig, aztán menj haza. Ha nem fizetnének munakbért bérfizetési napon, akkor pereld be őket+rendkívüli felmondással mondj fel, azzal az indokkal, hogy amunkáltató megszegte a munkaszerződésben foglalt bérfizetési és munkáltatási kötelezettségét. Ezek után követeld a végkielégítést, a felmondási időre járó díjazást, stb.

Ha ide jutsz, keress ügyvéded. Biztosan nyert ügyed van.

Laszlo Hosszu # 2003.09.10. 13:14

Abban kérném a tanácsot,közösmegegyezéssel akarnak elküldeni, amit én nem akarok aláirni.Ha letelik a szabadságom,hogy menjek vissza dolgozni, mikor már fel is vettek a munkakörömbe egy új embert? mert ha meg nem megyek be,az lesz az elbocsátás indoka.