Munkáltató trükkjei


Rezeske # 2019.03.14. 18:35

Sziasztok,

egyik szomszédommal beszélgettem ma délután, akinek olyan 8-10 éve van hátra elvben nyugdíjig, és mesélt egy érdekes történetet, amiről kikérném a szakértő véleményeteket.Ez a szomszéd már vagy 20 éve dolgozik a Léggömbhámozó KFT-nél, vezető beosztásban.Dolgozik a keze alá vagy 8 ember.Az Ő felettese, nevezzük régióvezetőnek, kitalálta, hogy a telephelyekre, beleértve a szomszédom telephelyét is, véleményládákat raknak ki, amely ládába a dolgozók a vezetőjükről, esetünkben pl. az én szomszédomról, akár anonim módon véleményt írhatnak: leírhatják, mi az, ami nem tetszik nekik a vezetőben, mi az,amit esetleg jól csinál, de az ki lett emelve, hogy ez egyfajta "panaszláda", amiből arra következtetnek, talán jogosan, hogy dicséreteket nem várnak, sokkal inkább azt szeretnék, ha panaszkodnának a vezetőkre a beosztottak. Ez nem is akkora gond, amennyire halljuk, ez megszokott.Felmerült viszont az a kérdés, hogy munkajogilag mi van akkor, ha pl. a szomszédomat egyszer csak mindenféle mondvacsinált indokkal, vagy akár anélkül elbocsájtják, akár anélkül is, hogy a panaszláda tartalmára hivatkoznának, vagy épp fordítva: azt mondja a felső vezetés, hogy a panaszládában talált infók miatt rúgják ki.Van ugye az a latin mondás, hogy " vocem mittere in alteram partem", azaz hallgattassék meg a másik fél is, de mi van ha erre nem hajlandó a munkáltató? Hogyan járjon el adott esetben a szomszédom? Aláírja a felmondólevelét, amely nyilván egyoldalú, vagy ne írja alá? Nyilván, nem soroljuk ide, ha nyomós indokkal küldik el, pl. lopott, vagy üzleti titkok kiszivárogtatása, tehát megfogható dolgok miatt.Ha nem írja alá, mert biztos benne, hogy a panaszláda tartalma miatt rúgják ki úgy, hogy Őt meg sem kérdezik, akkor merre tovább? Mit tud tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.14. 18:39

Szerintem majd kérdezz akkor, ha valóban történt valami. Addig arról is beszélgethetnénk, hogy hány angyal fér el egy tű hegyén.

Rezeske # 2019.03.14. 18:55

Szia KBS :-)

Tény, hogy ez a kérdés csak egy beszélgetés végének a "vége", ha szabad így fogalmazzak, arról nem beszélve, hogyha netán történne is valami, akkor azt már nem én fogom megkérdezni, mert nem velem történik ez :-)

Értem én, hogy ebben semmi konkrétum nincs, pusztán hangosan gondolkodtunk, én meg "papírra" vetettem az Öreg aggályait.
Mondjuk, én azt tanácsoltam neki, semmit ne írjon alá, ha úgy érzi, jogtalan, ha netán odakerülne a dolog, hanem keressen egy ügyvédet, aztán hajrá. De tények nélkül valóban csak levegőben kapálózunk.
Apropó: hány angyal fér el? :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.14. 19:04

Véleményes. :)

Rezeske # 2019.03.14. 19:18

Az :-)

wers # 2019.03.14. 19:32

szerintem túlbuzognak valami ISO tanúsítvány bizét.. ott van olyan, hogy "vevői megfelelőségi" de az ISO szabvány szerint a munkavállaló is vevő.

Autóiparban ez normál.