Felmondás


Nagykérdés # 2019.09.22. 11:11

Tisztelt Jogi Szakértő!

Arra szeretnék választ kapni, hogy mennyi szabadság illeti meg azt a gimnáziumi tanárt, akinek a határozott idejű szerződése immár harmadik alkalommal aug. 15-től jun. 30-ig szól, de nyártól nem kívánja majd azt meghosszabbítani?

Köszönöm szépen a választ!

Jereván # 2019.09.18. 06:40

Emő88 2019.09.18. 07:17
Üdvözletem!
Május közepén elkezdtem dolgozni egy építőipari vállalatnál. Már 4 hónapja vagyok a cégnél. Ezidáig se munkaszerződést,se munkaköri leírást,se jelenléti ívet, illetve semmilyen dokumentumot nem kaptam meg és nem is írtam alá,ami a munkába álláskor kell. Többször kértem a munkába álláskor szükséges dokumentumokat a munkáltatótól. Sajnos, ezidáig nem történt meg. A munkáltatóm szerint ezek nem fontosak. Az ő szavait idézem "Nyugodjak meg, mert be vagyok jelentve és a béremet megkapom. A többivel pedig ne foglalkozzak". Üzemorvosnál sem voltam,valamint a munka-, tűz- és balesetvédelmi oktatásom sem történt meg. Bérpapírt nem kapok, a szabadságomat úgy használja el a munkáltatóm,amiről nem kapok tájékoztatást.
A próbaidő kezdetekor 1,5 hónapon keresztül nem kellett mennem dolgozni. Többször kérdeztem a munkáltatót,hogy mikor menjek. Ő csak annyit mondott,hogy majd szól. Arról sem kaptam tájékoztatást,hogy ez milyen következményekkel fog járni illetve azt sem tudtam,jogy munkába állásomkor ilyen sokat ottjon fogok lenni. Továbbá úgy érzem,hogy a betanulásra nem fordítottak kellő energiát és időt. Ennek hiányában a munkámat nem tudom 100%-an elvégezni.
A munkakörnyezet,ahol dolgozok nyáron egy nagyon meleg iroda. A légkondicionáló nem működik rendesen. Ennek következtében a testemen több területen a hajszálerek megpattantak, és elég látványosak. Többször jeleztem a munkáltatómnak,hogy ilyen meleg irodában nem tudok szellemi munkát végezni. Sok esetben az udvaron hűvösebb volt,mint bent az irodában és az épületben.
Még hosszan írhatnám a problémáimat...
Érdeklődöm,hogy a fenti problémákra hivatkozva benyújthatom az azonnali hatályú felmondásomat?
Válaszát/válaszukat előre is köszönöm!

T. Kérdező!

Néhány gondolat a teljesség igénye nélkül.

Azonnali hatállyal felmondani csak akkor lehet, ha a munkáltató a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy

  1. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
  • Az, hogy nincs „légkondi” még nem ok az azonnali hatályú felmondásra.
  • Az, hogy nincs jelenléti ív szintén nem alapozza meg az azonnali hatályú felmondást, mivel a munkaidőt nem a munkavállalónak, hanem a munkáltatónak kell nyilvántartani.
  • Az sem elég indok, ha a betanítására nem fordítottak kellő energiát és időt.

Ha tudatosan nem jelentették be, illetve nem fizették meg a közterheket az viszont lehet ilyen ok. Ezt azonban kétség esetén Önnek kell tudni bizonyítani. Javasolt tehát ezt előtte a www.magyarország.hu weblapon, vagy egyéb módon (személyesen a NAV ügyfélszolgálatán) ellenőriznie.

64. § (1) A munkaviszony megszüntethető

  1. közös megegyezéssel,
  2. felmondással,
  3. azonnali hatályú felmondással.

(2) A megszüntetés okának az indokolásból világosan ki kell tűnnie. A megszüntető jognyilatkozat indokának valóságát és okszerűségét a nyilatkozattevő bizonyítja.

42. Azonnali hatályú felmondás

78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

(2) Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni.

(3) A munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén a munkáltató köteles a 70. § (3) bekezdésében és a 77. §-ban foglaltakat megfelelően alkalmazni.

