Lehet, hogy csaló cégnek dolgozok?


Jusztasz # 2019.02.19. 07:52

Kérjen egy igazolást a hatóságtól, miszerint volt munkáltatója ellen hatósági eljárás van folyamatban. Ebben jelöljék meg az érdemi döntés várható időpontját, az eljárás tárgyát, illetve igazolják le, hogy a jogviszony tartamának tisztázása folyamatban van, ezért "kilépő papírokkal" egyelőre -objektív okok miatt- nem rendelkezik.

Ezt, mint közokiratot mutassa be az új munkáltatójánál, aki ennek alapján bejelenti, belépteti.

beyond11 # 2019.02.15. 17:09

Köszönöm a választ.

Közben kiedrült, hogy valóban csaló cégnél vagyok munkavállaló és a NAV-nál, Munkaügyi Felügyelőségnél is bejelentettem ezt.

Lenne is egy új munkahelyem, de ott meg kérik a kilépési papírjaimat, amit sajnos meg nem tudok bemutatni, mivel eljárás folyik a cég ügyvezetője ellen csalás miatt.

A NAV pedig csak azt mondja, hogy majd email-ben értesítenek, ha van valamilyen fejlemény az ügyben, de meddig várjak, amíg nem lesznek meg a papírjaim, nem tudok másik cégnél munkát vállalni!!!

Most mit tegyek? Az új munkáltatóm betud jelenteni az ügyfélkapun ebben a helyzetben? Ő azt mondja nem. Ameddig nem kapom meg a kilépő papírjaimat, valóban nem lehet új munkahelyem?

intentio # 2019.01.21. 10:14

Panasz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Panasz a Kormányhivalal Munkaügyi Felügyelőségénél.

Pl. a cég könyvelője.

A munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény

3. § (1) A munkaügyi ellenőrzés kiterjed:

  1. a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat alakszerűségére, a munkavállalói jogalanyisággal kapcsolatos életkori feltételekre (ideértve a gyermekmunka tilalmát is), továbbá a munkaszerződés lényeges tartalmi elemeire és a foglalkoztató írásbeli tájékoztatási kötelezettségére (ideértve a jogosultnak az Mt. 297. §-a szerinti tájékoztatási kötelezettségét is) vonatkozó rendelkezések,
  2. a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével, megszűnésével, megszüntetésével összefüggő bejelentési kötelezettség,
  3. a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnésével összefüggő – a munkavállalót megillető – igazolások kiállítására és kiadására, valamint a munkaviszony megszűnéséhez, megszüntetéséhez kapcsolódó elszámolás megtörténtére vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek megtartására.

1997. évi LXXX. törvény 4. §

r)59 Igazgatási szerv:

1. a biztosítási kötelezettség megállapításával, a bejelentési-, nyilvántartási-, adatszolgáltatási kötelezettséggel, a járulék- bevallásával, megfizetésével, e kötelezettségek megsértésével kapcsolatos jogkövetkezmények megállapításával, a tartozás beszedésével, behajtásával, a bevallás ellenőrzésével kapcsolatos hatósági ügyben – az állami adó- és vámhatóság jogosult eljárni.

Ellenőrzés

Tbj. 54. § (1) Az igazgatási szervek – jogszabályban meghatározott hatáskörükben eljárva – ellenőrzik a 46. § (1) bekezdésében előírt nyilvántartást, a biztosítási kötelezettség elbírálását és a 46. § (2) bekezdése szerinti nyilvántartás vezetését.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellenőrzés során a biztosítás vagy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság utólagos megállapítása, törlése tárgyában a határozat meghozatalára

  1. a járulék utólagos megállapítása nélkül az egészségbiztosítási szerv és az állami adóhatóság jogosult,
  1. a biztosítottat terhelő járulék, foglalkoztatottnak minősülő biztosított esetében a foglalkoztatót terhelő járulék utólagos megállapítása mellett az állami adóhatóság jogosult.
beyond11 # 2019.01.21. 09:51

2018 november 01.-től felvettek dolgozni munkaszerződéssel egy Ltd.-hez, majd mikor megalapították a magyarországi cégüket 2018 november 11.-étől dolgozok ennél a ....Kft.-nél, távmunkában, munkaszerződéssel.

A 2018 novemberi fizetésemet átutalták a bankszámlámra, de a decemberi fizetésemet még nem kaptam meg a jelenlegi munkáltatómtól az említett ....Kft.-től, és nem tudom elérni a munkáltatómat sem telefonon, sem pedig email-ben ebben az ügyben.

A könyvelőtől megkaptam a kiállított bérjegyzékeket, és azt is megtudtam tőlük, hogy nem fizetik utánnam a járulékokat, pedig leellenőrizve az ügyfélkapun is látom, hogy bejelentettek.

Mit lehet ebben az esetben tennem, mit tanácsolnak?

He bebizonyosodik, hogy egy szélhámos és csaló cégről van szó, zárolják a bankszámlájukat, akkor ki fogja nekem ideadni a kilépő papírjaimat, lepecsételni a TB kiskönyvemet stb.?