Munkaköri alkalmasságvizsgálat és kockázatelemzés


nonolet # 2018.06.09. 12:58

Szerintem annyiszor kér vizsgálatot ahányszor csak akar...

Úgyis munkaidőben és a munkaadó költségére történik.

ingatlanos12 # 2018.06.09. 12:56

Az a kérdésem ezzel a témával kapcsolatban még, hogy a munkáltató az elsőfokú foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot milyen okból, illetve milyen módon utasíthatja el? Esetleg van e erre vonatkozóan határidő, amit jogszabály ír elő?

Jogszerű e, hogy az áprilisi alkalmas vizsgálatomat követően most júniusban kaptam ismét egy elsőfokú foglalkozás-egészségügyi vizsgálatra történő beutalást arra való hivatkozással, hogy "az elsőt az orvos rosszul töltötte ki és én így nem lehetek alkalmas" a személyügyesek (vagy munkavédelmis? - nem derült ki egyértelműen) szerint?

Kérhetek e betekintést a korábbi vizsgálatkérő lapjaim vonatkozásában, ill. az ehhez kapcsolódó más dokumentációt megtekinthetem e?

Előre is köszönöm a segítséget!

ingatlanos12 # 2018.06.06. 18:58

Érdemi válaszadásban tudna esetleg valaki segíteni?

ingatlanos12 # 2018.06.06. 17:08

Munkaképesség-csökkenésem van, 60% alatti egészségi állapotom, vezetői munkakörben dolgozom egy multinál, heti 40 órás munkaviszonyban. A munkakörömet több, mint 1 éve látom el. A munkába állásomat megelőző orvosi vizsgálaton alkalmas minősítést kaptam.

Április hónapra éves rendes munkaorvosi vizsgálatra voltam bejelentkezve. A munkáltatóm ugyanarra a napra soron kívüli munka alkalmassági vizsgálatot kért nekem.
A soron kívüli munka alkalmassági vizsgálatok okáról nem kaptam tájékoztatást. Az orvosi vizsgálaton Alkalmas minősítést kaptam (1 évre szóló), korlátozásként fokozott pszichés terhelés kerülendő lett feltüntetve, amely a komplex minősítésemben szerepel.
Május hónapban 15 nap betegszabadság/táppénzen voltam.
Most június elején azt a tájékoztatást kaptam a HR-től hogy az áprilisban kiállított munkaalkalmassági igazolás nem jó, mert "vagy nem lehetek alkalmas vagy rossz került megjelölésre az igazoláson".

A hivatkozási alapjuk a munkaköröm kockázatértékelése, amely eddig én nem ismertem és úgy tűnik, hogy ezt időközben hozták létre. Erre hivatkozva és arra, hogy munkaképesség-csökkenésem van újra soron kívüli munka alkalmassági vizsgálatra akarnak küldeni. Más ugyanilyen munkakört betöltőket nem.

Én úgy érzem, hogy ez egy kampány ellenem, amellyel el akarnak távolítani a cégtől és őszintén szólva nem tudom mi tévő legyek.

Számomra fontos a munkahelyem megtartása és azt gondolom, hogy az áprilisban kiállított alkalmas minősítés hitelességét és érvényességét semmilyen személyügyes, sem munkavédelmis nem vonhatja kétségbe.

Megteheti e a munkáltató, hogy az üzemorvos által kiállított alkalmas minősítés esetén a munkavállalót újra vizsgálatra küldi már egy külön elkészített munkaköri kockázatértékeléssel?

Hogyan tudnám magam megvédeni ebben a helyzetben, hogy megtarthassam a munkahelyem?

Előre is köszönöm a segítő válaszokat!