Kommentár az Mt. 78. §-ához:


A szankciós jelleggel alkalmazott azonnali hatályú felmondás jogának gyakorlásával a munkáltató és a munkavállaló egyaránt élhet; az ilyen azonnali hatályú felmondás a munkaviszonyt a közlés időpontjában azonnal megszüntetni; felmondási idő - legyen az akár csak pár nap - meghatározására a nyilatkozatot tevő félnek sincs lehetősége.

A szankciós azonnali hatályú felmondás indoka

A szankciós jellegű azonnali hatályú felmondást a munkáltató és a munkavállaló egyaránt indokolni köteles; az indokolásra a valósság, világosság és okszerűség követelményét alkalmazni kell [Mt. 64. § (2) bek.].

Az azonnali hatályú felmondás indokaként két eset határozható meg.

Az elsőben az azonnali hatályú felmondásra azért kerül sor, mert a másik fél

  1. munkaviszonyból származó
  2. lényeges kötelezettségét,
  3. szándékosan vagy súlyos gondatlansággal,
  4. jelentős mértékben megszegi.

A megszüntetés indoka ilyen esetben tehát kifejezetten munkaviszonyból származó kötelezettség megszegése - ez az indok a munkaviszonyon kívüli magatartások esetében nem alkalmazható.

A megszegett kötelezettségnek lényegesnek kell lennie; a munkaviszonyból a feleket terhelő lényeges kötelezettségeket különösen a munkajogi alapelvek, a munkaszerződésből eredő [Mt. 42. § (2) bek.] és a törvényben meghatározott egyéb alapvető kötelezettségek (Mt. 51-52. §) határozzák meg.

Nem minősül például lényeges kötelezettségnek az, hogy a munkavállaló a szabadságát a munkáltató belső szabályzatától eltérően nem írásban, hanem szóban igényeli.

A kötelezettségszegésnek szándékosnak vagy súlyosan gondatlannak kell lennie; a fogalmakat a munkajogi bírói gyakorlat a büntetőjogi fogalomhasználat alapján határozza meg (MK 25.).

Így szándékos a magatartás, ha a magatartást tanúsító fél előre látja cselekményének (mulasztásának) következményeit, és

  1. azokat kívánja (közvetlen szándék), vagy
  2. azokba belenyugszik (eshetőleges szándék),

míg gondatlan a magatartás, ha a magatartást tanúsító fél

  1. látja azt, hogy kötelezettségszegést követ el, amelyből hátrányos jogkövetkezmény származhat, de valószínűbbnek tartja a hátrányos jogkövetkezmény elmaradását (súlyos gondatlanság);
  2. azért nem látja a magatartása lehetséges következményeit, mert a tőle elvárható figyelmet és körültekintést nem tanúsítja (enyhe gondatlanság).

A kötelezettségszegésnek a fentieken túl jelentősnek is kell lennie.

A csekély mértékű kötelezettségszegés szankciós azonnali hatályú felmondás alapjául nem szolgálhat.

A kötelezettségszegésnél nem az azzal okozott kár mértéke irányadó, hanem az, hogy az irányadó munkajogi kötelezettséget milyen mértékben sértették meg.

Így például a távollétét ugyan 1-2 nap késedelemmel, de még az erre vonatkozó munkáltatói felszólítás előtt, megfelelően igazoló munkavállaló együttműködési kötelezettségét megsérti ugyan, de nem jelentős mértékben. Hasonlóan, a rendelkezésre állási kötelezettségét megsérti a munkavállaló, ha a munkaidő kezdetétől számítva 5 percet késik, de nem jelentős mértékben.

A szankciós azonnali hatályú felmondás másik esete akkor áll be, ha a másik fél egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

A másik fél magatartása ilyenkor nem a munkaviszonyából eredő kötelezettségszegés, és még csak nem is feltétlenül áll összefüggésben a munkaviszonyával, lehet attól teljesen független magatartás is, de abból elfogadhatóan arra lehet következtetni, hogy a munkaviszony fenntartására nincs lehetősége a másik félnek. Ilyen eset lehet például, ha a vagyonőrt a munkáltatójától, munkáltatója megrendelőjétől eltérő harmadik személy sérelmére elkövetett lopás során tetten érik, vagy, ha a gépjárművezetőt munkaidején kívül ittas vezetés miatt állítják elő.

A szankciós azonnali hatályú felmondás jogának gyakorlására nyitva álló határidők
A szankciós azonnali hatályú felmondás jogának gyakorlására jogvesztő határidők állnak rendelkezésre. Egyrészt, a munkáltatói jogkör gyakorlójának, illetve a munkavállalónak tizenöt napos szubjektív határidő áll rendelkezésére, hogy döntsön, kíván-e élni a szankciós azonnali hatályú felmondással.

A szubjektív határidő akkor kezdődik, amikor a munkáltatói jogkör gyakorlója (amely lehet akár testület is), illetve a munkavállaló hivatalosan tudomást szerez mindazon tényekről és körülményekről, amelyek ismeretében megalapozottan dönthet arról, kíván-e élni a szankciós azonnali hatályú felmondással.

A tudomásszerzés akkor áll be, ha a jog gyakorlására feljogosított személy teljes körűen mindazoknak az ismereteknek a birtokába jut, amelyek alapján a kötelezettségszegés tényéről, a vétkesség súlyára és a kötelezettségszegés mértékére vonatkozó törvényi feltételek meglétéről állást képes foglalni. A hallomásból, pletykából történő értesülés, vagy épp a gyanú nem minősül tudomásszerzésnek. A tudomásszerzés érdekében vizsgálat is lefolytatható - ennek indokolt tartama a szubjektív határidőbe nem számít be. A vizsgálatot elrendelő fél viszont köteles az azonnali hatályú felmondás jogának gyakorlását megalapozó magatartás gyanújának felmerülését követően haladéktalanul megtenni mindazon intézkedéseket, amelyek az alapos és megnyugtató ismeretek megszerzéséhez szükségesek.

A szankciós azonnali hatályú felmondás jogának gyakorlását objektív határidő is korlátozza. Az objektív határidő

  1. egy év,
  2. bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévülése,
  3. vezetők és vezetőnek minősülő munkavállalók esetén három év.

Az objektív határidő nem hosszabbítható meg, annak elteltét követően a szankciós azonnali hatályú felmondás jogát már nem lehet gyakorolni, még akkor sem, ha a szubjektív határidő egyébként nem telt el.

Folytatólagosan tanúsított magatartás esetén a szubjektív és az objektív határidő is akkor kezdődik, amikor a magatartás véget ér. Így például a munkabér késedelmes kifizetésére alapított szankciós azonnali hatályú felmondás esetén a határidők a munkabér kifizetésétől számítódnak.
Ha a munkavállaló él szankciós azonnali hatályú felmondással, a munkáltató köteles kifizetni részére

  1. a munkáltatói felmondás alapján rá irányadó felmentési időre járó díjat, és
  2. a végkielégítés összegét, ha a munkaviszony időtartama alapján arra a munkavállaló jogosult lenne.
Emő88 # 2019.09.18. 05:17

Üdvözletem!
Május közepén elkezdtem dolgozni egy építőipari vállalatnál. Már 4 hónapja vagyok a cégnél. Ezidáig se munkaszerződést,se munkaköri leírást,se jelenléti ívet, illetve semmilyen dokumentumot nem kaptam meg és nem is írtam alá,ami a munkába álláskor kell. Többször kértem a munkába álláskor szükséges dokumentumokat a munkáltatótól. Sajnos, ezidáig nem történt meg. A munkáltatóm szerint ezek nem fontosak. Az ő szavait idézem "Nyugodjak meg, mert be vagyok jelentve és a béremet megkapom. A többivel pedig ne foglalkozzak". Üzemorvosnál sem voltam,valamint a munka-, tűz- és balesetvédelmi oktatásom sem történt meg. Bérpapírt nem kapok, a szabadságomat úgy használja el a munkáltatóm,amiről nem kapok tájékoztatást.
A próbaidő kezdetekor 1,5 hónapon keresztül nem kellett mennem dolgozni. Többször kérdeztem a munkáltatót,hogy mikor menjek. Ő csak annyit mondott,hogy majd szól. Arról sem kaptam tájékoztatást,hogy ez milyen következményekkel fog járni illetve azt sem tudtam,jogy munkába állásomkor ilyen sokat ottjon fogok lenni. Továbbá úgy érzem,hogy a betanulásra nem fordítottak kellő energiát és időt. Ennek hiányában a munkámat nem tudom 100%-an elvégezni.
A munkakörnyezet,ahol dolgozok nyáron egy nagyon meleg iroda. A légkondicionáló nem működik rendesen. Ennek következtében a testemen több területen a hajszálerek megpattantak, és elég látványosak. Többször jeleztem a munkáltatómnak,hogy ilyen meleg irodában nem tudok szellemi munkát végezni. Sok esetben az udvaron hűvösebb volt,mint bent az irodában és az épületben.
Még hosszan írhatnám a problémáimat...
Érdeklődöm,hogy a fenti problémákra hivatkozva benyújthatom az azonnali hatályú felmondásomat?
Válaszát/válaszukat előre is köszönöm!

cincinnatus # 2019.09.02. 06:50

rowland 2019.08.31. 11:24
Jó napot!
Gyors állásfoglalást szeretnék kérni.
Eredetileg a próbaidőm időtartama alatt, annak végével, augusztus elejével szerettem volna elválni a munkáltatómtól.
Megkértek arra, hogy a próbaidőmet hetekkel meghaladóan még segítsem ki őket -eredetileg máig-, s mivel nekem is keresnem kellett új munkahelyet, belementem.
A beosztásban, amit írásban is előre megkapunk, gyakorlatilag szept. 2 reggelig lennék foglalkoztatva, amivel nincs problémám.
Az elmúlt hetek alatt az operatív üzemeltetéshez szükséges létszám továbbra is alulmaradt a zökkenőmentes üzemeltetéshez szükségeshez létszámhoz képest. Betanul egy új ember, akivel kilenne ez a létszám, ha minden más jelenlegi, beleértve engem is, maradna. (Ez utóbbira a jelenlegi, érvényben levő feltételekkel nemet mondtam/mondanék. Új feltételekről nem esett szó)
Az egyik vezetőm múlt héten elejtette, hogy sajnálja, hogy elmegyek, ő örülne, ha tudnék még maradni, legalább egy kicsit. A szeptemberi beosztást csütörtökig sem kaptuk meg. Az utánpótlásomra (felvételiztetés, kiválasztás) nem tettek effektív lépéseket.
Közben beteg lettem, és táppénzre kerültem, amiről a közvetlen vezetőmet és a munkaügyet egyaránt tájékoztattam.
A munkaügy az eredetileg augusztus elei kilépési szándékomra hivatkozva ettől, (nincs utánpótlás biztosítva, valamint jelenleg táppénzen vagyok) függetlenül -az egyik álláspontja alapján mával, a másik álláspontja alapján szept.2-vel kijelentene a munkavállalói közül.
Röviden: próbaidő után vagyok, és táppénzen.
Ha így jár el, követ-e el bármilyen jogsértést?
Köszönöm

Az attól függ…

Mt. 45. § (5) A felek a munkaszerződésben a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb három hónapig terjedő próbaidőt köthetnek ki. Ennél rövidebb próbaidő kikötése esetén a felek a próbaidőt – legfeljebb egy alkalommal – meghosszabbíthatják. A próbaidő tartama a meghosszabbítása esetén sem haladhatja meg a három hónapot.

Ha a 3 hónap próbaidő után tovább dolgozott és jogviszonyát ezt követően szüntették meg azonnali hatállyal, úgy az valóban nem tekinthető jogszerűnek. Ha azonban a felek egybehangzó akarattal, közösen abban állapodtak meg, hogy a jogviszony 2019.09.02-vel megszűnik, úgy a közös megegyezéssel történő jogviszony megszűntetés jogszerű.

Eggyebekben: A hatályos TB szabályok szerint jogviszony megszűnését követő naptól táppénzre akkor sem jogosult, ha továbbra is keresőképtelen beteg.

rowland # 2019.08.31. 09:24

Jó napot!

Gyors állásfoglalást szeretnék kérni.

Eredetileg a próbaidőm időtartama alatt, annak végével, augusztus elejével szerettem volna elválni a munkáltatómtól.
Megkértek arra, hogy a próbaidőmet hetekkel meghaladóan még segítsem ki őket -eredetileg máig-, s mivel nekem is keresnem kellett új munkahelyet, belementem.
A beosztásban, amit írásban is előre megkapunk, gyakorlatilag szept. 2 reggelig lennék foglalkoztatva, amivel nincs problémám.

Az elmúlt hetek alatt az operatív üzemeltetéshez szükséges létszám továbbra is alulmaradt a zökkenőmentes üzemeltetéshez szükségeshez létszámhoz képest. Betanul egy új ember, akivel kilenne ez a létszám, ha minden más jelenlegi, beleértve engem is, maradna. (Ez utóbbira a jelenlegi, érvényben levő feltételekkel nemet mondtam/mondanék. Új feltételekről nem esett szó)

Az egyik vezetőm múlt héten elejtette, hogy sajnálja, hogy elmegyek, ő örülne, ha tudnék még maradni, legalább egy kicsit. A szeptemberi beosztást csütörtökig sem kaptuk meg. Az utánpótlásomra (felvételiztetés, kiválasztás) nem tettek effektív lépéseket.
Közben beteg lettem, és táppénzre kerültem, amiről a közvetlen vezetőmet és a munkaügyet egyaránt tájékoztattam.
A munkaügy az eredetileg augusztus elei kilépési szándékomra hivatkozva ettől, (nincs utánpótlás biztosítva, valamint jelenleg táppénzen vagyok) függetlenül -az egyik álláspontja alapján mával, a másik álláspontja alapján szept.2-vel kijelentene a munkavállalói közül.
Röviden: próbaidő után vagyok, és táppénzen.
Ha így jár el, követ-e el bármilyen jogsértést?

Köszönöm

cincinnatus # 2019.08.06. 13:38

Békéséva 2019.08.06. 15:04

Nagy gondolkodásban vagyok. Hogy tudnék felmondással a munkahelyemtől megválni.Pedig 15 éve ott vagyok,
Két nap múlva be kellene állnom egy másik munkahelyre, ami közelebb van a lakóhelyemhez. Nem tudnak várni rám. , ha nem megyek azonnal betöltik. Azonnali felmondással??? Akkor már másnap ki is adják a papirjaim és jelentkezhetek az új helyre? Ezt megtehetem? Nincs akkor felmondási idő?

T. Kérdező!

pl. közös megegyezéssel. (Ha a mtató is belemegy.)

Az azonnali hatályú felmondásnak kopmoly feltételei vannak, + indokolni kell. Lásd lent:

A papírjait így kell kiadni:

43. Eljárás a munkaviszony megszüntetése (megszűnése) esetén

Mt. 80. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakörátadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles biztosítani.

(2) A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

64. § (1) A munkaviszony megszüntethető

  1. közös megegyezéssel,
  2. felmondással,
  3. azonnali hatályú felmondással.


(2) A megszüntetés okának az indokolásból világosan ki kell tűnnie. A megszüntető jognyilatkozat indokának valóságát és okszerűségét a nyilatkozattevő bizonyítja.

42. Azonnali hatályú felmondás

78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

(2) Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. A tudomásszerzés időpontjának, ha az azonnali hatályú felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, azt kell tekinteni, amikor az azonnali hatályú felmondás okáról a testületet – mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet – tájékoztatják.

(3) A munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén a munkáltató köteles a 70. § (3) bekezdésében és a 77. §-ban foglaltakat megfelelően alkalmazni.

Békéséva # 2019.08.06. 13:04

Nagy gondolkodásban vagyok. Hogy tudnék felmondással a munkahelyemtől megválni.Pedig 15 éve ott vagyok,
Két nap múlva be kellene állnom egy másik munkahelyre, ami közelebb van a lakóhelyemhez. Nem tudnak várni rám. , ha nem megyek azonnal betöltik. Azonnali felmondással??? Akkor már másnap ki is adják a papirjaim és jelentkezhetek az új helyre? Ezt megtehetem? Nincs akkor felmondási idő?

Csilla.22 # 2019.07.10. 11:24

Az lenne a kérdésem, hogy milyen szankcióra (pénzbeli) számíthatok, ha nem töltöm le teljesen a felmondási időt?

Még kettő nap lenne hátra a felmondási időből, de már az új helyemen kellene megkezdenem a betanulást, Sajnos a jelenlegi munkáltatóm nem akar erről tudomást venni és nem tekint el a 2 naptól sem.

Még lenne 3 nap szabadságom is időarányosan, de inkább kifizetik.

Ja és tudni kell a cégről, hogy sajnos minden alkalmat megragadnak arra, hogy a munkavállalókkal szankciókat alkalmazzanak, tehát nem hagynák nem csak úgy annyiba a dolgot az biztos.

Köszönettel

Anikó

Marci53 # 2019.02.19. 07:54

Köszönöm szépen!

Jusztasz # 2019.02.19. 07:35

Marci53 2019.02.17. 15:59

Tiszteletem!

Szeretném kérdezni, hogy próbaidő (3hónap) alatt amennyiben táppénzen vagyok, felmondhat-e a cég nekem a táppénz állomány közben? Úgy tudom indokolás nélkül felmondhat, de táppénz közben nem. Ez igaz?

Köszönöm!

  • Nem, nem igaz.

Próbaidő alatt bármelyik fél azonnal, indokolás nélkül megszüntetheti a jogviszonyt. (Ez a próbaidő lényege.)

Ezen az sem változtat, ha a munkavállaló a próbaidő alatt keresőképtelenné válik.

Marci53 # 2019.02.17. 14:59

Tiszteletem!

Szeretném kérdezni, hogy próbaidő (3hónap) alatt amennyiben táppénzen vagyok, felmondhat-e a cég nekem a táppénz állomány közben? Úgy tudom indokolás nélkül felmondhat, de táppénz közben nem. Ez igaz?

Köszönöm!

sanya078 # 2019.02.13. 13:27

Sziasztok.
Adott egy rendes felmondás, aminek min a 3 pontja jogellenes, a munkáltató részéről. A tárgyaláson első bírónő azt mondta megállja a jogellnesség. Aztán ő le lett cserlve, ez a bírónő, már a 3 indokból az első kettőt a munkáltató részéről igazoltnak látja, és tőlem kijelentette nem fogad el további ellen bizonyítást. A harmadik indokot, viszont még adott időt, hogy az alperesi munkáltató reagáljon rá bizonyítékkal, tanúkkal. Az első két indoknál felhozott tanúk hazudtak, lojálisak voltak a munkáltatójukkal szemben, ezt mi bizonyítottuk is, sőt a tanúk csak elmondták hogy ez volt aaz volt, érdemi bizonyíték, email, feljegyzés nem volt, hanem csak a szavaikat fogadták el nekik, annak ellenére hogy azt mi megdöntöttük emaillal, iratokkal. Még is a bírónő nekik ad igazat az első kettő felmondás indokban. Keresetemben kértem a költségmentességet, hivatkozva minden szabályra, erre most derül ki hoyg csak részleges költségmentességet kaptam, de értesíteni senki nem értesített róla, írásban sem, csak szóban tárgyaláson tudtam meg. Mit lehet tenni, a hazudott két tanúval, amit igazolni is tudunk, de ők a hazugságot alátámasztani nem?! illetve mit lehet tenni a részleges költségmentesség miatt, hogy ha már véletlen jogellenesen ők győznek, akkor ne kelljen már az alperesi ügyvéd előre beharangozott milliós képviseleti díját fizetni?! Köszönöm válaszokat.

Zengőbérci # 2018.12.27. 07:39

2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről

60. §(2) A kormányzati szolgálati jogviszony megszüntethető:

  1. a felek közös megegyezésével,
  2. áthelyezéssel a közigazgatási szervek között, illetve a közalkalmazotti vagy hivatásos szolgálati jogviszonyt szabályozó jogszabályok hatálya alá tartozó szervekhez,
  3. lemondással,

d) felmentéssel,

  1. azonnali hatállyal a próbaidő alatt.

61. § (1) A kormánytisztviselő a kormányzati szolgálati jogviszonyról bármikor lemondhat.

(2) A kormánytisztviselő lemondási ideje két hónap.
A felek ennél rövidebb időben is megállapodhatnak. Határozott idejű kormányzati szolgálati jogviszony esetén a lemondási idő nem terjedhet túl a kinevezésben meghatározott időtartamon.

Bibi9011 # 2018.12.27. 06:41

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy határozatlan idejű köztisztviselőként milyen módjaim, lehetőségeim vannak a felmondásra?

Köszönöm a választ!


Bibi9011